Covid-19: світова спільнота допомагає Індії подолати катастрофічну ситуацію із захворюваністю

Поки Індія бореться із руйнівною другою хвилею Covid-19, яка щодня вбиває тисячі людей, міжнародні зусилля щодо подолання кризи прискорюються, і Великобританія, і США зобов'язуються допомогти вкрай необхідними медичними засобами.

Друга хвиля, яка розпочалася в березні, швидко загострилася, і Індія зафіксувала понад мільйон нових випадків всього за три дні. Протягом останніх двох тижнів у медичних закладах закінчуються ліжка для госпіталізації, кисень для інтенсивної терапії, багато пацієнтів залишаються за межами лікарень, чекаючи на медичну допомогу.

У понеділок Індія повідомила про 352 991 нових випадків захворювання та 2812 смертей через вірус, що є п'ятим найбільшим щоденним навантаженням у світі.

Ситуація особливо страшна в столиці Нью-Делі, де запровадили локдаун до 3 травня. У місті наразі у лікарнях стикнулися з серйозною нестачею кисню. Делі не виробляє власний кисень і покладається на ресурси, що постачаються центральним урядом, за словами головного міністра Делі Арвінда Кейріваля.

Впродовж вихідних днів кілька лікарень Делі написали у Твітті повідомлення SOS із закликом щодо постачання кисню. У суботу щонайменше 20 важкохворих пацієнтів померли після затримки у постачанні кисню в одній лікарні Делі.

У неділю прем'єр-міністр Нарендра Моді заявив, що його адміністрація створить 551 завод з виробництва кисню "в кожному районі, щоб забезпечити достатню доступність кисню".

Центральний уряд зазнав жорстокої критики в країні за боротьбу зі спалахом захворювання, через що переповнені лікарні та мешканці публікували в соціальних мережах прохання про збільшення постачання кисню від державних і федеральних чиновників. Багато хто звернувся до чорного ринку у відчайдушній спробі врятувати своїх близьких.

Родичі людини, яка померла через Covid-19 під час кремації в Джамму, Індія, 25 квітня 2021 року.

Лише минулого тижня Моді вперше звернувся до нації щодо кризи, провівши політичні мітинги та значною мірою применшивши актуальність другої хвилі за попередні тижні.

Під час щомісячної радіопрограми у неділю Моді заявив, що провів зустрічі з експертами фармацевтичної галузі, виробниками вакцин та виробниками кисню щодо того, як боротися з другою хвилею.

"Я розмовляю з вами в той час, коли Covid-19 перевіряє наше терпіння і здатність терпіти біль. Багато наших близьких залишили нас несвоєчасно", - сказав він в ефірі радіо. "Після успішної боротьби з першою хвилею моральний дух нації був високим, вона була впевнена в собі. Але ця буря сколихнула націю".


Глобальна допомога

Вражені катастрофічною ситуацією щодо перебігу захворювання та кризою у медичній системі Індії та зростанням щоденної кількості загиблих, що потрапляють у світові заголовки, країни у всьому світі активізували свою критичну допомогу.

Адміністрація Байдена та Міністерство оборони США розгорнуть постачання та підтримку для Індії, включаючи надсилання вентиляторів, ЗІЗ, наборів для швидкої діагностики та терапевтичних засобів.

"Сполучені Штати також планують надати термінову партію кисню та інші відповідні запаси", - йдеться в повідомленні, яким обмінялися радники з питань національної безпеки двох країн.

На початку цього року США ввели тимчасову заборону на експорт сировини, що має вирішальне значення для виробництва вакцин. Це суперечливе рішення означало, що виробники вакцин у всьому світі, включаючи Інститут сироватки крові (Індія), стикаються з браком матеріалів для виготовлення вакцин Covid-19 і змушені шукати деінде.

Мітинг щодо дефіциту вакцин проти Covid-19 біля воріт центру вакцинації в Мумбаї, Індія, 20 квітня.


Внаслідок цієї заборони значно зросла критика дій уряду, дехто характеризує її як накопичення ресурсів, оскільки прискорилася друга хвиля Індії - особливо з огляду на покращення ситуації, що склалася в США, та ефективну програму вакцинації там.

Адар Поонавалла, генеральний директор SII, звернувся безпосередньо до президента США Джо Байдена 16 квітня в час поглиблення національної кризи.

"Якщо ми хочемо по-справжньому об'єднатись у боротьбі з цим вірусом, від імені вакцинної галузі за межами США, я покірно прошу вас скасувати ембарго на експорт сировини з США, щоб виробництво вакцин можна було пришвидшити", - написав Поонавалла у своєму Twitter.

У неділю Білий дім оголосив, що частково скасує заборону, та визначить "конкретну сировину, яка терміново необхідна для виробництва в Індії вакцини Covishield, яка негайно стане доступною для Індії".

Однак в оголошенні не згадується про розподіл доз вакцин AstraZeneca, яких у США накопичено десятки мільйонів. Дози, які не були дозволені Адміністрацією США з питань харчових продуктів і медикаментів та залишились невикористаними, за винятком кількох мільйонів вакцин, які надіслали до Канади та Мексики.

У неділю доктор Ентоні Фаучі, директор Національного інституту алергії та інфекційних хвороб, заявив, що надсилання надлишку вакцин до Індії було "на столі", хоча він не запропонував графіку та плану такого кроку.

Він також попередив, що, хоча США, здається, перебувають на шляху до одужання, щоденні випадки постійно трапляються, а щеплення зростають, вірус є глобальною проблемою.

"Це причина, чому нам та іншим багатим країнам доводиться нести, на мою думку, моральну відповідальність, щоб допомогти решті світу взяти це під контроль", - сказав Фочі. "Через рік ми будемо в справді набагато кращому стані, ніж зараз, але будуть інші країни, у яких цього не буде. Чим швидше ми захистимо решту світу, тим безпечнішим буде наш захист."

Великобританія також відправляє до Індії 600 одиниць медичного обладнання, включаючи кисневі концентратори та вентилятори, заявив уряд країни у неділю. Допомога випливає із прямого запиту Моді до Великобританії.

Очікується, що перша партія надійде до Делі у вівторок.

Люди чекають, щоб поповнити медичні балони на кисневій заправній станції в Аллахабаді, Індія, 24 квітня.


Індія також отримає з Німеччини 23 системи та контейнери для мобільних пристроїв, які доставлять повітряним транспортом та прибудуть до Індії протягом тижня. Постачання будуть направляти у військові лікарні для лікування пацієнтів Covid-19, заявило міністерство оборони Індії в п'ятницю.

Сусідній Пакистан оголосив, що надаватиме "допомогу" в рамках "жесту солідарності", йдеться в заяві міністерства закордонних справ країни.

Дві ядерні збройні держави мають довгу і ворожу історію, а напруженість між ними значно зросла за останній рік. Пакистан пропонує направити апарати штучної вентиляції легенів, ЗІЗ та іншу медичну допомогу.

"Я хочу висловити нашу солідарність з жителями Індії, коли вони борються з небезпечною хвилею Covid-19", - заявив прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан в опублікованій у суботу заяві. "Ми молимось про швидке одужання всіх, хто страждає від пандемії", - сказав Хан. "Ми повинні боротися з цією глобальною проблемою, з якою стикнулося людство, разом".

Технічні гіганти Microsoft і Google також запропонували підтримку Індії, включаючи фінансування медичних засобів, таких як пристрої для концентрації кисню.

за матеріалами CNN


27.04.2021 1645
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1872
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1810
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1810
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5336 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2108 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1471

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

675

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

735

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

925

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

960
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1707
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3626
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10205
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26079
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10134 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7670
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

855
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1357
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

339
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1227
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

824
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1034