Добровільно став на захист України: історія бійця з позивним "Італієць"

Як «Італієць» збиває ворожі дрони з АК-74.

Історію бійця розповідає 102 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ Івано-Франківщина, передає Фіртка.

"Я підготував собі місце заздалегідь на СП (ред. СП – спостережний пост, може обладнуватись в «сірій зоні», за «нулем) і вистежував їх місяць - півтора. Одного дня вони здійснили масований наліт – було три дрони з вибухівкою, яку вони хотіли скинути на наші позиції. Перший дрон занесло, і він не долетів до нас. За ним з’явився другий дрон – я почав по ньому стріляти з АК-74 і влучив, збив його. Він вибухнув.

Зазвичай, якщо ворог втрачає один-два дрони, то третій дрон вони посилають для розвідки, але цього разу третій дрон був з вибухівкою. Я його теж збив з АК-74, коли він був на підході. Детонація була дуже сильна – мабуть дрон ніс не звичайну гранату, а щось саморобне з більшою кількістю вибухівки", - розповів «Італієць», військовослужбовець 74 батальйону 102 бригади ТрО.

«Італієць» - командир розрахунку СПГ-9.

"Мій позивний «Італієць» - бо я живу з сім’єю в Італії вже 23 роки. В Україну приїжджаю раз на рік на рідну Франківщину – відвідати маму. Більше нічого мене з Україною не зв’язує – все моє життя, родина, друзі – все в Італії, - каже боєць.

Як сталось, що я опинився на війні? Я приїхав з Італії за два дні до початку. Я приїхав цілеспрямовано – воювати. Ми знали, що війни не уникнути. Приїхавши в Україну, я пішов у військкомат, і мене направили до 102 бригади ТрО", - розповів військовий.

В Італії за 23 роки чоловік на яких тільки роботах не працював – на олійному заводі, водієм, озеленювачем (садив газони, квітники), посуд мив, помідори збирав.

За його словами, залишити стабільне спокійне життя в Європі та поїхати на війну в Україну – це дуже тяжкий вибір.

"Там, в Італії, людина знає, що вона має стабільну роботу з достойною зарплатою, щороку стабільно їздить відпочивати, стабільний банківський рахунок, безтурботне життя – так там живуть мільйони наших українців", - зазначив "Італієць".

"Італієць" веде вогонь по ворожих позиціях, окопах, бліндажах. Було також влучання у ворожий БТР.

"Я добре вивчив місцевість, де вони знаходяться, і знаю, де вони будуть розвертатись, зупинятись і націлюю туди СПГ. Мені допомагають бійці працювати з СПГ, але націлюю я завжди сам. Я, звісно ж, не бачу, чи влучаю в ціль, чи ні – відстань велика. Але потім оператор дрона, який мене націлює, мені повідомляє. Також бійці з передньої лінії можуть сказати було влучання чи ні. Одного разу вони сказали, що я попав в ворожий БТР", - ділиться "Італієць".

Як зазначає військовослужбовець, його син має італійське громадянство і зараз служить в елітному підрозділі італійської армії «Col Moschin» - це 9-ий десантно-штурмовий полк Сил спеціального призначення. Він почав там служити ще до початку війни в Україні. Там був дуже великий конкурс – 48 осіб на одне місце. Йому вдалось пройти відбір.

"Дуже задоволений, що він там служить. Якби армія НАТО вступила у війну в Україні, мій син разом зі своїм підрозділом був би тут, біля мене", -  каже "Італієць".


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Повернувся з Польщі та став на захист України: історія бійця з позивним "Жук"

"Рано чи пізно кожен має піти воювати": історія прикарпатського бійця, який боронить країну з 24 лютого 2022 року (ФОТО)


Коментарі ()

11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

1580 4
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

1960
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6156 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2438
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2183
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

3415

Ігор Шолтис — військовослужбовець батальйону "Нахтіґаль", брав участь у боях на Сході України, у Пісках Донецької області отримав важке поранення. Свій бойовий шлях розпочав ще у 2014 році, а після поранення вдруге повернувся на фронт уже під час повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року.  

208

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

843

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1989

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2745
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

512
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

636
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

1222
16.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

375
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34083
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

989
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

1103
15.10.2024

Улюблений дует мільйонів та різних поколінь українців знову виступить разом на сцені. 20 жовтня легенди української естради – Іво Бобул і Лілія Сандулеса — виступлять із двома концертами у Драмтеатрі.  

573
16.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

170
14.10.2024

Серед мешканців заходу довіра до президента України Володимира Зеленського залишається на рівні 58%.

849
11.10.2024

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про збільшення податків.  

806
09.10.2024

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних віком до 25 років.  

581