ДО ПОРИ ДО ЧАСУ. Аналітична репліка з несподіваним кінцем

Формування міськвиконкому та комісій міськради очікувалось аналітиками, як певний «момент істини», коли нарешті мала роз’яснитись ситуація з новим складом міської ради. Та частина місцевої навколополітичної тусовки, яка традиційно схильна до радикальних фантазій, перебувала в збудженому очікуванні чогось революційного. Більш тверезі аналітики і журналісти, навпаки, були переконані, що нічого надзвичайного не відбудеться. Й не помилились.

Віктор Анушкевичус, судячи з усього, лише робив вигляд, що має проблеми з «політичними мауглі». Як стверджують інформовані люди, вже на початку листопада команда мера знайшла у юних лавах «трипальцевих», скажімо так, дружніх депутатів-контактерів, людей поміркованих, прагматичних, зі зрілою і конструктивною світоглядною позицією. Через них, подейкують, довірені люди міського голови почали обережно і послідовно монтувати майбутній пазл міської влади. Головним алгоритмом цього процесу стала, за чутками, обіцянка виконавчої влади підтримувати ідеологічні демарші міськрадівської більшості в обмін на лояльність останньої у вирішенні «поточних справ». Так воно було чи ні, але процес пішов.

7 грудня, коли пристрасті стишились, означений процес успішно завершився легким переформатуванням старого міськвиконкому. Себто, зовнішньою перемогою чинного мера. Натомість ВО «Свобода» отримала посади голів в частині комісій міськради, включно з «найсмачнішою» - бюджетною, яку очолив досвідчений і організаційно здібний бізнесмен Роман Онуфріїв. Ще раніше секретарем міськради став однопартієць Тягнибока Руслан Марцінків.

Там, де на чолі комісій опинились політичні вихідці з «Фронту змін», свободівці отримали крісла заступників голів комісій чи секретарів й, таким чином, номінально «перекрили» всі ті законодавчі позиції, через які здійснюється формування правил гри у місті та напрями фінансових потоків.

Зрештою, у позиційному відступі місцевих свободівців є своя логіка. Не маючи досвіду у поточній владній казуїстиці, вони вибудували тимчасову ситуацію «школи». Мовляв, добре, Андрюсович, поки що керуй, а ми тут, біля тебе, повчимося, в’їдемо в теми, вивчимо матчасть, зголодніємо і через рік-другий покажемо зуби. Адже головний джокер – 34 голоси з 59 – тобто тверда більшість нікуди не дінеться і продовжить грати свою джокерську роль.

Таким чином, перемога Анушкевичуса є зовнішньою, номінативною. Що тої бомби, яку виборці підклали під крісло міського голови, насправді ніхто не знешкодив і знешкоджувати не збирався. Просто її, за обставинами, додатково обладнали годинниковим механізмом. Тік-так, тік-так. Прийде день і бомба може спрацювати. Теперішнім новим-старим чиновникам прийдеться трошки посунутись. А, можливо, й згадати свої перші професії. «Політичні мауглі» можуть швидко подорослішати.

Тому заяви щойно переобраного мера про можливість для нього «третього терміну» виглядають занадто оптимістичними. Хоча, безперечно, у Віктора Андрюсовича у запасі є принаймні один сильний хід – стати членом ВО «Свобода». Щоправда, інформовані люди кажуть, що сильні конкуренти у вождистських партіях не вітаються. Але ж спробувати можна. Чому ні?


Коментарі (16)

Фанат 2010.12.08, 15:16
Анчоус, не розслабляйся, а то прийдуть злі мауглі і надеруть тобі одне місце. Краще дай марцинківу троха порулити, він сі обіс...е а ти на коні і тіпа головний патрійота з фаною. Йдеш до громади й кажеш: "бачили як коломойский тішиться, шо свобода рулить. то проект, а я вам памятника бандері поставив великого гарного з хрестом і циндолями. Отож бо й думайте скурві діти
гість 2010.12.08, 21:00
Найперше враження від прочитаного - аналітична група Фіртки розчарована, немає сенсацій, вияснення стосунків, і т.д. Видається, що Вам не цікава конструктивна робота у міській раді - немає інформаційного приводу?! То вам потрібно обовязково хоча б щось понапрогнозовувати! Доброзичливці!? Також не завадило б більше поваги до тих, про кого пишете, і для кого пишете, не навішувати ярлики і власне негативне ставлення - як от "Трипальшеві", "політичні мауглі". А то Ви самі уподібнюєтеся до "інформаційних мауглі", - а уже ніби і не юнацький вік!
СлаваУкраї 2010.12.08, 22:35
Така вже доля політика... Йдеш в політику, будь готовий, що тебе і "мауглі" назвуть і ще чимось більш неприємним. І ще парочку опускаючих оціночних суджень навісять. Не хочеш? То не йди в політику. Такі європейські принципи свободи слова. А от політики не можуть вказувати журналістам що і як писати. Така от "нерівноправність". Але система, яка зветься демократією це все толерує.
Мутант 2010.12.08, 22:43
Повага є тоді, коли до тебе з повагою. А де ваша повага, мауглі? Не встигли прийти до влади як почали кришувати самогонщиків. хочете щоби франківськ спився сивушним пийлом? це ми вже проходили на початку 90-их коли репані жіночки труїли людей шмурдяком за двісті купонів. все повторюється? вибори відкинули франківськ на 20 років назад, знову бал правлять неуки
tt5 2010.12.08, 22:45
Хто там каже про конструктивну роботу у міськраді? Покажіть мені конструктивну роботу
Universal 2010.12.08, 23:00
Знову про пияків. Попустіться, хлопи, стане вам горілки.
Хотів стат 2010.12.08, 23:56
Йой яка в задницю конструктивна робота. сбодівців вставили як лохів!. ви подивіться хто в тому виконкомі. Жопа повна, тушки,голубі,жиди,сракорізи і сраколизи,пенсіонери і альтруісти і аферисти і якась любов Рускова - москалька. а відповідати то їм за цей комплект. вони думали що з мером можна конструктивно. зразу треба було імпічмент продемострувати, а тоді балакати , або тягнибока натравити щоб по бебихам надавав, а потім сказати:" а тепер Вітя буде конструктив"
w 2010.12.09, 04:40
А хто з них голубий?
СлаваУкраї 2010.12.09, 09:19
ГОСТЕВІ. "Політичні мауглі" це зовсім не образа, а така алегорія. Тобто "молоді і за політичною поведінкою трішки дикуваті". Прикольно і правдиво. Інакше б статті були сухі і не цікаві.
СлаваУкраї 2010.12.09, 09:24
І ЩЕ ГОСТЕВІ. А "Трипальцеві" чим не подобаються. Ми "Свобода" ж малюємо на своїх біл-бордах три пальці у формі тризуба і на прапорах. От був Стас, сам себе ТРизубим назвав. Бо мав почуття гумору. А ти ГОСТЮ його точно не маєш. Попустися!
гість 2010.12.09, 09:44
Не попущуся!
Влодко 2010.12.09, 10:03
Гостеві. Є пропозиція: як вам закортить десь вибити шмат земельки для своїх, чи ще якусь нерухомість, то назвемо її "територією Свободи". І звучить красіво, і нікого не ображає (тіпа...)
гість 2010.12.09, 11:23
Ніяких перемовин з мутантами! Слава Нації!
кук 2010.12.09, 14:40
скучненько якось цего разу. ні про шо
Frankivsk 2010.12.14, 00:00
Фіртка, ти замахала. Агенція політичного флуду. Франківськ не живе однією лише політикою... Не набридло жувати це гавно?
папа 2010.12.14, 09:09
Фіртка пишіть більше аналітики, бо нічого подібного в Франеку ніхто нігде не пишие. Хоть ви шось таке робите.
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195