Дитсадки у Франківську зачиняють на два літні місяці

 

/data/blog/35447/b1a220434f22315945af22a5b50293dc.png

Дитсадки у Франківську зачиняють на два літні місяці. Таке повідомлення викликало гарячу дискусію серед франківців, зокрема й у соцмережі Фейсбук.

 

Батьки дошкільнят, які в цей час мусять ходити на роботу, висловили готовність перетворити приймальню міського голови на дитячу кімнату і запропонувати меру особисто наглянути за малюками. Можливо, так буде знайдена відповідь на запитання, куди на час «вимушених канікул» подіти дітей.



Для чого треба закривати садки? Чому у дитячих виховних закладах не враховують інтересів і потреб батьків? З’ясовував кореспондент ГК.



Економне літо

«Сьогодні у дитячому садочку, куди ходить моя донька, повідомили батькам, що у зв'язку з якимось там рішенням міської влади з середини червня і до кінця літа садок закривають на вимушені канікули. А що робити працюючим батькам з дитиною цих два з половиною місяці? Хто оплатить хоча б одному з батьків відпустку на весь цей час?» – риторично запитує франківець, батько двох дітей Ігор Пасічняк.



Вже п’ятий рік дитсадки Франківська організовано йдуть на «літні канікули». Тепер уже складно з’ясувати, кого саме осяяла така думка. Зате відомо, чому вона виникла. «Я так розумію, що питання в економії коштів…», – відгукнувся член міськвиконкому Руслан Руско. Всі так розуміють, оскільки ще торік про це відкрито говорив голова міста. Проте ні мер, ані міська рада чи міськвиконком офіційного рішення про «канікули» у садках не приймали – депутати і посадовці, з якими ми спілкувалися, всі відхрещувалися. Однак треба розуміти, що вказівка таки мусила бути. Бо хіба ж з власної ініціативи міське управління освіти економить на дитсадках?



В офіційній версії основна причина, через яку в обласному центрі на літо зачиняють дошкільні заклади, захована, як цукерка в обгортку. Аргументів називають кілька. По-перше, треба дати відпустку персоналу дитсадків, пояснив заступник начальника міського управління освіти Петро Ласійчук. По-друге, треба забезпечити можливість адміністрації дошкільних закладів зробити ремонти. По-третє, кількість дітей у садках влітку різко зменшується, бо батьки везуть їх на оздоровлення – на моря, в села тощо. Тому працювати влітку дитсадкам економічно невигідно. «От є садочки, в які у літні місяці водять п’ять, заледве десять дітей», – наводить приклад пан Ласійчук. При цьому треба утримувати кухню з персоналом, двірників з прибиральницями, вихователів з нянечками, ще й адміністрацію. «Економія бюджету також…» – насамкінець визнав заступник начальника освіти.



Три чергові садки

«З половини червня – вимушені канікули, – констатує мама донечки Наталія Гасюк. – Нашу пропозицію зробити чергову групу за окремі кошти (все одно були би менші за витрати на няню) – відхилили…».



«То все залежить від завідуючої садочка, – ділиться своїм досвідом мама трьох дітей Оксана Говера. – Наші старші ходили в той самий садочок. І так випало, що ми двічі потрапляли на капремонт - у 2000-му і 2012 роках. Завідуюча і того, і цього разу забезпечувала літню чергову групу, в яку ми ходили. При тому, що дітей у цих групах не так уже й багато було…» Виглядає, що так воно і є – бо ж розпорядження втілюються на місці.



Дитсадки закривають внутрішнім наказом по управлінню освіти міськвиконкому. Наразі є проект наказу на 2013 рік. «Поки що рано говорити про щось конкретне, – наполягав пан Ласійчук. – Ситуація вивчається у кожному дитячому закладі. Завідувачі садків подають графіки, як їм зручно, бо треба підготувати кожну групу до наступного навчального року. А ми ці пропозиції будемо детально вивчати і узгоджувати. Де буде більше залишатися дітей, там дитсадок працюватиме. Але практика показує, що трьох дитсадків улітку для міста цілком досить».



Кожного року управління освіти залишає кілька дитсадків без «канікул». До них звозять дітей, які залишаються літувати в місті. «Це найбільші дитсадки, – пояснила спеціаліст із дошкільної освіти міськвно Галина Сич. – Цього року планують залишити дитсадок №1 «Калинонька» біля залізничного вокзалу – в ньому працюватимуть 10 груп на 330 дітей. Дитсадок №33 «Кристалик» на Каскаді – 11 груп на 360 дітей. Третій буде у центрі міста. Який саме – визначаємося з огляду на технічні можливості. Торік це був дитсадок №11».



Галина Сич підкреслила, що дитсадки будуть зачинятися не всі разом, а за графіком, відповідно до подання їхніх директорів. Вихователів і персонал не відправлятимуть у відпустки без збереження зарплати. Наказ про «канікули» видадуть, як належить, за місяць до настання. «Десь уже після свят», – відзначила пані Сич. Читай: 15 травня. «Наказ поширять по дошкільних закладах, про нього відзвітують в прокуратуру», – повідомила вона.



Але ж цей наказ поставить батьків перед фактом: або черговий садок і зведені групи, або нянька. «Не впевнена, що чергові садочки - це добре. Не впевнена, що малюки будуть там спокійно себе почувати…» – має сумнів Наталя Гасюк. Сумнів цілком обґрунтований – не кожна дитина легко сприйме такі зміни. Спитайте дитячого психолога про стрес.



Робота з батьками

«Ми не можемо без підготовки видавати таке рішення, – наголосила Галина Сич. – Вихователі вже з початку квітня мали почати працювати з батьками…» .



Працювати з батьками, за версією міськвно, означає таке. Вихователі мали дізнатися, які у батьків плани на літо, чи буде у них літня відпустка, чи дитина буде відвідувати садок, а якщо не буде, то коли саме. Мали скласти списки й графіки і передати їх завідувачам садків. Ті повинні були порахувати, скільки дітей залишається на літні місяці – і саме це мало би визначити, чи буде садок закриватися влітку. Саме це, а не усна рекомендація влаштувати «канікулярний» період з 15 червня до 15 серпня. В більшості дошкільних закладів міста з батьками «попрацювали» категорично – повідомили, і мастіть собі голову.



«Спробуйте домовитися у першому садку, – радить мама першокласника, який чемно відходив три роки у садочок, Світлана Усатюк. – Але треба лист від завідувача садка, куди ви ходите. Насправді закриття влітку садків - для багатьох проблема. Діти всі різні, не кожного візьмеш на роботу, і не на кожну роботу. Знаю, відчуваю це на собі…» Також характерна ситуація: треба домовлятися, коли насправді не треба нічого такого робити. Порядок переведення дитини в черговий садок озвучила Галина Сич. За її словами, батьки мають написати заяву директору свого дитячого закладу. А той уже, назбиравши кілька таких заяв від батьків, повинен домовлятися про переведення дітей з директором «чергового» садка.



Відтак, з точки зору адміністрації, простіше на літо закрити садок. Випровадити дітей і привести господарку в порядок. Заодно зекономити владі кошти. Ситуація цілковито перевернута з ніг на голову, коли в дитсадках відштовхуються не від інтересів дітей і їхніх батьків, а від бажань і уявлень дорослих функціонерів. Може, треба час від часу нагадувати, хто садочки утримує: не мер, не міська рада, не виконком і не управління освіти. Садки живуть коштом франківців, людей, які складають громаду, – це їхні податки стікаються в міську казну. Це їхніми грошима порядкує міська влада. І це їм належить кінцеве право вирішувати, чи бути трьом черговим садкам на місто, чи по черговій групі в кожному садку.


13.05.2013 1355 2
Коментарі (2)

Гість. 2013.05.13, 22:03
Писати заяви не ДИРЕКТОРУ, а ЗАВІДУЮЧІЙ, пані Інспекторе!
Я 2013.05.14, 15:59
Якраз коли тепло, немає вірусів і дитини би спокійно відвідувала садочок без шкоди для свого здоровя - тоді треба садочки закривати! Мені здається, що краще закрити на 2-3 місяці "білу хату" на Грушевського та всі її філії на інших вулицях - буде більша економія коштів, а відсутності чиновників все одно ніхто не помітить...
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1389
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2660
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2187
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2258
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6795 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2536 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

429

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1257

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1361

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1512
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

373
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

237
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

645
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

135
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26604
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

613
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10538 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

143
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

166
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

483
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

627
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

691