Депутати Івано-Франківської облради масово прогулюють сесії та комітети

 

/data/blog/49319/71b2b1f7a3734e806a3d1cc1a0807d3a.jpg

 

Наприкінці січня голова облради Василь Скрипничук обіцяв на прес-конференції, що на наступній сесії розглянуть питання про дострокове припинення повноважень депутатів, які систематично не відвідують засідання сесій і комісій. Він сказав, що таких обранців може бути до 20, частина з них – мажоритарники.

 

Тому Скрипничук порадив усім активним громадянам слідкувати за тими округами, на яких будуть перевибори, й балотуватися самим.  Навіть обіцяв підтримку тим, хто брав активну участь у революції.

 

Коли в облраді промоніторили прогули, то передумали «рубати голови». Адже, з’ясувалося, що таких є не 20, а 32 депутати. І не тільки регіонали, а й члени опозиційних (нині вже провладних) партій.

 

Мова йде про тих депутатів облради, які у 2013 році пропустили понад 50 % комісій і сесій. Минулоріч відбулося 14 засідань облради. Семеро депутатів пропустили як мінімум половину, ще 10 – понад 50 % і сесій, і комісій, а ще 15 обранців замало тішили своєю присутністю засідання комісій.

 

Серед десяти найбільших прогульників – шість екс-регіоналів чи висуванців від тої партії: Михайло Вишиванюк, Юрій Келестин, Зіновій Митник, Сергій Сендерський, Олександр Фелик і Богдан Гдичинський. Там же – позафракційний Василь Вівчарик, Василь Матійчик («Воля»), Арсен Сідаш («УДАР») і Михайло Винник (УНП).

 

Причини відсутності в них різні: відпустка, відрядження, лікарняний, поважна причина або просто «енка». «Поважна причина, – пояснює юрист облради Лілія Млиниська, – це наприклад, якщо в держслужбовця відбувається термінова нарада. Наприк­лад, приїжджає з міністерства комісія на Калуський Домбровський кар’єр, і депутат Василь Головчак (керівник управління охорони навколишнього природного середовища – Авт.) мусить там бути. Проте перевірити правдивість таких поважних причин важко, тому що ніхто не дає підтвердження».

 

Йдемо далі. Василь Брус (Народна партія), Наталія Дуб (позафракційна), Василь Яремчук («Відродження»), Володимир Поліш («УДАР»), Сергій Насалик (Українська партія), свободівці Богдан Соляник та Ігор Івасюк пропустили понад половину сесійних засідань. А Володимир Бартошак, Руслан Гусак, Ігор Лукань, Роман Мулик (усі – Партія регіонів), Роман Білик і Микола Палійчук з «УДАРу», Володимир Будз і Дмитро Дякур з «Батьківщини», Михайло Гнип (Українська партія), Ігор Кулай і Андрій Романчук («Фронт змін»), Михайло Негрич і Михайло Яворський (Народна партія), Степан Пушик і Олександр Шевченко («Наша Україна») пропустили понад половину комісій.

 

Ймовірно, не всі вважають, що є необхідність у відвідуваності комісій, адже у таких депутатів, як Палійчук чи Лукань, є пропуски навіть без поважних причин. «Насправді це обов’язок депутата – ходити і на засідання комісії, і на сесію, – стверджує керівник відділу правового та кадрового забезпечення апарату облради Сергій Федорців. – Не право, а обов’язок. Якщо він став депутатом, то має ходити».

 

Він вважає: якщо підходити до депутатства серйозно, то пропусків так багато не може бути, інше – просто небажання підходити відповідально. «В мене теж є сесійні пропуски, – продовжує Федорців. – Наприклад, я поїхав до Києва, на всім відомі події, а в той час скликали сесію. Ще був випадок, коли ціла наша фракція вийшла із зали – коли було голосування по сланцевому газу. А третій мій пропуск через те, що я був на навчанні, але ж це далеко не 50 %».

 

Крім цього, Сергій Федорців акцентує, що пропуск половини засідань комісій – дуже відносна річ, бо одна комісія збиралася тільки чотири рази на рік, а інша – 12. Відтак, якщо депутат з одної комісії пропустив три засідання, то він уже прогульник, а якщо пропустив в іншій, то він майже «зразковий відвідувач».

 

Отже, говорить Федорців, на наступну сесію виноситься питання «Про відвідування депутатами обласної ради пленарних засідань і засідань постійних комісій обласної ради». Якщо обранці підтримають, то зобов’яжуть себе повідомляти про причину свого пропуску голів комісій та апарат облради.

 

Нагадаємо, що понад три роки тому, коли депутати тільки починали працювати таким складом, вони обіцяли тримати пропуски на контролі. Більше того, усі засідання тодішній голова облради Олександр Сич починав з того, що повідомляв – хто на лікарняному, хто у відрядженні, а хто не повідомив про причину відсутності. Але при цьому ніхто з обранців не підтверджував поважність пропусків паперами. Тепер їх будуть вимагати.

 

«Ми вирішили, що виганяти 32 людини неправильно, – наголошує Сергій Федорців. – Бо тут може бути половина статистичних прогульників, а насправді вони можуть мати поважні причини. Може, в когось були справж­ні лікарняні чи міг взяти довідку про відрядження, але не робив цього, бо не вважав обов’язковим. Тож на наступній сесії ніхто нікого не виганятиме, адже не були вказані правила гри».

 

Отже, 2014 рік усім обранцям дається на роздуми – аби приносили папери, які б підтверджували важливість «енок». Інакше матимуть проблеми з депутатством, пише Репортер.

 

І останнє: багато депутатів-регіоналів, не чекаючи різких рухів, уже подали заяви на складання депутатських повноважень. Маємо на увазі Гдичинського, Бартошака, Келестина, Фелика


17.03.2014 429 3
Коментарі (3)

факт 2014.03.17, 09:23
Гнати в шию..! Думаю що, "отряд нє замєтіт потєрі бойца", а якщо серьйозно користі від цих, та багатьох інших прогульників на округах, не більше як від козла молока.
Не словом , а ділом 2014.03.17, 09:46
Повиганяти !
виборець 2014.03.17, 10:07
Тут з таким правителями Україні скоро капець, а вони хірнею і далі страдають. Пане Скрипничук не бідкайтесь так, бо як прийде до влади в Україні Путін то Вам стане легше, бо всіх прогульників він швидко відправить на Колиму за прогули, а Вас може ще трохи дальше.В нашій обласній раді видно повний ідіотизм.Або як казав старий гуцул "Їм щось пороблено".
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10814 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1794
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1691
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2704
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4549
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3189

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

274

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1008

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1409

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1294
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1671
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1472
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1190
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

554
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

631
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1831
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1975 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20329
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

306
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

659 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

698
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1041