Дитсадки у Франківську зачиняють на два літні місяці

/data/blog/35473/3d86f74203675ab27f6ceb337a96203b.png

Дитсадки у Франківську зачиняють на два літні місяці. Таке повідомлення викликало гарячу дискусію серед франківців, зокрема й у соцмережі Фейсбук.

 

Батьки дошкільнят, які в цей час мусять ходити на роботу, висловили готовність перетворити приймальню міського голови на дитячу кімнату і запропонувати меру особисто наглянути за малюками. Можливо, так буде знайдена відповідь на запитання, куди на час «вимушених канікул» подіти дітей.



Для чого треба закривати садки? Чому у дитячих виховних закладах не враховують інтересів і потреб батьків? З’ясовував кореспондент ГК.



Економне літо

«Сьогодні у дитячому садочку, куди ходить моя донька, повідомили батькам, що у зв'язку з якимось там рішенням міської влади з середини червня і до кінця літа садок закривають на вимушені канікули. А що робити працюючим батькам з дитиною цих два з половиною місяці? Хто оплатить хоча б одному з батьків відпустку на весь цей час?» – риторично запитує франківець, батько двох дітей Ігор Пасічняк.



Вже п’ятий рік дитсадки Франківська організовано йдуть на «літні канікули». Тепер уже складно з’ясувати, кого саме осяяла така думка. Зате відомо, чому вона виникла. «Я так розумію, що питання в економії коштів…», – відгукнувся член міськвиконкому Руслан Руско. Всі так розуміють, оскільки ще торік про це відкрито говорив голова міста. Проте ні мер, ані міська рада чи міськвиконком офіційного рішення про «канікули» у садках не приймали – депутати і посадовці, з якими ми спілкувалися, всі відхрещувалися. Однак треба розуміти, що вказівка таки мусила бути. Бо хіба ж з власної ініціативи міське управління освіти економить на дитсадках?



В офіційній версії основна причина, через яку в обласному центрі на літо зачиняють дошкільні заклади, захована, як цукерка в обгортку. Аргументів називають кілька. По-перше, треба дати відпустку персоналу дитсадків, пояснив заступник начальника міського управління освіти Петро Ласійчук. По-друге, треба забезпечити можливість адміністрації дошкільних закладів зробити ремонти. По-третє, кількість дітей у садках влітку різко зменшується, бо батьки везуть їх на оздоровлення – на моря, в села тощо. Тому працювати влітку дитсадкам економічно невигідно. «От є садочки, в які у літні місяці водять п’ять, заледве десять дітей», – наводить приклад пан Ласійчук. При цьому треба утримувати кухню з персоналом, двірників з прибиральницями, вихователів з нянечками, ще й адміністрацію. «Економія бюджету також…» – насамкінець визнав заступник начальника освіти.



Три чергові садки

«З половини червня – вимушені канікули, – констатує мама донечки Наталія Гасюк. – Нашу пропозицію зробити чергову групу за окремі кошти (все одно були би менші за витрати на няню) – відхилили…».



«То все залежить від завідуючої садочка, – ділиться своїм досвідом мама трьох дітей Оксана Говера. – Наші старші ходили в той самий садочок. І так випало, що ми двічі потрапляли на капремонт - у 2000-му і 2012 роках. Завідуюча і того, і цього разу забезпечувала літню чергову групу, в яку ми ходили. При тому, що дітей у цих групах не так уже й багато було…» Виглядає, що так воно і є – бо ж розпорядження втілюються на місці.



Дитсадки закривають внутрішнім наказом по управлінню освіти міськвиконкому. Наразі є проект наказу на 2013 рік. «Поки що рано говорити про щось конкретне, – наполягав пан Ласійчук. – Ситуація вивчається у кожному дитячому закладі. Завідувачі садків подають графіки, як їм зручно, бо треба підготувати кожну групу до наступного навчального року. А ми ці пропозиції будемо детально вивчати і узгоджувати. Де буде більше залишатися дітей, там дитсадок працюватиме. Але практика показує, що трьох дитсадків улітку для міста цілком досить».



Кожного року управління освіти залишає кілька дитсадків без «канікул». До них звозять дітей, які залишаються літувати в місті. «Це найбільші дитсадки, – пояснила спеціаліст із дошкільної освіти міськвно Галина Сич. – Цього року планують залишити дитсадок №1 «Калинонька» біля залізничного вокзалу – в ньому працюватимуть 10 груп на 330 дітей. Дитсадок №33 «Кристалик» на Каскаді – 11 груп на 360 дітей. Третій буде у центрі міста. Який саме – визначаємося з огляду на технічні можливості. Торік це був дитсадок №11».



Галина Сич підкреслила, що дитсадки будуть зачинятися не всі разом, а за графіком, відповідно до подання їхніх директорів. Вихователів і персонал не відправлятимуть у відпустки без збереження зарплати. Наказ про «канікули» видадуть, як належить, за місяць до настання. «Десь уже після свят», – відзначила пані Сич. Читай: 15 травня. «Наказ поширять по дошкільних закладах, про нього відзвітують в прокуратуру», – повідомила вона.



Але ж цей наказ поставить батьків перед фактом: або черговий садок і зведені групи, або нянька. «Не впевнена, що чергові садочки - це добре. Не впевнена, що малюки будуть там спокійно себе почувати…» – має сумнів Наталя Гасюк. Сумнів цілком обґрунтований – не кожна дитина легко сприйме такі зміни. Спитайте дитячого психолога про стрес.



Робота з батьками

«Ми не можемо без підготовки видавати таке рішення, – наголосила Галина Сич. – Вихователі вже з початку квітня мали почати працювати з батьками…» .



Працювати з батьками, за версією міськвно, означає таке. Вихователі мали дізнатися, які у батьків плани на літо, чи буде у них літня відпустка, чи дитина буде відвідувати садок, а якщо не буде, то коли саме. Мали скласти списки й графіки і передати їх завідувачам садків. Ті повинні були порахувати, скільки дітей залишається на літні місяці – і саме це мало би визначити, чи буде садок закриватися влітку. Саме це, а не усна рекомендація влаштувати «канікулярний» період з 15 червня до 15 серпня. В більшості дошкільних закладів міста з батьками «попрацювали» категорично – повідомили, і мастіть собі голову.



«Спробуйте домовитися у першому садку, – радить мама першокласника, який чемно відходив три роки у садочок, Світлана Усатюк. – Але треба лист від завідувача садка, куди ви ходите. Насправді закриття влітку садків - для багатьох проблема. Діти всі різні, не кожного візьмеш на роботу, і не на кожну роботу. Знаю, відчуваю це на собі…» Також характерна ситуація: треба домовлятися, коли насправді не треба нічого такого робити. Порядок переведення дитини в черговий садок озвучила Галина Сич. За її словами, батьки мають написати заяву директору свого дитячого закладу. А той уже, назбиравши кілька таких заяв від батьків, повинен домовлятися про переведення дітей з директором «чергового» садка.



Відтак, з точки зору адміністрації, простіше на літо закрити садок. Випровадити дітей і привести господарку в порядок. Заодно зекономити владі кошти. Ситуація цілковито перевернута з ніг на голову, коли в дитсадках відштовхуються не від інтересів дітей і їхніх батьків, а від бажань і уявлень дорослих функціонерів. Може, треба час від часу нагадувати, хто садочки утримує: не мер, не міська рада, не виконком і не управління освіти. Садки живуть коштом франківців, людей, які складають громаду, – це їхні податки стікаються в міську казну. Це їхніми грошима порядкує міська влада. І це їм належить кінцеве право вирішувати, чи бути трьом черговим садкам на місто, чи по черговій групі в кожному садку.


14.05.2013 1196 0
Коментарі (0)

11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

1568 4
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

1940
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6151 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2434
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2180
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

3408

Ігор Шолтис — військовослужбовець батальйону "Нахтіґаль", брав участь у боях на Сході України, у Пісках Донецької області отримав важке поранення. Свій бойовий шлях розпочав ще у 2014 році, а після поранення вдруге повернувся на фронт уже під час повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року.  

191

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

840

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1986

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2743
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

507
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

633
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

1217
16.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

372
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34079
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

985
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

1094
15.10.2024

Улюблений дует мільйонів та різних поколінь українців знову виступить разом на сцені. 20 жовтня легенди української естради – Іво Бобул і Лілія Сандулеса — виступлять із двома концертами у Драмтеатрі.  

569
16.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

166
14.10.2024

Серед мешканців заходу довіра до президента України Володимира Зеленського залишається на рівні 58%.

846
11.10.2024

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про збільшення податків.  

796
09.10.2024

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних віком до 25 років.  

576