Голова Івано-Франківської облради вирішив навчити журналістів та депутатів філології брехнею? "Фраєр" чи "Фраїр"? (аудіо)

 

/data/blog/41166/00839c35615ebe1e6467954559cecdf9.jpg

 

Голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук взявся вчити народних депутатів та журналістів філології.

 

Нагадаємо, як повідомляла «Фіртка», під час прес-конференції голова Івано-Франківської облради Василь Скрипничук обізвав народного депутата України Олеся Донія «фраєрком», звинувативши останнього в неправдивій інформації про те, що обласна рада нібито не профінансувала музей Шухевича.

 

На це відреагував Олесь Доній в своєму блозі "Звідки у партії "Свобода" бандитський сленг?" на Кореспонденті.

 

Сьогодні зранку на електроннні адреси усіх прикарпатських ЗМІ надійшов лист від прес-служби облради за підписом її голови.

 

В ньому йдеться про те, українську мову та її діалектні особливості варто знати навіть народним депутатам.

 

Особливо для спілкування з головою Івано-Франківської обласної ради Василем Скрипничуком, який на своїй черговій щомісячній прес-конференції вжив щодо характеристики діяльності одного з народних депутатів маловживане сьогодні українське слово, яке пан нардеп на свій рівень безумовно високої депутатської мовної підготовки зрозумів як таке, що належить до бандитського сленгу.

 

Далі за текстом:

"Українську мову та її діалектні особливості варто знати навіть народним депутатам. Особливо для спілкування з головою Івано-Франківської обласної ради Василем Скрипничуком, який на своїй черговій щомісячній прес-конференції вжив щодо характеристики діяльності одного з народних депутатів маловживане сьогодні українське слово, яке пан нардеп на свій рівень безумовно високої депутатської мовної підготовки зрозумів як таке, що належить до бандитського сленгу.

 

Слово це - “фраїрок”. А народний депутат і окремі засоби масової інформації, очевидно, в силу свого кола обмеженого спілкування чомусь погано подумали, що це - “фраєрок”.

 

Але ж, панове, ці два слова зовсім не мають ідентичного змісту і належать до різних шарів лексики. Якби якимось публічним людям, в тому числі і народному депутатові, що різко почав вдавати з себе ображеного, стало сили підняти хоча б декілька із словників української мови, то в окремих з них вони б превеликим здивуванням знайшли наступні значення цього слова.

 

Слово “фраїр”. В інтернеті на Словопедії розміщений ”Русинсько-український словник”, де слово “фраїр” трактується як “приятель (молоді люди, що зустрічаються). Теж - хвалькуватий молодик”. На порталі Закарпаття “Колиба” написано таке: “ФРАЇР, ФРАЄР - залицяльник. "Што, найшлась си нового фраїра?" (не плутати з російським - фраєр, жодного стосунку)”.

 

У словнику Грінченка знаходимо: Фраїр, -ра, м. Возлюбленный, женихъ. Можна наводити безліч прикладів, але для кращого засвоєння нового слова подамо ексклюзивно для народних депутатів текст української народної пісні, де вживається це слово. Для кращого запам'ятовування подаємо з нотами. 

Слово “фраїр”.

В інтернеті на Словопедії розміщений ”Русинсько-український словник”, де слово “фраїр” трактується як “приятель (молоді люди, що зустрічаються). Теж - хвалькуватий молодик”.

На порталі Закарпаття “Колиба” написано таке: “ФРАЇР, ФРАЄР - залицяльник. "Што, найшлась си нового фраїра?" (не плутати з російським - фраєр, жодного стосунку)”.

У словнику Грінченка знаходимо: Фраїр, -ра, м. Возлюбленный, женихъ.

Можна наводити безліч прикладів, але для кращого засвоєння нового слова подамо ексклюзивно для народних депутатів текст української народної пісні, де вживається це слово. Для кращого запам'ятовування подаємо з нотами.

Фраїру, фраїру

Фраїру, фраїру, я тобі не вірю,
Же мя будеш любив, як я постарію.

Можеш добрі знати і тому вірити,
Же я тя на старіст не буду любити.

Фраїречки штирі, про што сте ся били?
Про тебе, шугаю, што зме тя любили.

Што зме тя любили, што зме тя кохали,
Што зме подарунки в тебе одберали.

Ганичко, Ганичко, біле твоє личко,
А моє червене, бо не вилюблене.


Джерело: Українські народні пісні з Лемківщини/ Упорядник Орест Гижа. – Київ: Музична Україна, 1972. – 404 с.

Або ще цитата з народної творчості:

Чотири воли пасу я

У вишневому садочку.

Знайшов собі милий другу,

Залишив ня, фраїрочку.

Слово “фраєр”. У словнику української мови під редакцією І.К. Білодіда вказано, що так у розмовній мові говорять про франтувату, пусту, нікчемну людину. А на арго — це новачок. Словник сучасного українського сленгу (упорядник — Т.М. Кондратюк) дає два значення: 1. Той, що прагне долучитись до злочинного світу, поводить себе як злодій, але злочинними колами зневажений; молодий, недосвідчений злодій. 2. Хвалько, висуванець, самозакохана, самовпевнена людина. Отож, панове пишучі, в тому числі і народні депутати, вивчайте, знайте і любіть надзвичайно багатозначну українську лексику. І не пишіть дурниці та не приписуйте їх іншим", - йдеться в листі.

 

Смішно все, особливо те, що Василь Скрипничук дійсно казав слово "ФРАЄР" і "ФРАЄРОК".

 


26.09.2013 1619 10
Коментарі (10)

шгншнкгнеу 2013.09.26, 12:15
Так що ж мав на увазі Скрипничук коли вживав слова "фраїр"(фраєр) я так і не зрозумів??? Він мав на увазі "приятель" чи може "хвалькуватий молодик", чи "залицяльник", чи "возлюблений" (може Доній є возлюбленим Скрипничука? )))) Я б звернувся до пана Скрипничука його ж словами: "не пишіть дурниці та не приписуйте їх іншим". А от прес служба голови обл.ради повела себе абсолютно непрофесійно коли запропонувала свому голові підписатися під таким компрометуючим поясненням!
Дмитро 2013.09.26, 12:24
Та навіщо встидатися.Доній справжній фраєрок- а не фраїр.Це пусте місце-яке вміє жвиндіти і нічого не робити.
я 2013.09.26, 12:25
аж нудить від такої дурні.. лексикон достойний виховання і культури, шкода що такий пост займає. Щей оправдання тупі видумує пресслужба, яку до речі утримують за наші кошти. Може б ви, панове, нарешті зайнялись роботою?
Дудар 2013.09.26, 12:42
Сволота вкотре показє своє лице. Рівень їх перших спікерів це доводить.
мозок 2013.09.26, 13:10
Білочка (не звір) виїла(зїла, згамала, зжерла, скушала) усі завивини (закрутки, мозок, извилина)!!! ЖААААХ!!! Просто пожежники із бензином!!! І пресслужбі теж холодної води на голову.
Василь-СВОБОДА 2013.09.26, 13:20
Я сам фігєю, не плутати з фігою, бо наш голова видно, що не дружить із своєю головою раз ув"язався у таку полеміку...
мешканець Станіславова 2013.09.26, 13:44
Я би видів що би було, якби "пан" Скрипничук назвав фраєркою народного депутата зі свободи Форіон. Зрештою свободівці це нікчемні особистості які тільки привикли називати візаві на бандитському сленгу. Ось і "пані"Фаріон назвала народного депутата від Компартії образливим словом і програла суд який відбувся у м. Львові за позовом того депутата. Тепер має сплатити 20000 грн моральної шкоди. Необхідно щоб Доній подав до суду "пана" Скрипничука і нехай теж той заплатить. І тоді побачимо хто кого має вчити розуму. Це не дивно що таке твориться, бо коли у свободівців немає аргументів щодо візаві,так як у кожного малий словниковий запас , як у Людочки-людоєдки із фільму "Тринадцять стільців, то вони і вдаються до обзивань такими словами.
марія 2013.09.26, 14:31
відчепіться від Скрипничука, він абсолютно нормальна розумна людина, чого не скажеш про Донія - таки фраєра- хвалькуватого, самовпевненого, самозакоханого.Як би таким не був , знайшов би краще застосування своєму інтелекту, ніж чіплятися за слово свого колеги.Доній уже на Нашу Україну наплював, тепер на Свободу, скоро піде до ПР.
kergudu 2013.09.26, 15:19
Я не такий культурно-освічений як Скрипничук, тож скажу йому і його прес-службі прямо - ви дебіли. Своїми заявами про фраєрків і недолугими після цього виправдовуваннями(а ще згадаємо Войтика з його насмішками над людьми) ви заганяєте "Свободу" туди, де зараз "Наша Україна", тобто-в ...опу.Там ваше місце.
до kergudu 2013.09.26, 17:38
молодець, влучно сказано. І про Свободу - у людей була віра в них, надія на них, але все спохабили, місто доруйновують, хами хамами, нічого не роблять крім набивання кишень. І саме гидке - брешуть так, що ще переплюнули комуністів і час їхньої влади
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

951
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

766
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1888
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3230
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2546
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2536

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

222

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

728

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

682

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1588
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

350
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

687
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

607
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

324
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

378
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27027
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

837
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19668
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

421
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

393
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

726
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1310 3