Франківські підрядники судяться з містом через несплачені борги

Двадцять один підрядник, що виконував роботи на замовлення департаментів ЖКГ, освіти та Управління капітального будівництва Івано-Франківської міської ради, судиться з містом за повернення зароблених грошей.

Міський голова Руслан Марцінків повідомив Суспільному, що до першого вересня обіцяє більшість боргів погасити.

Суми заборгованості коливаються від 100 тисяч і до кількох мільйонів гривень. Так департамент ЖКГ станом на п'яте червня офіційно подав інформацію про борг 13-ти ФОПам у розмірі понад 2 млн грн. Хоча деякі підприємці заявили, що їх немає у цьому списку, інформує Фіртка з посиланням на Суспільне.

Підприємцю Юрію Чабану місто заборгувало 600 тис. грн. Чоловік каже, що міська влада систематично ігнорує вирішення даного питання: "Ситуація, яка склалася з нашим підприємством, типова. Ми впродовж трьох років намагалися співпрацювати з владою як виробник вуличного обладнання. Співпраця просувалася спочатку добре, а потім з кінця 2018-го і до сьогодні співпраці нема ніякої. Ніхто нічого не пояснює".

Юрій Чабан з’ясував, чому його підприємства немає у списку ФОПів, яким заборгувало місто за виконані роботи. За його словами, відбувається маніпуляція, яка межує з порушенням бюджетного законодавства.

"Департамент ЖКГ, департамент освіти чи інші структурні підрозділи міськвиконкому отримали вказівку не реєструвати свою кредиторську заборгованість. Насправді борг є, але його в бухгалтерському обліку не існує. Вони не підписують акти виконаних робіт, а ті акти, які підписані, вони в бухгалтерському обліку не показують. І список, який показували, – це десята частина тих боргів, які існують. Там не два мільйони має бути, а десь мільйонів 15", - каже Юрій Чабан.

Чоловік розповідає, що підприємців обурює той факт, що міська влада не визнає наявність боргу. І це тоді, коли у кожного підприємця, хто відповідально ставиться до документації, на руках є акти виконаних робіт з підписами, з мокрими печатками.

"На початку травня ми подали позов у господарський суд Івано-Франківської області. Позов по одному з наших договорів підряду – до департаменту комунальної політики про стягнення боргу в межах 620 тис. грн. На сьогодні відкрито провадження. Суддею прийняте рішення про спрощений розгляд справи. Це відбувається у справах, які не є складними по суті. Є договір, є невиконані зобов’язання, є підтверджені ці зобов’язання відповідними актами, – і кредитори звертаються про стягнення зі своїх боржників цих коштів".

читайте також: Ремонти в борг: навіщо в Івано-Франківську уклали угоди на десятки мільйонів та де планують брати гроші

Суддя господарського суду Івано-Франківської області Оксана Фанда розповідає, що у їхньому суді є 21 справа про заборгованість міста перед підприємцями. Вони порушені цього року.

"Загальна сума заявлених вимог – 5 609 тис. грн. Це справи, які не є складними, і для суддів вони не є проблемою для розгляду. Єдине, зараз карантинні обмеження і трохи затягується розгляд. Частина з них є розглянутими – вісім справ. По них прийняті судові рішення. Є справа на суму 465 тисяч грн. Вона розглянута. Справи на найбільші суми ще не розглянули", – говорить Оксана Фанда.

Завідувач кафедри фінансів Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Омелян Левандівський вважає, що підстав для таких заборгованостей у міської влади не повинно бути.

"Тут виникає питання: свідомо це робиться чи несвідомо? А враховуючи ці судові позови, сплати, то виникає питання: а може і відсотки за кредит проплатити? Якщо поглянути на структуру залучення коштів до міського бюджету, то ми маємо різні джерела: податкові джерела справно поступають, у повному обсязі. В цьому плані проблем аж таких немає", - каже Омелян Левандівський.

За його словами, Україна в надходженні коштів до міського бюджету – одна із лідерів: "В структурі ВВП надходження коштів до місцевого бюджету – близько 6,5 %. Це більше, як у провідних країн. Наприклад, Польща – 4, 3%. Приблизно так само Франція й Італія".

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяє погасити більшість боргів перед підприємцями до першого вересня цього року: "Те, що у нас зареєстровано у казначействі у фінансовому управлінні - це близько вісім млн грн. Це по ремонтних роботах, які ми замовляли по системі ProZorro. Ми розуміємо, що ці борги є. Багато підрядників в умовах коронавірусу боялися, що ми їх не погасимо. Маємо декілька судових спорів. І ми поступово закриваємо ці борги".

Руслан Марцінків розповів, що під час пандемії в першу чергу закривали доплати, премії: "Ми 33 млн грн витратили на пандемію. Але я думаю, що до першого вересня ми погасимо цю заборгованість за 2019 рік. Можливо, там ще є пару актів за 2018 рік".

Він каже, що вони попереджають підрядників про можливу заборгованість щодо оплати робіт: "У нас є щонайменше 80 об’єктів в роботі по декількох департаментах. І деякі департаменти ми попереджали, що у нас буде затримка з оплатою. А деякі керівники департаментів не попередили підрядні організації, які йшли на тендери, що будуть затримки".

За словами Руслана Марцінківа, є проблема з якістю робіт по кількох об’єктах, коли підрядники неякісно виконали роботу.

"Платити за те, що не виконано до кінця, ми не будемо. Ми зараз з’ясовуємо по департаменту освіти та департаменту комунального господарства, чому деякі неякісні роботи були заактовані і підписані технаглядом", – пояснює міський голова.

"У нас є відкритий бюджет і можна видатки подивитися. Станом на сьогодні ми жодної копійки не боргуємо по податках. Це приклад того, що ми уміємо управляти фінансами навіть у важких умовах", – переконаний Руслан Марцінків.


13.06.2020 1786
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1296
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2596
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2147
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2212
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6642 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2492 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

382

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1192

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1323

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1451
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

320
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

192
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

615
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

98
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26553
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

579
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10499 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

100
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

128
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

439
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

583
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

654