Гірські ріки заганяють у труби (фото)


Екологічною загрозою №1 у 2012 році природоохоронці назвали наміри масового спорудження міні-ГЕС на карпатських річках.

Серед прогнозованих наслідків  будівництва – загибель червонокнижних риб, втрата туристичного потенціалу, зниження ґрунтових вод та збільшення небезпеки від паводків.

Оперуючи неоднозначним терміном "зелена енергетика", за сприяння влади підприємці планують спорудити на карпатських річках майже 550 малих гідроелектростанцій! Сьогодні проекти будівництва знаходиться на різних етапах розробки і погодження, але кілька станцій вже будується у верхів’ях Білого Черемоша у Верховинському районі.

Загалом, у Івано-Франківській області планувалося спорудити від 50 до 150 міні-ГЕС. Це означає що у десятках місць карпатські річки будуть на кілометри загнані у труби і назавжди втрачені для природи і туризму.

Ще в 2008 році Івано-Франківська  обласна влада запланувала понад  півсотні міні-ГЕС на гірських річках Прикарпаття. Спершу розробили так  звану протипаводкову програму, а в 2010 в цю програму включили інвестиційний проект з будівництва малих гідроелектростанцій.  Як пояснює начальник обласного управління водних ресурсів Роман Михайлюк, згідно з проектом, міні-ГЕС зведуть майже на всіх річках гірських районів області - у Долинському, Рожнятівському, Надвірнянському, Косівському, Верховинському районах.

За проектом пропонується будівництво 49 дериваційних міні-гідроелектростанцій, 17 - гідроакумулюючих електростанцій та 17 - руслових міні-ГЕС. Власне, дериваційні  працюватимуть за рахунок тиску води гірських річок, без спорудження додаткової греблі. А гідроакумулюючі здатні регулювати паводки.

Що насторожує - на відміну від європейських країн, у нас проекти будівництва чомусь ретельно приховуються від громади, а самі власники і підприємці спілкуватися з ЗМІ уникають.

Більшість із запланованих ГЕС належать до так званих "дериваційних". Технологія спорудження цих ГЕС на гірських річках передбачає такий принцип роботи: воду з гірської річки направляють у трубу, через яку вона прямує залежно від  місцевості від кількох сотень метрів до кількох кілометрів й розганяється до потрібної швидкості. Потім вода потрапляє на агрегат, крутить турбіну, і нарешті потрапляє назад у русло. Тому є реальна загроза того, що замість кількох кілометрів річки ми отримаємо кілька кілометрів труб.

При проектуванні цих гідроспоруд  не зважають на рекреаційну привабливість  і навіть на заповідний статус території. Варто побачити фото перших електростанцій, як стає зрозуміло, що доброго в них мало.

В деяких місцях сільські ради вже дозволили будівництво "зелених" електростанцій, проте громади швидко зрозуміли  свою помилку і почалися протести. В кількох селах Верховинського району горянам вдалося зупинити будівництво. Під тиском громад і екологів голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк навіть видав розпорядження про призупинення будівництв. Але в деяких селах процес уже зайшов надто далеко. Тепер на місці майбутніх ГЕС – спотворені трубами гірські ландшафти і будівельна техніка в руслах рік.

Так, на притоці Білого Черемоша в селі Пробійна Верховинського району вже запущена перша ГЕС в області. Селяни скаржаться, що на відрізку в кількасот метрів вода в руслі майже зникла. Риби в ріці практично не залишилося. Подібне вже незабаром може чекати села Дземброню і Гриняву. А такж чимало сіл Рожнятівщини, Долинщини, Надвірнянщини, громадам яких практично нічого невідомо про плани влади і бізнесу.

Тому природоохоронці б’ють  на сполох і закликають усіх небайдужих громадян максимально поширювати серед місцевих громад інформацію про загрозу довкіллю. Нещодавно екологи звернулися з листом і до кандидатів у народні депутати від гірських районів. Кандидатам запропонували відкрито заявити про свою позицію щодо будівництва міні-ГЕС на гірських річках краю.

«Більшість жителів гірських сіл виступають проти будівництва ГЕС. Всі села Івано-Франківшини (Красник, Довгополе, Бистрець, Шибене і Зелене), де вже проводились громадські слухання з цього питання, проголосували проти ГЕС. На нашу думку всі кандидати повинні визначитись із своїм ставленням до цієї проблеми, а виборці повинні врахувати цей момент при голосуванні у жовтні», - йдеться у зверненні екологів.

Стурбованість природоохоронців поділяє кандидат у народні депутати, правозахисник і юрист Володимир Грабовецький. Він балотується по 86-му виборчому округу, що включає Долинський, Рожнятівський райони та частину Богородчанського, які можуть зазнати шкоди від будівництва міні-ГЕС на річках Чечва, Свіча, Лімниця, Надвірнянській і Солотвинській Бистрицях.

«Ідея будувати міні-ГЕС на Прикарпатті несе велику шкоду Карпатському регіону. В Україні електроенергія й так виробляється у надлишку. Заганяти в труби гірські річки заради збиткової електроенергії, як це сталось в декількох селах Верховинського району, значить знищувати туристичний потенціал Карпат», - переконаний Володимир Грабовецький.

Для чого це робиться? Схема проста, пояснює юрист. В Україні є Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення «зеленого» тарифу». Цей закон передбачає обов'язкове придбання електроенергії постачальниками з ряду відновлюваних – альтернативних – джерел, серед яких і міні-ГЕС. Але є нюанс: «зелений тариф» вищий, ніж тарифи на електроенергію, вироблену традиційними електростанціями (тепловими, атомними). Тобто, фактично бізнесмени, котрі ініціювали будівництво міні-ГЕС, зароблятимуть гроші, а споживачі купуватимуть електроенергію за завищеними цінами. На додачу до цього страждатиме екологія та туризм на Прикарпатті.

Подібна схема, нагадує Володимир Граовецький, була відпрацьована чиновниками, братами Клюєвими, – соратниками Віктора Януковича, – при будівництві сонячної електростанції у Криму. Анонсована як одна з найбільших в світі сонячних станцій, вона обходитиметься українцям у 51 млн. євро щороку.

«Дивлячись на це все з юридичної точки зору, стає зрозуміло, що йдеться не про перехід на альтернативні джерела електроенергії, а про чергову махінацію. Розробка альтернативних джерел електроенергії – питання важливе. Однак до будівництва міні-ГЕС в Україні необхідно підходити дуже зважено. Слід прислухатись до думки екологів. А кінцеве рішення має приймати громада на громадських слуханнях. Це передбачено Законом України «Про місцеве самоврядування». Хоча у нас вже звичною стала практика фіктивних слухань, коли для прийняття рішень потрібен лише протокол про те, що вони відбулись, - застерігає Володимир Грабовецький. - Згідно із законодавством, населення має бути заздалегідь проінформоване про час та місце проведення громадських слухань. Здебільшого, анонси про це поширюються, але у такий спосіб, що громадяни не мають змоги їх побачити. Наприклад, у пізні або дуже ранні години на телебаченні чи радіо, або ж дрібним шрифтом на останніх сторінках комунальних газет. Час для слухань зазвичай теж обирається незручний для громадян – коли ті навіть не підозрюють, що насправді мають вирішувати надважливу для свого краю справу. А якщо на слухання ніхто не прийшов, то чиновникам дуже легко записати у протокол всі потрібні їм рішення. У результаті громада надто пізно реагує – аж тоді, коли бачить, що розпочались роботи з будівництва. А на етапі, коли всі необхідні дозволи та документи отримані, змінити ситуацію вже дуже складно».

Попри заборону губернатора, на Івано-Франківщині будують малі ГЕС

 

 


 
 
 

 

 



Михайло Фединяк


09.10.2012 1278 3
Коментарі (3)

Макс 2012.10.09, 17:13
Це вже було
ДИМ 2012.10.09, 22:49
А де ви засранці- писаки були з 2008 року,коли наша облрада сама приймала таке рішення,чи тут теж керував захований Янек.Зрозуміло хто всравсі-невістка,оце такий принцип наших ВАЛИКИХ псевдопатріотів,злодіїв і хапуг.Думаю,що Янека треба поважати,лишень зате,що Бульку сховав на відпочинок,так.так відпочинок,бо в тюрмі не сидять з 10-тьма чемоданами шмоток.КРАПКА!
Верховинець 2012.10.10, 08:34
"Тому природоохоронці б’ють на сполох", а хто в нас керує екологічною інспекцією -"еколог". Розбериться перш чи в нас в області є природоохоронці. Чому ніде нема висновків науковців- екологів.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1936
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1845
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5441 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1497

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

722

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

783

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

977

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1755
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10241
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26125
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7699
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

163
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

240
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

369
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

864