Дослідження: в деяких районах дощові ліси Амазонки викидають більше вуглекислого газу, ніж поглинають

Річка Юрура в Карауарі, в серці бразильської Амазонки, 15 березня 2020 року


Згідно з новим дослідженням, частина дощових лісів Амазонки викидає більше вуглекислого газу, ніж поглинає, викликаючи побоювання потенційно руйнівного впливу на його вразливі екосистеми та подальше поглиблення кліматичної кризи.

Дослідження, опубліковане в середу в науковому журналі "Nature", свідчить про те, що життєво важлива роль Амазонки як поглинача вуглецю - поглинання величезної кількості тепла, що захоплює вуглекислий газ з атмосфери, сприяючи охолодженню Землі - знаходиться під загрозою.

"Цей поглинач вуглецю, здається, зменшується", - йдеться у дослідженні. "Протягом останніх 40 років східна Амазонія зазнавала більшої вирубки лісів, потепління та вологи, ніж західна частина, особливо під час сухого сезону".

Протягом дев'яти років дослідники під керівництвом Національного інституту космічних досліджень Бразилії здійснили близько 600 польотів над чотирма основними місцями в бразильській Амазонці, збираючи дані про кількість вуглекислого газу та чадного газу в атмосфері.

Вони виявили, що в цілому ці чотири місця викидають 410 мільйонів метричних тонн вуглекислого газу на рік, що спричиняється головним чином великими пожежами, які часто провокують люди.

Ці викиди частково компенсуються тими самими регіонами, що поглинають близько 120 мільйонів метричних тонн вуглецю на рік; але це все ще 290 мільйонів метричних тонн чистих викидів - приблизно стільки, скільки виробляє весь Таїланд за рік.

Такі згубні фактори - вирубка лісів, спалення земель та наслідки зміни клімату - "можуть мати довготривалі негативні наслідки як для вуглецевого балансу регіону, так і для крихкості його екосистем", - попереджають у пресрелізі Nature.

Амазонка, приблизно вдвічі менша за 48 сусідніх Сполучених Штатів, є найбільшим тропічним лісом на планеті. Навколишнє середовище нерозривно пов’язане з рівновагою його екосистем, де проживають незліченні види фауни та флори.

Коли тропічний ліс здоровий, його дерева та рослини щороку витягують з атмосфери мільярди тонн вуглекислого газу, що захоплює тепло, викидаючи кисень назад у повітря. А його величезна крона дерев служить "кондиціонером" для планети, кажуть вчені, впливаючи на глобальну температуру та характер опадів. Це одна з найкращих захисних систем планети проти кліматичних змін.

Але лише за останні 40-50 років тропічний ліс зазнав величезних та руйнівних змін через вплив людини. Він втратив 17% лісу, більшу частину якого перетворили на сільськогосподарські угіддя для сільського господарства та тваринництва. Це, своєю чергою, спричинило підвищення температури та випаровування води, що зменшиться, що означає менше опадів.

Протягом дев'яти років дослідження, зокрема, південно-східна Амазонка перейшла від поглинача вуглецю до "істотного джерела вуглецю", оскільки вирубка лісів та пожежі збільшувались за частотою та суворістю, зазначається у дослідженні.

Ці фактори, поряд із глобальними змінами клімату, спричиняють постійне підвищення температури - і "ці зміни, здається, прискорюються", додається в ній.

Знищення та вирубка лісів також зробили землю більш вразливою до пожеж, які потім завдають більшої шкоди протягом поточного циклу.

Лісові пожежі Амазонки потрапили в міжнародні заголовки у 2019 році, коли вони вийшли з-під контролю, перетнувши найвищі зафіксовані показники; в один момент щохвилини знищувались 1½ футбольних полів тропічного лісу.

За словами природоохоронних організацій та дослідників, більша частина цього спричинена людьми. Навіть у посушливий сезон Амазонка - вологий тропічний ліс - не легко загоряється, на відміну від посушливих Каліфорнії чи Австралії.
Натомість багато пожеж розпалюють фермери та скотарі, які хочуть очистити та використати землю - підбадьорившись, зазначають активісти, президент Бразилії Жаїр Болсонаро, який дав передвиборчі обіцянки відновити економіку, використовуючи економічний потенціал Амазонки.
Інші недавні дослідження також припускають, що незабаром вся Амазонка може перетворитися на чисте джерело вуглецю замість "легень планети". Одне дослідження 2020 року показало, що це може статися до 2050 року - або раніше.
Хоча пожежі 2019 року відтоді стихли, тропічний ліс залишається під загрозою. У 2020 році відбувся сплеск вирубки лісів, в результаті чого частина Амазонки пересохла від посухи та стали паливом для вогню. Експерти стверджують, що регіон рідко так "висихає", ніж зараз, і побоюються, що знову настає сезон руйнівних пожеж.
"Зміна клімату не поважає політичних та географічних кордонів", - заявив минулого місяця Пауло Брандо, доцент і науковець Каліфорнійського університету в Ірваїні. "Те, що відбувається в Амазонці, вплине на всю планету".

за матеріалами CNN


15.07.2021 837
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

677
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11195 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1893
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1789
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2789
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4646

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

411

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1086

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1495

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1359
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1741
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1559
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1267
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

640
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

718
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1908
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2232 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20406
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

388
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

733 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

773
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1119