Covid-19: боротьба не закінчена, наступна хвиля може бути гіршою

Скотч! Фотограф: Єва Марі Узкатегі / Bloomberg


За нинішніх темпів, багаті країни досягнуть 75% кількості вакцинованих проти Covid цього року. Іншим країнам не так пощастило. Україна очолює антирейтинг країн за темпами вакцинації.

Поки рано говорити про коронавірус у минулому часі, навіть при більш широко розповсюдженій кампанії вакцинації. Найгірші спалахи прискорюються в місцях, найменш обладнаних для боротьби з ними.
Оскільки вакцини, що поширюються по багатих країнах зі швидкістю набору швидкості та обмеженням, слабшають із весняним сонцем, спокусливо повірити, що довгий кошмар Covid-19 нарешті закінчується.
У Великобританії 58% дорослого населення отримало принаймні одну дозу вакцини. У США президент Джо Байден подвоїв початкову мету - здійснити 100 мільйонів щеплень за перші 100 днів перебування на посаді, що дозволить до кінця квітня довести до 200 мільйонів.
В Google пошуковий термін "після Ковіда" останній місяць викликає більший інтерес, ніж "симптоми Ковіда", що свідчить про те, що світ більше думає про те, яким буде життя, коли все нормалізується.

Світло в кінці тунелю
Пошуки Google про світ після Ковіда обігнали запитання про те, які симптоми коронавірусу
Джерело: Google Trends Примітка: 100% - це максимальна зацікавленість пошуковим терміном. Інші показники пропорційні цьому піковому рівню.

Це помилка. Хоча ми все частіше говоримо про коронавірус у минулому часі, найгірше ймовірно ще попереду. Інфікування у всьому світі зросли на 47% протягом березня від затишшя наприкінці лютого. Приблизно 600 000 нових випадків на день цей показник сьогодні вищий, ніж впродовж більшої частини минулого року.
Це ще не кінець За останній місяць кількість нових інфікувань на Covid-19 зросла майже на 50%
Гірше того, хоча попередні хвилі вдавалося приборкати насамперед у Західній Європі та США, багато районів, де ковід зараз найшвидше зростає, знаходяться в Південній Америці та Південній Азії, на Близькому Сході та в інших економіках, що розвиваються. Переважно їм не вистачає прогресивної інфраструктури охорони здоров’я, такої, як на глобальній півночі, вони менш оснащені для боротьби з вірусом. Особливо це стосується випадків, коли нові штами, такі як ті, що визначені у Великобританії або бразильському місті Манаус, створюють більше проблем для молодих людей.
Більшу частину минулого року коронавірус виглядав так, як австрійський історик Вальтер Шейдель назвав "великим нівеліром": одна з багатьох катастроф, таких як війна, пандемія, революція та провал держави, які парадоксальним чином вирівнюють найгірші ексцеси нерівність один раз у кожному поколінні або близько того. Понад 46% смертей відбулося лише у трьох багатих юрисдикціях з надзвичайно великим населенням похилого віку: США, Великобританія та Європейський Союз.
Зараз це може змінитися. США, які з початку пандемії в основному займають незавидне перше місце серед рекордних щоденних інфекцій, відстали від Бразилії, можливо, назавжди, з початку березня. Крім того, Великобританія зараз має нижчий показник, ніж Бангладеш та Філіппіни, вперше після сезонного затишшя Європи минулого літа.
Багато країн, де Covid-19 останнім часом розповсюджується найшвидше, - це країни, де нинішній рівень розповсюдження вакцин не призведе до колективного імунітету роками чи навіть десятиліттями, передбачення засноване на відстежуванні вакцин Bloomberg:
 Перегони з вакцинації
За нинішніх темпів, багаті країни досягнуть 75% щеплення проти Covid цього року. Іншим країнам не так пощастило.

Це набагато більше наголосить на проблемах нерівності та справедливості щодо доставлення вакцин, які до цього часу були відносно приглушеними в публічних дебатах.
Попри пожертвування США у січні на суму 4 мільярди доларів, програма Covax - програма, яка фінансується ООН для доставлення вакцин проти коронавірусу до країн з низьким рівнем доходу - все ще не має приблизно 2 мільярдів доларів коштів, необхідних для розподілу 1,8 мільярда доз для цих країн.
На додаток до цього країни, включаючи Великобританію, США, Швейцарію та країни-члени ЄС, продовжують блокувати відмову від правил інтелектуальної власності, які дозволять виробникам генеричних препаратів в Індії та Південній Африці виробляти дози вакцин зі значно зниженими витратами, забезпечуючи поточне виробництво.

"Рішення на цьому етапі є політичними та логістичними", - сказала Стефані Топп, професор охорони здоров'я в Університеті Джеймса Кука в місті Таунсвіл, Австралія.

Країни, які захищають лише своє населення, не скасовуючи правил ІВ та не фінансуючи вакцинацію в інших місцях світу, вважатимуть це фальшивою економікою, сказала вона.

"Там, де ми розглядаємо глобальну охорону здоров'я, це аргумент, який не може бути зруйнованим, тому що те, що відбувається - це перемога хвороби", - сказала вона. "Якщо хвороба циркулює деінде в цьому неймовірно глобалізованому взаємопов'язаному світі, хвороба повернеться знову".

Перегони, в яких ти не хочеш перемагати
Бразилія випередила США, як країна з найбільшою кількістю нових захворювань на Covid-19


Ми вже бачили цей фільм. Загальна байдужість до медичних проблем, коли вони перестають турбувати багаті країни, є настільки міцною проблемою, що існує ціла галузь сучасної медицини, присвячена «занедбаним тропічним хворобам».
Інфекції, такі як туберкульоз та холера, які багаті країни часто розглядають як реліквії 19 століття, що зустрічаються переважно в опері та романах, сьогодні знову актуальні більше, ніж коли-небудь в історії людства.
Поки американські телевізійні мережі проводять ностальгічні повтори музичного прокату на тему СНІДу, дві третини людей з ВІЛ живуть в Африці на південь від Сахари.
У випадку з ковідом це не просто моральний провал, а недолік навіть найбезглуздішої міри власних інтересів. Якщо ми хочемо, щоб кордони відчинялись і мінімізували ризики, що з’являться нові штами, щоб перемогти захист від вакцин, над яким ми так наполегливо працювали протягом останнього року, багатий світ повинен почати розглядати інфекцію в країнах, що розвиваються, як надзвичайну ситуацію, нарівні з тим, що відбувається на власному подвір’ї.
У боротьбі з коронавірусом або ми будемо стояти разом, або програємо усі.
за матеріалами Вloomberg


04.04.2021 2487
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

849
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

659
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1767
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3089
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2486
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2469

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

120

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

657

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

628

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1496
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

250
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

595
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

457
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

249
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

324
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26960
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

780
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19616
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

350
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

345
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

668
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1148 1