Графа "національність" в паспорті: на чий млин вода?

 

 

Американська політологія, яка у розпал Холодної війни мала всі підстави серйозно займатися дослідженням радянської системи, так і не змогла передбачити розпад Радянського Союзу.

Один з небагатьох аналітиків, який зумів це зробити, був відомий "сов'єтолог" професорДжері Гаф. Ще в 1970 роках він вирахував, що на початку 1990-х до влади в Кремлі прийде нове покоління комуністів, які вже не застали сталінських репресій. Відтак, в Радянському Союзі стануться масштабні зміни, які матимуть геополітичні наслідки для всього регіону.

Так воно і сталося після приходу до влади "наймолодшого з Політбюро" Михайла Горбачова.

Свого часу, автор мав можливість не раз спілкуватися з паном Гафом під час поїздок до США. На запитання – "А чи могло би, в принципі, щось зупинити розпад Радянського Союзу?", професор незмінно відповідав: "Сталіну не треба було вписувати "національність" у радянський паспорт. Замість того, щоби вважати себе "радянськими людьми", громадяни продовжували ідентифікувати себе з різними етнічними групами".

Міжетнічний конфлікти, відтак, і розпад імперії був закладений інституційно – альтернативна радянській етнічна ідентичність була вкарбована у кожний паспорт, і це була для імперії трагічна помилка.

Джері Гаф знав про що говорить.

У багатьох країнах, насамперед в США, держава зацікавлена у творенні єдиної спільноти, в якій громадяни ототожнюють себе з державою і аж ніяк не з власною етнічної приналежністю.

Ця концепція більш відома під назвою "плавильний котел", що означає системне нав’язування представникам всіх етнічних груп єдиної спільної культури, яка би переплавляла всі відмінності в ім'я державного патріотизму.

І це не лише досвід "країни емігрантів" США. Свого часу схожі процеси були і в європейських країнах. Наприклад, мало хто знає, що у Франції 19 століття не так багато французів розмовляли французькою, а тим більше – ототожнювали себе з Францією.

Майбутні французи тоді розмовляли бретонською, гасконською, баскською, каталанською, корсиканською та іншими мовами-діалектами, і ототожнювали себе не з Францією, а з локальними ідентичностями.

І лише після півстолітньої індоктринації держави, яка тривала аж до 1914 року, "селяни", за висловом відомого дослідника Евгена Вебера, стали "французами".

Схожі виклики свого часу стояли і перед Німеччиною і Італією, і держави теж нав’язували своїм громадянам патріотичне відчуття "єдиної родини".

Але є й інші приклади – Радянський Союз, Югославія, Чехословаччина. В них інституційно закріплені локальні ідентичності виявилися сильнішими за державний патріотизм.

І це не лише історія. Зовсім недавно європейські лідери висловились доволі критично щодо концепції мультикультуралізму – політики, яка спрямована на збереження та розвиток культурного розмаїття і яка чітко резонує з ідеєю появи графи "національність" в паспорті.

Так, канцлер ФРН Ангела Меркель публічно визнала, що мультикультуралізм в Німеччині зазнав краху, і перед етнічними спільнотами є єдиний вибір – культурно інтегруватися в німецьку спільноту.

Схожі одкровення можна було почути і від екс-президента Франції Ніколя Саркозі, який заявив, що усякий, хто приїздить у Францію, має або стати частиною нації, або бажаним гостем в країні не стане…

Логіка проста – ці країни мають високі амбіції у світі і вони не можуть собі дозволити розпорошуватись на дискусії щодо розмаїття власної ідентичності.

І це зовсім не схоже на стереотипний європейський політичний лібералізм, який передбачає, зокрема, увагу до культурного розмаїття. Нікому в голову з європейських політиків не приходить вкарбовувати можливість внутрішніх розколів у окрему графу паспорта.

Щоправда, іноді графа "національність" і досі наявна в спеціалізованих анкетах громадян, в паспортах яких така графа відсутня. Наприклад, у США графа "етнічність" обов'язкова у анкетах при прийомі на навчання або роботу.

Але задача цієї графи дещо особлива – держава та приватний сектор, під тиском борців за права етнічних меншин, збирають таку інформацію, аби адміністративно забезпечити рівне представництво різних етнічних груп у владі, бізнесі і доступі до освіти.

Чому ідеологічно права "Свобода" так прагне запровадити графу "національність" у паспорті, якщо це може призвести до інституційного закріплення етнічного розмаїття країни? Того самого розмаїття, яке відстоюють прихильники неприйнятного "Свободі" лібералізму?

Щоправда, суттєвою різницею між лібералізмом та мультикультуралізмом є можливість застосовувати ідею колективних прав до етнічних груп, тоді як лібералізм наполягає винятково на індивідуальних правах.

Але наслідки послідовного лібералізму та мультикультуралізму для етнічного складу країни однакові – це збереження культурного, релігійного, мовного розмаїття та відсутність єдиної національної спільноти.

А чи не краще для України аби всі ми відчували себе, насамперед, українцями? Чи не краще "не-українців" шукати десь поза межами країни?

Очевидним наслідком появи графи національність у паспорті стане погіршення якості політичного дискурсу України.

Замість того, аби зосередитись на дискусіях щодо необхідності системних реформ в країні, боротьбі з корупцією, справедливому розподілі бюджету, підвищенні статусу України у міжнародній політиці, ми зациклимось на маркерах ідентичності.

Актуальними питаннями політики стануть – хто і чому себе ототожнює з тими чи іншими етнічними групами? Що може бути критерієм для етнічної ідентичності – мова, церква, власний вибір? Які особливі права можуть мати представники етнічних спільнот? Чи мають вони право на особливе представництво у органах влади?

На часі стане і реалізація омріяного Кремлем проросійського проекту, який би мобілізовував громадян не на основі лояльності олігархічним групам сходу України, а на основі лояльності до російської етнічної ідентичності.

Поява графи значно полегшить роздачу румунських паспортів на Буковині, російських – в Криму, адже під такі дії тепер буде закладена серйозна інституційна база – відзначка в українському паспорті, яка нехай не де юре, але де факто даватиме право на відповідне подвійне громадянство.

Та і скандальний закон про мови відмінно впишеться в логіку паспортної багатоетнічності.

І тому мене зовсім не дивує, що нинішня КПУ, яка претендує на роль посольства "русского міра" в Україні, заявила що, можливо, підтримає законопроект опозиції.

Стратегічний програш запровадження "графи" в паспорті – неминучі складнощі для творення єдиної політичної нації.

Традиційні суперечності між "сходом" та "заходом" України не мали згубних наслідків значною мірою тому, що у нас ніколи не було чіткого маркеру, який би відділяв два регіони.

Мова, церква, етнічність – ці традиційні маркери для поліетнічних суспільств не працювали в Україні через те, що серед політичних сил обох таборів є носії усіх мов, представники різних конфесій та етнічних груп.

І тому, наприклад, у Києві, де на вулиці переважає російська – голосують за націоналістів, а в україномовних селах Луганщини – за Партію регіонів. А от тепер такий маркер може бути – він буде вбитий окремою графою в паспорт та створюватиме бар'єр для політичних компромісів.

Зазначу, що коли йдеться про політизацію маркерів ідентичності досягти остаточних компромісів, в принципі, неможливо. Можна досягти компромісу коли йдеться про економічні питання – розподіл бюджету, пільги, систему оподаткування, пріоритет розвитку окремих галузей, стратегію економічних реформ – все те, що є предметом дискусій у розвинених демократіях.

Та не можна досягти згоди щодо того, чия мова, релігія чи етнічна особливість краща.

Постановка питання ідентичності в центр політичних дискусій неминуче призведе до суспільної дестабілізації. І плеcкатимуть цьому в долоні не етнічні українці, і не в Україні.

Нарешті, масштабна кампанія з повернення графи в паспорт – ще один кілок у імідж України в очах Європи, яка, судячи з вельми суперечливої резолюції по "Свободі", і так часом втрачає розуміння українських реалій.

Я далекий від думки, що, опозиція є нещирою у прагненні захистити "права українців". Але кожен законопроект має свою логіку і свої наслідки. І саме вони мають бути в основі законопроектів та будь-яких стратегічних рішень.

 

Сергій Таран, політолог, для УП



07.01.2013 Сергій Таран 1192 1
Коментарі (1)

НИК 2013.01.07, 23:59
ПІДКИДАЮТ НАМ ЧЕРГОВУ ДИСКУСІЮ, ЯКА БІЛЬШ ВИДИМА,НІЖ ІДЕЙНА:ВІДСТУПАЮЧІ ЛІБЕРИ вс НАЦІВ. ТУ ЯСНО І ЧЕСНО -ЛІБЕРИ ЗА ПОЛІТНАЦІЮ І РЕСТР НАЦ-Й, НАЦИ ЗА ЗА ЧИСТОТУ НАЦІЇ І ГРАФУ. ПРОБЛЕМА НЕ ПРОСТА -Є ЗА І ПРОТИ. АВТАР ПЕРЕРАХУВАВ ВСІ ПРОТИ РЕЄСТРУ, А Я ЗРОБЛЮ, ТО ЩО ЗА ГРАФУ. 1. ПОЛІТНАЦІЯ=АСИМІЛЯЦІЯ, МІСЦЕВИМИ -НЕМІСЦЕВИХ. І ЯК БИ МИ І НАШЕ ГРОМАДЯНСТВО БУЛО ПРИВАБЛИВИМ, ТО МОЖЕ І Я БИ БУВ ЗА, АЛЕ РЕАЛЬНО НАША ДЕРЖАВА У МІСТАХ АСИМІЛЮЄ УКРІВ, ТОМУ МИ МУСИМ ЗАЙНЯТИ СЮ ОБОРОНУ. 2. СПРАВЖНІ НАЦИ, А НЕ ШОВІНЮГИ, НАВІТЬ МУДРІ ЛІБЕРИ, РОЗУМІЮТ, ЩО АСИМІЛЯТ СЕ ЛЮДСКІ ВІДХОДИ, ШМЕЛЬЦ, ХАЛАЙСТРА, ВРОДЖЕНІ ШИЗИ (РОЗДВОЄНЯ ПСИХІКИ), КОНВЕЄР ГВИНТИКІВ У МЕХАНІЗМІ ІМПЕРІЙ. КАЗЛАМ ПОЯСНЮЮ: БОРОТЬБА ЗА РАСОВУ ЧИСТОТУ НЕ ОЗНАЧАЄ ВІДСТРІЛ, КОМПРОМІС -ВИСИЛКА НА ВОКЗАЛ, ТАК РОБИЛИ НІМЦІ У 1941, А НКВД -З ПОЛЯКАМИ, МИ Ж НЕ ТАКІ, СЕ ПРОСТО ЗАБОРОНА ЯВНА І НЕЯВНА, НАШИМ ЖІНКАМ РОДИТИ ВІД ІНШИХ НАЦІЙ, НА РОБОТІ З НИМИ МІШАТИСЯ, А В ПОБУТІ, НЕ МІШАТИСІ З ЧУЖИМИ, ТРИМАТИСІ СВОЇ КУЛЬТУРИ, ТОГДИ І ІНШІ НЕ МАЮТ ХОВАТИСІ, А БУТИ КУЛЬТУРНИМИ, АЛЕ ПО СВОМУ, ЯК ОТ ЮДЕЇ. 3. ДЕРЖАВІ ЛЕГШЕ ВИДІТИ, ХТО СВІЙ, АЛЕ ДУРАК, А ХТО ПОТЕНЦІЙНИЙ СЕПАРАТИСТ І ВОРІГ. БО ПРИХОВАНИЙ ВОРІГ НАБАГАТО ШКІДЛИВІЩИЙ, НІЖ ТОЙ, ЩО ЯВНИЙ, МАЄ У РУКАХ ПОЗНАЧКУ, ТОМУ СЕЙ ПУНКТ, ТИМ ШО ВЕДУТ ПРОТИ УКР. ІНФО-ВІЙНУ, ПОЛЕКШУВАВ ЖИТЯ, ОТ КРИЧЄТ ВОНИ, ШО В УКР. БОЛЬШЕ ПАЛАВІНИ РУССКІХ, А МИ ЇМ РАЗ І ЦИФРИ, І %%-БАР"ЄР НА ВИБОРАХ У ВРУ, У США ТАК ЗАБЕЗПЕЧУЮТ ПРАВА НЕГРІВ!!! 4. ОТ ВОНИ ВЕДУТ ЗАРАЗ ВІЙНУ ЗА ДРУГУ МОВУ, А МИ ЇМ -НЕМА У ВАС ТУТ ХЛОПЦІ 10%, І ДАНІ З МІГРАЦІЇ. 5. А ПОТІМ ПРОСТІ ХЛОПИ ПОЧНУТ ПИТАТИ, А ЧО ВАС ХЛОПЦІ, У ВРУ, 50%, А ЖИТЮ ЛИШ 1%, ТОГДИ ВЖЕ КАЛАМОЙСКИЙ НЕ МІНОРУ КУПИТ ДЛЯ ЄРУСАЛИМУ, А ПОЧНЕ ЦЕРКВИ БУДУВАТИ ГУЦУЛАМ, ОДНИМ СЛОВОМ, БУДЕ НАБАГАТО БІЛЬШЕ ПОЧЕСНО ПИСАТИСІ УКРОМ, А КОМУНАРИ ПРОСТО ЗАХОТІЛИ ЗАФІКСУВАТИ СВІЙ ВИМИРАЮЧИЙ ЕЛЕКТОРАТ. А МОЖЕ ПРОЧИТАЮТ МІЙ ПОСТ І ПЕРЕДУМАЮТ.
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

443
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1570
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2838
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2387
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2371
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

7043 61

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

276

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

526

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1373

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1460
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

484
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

349
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

733
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

233
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26824
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

696
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10648 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

247
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

255
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

573
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

723
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

778