Галицький кореспондент: Фейсом об контроль. Українці бояться своїх захисників

 

В Івано-Франківську бійці "Беркута" не пропустили відвідувачів у нічний клуб: в результаті у молодої жінки зламана рука, а в її супутника - перелом носа та щелепи.

 

У ніч проти неділі, 22 січня, при вході до нічного клубу "Пасаж Гартенбергів" в центральній частині Івано-Франківська виникла масова бійка із втручанням наряду міліцейського спецпідрозділу "Беркут", який за угодою у нічний час здійснює охорону цього розважального закладу.

 

 

Як згодом стало відомо, в результаті сутички постраждали двоє відвідувачів клубу - у 31-річного мешканця Івано-Франківська діагностували перелом носа та щелепи, у 30-річної івано-франківчанки - зламана в лікті ліва рука. За даними міліцейської прес-служби, під час колотнечі дісталося також одному зі спецназівців, у сержанта - синець під правим оком.

 

Як розповідають очевидці, все почалося з того, що група з шести осіб, три молодих пари, близько половини першої години ночі спробували завітати до нічного клубу на дискотеку. На жаль, один з відвідувачів не пройшов встановлений у цьому закладі "фейс-контроль" - був, начебто, надміру нетверезим.

 

У міліцейській прес-службі стверджують, що коли охорона закладу не пропустила цього відвідувача, уся компанія почала поводитися неадекватно. "Один з чоловіків ногою відчиняв двері", - стверджують правоохоронці. На таку хуліганську поведінку зреагували два бійці "Беркута", які несли тут службу, і прогнали відвідувачів від входу.

 

Все, що відбувалося потім, зафіксоване камерами відеоспостереження нічного клубу. На запису видно, що учасниками бійки, окрім згаданої компанії та двох "беркутівців", були ще троє осіб у цивільному. У міліції кажуть, що ці троє - випадкові відвідувачі нічного клубу, які перекурювали на вулиці і яких, буцімто, хулігани спровокували на бійку. Особи цих трьох чоловіків встановлені, у них взято свідчення.

 

Щодо дій правоохоронців проводиться внутрішнє службове розслідування. Проте речники обласної міліції уже тепер стверджують, що на осіб, які порушували громадський спокій, міліціонери лише одягнули кайданки, але фізичну силу до затриманих, начебто, не застосовували.

 

Як стало відомо, командир роти міліції особливого призначення "Беркут" Володимир Угринчук, мабуть, про всяк випадок провідав потерпілого Ростислава Б. у лікарні і намагався порозумітися з ним "по-людськи", пообіцявши, що перед ним можуть вибачитися і відшкодувати збитки. Під час цієї розмови він запевняв: якщо його бійці були винні, вони будуть покарані. Але це мають встановити відповідні слідчі органи.

 

Потерпілі ж наразі озвучили своє бажання добитися покарання для працівників міліції. Зокрема, побитий чоловік стверджував, що він нікого не чіпав пальцем, але працівники міліції його брутально кинули лицем на асфальт, знепритомнілого били по голові і закували в кайданки. "Вони просто ввійшли в раж", - заявив він.

 

Власник нічного клубу "Пасаж Гартенбергів", відомий франківський бізнесмен Олександр Долішній пояснив, що в його закладі дійсно існує "фейс-контроль" і не кожного відвідувача сюди пропускають. "Охорона має право не пропускати відвідувачів, коли бачить, що вони можуть створювати для нас проблеми, - відзначив пан Долішній. - Люди, які приходять до нас відпочивати, мають бути у пристойному одязі, не обов'язково повністю тверезі, але й не п'яні, ще не пропускаємо дітей - от і все".

 

За словами Олександра Долішнього, угода зі спецзагоном "Беркут" про охорону громадського порядку укладена від першого дня роботи нічного клубу. Досі ні у нього, ні у відвідувачів не було претензій до бійців "Беркута".

 

"За великим рахунком, ми й тепер не маємо підстав відмовлятися від присутності "Беркута", - зауважив власник нічного клубу. - Я не можу оцінити адекватність їхніх дій у тій ситуації, бо не знаю, як правильно повинен поводитися працівник міліції, коли на нього кидаються люди, а я це на відеозаписі бачив. У них мають бути для цього внутрішні правила, інструкції. Я вважаю, що імідж нічного клубу може псувати не присутність "Беркута", а п'яні, які неадекватно поводитимуться всередині закладу".

 

Богдан СКАВРОН

До теми:

Українці бояться своїх захисників

 

Тільки 7% громадян почуваються безпечно, коли виходять на вулицю з настанням темряви, лише кожен десятий українець цілком довіряє міліції. Про це свідчать результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг».

 

 

Українцям страшно: лише 2% опитаних вважають, що за 2011 рік рівень безпеки життя в країні підвищився, 41% громадян не бачать жодних змін, а 48% впевнені, що погіршився.

 

Прикметно, що більше захищеними почуваються мешканці Західної України, менше - Півдня та особливо Сходу, де лише чверть громадян почуваються швидше безпечно.

 

63% опитаних бояться стати жертвою фінансових махінацій та шахрайства, майже стільки ж - бояться нападу хуліганів на вулиці (61%), пограбування квартири, машини (60%), пограбування на вулиці (57%). Майже половина опитаних бояться бути засудженими за злочин, який не скоювали.

 

На думку респондентів, серед правоохоронних органів найбільше заслуговує на довіру Служба безпеки України (16% - цілком заслуговує на довіру, 25% - не зовсім заслуговує і 26% - зовсім не заслуговує). Близько 12% опитаних вважають, що цілком заслуговує на довіру прокуратура, майже стільки ж - 10% - вважають, що цілком заслуговує на довіру міліція, податкова та митниця. Міліції в цілому довіряють більше, ніж ДАІ. На думку опитаних, найменше заслуговує на довіру в Україні суд (лише 8% - цілком заслуговує на довіру, 34% - не зовсім заслуговує і 43% - зовсім не заслуговує).

 

Цікаво, що до місцевих правоохоронців рівень довіри вищий, ніж до правоохоронної системи в цілому. Якщо місцевій міліції повністю не довіряють 29% опитаних, то загалом міліції - 41%.

 

Двом третинам опитаних не доводилося у минулому році стати свідками дій співробітників міліції, при яких порушувалися права людини. Решта з такими фактами мали справу, зокрема, у 17% випадках це виявлялося у брутальності, 13% - у використанні службового становища працівниками міліції в особистих цілях, 12% - у вимаганні хабара, 7% - виявах жорстокості, 7% - у спробах спотворити факти, фальсифікувати справу, 4% - у відмові прийняти заяву.

 

Лише 12% опитаних зверталися до правоохоронних органів протягом року, з них лише половина вирішили свою проблему. Серед основних причин, чому люди не завжди хочуть звертатися до правоохоронних органів, коли їм стає відомо про злочин, - невіра в те, що злочинці будуть покарані (56%), страх, що міліція не захистить людину як свідка від розправи злочинців (48%) та страх зі свідка перетворитися на підозрюваного (47%).

 

Також люди відмовляються звертатися в правоохоронні органи через бюрократію (39%), хамське ставлення (31%).

 

На думку більшості опитаних, українській міліції виконувати свої функції заважає передусім корупція (64%), недовіра населення (39%), низька моральність працівників міліції (39%), залежність від влади (34%) та низький рівень підготовки кадрів (31%).

 

Понад 80% опитаних наголошують на тому, що українській міліції потрібні реформи.

 

При цьому більшість респондентів (65%) вважають, що здійснення контролю за виконанням законів в країні - це спільна відповідальність громадян та правоохоронних органів.

 

30% опитаних згодні з твердженням, що в Україні будується «поліцейська держава», 36% - не згодні, 34% - ще не визначились.

 

Богдан Скаврон,

Галицький кореспондент


27.01.2012 2177 2
Коментарі (2)

gryc 2012.01.27, 16:38
Прикро це все... А з іншого боку - жодного разу не був у нічному клубі (вночі), і нічого - живу.
Долар! 2012.01.27, 19:26
Долішній говорить про фейсконтроль?Це він має на увазі, чи він пройде особисто- куди?Світ перевернувся!І всі тихенько мовчать,невже нікому нічого сказати,чи напісяли в компот?А говорите,що ви герої,крики за Україну,за народ.Тому-то 20років немає нічого крім фейсконтролю.Тай ще хто це вимагає,капець...ПРИЇХАЛИ,,,ой-йой-йой як всьо файно получaєсі!крапка.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1104
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2466
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2082
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2127
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6440 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2413 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

289

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1113

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1138

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1355
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

235
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

558
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2022
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26468
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

520
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10424 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7964
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

504
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

367
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

517
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

591
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1537