Де в Карпатах можна скупатися у чанах

 

Літо минає, залишаючи за собою шлейф чогось недомовленого і незвіданого. Не встигли скупатися в морі? Хочеться нових вражень? Тоді вирушайте до Закарпаття «варитися» в чанах – ці характерні ванни, названі карпатськими джакузі, можна приймати цілий рік.

У цій статті ми розповімо вам про процедуру, яка стала своєрідною візитною карткою Карпат. А також зазначимо низку місць, де можна скупатися в чанах, пише igotoworld.com.

Що являє собою сама SPA-процедура? Пам’ятаєте старі казки про молодильні яблучка і котли з киплячою водою? Зануриться туди добрий молодець – дивись, прибуде богатирська міць, молодості додасться. Карпатські чани – майже як в цих казках. Звичайно, вода в чавунних казанах, де «варять» всіх бажаючих, не кипить, а підігріта до температури 40–45 градусів. Але вогонь під котлом найсправжнісінький, і якщо не знаєш, як влаштований чан, дивитися (а тим більше залазити в котел) страшнувато. Але не переживайте, щоб не обпектися, все передбачено: на дно кладуть річкові камені.

Традиція зародилася в Австро-Угорщині: чани встановлювали біля джерел з цілющою водою, в яку необхідно було зануритися, розпарившись як слід у котлі. Підігріта вода може бути різною: сірководневою, для профілактики ревматизму, хвороб суглобів; мінеральною – для загального зміцнення організму, шкіри. Жителі Карпат також часто додають у такі купелі відвари лікарських трав – ці ванни добре розслабляють, заспокоюють нервову систему, лікують від безсоння, позитивно впливають на організм.

Чани за величиною теж бувають різні: найменші – на двох. Деякі турагентства пропонують романтичні екскурсії до Карпат з купанням у чанах. Але бувають просто величезні котли, як садові басейни, де може вміститися компанія з 8–12 чоловік. Отже, почнемо огляд місць, де пропонують «карпатське джакузі».

Найбільш знамените місце – Лумшори

У цьому невеликому карпатському селі живуть справжні гуру купання в чанах. А почалося все з того, що на березі річки місцевий житель знайшов старий чан 17 століття, що залишився від австрійців. І став використовувати його за призначенням. Гріх було не використати: адже в Лумшорах є джерело з мінеральною сірководневою водою, яку здавна застосовували для оздоровчих процедур. Багато жителів Лумшорів, побачивши, що купання сподобалося туристам, і самі обзавелися чанами. І в них дійсно немає відбою від замовлень – настільки популярним виявилося карпатське джакузі. Зараз у селі близько 20 чанів різної місткості. У господарів садиб створені прекрасні місця для відпочинку. Тут вам завбачливо запропонують і духмяний карпатський чай, і смачний обід.

Якщо ви опинилися в Лумшорах восени, варто сходити на грибне полювання і, звичайно, побачити водоспади на річці Туричка. 

Як дістатися: до Ужгорода чи до станції Свалява – поїздом, маршрутки Ужгород – Лумшори ходять 2 рази на день, краще своїм транспортом або на таксі.

Джерело фото: ucimbora.mow.fm.

Ужгород – скупатися під землею

Прийняти оздоровчу процедуру, занурившись у чан, можна і в головному місті Закарпаття – Ужгороді. Правда, процедура відрізняється від класичного варіанта під відкритим небом: чан з мінеральною водою розташований на глибині 6 м під землею. Поруч діжка з холодною водою. Але сам чан знаменитий своєю історією, в ньому купалося не одне покоління. Він був виготовлений ще в 19 столітті, спеціально для цього готелю! Після купання вам запропонують ароматний чай і фірмову горіхову настоянку. В Ужгороді ви насолодитеся прогулянкою по брукованих вуличках, радимо відвідати музей народної архітектури та побуту і Ужгородський замок.

Як дістатися: до Ужгорода поїздом (прямим або з пересадкою у Львові), готель знаходиться на вул. Електрозаводській, 29. Маршрутки № 5, 26 до зупинки «Завод ФМК».

Джерело фото: ungvarskiy-hotel.com.ua.

Чан на Івано-Франківщині

У селі Осмолода Рожнятівського району Івано-Франківської області купання в чані із сірководневою водою пропонують у готелі «Ганц». Поряд з чаном обладнано басейн з мінеральною водою. Господарі готелю можуть організувати похід до лісу за грибами-ягодами. В околицях варто подивитися на літню резиденцію митрополита Андрея Шептицького, на старовинну доменну піч.

Як дістатися: з Івано-Франківська краще їхати своїм транспортом або замовляти трансфер, громадським – з Івано-Франківська до Калуша, звідти 4 рази на день ходять маршрутки.

Джерело фото: ganz.if.ua.

«Карпатський рай» у Шешорах

Біля підніжжя Карпатських гір у селі Шешори в Косівському районі на Івано-Франківщині є міні-турбаза «Карпатський рай». Місця тут дійсно райські: поруч заповідник «Гуцульщина». Провідники пропонують одно- та дводенні походи в гори, до озера Лебедин і до водоспаду Великий Гук.

Вдихаючи чисте гірське повітря, змішане із запахом лісу, добре при цьому ще розслабитися в чані з водою на травах. Тут також пропонують медові ванни або навіть з додаванням пива. Чан просто величезний – у ньому може вміститися до 8 осіб. Посидівши хвилин 15, поринете в холодне озеро.

Як дістатися: турбаза розташована в 5 км від траси Коломия – Косів, поворот біля села Пістинь. Можна доїхати з автовокзалу Івано-Франківська (100 км), Коломиї (40 км) і райцентру Косів (15 км). Адреса: вул. Чорновола, 74, Шешори.

Джерело фото: sheshory.info.

Скупатися та порибалити

У Перечинському районі на Закарпатті теж купають у чанах. У селі Тур’я Поляна запрошує відпочити садиба «Турянський двір» – пожити в затишному котеджі на лоні природи, покуштувати страви угорської кухні. Знамениті лікувальні перечинські чани наповнені чистою гірською водою. В неї додають карпатські трави. З чана можна стрибнути прямо в холодні води озера. У Тур’їй Поляні є всі умови для рибалки і приємних прогулянок. Звідси недалеко до величного водоспаду Воєводин.

Як дістатися: від Ужгорода до Тур’єї Поляни 50 км. Ходять автобуси.

Джерело фото: turdvir.com.ua.

Серед гір і лісів – Тур’я Пасіка

Біля села Тур’я Пасіка, в 39 км від Сваляви, серед гір і лісів затишно розташувалися дерев’яні будиночки і сучасні корпуси туристичного комплексу «Воєводино». Лікувальна мінеральна вода карпатських гір допоможе вам оздоровитися. Тут є і повний комплекс SPA-процедур, і, звичайно ж, «варять» у чані, розташованому поруч з гірською річкою, в яку ви зможете зануритися, як слід «розварившись». Серед розваг готелю – кінні прогулянки, рибалка – для цих цілей є чотири рибники з фореллю.

Як дістатися: потягом до Ужгорода чи до Сваляви, далі маршрутним таксі. Надається трансфер готелю.

Джерело фото: voevodyno.com.

Чани в Славському

На карпатському гірськолижному курорті в селищі Славське є кілька місць, де пропонують цілющу купіль у вигляді чанів. Але у Славському є не тільки класичний чан: тим, хто боїться «пекельного вогню» під котлом, можна скупатися в підігрітій трав’яний ванні в дерев’яному чані.

Як дістатися: до Славського можна доїхати: прямим поїздом або автобусом зі Львова (137 км).

Джерело фото: slavsko.lviv.ua.

«Хата у румуна»

У селі Татарів, в 11 км від курорту Буковель і в 17 км від Яремче, знаходиться садиба «Хата у румуна». За відгуками туристів, тут дуже привітні господарі, які організовують своїм гостям купання в чанах. Поруч річка та ліс, так що цілющий ефект молодильного чана посилюється чистим повітрям. Вискочивши з чана, можна зануритися в ставок, а потім довершити задоволення чашкою духмяного карпатського чаю.

Як дістатися: потягом до Івано-Франківська, далі маршрутками Івано-Франківськ – Ворохта – Верховина, потягом Львів – Рахів або дизелями до села Татарів.

Джерело фото: vkarpatax.com.ua.

Чан у Бескидах

На території гірськолижного курорту Жденієво (Воловець, Закарпаття) біля підніжжя Бескид ви теж зможете урізноманітнити своє дозвілля купанням у чані з мінеральною водою. Цю банну процедуру пропонують на турбазі «Лісова казка». Сама вона розташована в мальовничому місці: ви помилуєтеся горами, подихаєте запахом соснового лісу, послухаєте веселе дзюрчання гірської річки Жденіївки, сходите на прогулянку по заповідних околицях. А також скуштуєте страви угорської та румунської кухонь.

Як дістатися: до станції Воловець можна дістатися поїздами ужгородського напрямку, потім до Жденієво автобусом, але в суботу і неділю вони не ходять. Своїм транспортом по трасі Київ – Львів – Чоп.

Джерело фото: lisova-kazka.org.

Водні процедури в селищі Нижнє Солотвино

У селищі Нижнє Солотвино, вдало використовують потенціал оздоровлення карпатськими мінеральними водами. Тут можна похлюпатися у воді від душі: пропонують цілий комплекс лікувальних бальнеологічних процедур, SPA-комплекс, де в басейнах використовується вода з карпатських джерел, сауну і лазню. І, звичайно ж, купання в чані з кременистою термальною мінеральною водою.

Як дістатися: Нижнє Солотвино знаходиться в 12 км від Ужгорода, можна доїхати маршруткою. 

Джерело фото: termal-star.com.

Чан у Поляні

У селищі Поляна, відомому як гірськолижний курорт, у вас теж буде можливість випробувати на собі карпатське джакузі. Розташовується він на відкритому повітрі біля декоративного озера. Купають тут у воді з травами, при бажанні ви можете підібрати їх самостійно.

Як дістатися: готель «Катерина» у селі Поляна знаходиться біля міжнародної траси Київ – Львів – Чоп, 10 км від райцентру Свалява. До Мукачева – 36 км, Ужгорода – 75 км. Адреса: вул. Сонячна, 55-б, Поляна.

Джерело фото: hotel-kateryna.com.ua.

Карпатське джакузі і форель

Біля гірської річки Опор у долині Карпатських гір можна відпочити в готельно-розважальному комплексі «Золота Форель». Вас викупають і поніжать у чанах з мінеральною водою. Їх тут два – «Козацький» на 4–5 чоловік і «Панський» на 6–7 осіб. Після купання ви можете стрибнути прямо в річку Бутивля. Комплекс не дарма має таку назву – тут гарне форельне господарство. Вам запропонують порибалити і покуштувати вашу здобич – тут же її радо приготують.

Як дістатися: зручніше їхати своїм транспортом по трасі Київ – Львів – Чоп за мостом до села Коростів, а там за мостом через річку Бутивля знаходиться комплекс (за вказівником). Від Львова до Коростива 120 км, можна дістатися автобусом від автостанції біля залізничного вокзалу. Від Сколе 20 км, ходять маршрутки.

Джерело фото: zolotaforel.ua.

Молодильний чан на березі Дніпра

Мода на чани поширилася настільки, що жителям столиці тепер не обов’язково їхати за тридев’ять земель. Тепер і в Києві пропонують молодильні чанні процедури на цілющих травах. Тут, як і в Карпатах, вас обіцяють позбавити від втоми, безсоння, депресії і заспокоїти ваші нерви.

Як дістатися: лазня з чаном знаходиться в парку Дружби Народів, Київ.

Джерело фото: meinebasekz.ucoz.net.

Чан на Дністрі

У Кам’янець-Подільському районі, надихнувшись досвідом Закарпаття, теж вирішили організувати купання в казані. Його пропонують у селі Врублівці. До послуг туристів – чан із джерельною водою, настояною на травах. Розігрівшись, слід зануритися в басейн. Відпочити тут можна не тільки тілом, але і душею, адже ви побачите найкрасивіші місця на березі Дністровського каньйону. Можна насолодитися пейзажами, катаючись на катері – розроблено екскурсійний маршрут до Бакотського скельного монастиря.

Як дістатися: Врублівці знаходяться в 17 км від Кам’янця-Подільського. Ходять автобуси. До Кам’янця-Подільського можна доїхати поїздом.

Джерело фото: xenia.com.

Мода на чани добралася і до Житомира

В околицях Житомира, на 140-му кілометрі автотраси Київ – Чоп теж можна розслабитися в чані в кращих традиціях Закарпаття. Тут ви зможете відпочити на природі, скуштувати в ресторані дуже смачні страви з екологічно чистих продуктів – при комплексі своє підсобне господарство.

Як дістатися: готель знаходиться на Житомирській об’їзній біля села Оліївка. Зручніше їхати своїм транспортом, але можна автобусом Житомир – Оліївка.

Джерело фото: dubki.zt.ua.

Купання в чанах – це не тільки розслаблююча цілюща процедура, але й своєрідний ритуал. І ось кілька порад тим, хто вирішив випробувати його на собі.

  • Бронювати чан (особливо в Лумшорах) слід заздалегідь.
  • Вирушаючи в Карпати, не забудьте із собою купальні приналежності.
  • Якщо ви не впевнені, що вам показана така процедура, проконсультуйтеся з вашим лікарем.
  • Зібравшись купатися в чані, викиньте з голови всі зайві думки і налаштуйтеся виключно на релакс – і позитивні емоції вам гарантовані.
  • Новачкам буде достатньо години купання в чані – за цей час ви встигнете посидіти в котлі три рази по 15 хв і в перервах зануритися в холодну воду.
  • Добре після купання випити чашку-другу чудового карпатського чаю на травах – не забудьте і додому його купити!

Приємного вам відпочинку! На світі є стільки насолод, і купання в чанах варто обов’язково спробувати.


17.08.2016 16537 1
Коментарі (1)

Руслан 2019.10.27, 11:30

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

668
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1934 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6903 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11395 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1082

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

61
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4442
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

61
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664