До Клівленда автостопом (фото)

 

Колишній редактор сайту «Репортер», іванофранківець Юрій Гільшанський цього літа працює у США за студентською програмою Work and Travel. У п’ятницю, 30 червня він з харків’янкою Віолеттою Дубченко вирішив з’їздити автостопом до сусіднього міста Клівленд.

Поїздка виявилась неоднозначною. Ось як описав її сам Юрко у мережі Facebook.

«Де ж іще вперше спробувати автостоп, як не в Америці? — подумали ми та й вирішили так поїхати із Сандаскі до Клівленда. Відстань між містами приблизно ж така, як від Івано-Франківська до Львова, трохи менша – 90 км.

На годиннику 10:14, стоїмо на трасі, витягнув убік руку і підняв уверх великий палець, як справжній стопер. Машини проїжджають повз і в голові одразу: «Хах, цікаво скільки часу так треба буде стояти?».

Але все закінчилося занадто швидко – 4 хв. стояння і ми вже в чорному джипі, за кермом якого 23-річний Макс з рудою бородою. Перше ж, що його зацікавило, звідки ми. «Ukraine», – відповіли в один голос і тут він раптово засміявся на всі 32 зуби.

Виявилося, що його мама народилася в Україні, у нього там є родина і він мріє вільно говорити українською. Макс знає слово «молоко» і пісню «Многая літа», яку в нас співають на день народження. А ще він – тренер команди з лакросу (гра з твердим гумовим м’ячем, який переносять полем за допомогою сіток на довгій ручці). Макс любить баскетбол і «Клівленд Кавальєрс», а Леброна Джеймса, звісно, вважає королем НБА.

Трохи більше години їзди, розмов, жартів – і ми в Клівленді. Макс висадив нас у самісінському центрі міста, підписався на мене в інстаграмі та пообіцяв ще обов’язково зустрітися і зв’язатися».

До теми: Тричі змокнути й висохнути. Франківець поділився враженнями про Ніагарський водоспад (ФОТО)

Далі Юрій раптом згадав, що не взяв із собою документів, тому повертатися теж доведеться автостопом – ані потягом, ані автобусом без паперів не вийде.

У Клівленді вони погуляли непогано, погода сприяла, усе було добре. А от із поверненням вийшло дуже цікаво, і розповідь про це Гільшанський назвав однозначно «найважчим постом у житті», а саму пригоду — найгіршими 120 хвилинами.

«Ми не знали, як ловити машину автостопом у Клівленді, бо трафік там — неймовірний, – розповідає Юрко. – Але пізніше все стало просто супер: мені прийшло повідомлення від мами Макса, що підвозив нас до Клівленда. Вона написала, що відвезе нас до Сандаскі після 21:30. Ура, полегшення – все, на диво, склалося ідеально.

Після 17:00 у Клівленді була страшна злива із громом і блискавками, про яку повідомляли навіть рятувальні служби сповіщеннями на телефон. «Нічого страшного», – думаємо ми і перечікуємо негоду в торговому центрі.

Потім дощ припинився і ми пішли ще трохи гуляти, то була десь восьма вечора. Туди-сюди – вже 20:56. І тут приходить повідомлення від мами Макса, що вона не зможе нас забрати. «Добре, нічого страшного, нам нічого ніхто не зобов’язаний», – заспокоювали ми з Віолеттою одне одного. Знову почалася сильна злива. На щастя, мали дощовики. Пішли шукати трасу та сподівалися знову зловити машину. Щодо таксі – принципово не хотіли замовляти, бо налаштувалися на подорож автостопом у дві сторони.

Настрій оптимістичний. Був доти, поки не довелося півтори години йти хайвеєм (дорога із швидким одностороннім рухом). За той час порушили, напевно, всі можливі правила. Ноги мокрі (був у сандалях), дощовик трохи рятував, але все одно було дуже некомфортно. Отак ми йдемо, чалапаємо, сил уже нема, не знаємо, чи рухаємось у правильному напрямку, карта заплутує. Після чергового грубого порушення – переходу з одного хайвею на інший (це взагалі в голові нормальної людини не може вкладатися) – за нами приїхала поліція. І тут усе – перед очима занавіс: штраф, депортація, чао, догралися.

Сідаємо в машину, копи говорять щось, у голові туман. Запитали звідки ми, що робимо в США, як опинилися на трасі. Потім сказали: «Don’t worry, you are not in trouble».

Фух, трохи відлягло.

Привезли нас у відділок поліції, замовили таксі, яке обійшлося на двох у 133 долари – зекономити не вдалося.

Неймовірно виснажені, стомлені морально й фізично ми приїхали додому. На роботу вставати сім годин. через 7 годин. Але для усвідомлення пережитого треба мінімум добу.

Єдине, що тішить у цьому всьому: буде що згадати».

Від редакції: на роботу Юрко піднявся нормально, вже працює)


02.07.2017 2221 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

621
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1806 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1107 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6882 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11353 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

312

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1048

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1094

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1089
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

257
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1062
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

827
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

718
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2922
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18419
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

290
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

335
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

644
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

746