Чому Росія «плюнула» в Україну на «Євробаченні»?

 

/data/blog/35846/16f9d7198adc9238d2be97c92a31914d.jpg

Голосування Росії за Україну на пісенному конкурсі «Євробачення-2013» могло стати відповіддю Кремля на євроінтеграційні прагнення Києва.

 

Про те, що «Євробачення» - конкурс не тільки (і не стільки) пісенний, а й політичний, зайвий раз можна не згадувати. Голосування не за кращі пісні, а за сусідів, особливо помітне під час оголошення результатів із численних балканських країн, вже давно викликає у більшої частини решти Європи хіба що легкий смішок. Не дарма ведучий ВВС Террі Воган років п´ять тому зазначив, що «Західна Європа виграла «холодну війну», але програла «Євробачення», - мовляв, на тлі взаємопідтримки східноєвропейських країн виконавцям із Британії, Франції чи Італії прорватися у переможці все складніше.

 

Цього разу представників Балкан у фіналі взагалі не виявилося, і Хорватія, Македонія Словенія і т.д. вимушено роздавали бали за велінням більше слуху, ніж серця. Втім, вірність принципу голосування «по-сусідськи» було кому підтримувати: Кіпр традиційно віддав свої 12 балів Греції, Грузія - Азербайджану, Румунія - Молдові. Швеція заохотила найвищими балами Данію і Норвегію, Молдова - Румунію і Україну, ми обмінялися «дванадцятками» з Білоруссю.

 

Але політику творять не тільки симпатії. І в цьому сенсі одним із найбільш показових моментів «Євробачення-2013» для України стало голосування Росії. В останні роки «старший брат» українських виконавців на «Євробаченні» не особливо жалував, стабільно виставляючи нашим співакам нижчі оцінки, ніж українські глядачі - російським. Коли в 2007 році тоді ще всенародна російська улюблениця Вєрка Сердючка отримала від РФ тільки 8 балів, це можна було пояснити роздутим напередодні «Євробачення» скандалом навколо приспіву її заводної «Лаша тумбай», де росіянам почулося образливе «Раша, гудбай!». Однак і у 2008 році, коли нашу країну на конкурсі представляла не тільки улюблена в РФ, але ще й продюсована Філіппом Кіркоровим Ані Лорак, їй від росіян дісталися ті самі 8 балів. Хоча можна, звичайно, припустити, що в нашій Shady Lady сусіди відчули головну конкурентку своєму Дімі Білану, тим більше що за підсумками голосування Ані посіла друге місце після нього.

 

У наступні роки невисокі оцінки (або ж повна їх відсутність, як на «Євробаченні-2012», де Україну представляла Гайтана) від Росії теж можна пояснити. Наприклад, відсутністю хітових пісень або не надто яскравими виконавцями. Але нинішній, 58-й за рахунком конкурс «політичного караоке» у цьому сенсі став особливо показовим. Злата Огневич - співачка дійсно яскрава, і пісня у неї була помітна, адже не дарма європейські букмекери називали українку однією з головних фавориток «Євробачення-2013». І «почесний» 1 бал від Росії інакше, як плювком якщо не в обличчя, то в душу, розцінити складно. І ось чому.

 

«Євробачення», звичайно, в «старих» країнах Євросоюзу вже давно охрестили «конкурсом для домогосподарок», і давно вже не ставляться до нього з таким трепетом, як на просторах колишнього СРСР. Однак після введення правила, за яким бал від країни виводиться із суми показників голосування телеглядачів і оцінки авторитетного журі, навіть 0 балів Україні від «пануючої» в ЄС Німеччини можуть насторожити. У випадку ж Росії в політичному характері «аж одного» бала Златі Огневич можна не сумніватися.

 

Як і до всіх можливих змагань, ставлення до «Євробачення» в РФ перебільшено серйозне. Справа в тому, що Росія «ніколи не програє». Здавна притаманний імперській зарозумілості нашого північного сусіда комплекс переможця, ретельно виплеканий роками радянської пропаганди, в часи «царювання» Володимира Путіна досяг апогею. Щоб у цьому переконатися, достатньо послухати коментарі на телеканалах РФ під час виступів, навіть невдалих, російських спортсменів.

 

А нещодавно в інтернеті розгорівся скандал навколо міжнародного шоу «Великі перегони». Уважні блогери виявили, що фінал цього конкурсу, показаний по російському телебаченню і в інших країнах, відрізняється... переможцем. У програмі, яку в грудні минулого року демонстрував «Перший канал», переможним кубоком над головою під переможні вигуки ведучого Дмитра Нагієва радісно трясе команда Росії. Тоді як за «міжнародною» версією, показаною в інших країнах-учасницях, у сезоні 2012 року перемогла команда Казахстану. Після того як підміну виявили, на сайті «Першого каналу» заднім числом змонтували нову версію. Згідно з якою, переможців уже двоє - бойова, так би мовити, нічия.

 

Все це могло б видатися смішним, якби політика російського телебачення не формувався на найвищому рівні. І нехай це звучить параноїдально, але віддати вищий бал виконавцю з країни, яка перебує в немилості у Кремля, путінське ТБ не здатна в принципі. Ах, Києву заманулося замість розкритих обіймів Митного союзу податися в ЄС? От нехай у Європі вашу Злату і оцінюють. Невідомо, чи дивляться «Євробачення» в Межигір´ї, але сигнал, безумовно, був адресований саме туди.

 

Сама Огневич, до слова, хоч і здивувалася єдиному балу від Росії, але запевнила, що зла не тримає. «Бог їм суддя! Вони зробили те, що вважали за потрібне», - заявила співачка.

 

Зате обговорення результатів конкурсу в студії Андрія Малахова на «Першому каналі» було значно менш толерантним до України. Ми, бачите, Росію теж не вшанували, давши татарці Діні Гаріповій «жалюгідних» 4 бали. Щоправда, п´яте (дійсно досить високе) місце голосистої Діни у Малахова називали не інакше, як перемогою. Не без «засудили», звичайно. Але не дарма ж перед голосуванням ведучий задався питанням, які санкції Росія зможе застосувати до тих країн, які не дадуть Гаріповій 12 балів. Із зали чулися репліки в дусі «відключимо газ». І хто знає, скільки в цьому реченні було жарту, пишуть Версії.


22.05.2013 886 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

502
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10986 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1837
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1733
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2738
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4594

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

331

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1037

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1449

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1321
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1700
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1507
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1222
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

593
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

669
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1863
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2084 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20362
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

338
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

693 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

725
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1073