Двополюсний політикум і його вороги

 

 

Чому незалежні самовисуванці не вигідні ні владі, ні опозиції


Вибори-2012 перетворюють українську політику на двополюсний світ. Електорату втовкмачують, що кампанія до парламенту – це «битва титанів», протистояння добра і зла, світла і темряви. Що є тільки білі і пухнасті «ми» і «вони» - каки і «редиски». «Ми їх зупинимо… Вони втратили 5 років… Ми об’єдналися заради… Вони підписали кабальну газову угоду», - ця дуель в телеефірі вже практично переросла в дует.


 

 

Місця для «третьої сили» в цьому роздерибаненому на двох світі не передбачається. Тому реакція і регіоналів, і "Батьківщини" на всяких там комуністів, "Нашу Україну", "УДАР" чи "Свободу" нагадує реакцію на неслухняних дітлахів: плутаються під ногами, заважають серйозним дядькам діаложити. Своїх рідних непослухів можна й пряником заспокоїти: округ, наприклад, вділити, по голівці погладити, назвати єдиним кандидатом. А «чужим шмаркачам» не гріх і вуха відкрутити, «зрадникам» таким.  

 

Халепа тільки в тому, що бажане не хоче збігатися з дійсністю, скільки телеефіру не замовляй. Так само протистояння "Кока-Коли" і "Пепсі-Коли" не вичерпує усього світового ринку напоїв, попри мільярдні бюджети компаній на рекламу. Тому що є люди, які просто люблять сік, мінералку або чисту воду. І що ти їм зробиш? А судячи з рейтингу головних гравців у виборчій кампанії-2012, таких людей в Україні значно більше, ніж хотілося б обом «Колам».

 

Найбільше ж клопотів і плутанини на мажоритарних округах. Владі простіше – своїх «халамидників» - червоних, королівських і всяких - вона міцно тримає на повідку. Важче «Батьківщині»: ідеологія, програми і риторика її мажоритарників нічим не відрізняються від ідеології, риторики і програм висуванців від інших національно-демократичних сил або самовисуванців.

 

Тому критично потрібно чимось відрізнятися, необхідні конкурентні переваги. А окрім налички «єдиний кандидат від опозиції», часто-густо жодних переваг не видно. Більше того, вистражданий в затяжних переговорах і недешевий бренд Об’єднаної опозиції стрімко девальвується від самого сусідства з прізвищами деяких її висуванців. Часто, надто часто, аби вважати це випадковістю, кандидати від «Батьківщини» поступаються своїм конкурентам на округах. Прикарпаття – аж ніяк не виняток з цієї тенденції. Зрештою, деградація кадрової політики – проблема не тільки «Батьківщини», а всіх політичних клубів, які в нас називаються партіями.

 

Навіть оглядове знайомство з переліком кандидатів на одномандатних округах Івано-Франківської області залишає стійке враження: мажоритарники-самовисуванці переважно мають вагоміший авторитет, рейтинг, статус, досвід і здобутки, ніж партійні ставленики. Чи не єдиним винятком можна вважати сам Івано-Франківськ (округ №83), де фаворитом вважається висуванець «Свободи» Олександр Сич. Однак яскрава кампанія самовисуванця, відомого в області підприємця Олександра Шевченка може суттєво підрізати крила Сичу.

 

В інших шести округах політичні партії практично ніде не змогли запропонувати виборцю потенційного переможця, готового лідера перегонів. Чому такий дисбаланс? Чому проти політичних важковаговиків партії виставили на ринг «доходяг-легкоатлетів»?

 

Причина перша: куца лава запасних. Національно-демократичні сили не зуміли виховати заміну старим кадрам, які приросли до крісел і мандатів. Партії не переймалися ані вихованням і навчанням «молодих і перспективних», ані, тим більше, не інвестували в їхню розкрутку. Тому тепер ті кілька «молодих обдарувань» від «Батьківщини» жалюгідно виглядають проти того ж Гдичинського, Бруса чи Круця. Зате незмінний голова прикарпатської «Батьківщини» Дмитро Шлемко, як завжди, забезпечив собі прохідне місце у списку.

 

Причина друга і не менш прикра: деградація партійних структур. Позбавлені виразної ідеологічної опори, політичні формування неминуче перетворюються на клуби за інтересами чи своєрідні акціонерні товариства, вигоди і дивіденди в яких отримує вузьке коло керівництва і наближених осіб. Решта членів перетворюються на бездушні «штики»: їхня роль – піднімати руки, коли скаже лідер (партії, фракції, осередку). Людям самодостатнім і самореалізованим ходити строєм перед партбосами з часом набридає. До того ж, сірі функціонери не можуть довго витримувати яскравіших і незалежних «підлеглих». Розв’язка неминуча і логічна. Тому такі яскраві, впізнавані на загальноукраїнському рівні фігури, як Доній і Стецьків, пішли на вибори самовисуванцями. Для таких, як Шкіль і Гримчак, не знайшлося місця в прохідній частині списку «Батьківщини». Зате для колишньої гьорл-френд нардепа-регіонала Горбаля Тетяни Донець і їй подібних знайшлося! На обласному рівні аналогічно: для безперечного фаворита по Надвірнянському округу, «фронтзмінівця» Юрія Дерев’янка конфлікт з керівництвом обласної організації і «любими друзями» лідера закінчився виходом з партії і самовисуванням.

 

Показовою є й історія з мером міста Калуша Ігорем Насаликом. Можна по-різному ставитися до цього екстравагантного й неоднозначного політика, але на виборах міського голови в 2010 році він отримав рекордні для України 91,35%. А його головний конкурент, ставлениця «Батьківщини» Ольга Сікора здобула 5,22%. Відчуйте різницю. Але саме Сікорі «Батьківщина» віддала округ. Фактично, це відмова від готового переможця.

 

Подібно на Коломийщині. Виставити маловідомого «батьківщинівця» Олександра Левицького супроти Богдана Гдичинського – це капітуляція наперед. Чому не зробити ставку бодай на лідера фракції «Батьківщина» в обласній раді Юрія Романюка, якого добре знають в районі? До речі, Олесь Доній, який балотується по Коломийському округу самовисуванцем, прямо звинуватив «Батьківщину» і особисто начальника її обласного виборчого штабу Дмитра Шлемка в здачі цього округу.

 

А що може протиставити нардепу двох скликань, «нашоукраїнцю» Миколі Круцю екс-керівник облгазу, безробітний любитель «Порше Каєнів» Володимир Купчак? Виборець тільки незабаром дізнається, що такий політик, виявляється, існує. Чи встигне він бодай запам’ятати це прізвище? Що воно йому говорить?

У такій ситуації «Батьківщині» й іншим партіям нічого не залишається, як боротися з самовисуванцями технологічно, не гребуючи забороненими на рингу прийомами. Найбільш поширена технологія – нав’язування думки, що самовисуванець – це майбутня «тушка», тобто перебіжчик у владний табір. Доказів не потрібно – головне повторювати тезу повсюдно і повсякчасно, як мантру. Незручний факт, що саме у фракції «Батьківщини» в нинішньому парламенті виявилося три десятки «тушок», замовчується. Як і аналіз потенційних перебіжчиків у нинішньому списку партії. До речі, все це страхання виборців майбутніми «тушками» і плачі над «зрадами», яких ще не сталося, виказують, що самі об’єднані опозиціонери глибоко не вірять у власну перемогу. Що ще  до бою здалися. Ще не боролися, а вже приміряють образ «зраджених» жертв, почувають себе взятими в оточення, готуються до кругової оборони, а не атаки. А чому б серйозно не повоювати за більшість у Раді?

 

Ще одна, пов’язана з попередньою, технологія – поширення думки, що самовисуванці – це «маріонетки» влади. Імовірно, в деяких випадках ця теза відповідатиме дійсності, коли йдеться про кандидатів-чиновників чи членів Партії регіонів, які маскуються під незалежних самовисуванців. Яскравий приклад такого в області – Василь Чуднов, голова обласної організації Партії регіонів і при цьому самовисуванець.

 

Але чи можна вважати «маріонеткою» кандидата з вагомою підтримкою населення? Чому ставленика партії зі скромним особистим рейтингом, залежного від волі партійних босів, від впливів політичної кон’юнктури, ігор і інтриг, вважати більш незалежним? І на самовисуванця, і на кандидата від партії тиснутимуть однаково. Якщо є бізнес – по лінії податкової, якщо працював на держслужбі – поцікавиться прокуратура тощо. Можливо, спокушатимуть грошима. І запобіжником від спокус буде не партквиток, а елементарна совість. Доведено практикою: днями якраз із фракції «Батьківщина» в парламенті перебіг до більшості ще один депутат. Далеко не факт, що так би зробив якийсь самовисуванець: йому ще в очі людям на окрузі дивитися, та й вдруге дорога до парламенту вже була б закрита.

 

За великим рахунком, успішні незалежні самовисуванці не зручні й не вигідні ні Регіонам, ні "Батьківщині". Вони не вписуються в двохполюсну модель української політики, коли влада і опозиція змінюють одне одного, нічого не змінюючи по суті в країні. Їх спробують, звісно, загнати в якесь партійне стійло, на це і сподіваються, але заженуть далеко не всіх. Тому самовисуванці – це можливість чогось «третього», нового, вони можуть дати альтернативу звичному для українців «вибору меншого зла». Бо в них відмінна, ніж в учасників політичних корпорацій, мотивація. Ця мотивація може стати в парламенті базою для об’єднання людей з досвідом і тверезими поглядами, а не партійними гаслами замість мозку і гіпертрофованим хапальним рефлексом.

 

Самовисуванці, які переможуть на виборах, не будуть зобов’язані своїм мандатом рейтингу лідера, на якому фактично заїдуть в Раду всі «списковики». Вони не тиснутимуть на кнопки за помахом якогось «Міші-сємафора», як називають в нинішній Раді Михайла Чечетова. Вони завжди поцікавляться законопроектом, за який голосуватимуть, а не виконуватимуть сліпо вказівку лідера. Микола Круць, який до парламенту обирався і як мажоритарник у 2002 році, і за партійним списком в 2007-му, розкрив мотиви мажоритарника-самовисуванця дуже просто: «Краще я буду служити людям, своїм землякам, ніж партійним вождям. Повірте, я знаю, що кажу, попрацювавши в парламенті десять років і як обраний на мажоритарні, і потім за списком».

 

Єдині зобов’язання самовисуванців – перед виборцями. І на відміну від партій, саме ці депутати стануть реальними і активними лобістами інтересів громад. Бо лише підтримка конкретної громади, а не популярність партійного лідера чи бренду є для мажоритарників-самовисуванців єдиною запорукою тривалого перебування у великій політиці.

 

 

Арсен СОЛОВЧУК,


Галицький кореспондент

 

 


14.09.2012 1243 12
Коментарі (12)

Я 2012.09.15, 12:34
Зараз важливіша річ - врятувати останній незалежний інформ. канал ТВІ! До 23 вересня необхідно зібрати кошти! Читай докладніше на: http://tvi.ua/knyazhickiy_vikupit_tvi_u_cih_negidnikiv_yak_kolys_tarasa_shevchenka
патріот 2012.09.18, 09:58
Круць добре запамятає Купчака, оскільки програє йому, а Шевченко не конкурент Сичу, Чуднов не пройде по своєму округу.. в нього 3-4 місце разом з Романовським (котрий набере тим що авганець та ще й без двох ніг), 1-2 міся між Гладієм і Палійчуком, що як на мене не так і погано.. покищо не знаю як по інших округах. За Донія і правда обідно, доречі він не проходить по останнім соц. даними.
% 2012.09.18, 14:55
Я вас прошу, який Купчак)))) Круць - подобається це комусь чи ні - виграє. Це ні добре, ні зле. На жаль, бо краще було б добре. Підрізати Круця може тільки Зелінський, але не потягне ресурсом. У франеку виграє Сич, але понервується через Яшевченка трохи. Палійчук вдує Гладію. На коломийщині виграє Гдичинський, бо апазіціанер Левицький всюди шастає за Донієм і паплюжить його. Все сумно - ні один батьківщинівець не виграє. Шльому і Шкварилюка треба б давно на мило. А їх в раду взяли))))
Прогноз 2012.09.19, 16:24
В Франківську - Сич, в Тисмениці - Круць, в Калуші - Келестин, в Долині - Грабовецький (Кредісов), в Надвірній - Дерев'янко, в Коломиї - Гдичинський, в Снятині - Палійчук (Чуднов). Об'єднана опозиція в будь-якому випадку набере 0.
лох 2012.09.19, 21:16
апазиція продала вибори владі. сеня не хочу вигравати вибори, йому вигідніше далі стрісати повітря в апазиції, юлька сидить, а сеня херой кандидат у президенти 15 року, а ми лохи.
патріот 2012.09.20, 15:17
пане "%" і "прогноз" звідки ваша статистика? це ваше особиста думка чи рельне дослідження.
Яна 2012.09.20, 15:27
Не потрібно всіх рівняти під себе. Якщо ви вважаєте себе лохом, то не буду з вами сперечатися. Набридло вже якщо чесно, читати прогнози той пройде, той не пройде. Люди може досить вдавати з себе новоявлених Ванг, Глоб і Нострадамусів. Ви розумієтесь у політиці, як вовк на зірках. Тому краще тримайте свої думки при собі. Я як людина, що справді розуміється у політичному житті, можу вам сказати точно, що у 84 окрузі є тільки 2 серйозних претенденти на перемогу - Купчак і Круць, а всі інші технічні кандидати і потенційні тушки.
патріот 2012.09.20, 15:44
Пані Яна =) "Ванг, Глоб і Нострадамусів" мене це не стосується. Я реально проводив опитування по цих округах і знаю більш менш реальні дані. Чуднов, яка б не була його реклама і фінансовий ресурс, не пройде, по крайній мірі чесно) Зелінський.. ) Він ніхто, не зважаючи на те що його знають і те що він говорить що він основний кандидат, але він візьме 3-4 місце на цих виборах з серйозним відставанням від лідерів, Стосовно Сича і Шевченка.. в любих передвиборчих гонках буде нервотрьопка в штабах кандидатів) Але Сич пройде і то з серйозним відривом, Шевченко навіть в тройку не попаде) Стосовно Круця і Купчака то переможе тут патріот і освічена молода людина, і чесна людина.. тобто Купчак, чому не Круць? а ви самі порівняйте мінуса і плюси цих двох кандидатів)
Андрій 2012.09.20, 17:21
Прочитавши цю стттю тільки сліпий не помітить, що вона заказна. І автор чітко дає зрозуміти, яка політична сила за неї заплатила.
патріот 2012.09.20, 17:36
Андрій і хто цей замовник?)
Андрій 2012.09.20, 18:37
Патріот, прочитай статтю , ти знайшов тут хоч щось погане про ПР?
Патріоту 2012.10.03, 15:27
От якраз Романовський на 89 округу не набирає тим, що він афганець і без обох ніг, а тим, що він людина з великої букви і всього в житті добився сам.От якраз він і найдостойніший з усіх кандидатів на 89 окрузі. Просто його мало знають люди.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

650
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2254
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1994
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2018
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6042 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2298 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

175

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

989

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

990

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1242
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

472
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1928
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3826
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26345
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

421
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10336 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7877
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

427
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

269
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

427
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

510
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1439