Гикавка у немовлят: чи є причини для паніки?

Федорів Марія Іванівна – лікар педіатр-неонатолог медичного центру «Оксфорд Медікал»


Ми стараємось вберегти малюка від усього, що його оточує. Молоді батьки постійно стикаються із потоком питань та стресу: «як правильно закутувати дитину?», «коли потрібно годувати?», «наскільки часто дитина має какати?».

Питань безліч, відповідей, особливо недостовірних, – ще більше. Одна з найпоширеніших проблем, з якою стикаються новоспечені батьки – гикавка у немовляти.

Спробуємо разом вияснити, чому виникає гикавка, чи є ця проблема свідченням патології і як варто боротися з гикавкою.

ГИКАВКА – ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ У НЕМОВЛЯТ

Гикавка – це рефлекторне скорочення діафрагми, що може провокуватися різними чинниками. Головну роль відіграє подразнення блукаючого нерва. Лікарі пов’язують фізіологічну гикавку із двома причинами.

Першою причиною є переповнення шлунка чи кишківника, що подразнює блукаючий нерв. Який стимулює скорочення діафрагми. Це може бути внаслідок переїдання або ж внаслідок заковтування повітря під час годування. Заковтування повітря і гази – це найпопулярніша причина звернень до педіатра. Вона виникає через неправильне прикладання дитини до грудей, неправильне охоплення соска під час годування, порушення дієти годуючої мами та ін.

Другою причиною є переохолодження. Не обов’язково гикавка виникне під морозом, часто малюк гикає навіть коли у кімнаті злегка прохолодно, або коли його дислокують з теплого приміщення у холодне.

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ГИКАВКА СВІДЧИТЬ ПРО ПРОБЛЕМУ?

Кожному з нас гикавка приносить дискомфорт. Тривала гикавка може значно виснажувати малюка. Сильні скорочення діафрагми викликають неспокій, роздратованість дитини. На жаль, в конкретних випадках гикавка вказує на наявність захворювань у малюка, які можуть становити небезпеку. Це можуть бути патології легень, діафрагми, порушення з боку блукаючого нерва, енцефалопатії, запальні захворювання ШКТ, розлади травлення.

Тому, до лікаря варто звернутися у таких випадках:

  • гикавка триває надто довго;
  • через гикавку дитина не може адекватно їсти і спати;
  • виникають ознаки виснаження дитини: млявість, недобір у вазі;
  • гикавка розвивається без чітких причин і так же без втручання припиняється.

ЯК УСУНУТИ ГИКАВКУ У НЕМОВЛЯТИ: ПОРАДИ ЛІКАРЯ

Перше, що варто зауважити – не впадайте у паніку. Адже всі переживання батьків відбиваються на загальному стані малюка. Якщо ви відмічаєте, що в малюка гикавка розвивається під час або після годування – скоріш за все причина у переїданні або у заковтуванні повітря. Тому рекомендуємо відповідально віднестися до годування дитини.

Перед годуванням лікарі радять повернути маля на животик, щоб зі шлунку відійшли зайві гази. Якщо вигодовування природне (грудне), годуйте дитину у зручному положенні, перевірте, щоб малюк повністю охопив сосок. Не витримуйте багатогодинних пауз між годуваннями, адже ми завжди нагадуємо молодим матусям, що золотим стандартом грудного вигодовування є годування на вимогу дитини. 

Для штучного годування сумішшю обирайте пляшечку з якісною соскою, яка фізіологічно копіює сосок мами. Після кожного годування варто деякий час тримати дитину у вертикальному положенні, це дозволить вивільнити шлунок від зайвих газів.

Коли дитина почала гикати, візьміть її на руки у вертикальному положенні та пригорніть до грудей. Це заспокоїть дитину, зігріє її та дозволить зменшити тиск шлунку на нерв. В жодному разі не можна трясти дитину, тримати верх ногами, бити чи тим паче лякати! Це принесе тільки зайвий стрес.

У будь-якому випадку не соромтеся проконсультуватися з лікарем. Бажаю здоров’я вам і малюкам!

 Партнерський матеріал


19.02.2021 20943
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1023
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2416
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2059
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2094
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6368 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2386 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

260

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1073

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1099

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1325
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

201
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

539
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1998
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26440
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

496
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10399 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7939
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

484
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

344
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

489
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

569
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1512