Covid-19: навчання в Європі у час пандемії

Волонтери Червоного Хреста проводять експрес-тест Covid-19 під час скринінгу студентів та викладачів у Гільдбурггаузені, Німеччина, 2 грудня.


Пандемія коронавірусу змінила усі сфери життя мільйонів дорослих європейців у 2020 році. Діти теж безмежно страждали впродовж місяців карантинних обмежень, ситуація змінилася коли школи в більшості країн знову відкривались влітку та восени.

Зараз навіть це під загрозою. Студенти у Великобританії мали повернутися з різдвяних канікул у понеділок. Але менш як тиждень тому уряд оголосив, що повернення до школи затримається на два тижні майже для всіх старшокласників та деяких дітей початкової школи - навчання продовжиться в Інтернеті.

У неділю прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що школи, доведеться закрити на невизначений час. У Німеччині школи повернулися до дистанційного навчання в середині грудня, коли кількість заражених зросла, і рішення про подальші дії прийняли в понеділок.

А в Ірландії та Іспанії профспілки вчителів та деякі місцеві лідери закликають федеральні уряди також відкласти повернення до школи.

Випадки інфікування у Великобританії швидко зростають, що змушує мільйони людей знову повернутися до життя у нових карантинних обмеженнях.
Діти шкільного віку заражаються швидше, ніж раніше, і вчені побоюються, що новий варіант вірусу, який легше передається, провокує нову хвилю  інфікувань. І новий штам вірусу вже зафіксований щонайменше у 15 інших європейських країнах, включаючи Швецію,
Францію, Іспанію та Швейцарію. Він також виявлений у США, Китаї та Австралії.
Двотижнева затримка повернення до школи може здатися незначною для американців у містах, де школи закрили ще перед барами, ресторанами та спортзалами. Але в Європі закриття шкіл широко розглядається як крайній захід.
Європейські уряди спираються на дослідження, які вказують на те, що школи не відіграють великої ролі у передачі Covid-19 у громаді, щоб виправдати те, що вони залишаються відкритими. Діти, як правило, мають нижчий ризик зараження та важкого перебігу захворювання.
Але деякі з цих динамік можуть змінюватися. На ранніх стадіях пандемії дані показували значно нижчий рівень зараження дітей у порівнянні з дорослими. Зараз у Великобританії діти середнього шкільного віку є віковою групою з найвищим рівнем зараження.
Однак дитяча смерть залишається надзвичайно низькою. Доктор Шамез Ладхані, епідеміолог, який проводив дослідження інфекцій в школах Англії, у середині грудня сказав журналістам, що зростання рівня зараження в англійських школах, як правило, відображає рівень їхніх громад. Це може підтвердити думку про те, що школи все ще не викликають інфікування у громаді.
Учні сьомого класу практикують заходи соціального дистанціювання в Лондонській академії Citygate London 4 вересня 2020 року в Лондоні.

Опитування не є остаточним, але Ладхані каже, що його команда не знаходить доказів передачі між студентами в тісному контакті. "Небагато спалахів, коли, наприклад, шість дітей в одному колективі заражаються в один час, де, на вашу думку, вони передавали це один одному", - сказав Ладхані.
Урядові рекомендації рекомендують англійським школам створювати "бульбашки" або групи для своїх учнів, щоб обмежити кількість контактів між собою.
"Ми знаємо, що зараження відбувається у дітей шкільного віку. Ми не знаємо динаміки зараження, незалежно від того, відбувається воно в школі, поза школою чи вдома", - сказав епідеміолог.
Вчені вивчають, чи школярі можуть частіше поширювати новий штам Covid-19, ніж попередній.

Закривати чи не закривати? 
Деякі викладачі та медичні експерти у Великобританії стверджують, що закриття шкіл - це не лише внаслідок нового штаму, а неспроможність уряду випередити вірус та зробити школи достатньо безпечними.
У неділю прем'єр-міністр Джонсон заявив ВВС, що "я не маю сумнівів у тому, що школи безпечні".
Він додав, що діти стикаються з "дуже, дуже низьким" ризиком порівняно з перевагою відвідування школи, яка була "такою величезною". Секретар освіти Гевін Вільямсон заявив у середу в парламенті, що уряд має жорсткий план підвищення безпеки в школах і що двотижнева затримка дасть їм час для проведення масових випробувань Covid-19 для учнів та персоналу - новий режим, який буде підтриманий військовими Великобританії.
"Цей вид масових випробувань допоможе захистити не лише дітей та молодь, це принесе користь усім у громаді, оскільки розірве ланцюги передачі, через які зростає рівень зараження. Це, в свою чергу, зробить більш безпечним для більшої кількості дітей фізично повернутися до школи ", - сказав Вільямсон.
Але законодавці, в тому числі секретар освіти від опозиції Кейт Грін, виклали сумнів у тому, чи буде уряд готовий розпочати програму в кожній школі всього за два тижні.
Профспілки вчителів назвали це "нездійсненим".
"Ця затримка та зрив у навчанні дітей є прямим результатом провалу уряду. Вони втратили контроль над вірусом. Зараз вони втрачають контроль над освітою дітей", - сказала Грін.
4 червня співробітник школи вимірює температуру у дитини в школі Шортлендс Академії Гарріса в Лондоні. 

Існує скептицизм щодо здатності британського уряду швидко впроваджувати програми масових тестувань після того, як його програма тестувань, відстеження та ізоляції, яка отримала 22 мільярди фунтів стерлінгів (30 мільярдів доларів США), запущена минулого року і була розкритикована урядовими науковими радниками.
Радники заявили, що занадто мало людей проходять тестування, що результати обробляються занадто повільно, і люди порушують правила ізоляції, маючи мало моніторингу та контролю.
Незалежна група експертів, створена як альтернатива офіційним науковим радникам уряду, відома як SAGE - заявила, що зараз важливіше, ніж будь-коли, вдосконалити програму відстеження, щоб не допустити зараження та, отже, школи відкриваються.
Вони попередили, що надто багато очікувань, що вакцини, які зараз вводяться у Великобританії та більшій частині Європи, означатимуть негайне повернення до нормального стану.  
"Це не чарівна куля. Ми перебуваємо у дуже серйозній ситуації", - заявив голова групи Девід Кінг, колишній науковий радник уряду.
В обговоренні в середу минулого тижня він попередив, що колективний імунітет за допомогою вакцинації може бути досягнутий приблизно до кінця року.
Це теж лише в тому випадку, якщо достатня кількість людей буде щеплена.
У статті, Independent SAGE закликає вдосконалити правила безпеки в школах. У ній зазначається, що за чинними правилами цілу групу середнього навчального року чисельністю до 240 осіб можна вважати "бульбашкою", рекомендуючи набагато нижчі межі кількості контактів студентів.
У початковій школі рекомендують "бульбашки" з трьох-чотирьох дітей.
Він також вимагає ресурсів для поліпшення вентиляції, зменшення кількості класів та заохочення змішаного або гібридного навчання, де студенти можуть навчатися дистанційно протягом певної частини терміну, щоб зменшити кількість людей на місці.
Це поділяють багато вчителів, у тому числі один з Англії Мідлендс, який розмовляв із CNN на умовах анонімності.
Страждаючи від тяжкого перебігу захворювання на коронавірус - з болями в грудях і постійними відчуттями втоми, - він каже, що він та його колеги відчували, що уряд "кинув нас під автобус".
"Проблеми також пов'язані з урядами, які протягом багатьох років не фінансували школи належним чином", - сказав він, описуючи будівлю своєї школи як тісну в коридорах, які роблять дистанційне перебування неможливим, заповнені класи з поганою вентиляцією. Ви можете розмістити 2000 людей у ​​будівлі або 30 людей в одному закритому класі. Ви не можете просто розраховувати на те, щоб відкрити вікно".
Однак деяких вчителів турбує закриття шкіл і вони побоюються, що двотижнева затримка може бути продовжена. Девід Перкс, директор Східно-Лондонської наукової школи, заявив, що хоче, щоб його школа якнайшвидше відкрилася, побачивши проблеми, пов'язані з навчанням в Інтернеті під час першої хвилі локдауну в Англії.
"З тих пір ми залишаємось відкритими й хочемо залишатися відкритими", - сказав він CNN.
Він сказав, що, хоча рівень зараження був високим, він не бачив, щоб багато вчителів чи учнів у його школі серйозно хворіли.
"Набагато важливіше, щоб ми залишались відкритими для учнів. Якщо нам не вдасться продовжувати роботу в новому році, вся система іспитів зірветься, і майбутнє, на яке працюють учні, стане сумнівним", - сказав він.
"Діти досягають найкращих результатів, лише підбігаючи до фінішної лінії іспитів. Якщо це у них заберуть, вони не зможуть проштовхнутися. Вони втратять віру в систему і відступлять".

"Було нудно бути приклеєним до екрана"
Семикласника Андару Йенсена хвилювало те саме. Його випускні іспити в школі були скасовані минулого року, про що він шкодує.
"Я думаю, що в деякі моменти мені стає трохи страшно, коли я відчуваю, що втратив щось з того, про що дізнався. Я не можу згадати все, що дізнався, і думаю:" Я впаду? Як я колись жив? '", - сказав він.
Він не проти навчатися вдома ще два тижні - тим більше, що він спить додаткову годину - але він не хоче занадто довго вчитися в Інтернеті.
"Після першого тижня останнього локдауна було дуже важко тримати себе мотивованим. Нудно було приклеюватися до екрана стільки годин, повторюючи одне і те ж знову і знову".  
Семикласник Андару Дженсен у своєму будинку на південному сході Лондона. Дженсен сказав, що важко залишатися мотивованим під час дистанційного навчання.

Хлопчик каже, що не надто турбується про Covid-19. Він розуміє, що є небезпека захворіти, але він знає, що потрапив до групи з низьким ризиком і волів би бути в школі, аніж пропускати навчання та спілкуватися з друзями.
Але багато батьків відчувають занепокоєння, дехто з приводу потенційного ризику зараження або навпаки з приводу необхідності збалансувати години догляду за дитиною під час роботи.
Одним з таких батьків є Алан Тілмут, у якого є 13-річні близнюки у школі в графстві Нортумберленд на півночі Англії, який каже, що урядові правила безпеки для шкіл були "поганими, неефективними або взагалі не існували".
Але запитайте батьків в Італії, які мали справу з повторним локдауном у навчанні протягом 2020 року, і багато хто скаже, що вони відчайдушно хочуть, щоб їхні діти мали таке саме почуття нормальності, як у багатьох інших частинах Європи.
Італія намагається розпочати поетапне відновлення роботи шкіл наступного тижня, але існує страх, що кількість інфікувань зросте і школи можуть знову закритися.
"Взагалі, я вважаю, що ми несправедливо ізолювали дітей - і навіть більше, підлітків - платимо найвищу ціну за хворобу, яка в основному не вражає їх", - сказав Маріо Фуско, 46-річний розробник програмного забезпечення в Ломбардії.
Торік вони з дружиною місяцями навчали удома 9-річну доньку.
"Щоранку близько 8 години я вигулюю свого собаку перед тим, як приступити до роботи, і бачу, як 80-річні люди входять до станції метро неподалік від мене, тоді як уряд забороняє хлопчикам і дівчаткам ходити до школи. Перше, що зробили тут, у Ломбардії ще в лютому - це закрили школи ", - сказав чоловік.
"Італія не є країною для молоді".
за матеріалами СNN


05.01.2021 1099
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1296
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2596
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2147
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2213
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6642 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2492 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

382

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1192

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1323

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1451
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

320
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

193
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

615
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

98
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26553
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

579
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10500 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

100
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

128
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

439
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

583
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

654