Чому Івано-Франківська обласна організація "Нашої України" підтримала Ольгу Богомолець (документ)

 

Фото: society.lb.ua

 

Агенція Новин "Фіртка" вже повідомляла про те, що Рада Івано-Франківської обласної організації партії «Наша Україна» вирішила підтримувати на президентських виборах 25 травня координатора медичної служби Майдану Ольгу Богомолець.

 

Цю інформацію тоді підтвердив голова обласного осередку партії Зіновій Шкутяк. «Готуємо офіційне обгрунтування, чому ми прийняли таке рішення, і повідомимо пізніше. Тому що є різні думки в різних людей…».

 

А щойно на адресу "Фіртки" прийшло обіцяне обгрунтування мотивацій обласної "Нашої України" щодо підтримки Ольги Богомолець:

 

«26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році». Так написано про катастрофу Чорнобиля.

Чи хто тоді звернув увагу, що серед того пекла в Прип’яті була Ольга Богомолець, лейтенант медслужби?  Напевно, що ні.  Але це свідченням є того, що вона була там, де найважче, де треба було рятувати людське життя. Це був її обов’язок.  Та її Душа назавжди ввібрала біль землі, яка гинула на сотні років.   Душею бачила «мертві села, незачинені двері, незбагненні яблучні килими під ногами, сплетені гілки до землі чи до неба… і відлуння правди».  І це вже назавжди.

Рік великих роковин Тараса Шевченка Ольга Богомолець почала на Майдані.  Бо знову святий обов’язок рятувати життя людини, робити операції серед диму та вогню покликав її.  Стояла до кінця зі своїм народом, який прозрів, став на захист своєї честі та гідності.

Хто та жінка,  від якої йде промінь світла?  Чому вона  будить  Душу свого народу задля його добра та волі? 

Так, вона лікар.  Але лікар у п’ятому поколінні, доктор медичних наук, заслужений лікар України, спадкоємець славетної лікарської династії, правнучка академіка Олександра Богомольця.  

Іменем Олександра Богомольця, відомого у світі вченого та президента АН УРСР,  у Києві названі Інститут фізіології НАН України, Національний медичний університет, вулиця, парк.   Олександр Богомолець народився в Лук’янівській тюрмі.   Його маму, Софію Богомолець (дружину земського лікаря),  революціонерку-народницю засудили до смертної кари в 1881 році.  Але згодом  смертну кару замінили на вічну каторгу.  За два тижні після пологів вона піде в кайданах етапом до Сибіру.   Хлопчика взяла на виховання родина Богомольців (його батько в той час також був арештований за революційну діяльність).  Коли дні життя Софії були лічені (захворіла на сухоти), родина Богомольців отримала дозвіл на зустріч із Софією.  Так 11-літнім хлопчиком Олександр вперше і востаннє бачив  свою маму.  Всього три дні тривала зустріч.  На прощання отримав від мами подарунок – «Кобзар» Шевченка у зробленій каторжанкою Софією власними руками обкладинці – тюремна мішковина з вишитою на ній волошкою.  «Кобзар» з волошкою став заповітом нащадкам Богомольців: працювати для народу, шанувати Слово Тараса.   Олександр Богомолець  у сталінські часи був переслідуваний за  «псевдовчення» та як «ворог народу».  А його правнучці Ользі, коли вона закінчила медичний інститут ім. Олександра Богомольця  відмовили у працевлаштуванні.  Це була спроба принизити славну родину інтелігентів.  Та не дочекалися.  Ольга надіслала тези своєї кандидатської на Всесвітній конгрес дерматологів.  Її запросив на навчання один із провідних світових дерматопатологів Бернард Акерман із Філадельфії.  Тепер вона член Американської академії дерматології, Нью-Йоркської Академії наук, координатор дерматології у Східній Європі.  Заснувала клініку лазарної медицини.  Вона знає шляхи порятунку від катастрофи української медицини, шляхи відродження медицини шляхом викорінення корупції та її модернізації.                                                            

Праправнучка керівниці київських народовольців Софії, правнучка Олександра Богомольця, похресниця шістдесятників Надійки Світличної та Євгена Сверстюка Ольга Богомолець має високий дар торкатися до людини  променем світла.  Бо світиться її Душа.   Вона глибоко розуміє, що знищення національної культури за час совєтизації  принесло для українського народу  втрату етичного почуття життя, яке нівелює розуміння честі, пам’яті, гідності.   Її пошуки змінювати Україну привели до творчості Ліни Костенко, до двох Майданів.  Не випадково Ольга Богомолець   співає пісні на вірші Ліни Костенко, о. Ярослава Лесіва, Олени Теліги, Василя Стуса, Миколи Вінграновського.  Співала і в Лук’янівській тюрмі, де народився її прадід.  Її концерти благодійні (гроші йдуть на лікування дітей з судинними пухлинами ).  Вона бореться  проти епідемії туберкульозу в Україні.  Ще в 2009 році організувала Всеукраїнський марафон здоров’я..  Разом зі своїм лікарським штатом Ольга Богомолець  провела безкоштовний огляд понад 65 тис. дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених родин,   в сиротинцях,  у школах-інтернатах.  У Криму та Луганщині місцева влада чинила опір цій акції.  І не дивно.  Бо саме там  виявлено найгірші соціальні показники.

Щоденна праця для людини, для тої, якій важко, дає Ользі Богомолець силу та енергію долати труднощі.  Вона втілює в життя ідеали високої культури, тим самим заперечуючи безчестя, невігластво, вакханалію політиків, деградацію суспільства.

Чи не тому Ольга Богомолець зібрала великі колекції старих домашніх ікон, які вона називає намоленими.  Перед такими іконами молилися вранці та ввечері українські родини, просячи в Бога здоров’я.  На таких іконах дотик рук цілих поколінь.  Ольга Богомолець чимало врятувала ікони, яких нищила більшовицька ненависть.  Вони обвуглені, викинені, прострілені.  Але промовляють-просять триматися своєї віри як пам’яті роду.  Це як застереження поета-політв’язня Зеновія Красівського, сказаного в 1990 році біля могили Наталії Кобринської: «Зрада Батьківщини починається зі зради релігії».

Виставки ікон та альбоми про них  Ольга Богомолець назвала «Вікнами  в позапростір» (цю назву взяла у Василя Стуса). 

Виявила руйновище української папірні в Радомишлі, що сягає 16-17 століть.  Вивезла цілі тонни сміття.   Тут буде етнопарк «Радомиська папірня» родини Богомолець-Шереметьєвих і музей з унікальною колекцією старовинних домашніх ікон та раритетів родини…  І оживе перлина історичної пам’яті.  А поки що  вже стоїть пам’ятник архімандритові Києво-Печерської лаври Єлисею, засновнику цієї першої папірні (паперової фабрики) в Центральній та  Східній Україні…

Ось така Ольга Богомолець, мати чотирьох дітей, наймолодша донечка якої називається Софією.  Ольгу чекає багато великих справ.  Вона чує внутрішній голос свого роду, світло якого йде з 19 століття, від осяйного імені Софії, від Слова з «Кобзаря» з вишитою волошкою на обкладинці. Це світло сягає 16-17 століть, коли найвищою цінністю була свобода і гідність людини.

 

За дорученням Ради Івано-Франківської обласної організації

політичної партії «Наша Україна»

голова Болехівської міської організації Союзу Українок,

член партії «Наша Україна» Лариса Гавц"


04.04.2014 778 13
Коментарі (13)

Vasil 2014.04.05, 00:47
Цирк поїхав клоуни залишилися!!! Ви доганяйте Юща він на пасіці і там агітуйте.
Красавелко 2014.04.04, 23:26
Можливості медицини необмежені , обмежені можливості пацієнта.
al-Kaddafi 2014.04.04, 23:25
А може цю підтримку хтось організував, щоб потопити рейтинг Богомолець на заході?!
Аня 2014.04.04, 21:29
ооооооо! і Залупуси випірнули зразу)))))
Зулус 2014.04.04, 21:22
Ребята, АУ! В 1986 году О.Богомолец была студенткой 3 - го курса Киевского Мед.Института...и никак не могла быть лейтенантом мед.службы и на что-то там обращать внимание! Тем более,если не ошибаюсь, уже была или скоро стала первой коммунисткой среди абитуриентов - школьников! Дальше надо продолжать?
свд 2014.04.04, 21:11
Політичні щузери дають про себе знати
Петро 2014.04.04, 21:38
Шановна пані Ольга !Прошу Вас Шкутяків та Гавц в команду не брати !Ви розумна жінка а це політичні клоуни !Зрадили Ющенка і Вас підведуть !!Вони брехуни і прислужники старого режиму !Слава Україні !
Петро 2014.04.04, 21:46
Правильна підтримка! Повага цій мужній жінці!
Виталий 2014.04.05, 08:25
Никогда не думал, что выжигание бородавок приносит такие бабки
Віталію 2014.04.05, 10:29
Ти убоге заздрісне недолуге створіння. Що ж ти не заздриш злодієві шапок, його діяльність принесла йому не порівняно з Ольгою статки.
Марія 2014.04.05, 16:53
Я б перевіряла пробачте на "вошивість" великих світу цього по їхніх дітях. Дочка Ольги стояла на Майдані поруч з матір"ю, у неї звичайно терпла душа за свою дитину, але вона знала, що так треба.Інший приклад, інша дитина в час Майдану забавлялася в Італії, а потім з пісною міною принесла свічечку. Ось в цій сім"ї подвійна мораль, гниле нутро.Так я думаю.
Доля 2014.04.06, 15:19
А Тимошенко - "прачка" штабу Ющенка...)) Блгомолець це ІНША людина від вічних при владі. Тому надія з нею є.
до Марії 2014.04.06, 11:55
Скажіть який українець має 7 квартир і 3 авта думаю таких дуже мало і взагалі Богомолець це колишній лікар Ющенка тоді все стає на своє місце і багато чого пояснює ....
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

814
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

622
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1693
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3036
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2467
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2445

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

51

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

605

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

606

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1466
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

212
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

575
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

429
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

218
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

300
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26935
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

758
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19590
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

309
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

323
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

649
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1077 1