CNN: чому закордонна поїздка Байдена настільки унікальна і така важлива

Байден попереджає, що скаже Путіну "те, що хоче, щоб він знав", коли зустрінеться з ним у закордонному турі


Перша закордонна поїздка Джо Байдена на посаді президента настає в унікальний момент.

Жоден президент США ніколи не залишав меж країни з демократичними цінностями, які зазнали нападів так широко і системно вдома та за кордоном. Ця надзвичайна реальність ускладнить його місію «залікувати» травми епохи Дональда Трампа і переконати як ворогів, так і друзів у тому, що США відвойовують свою глобальну керівну роль назавжди.

Байден зустрічається з британським прем'єр-міністром Борисом Джонсоном у четвер перед самітом G7, робить зустріч з НАТО в Брюсселі, а потім проводить саміт з президентом Росії Володимиром Путіним у Женеві, який нагадає про найбільш напружені дні холодної війни.

"Ми дамо зрозуміти, що Сполучені Штати повернулися, а демократії світу стоять разом, щоб вирішити найскладніші виклики", - сказав Байден американським військам на авіабазі на сході Англії в середу.

Для Байдена демократія - це не просто якесь абстрактне поняття, яке американці відчувають лише тоді, коли кожні кілька років заходять у кабіну для голосування.

Це система, спосіб життя та набір правил та норм, які зробили США найсильнішою та найбагатшою країною в історії. Вільні, процвітаючі країни, відновлені та захищені США після Другої світової війни, зіткнулися з комуністичною тиранією у формі Радянського Союзу і підписали 70 років миру.

Ця мережа відкритих країн-однодумців також є ключем до глобальної могутності Америки. Якщо демократія зменшується за кордоном, це впливає і на США.


Нові виклики

Схід нової наддержави, Китаю, яка рішуче налаштована перекрити багатства та могутність США, стає серйозною загрозою демократії та пропонує потенційним автократам альтернативний шаблон влади однопартійного правління.

Росія - супротивник, з яким Байден зіткнеться в кінці європейської поїздки - втручалася в останні вибори в США, щоб допомогти Трампу, який, здавалося, часто просував свої закордонні інтереси над американськими.

Але найнезвичайнішою особливістю поїздки Байдена є те, що він не є американським президентом, який збирається протистояти тиранії за кордоном - це вже було раніше. Він гуртується з союзниками США в той момент, коли найбільша загроза демократії надходить із США.

Світ з жахом дивився на захоплення Капітолію США, організоване Трампом у січні. З того часу експрезидент налаштував мільйони американців проти демократії своїми фальшивими заявами про фальсифікацію виборів.

Депутати республіканських штатів швидко приймають законопроєкти, які ускладнюють голосування для всіх, крім їх власних прихильників, і полегшують фальсифікацію виборів. Принцип, згідно з яким виборці мають право вибирати власних лідерів, знаходиться під загрозою.

Метод Трампа підривати вибори, озброювати пропагандистське висвітлення новин, створювати фальшиві реалії, пропагувати дружбу та стигматизувати іммігрантів був до болю знайомий європейцям через власну історію, і як автократія знову приживається в колишньому Східному блоці.

Байден, який народився під час Другої світової війни, коли нацистська тиранія правила Європою і досяг повноліття в час холодної війни, визначив доленосний момент.

Часто він не здається настільки впевненим, що дрімаючий Захід може взяти верх над загрозами свободам та глобальним домінуванням його цінностей, які він сприймав як належне - особливо коли він говорить про Китай.

І навіть президенту Франкліну Рузвельту не довелося турбуватися про стан демократії вдома, коли він перетинав Атлантику на саміти під час Другої світової війни.

Вшановуючи Рузвельта, Байден у понеділок оприлюднить оновлену Атлантичну хартію з Джонсоном - документ, який FDR підписав із прем'єр-міністром війни Вінстоном Черчіллем, який створив основу Заходу.

Байден прагне пожвавити американські союзи, які десятиліттями поверталися до слави тієї епохи. Найстаріший президент в історії США дивиться в майбутнє.

"Я вважаю, що ми перебуваємо в точці перелому у світовій історії", - сказав Байден американським військам.

Він назвав "момент, коли нам доводиться доводити, що демократії не просто витримають, але вони будуть перевершувати, коли ми піднімемося, щоб скористатися величезними можливостями нового часу".

І він запропонував своїм колегам-лідерам застереження перед самітом G7 у ці вихідні на скелястому корнуольському узбережжі.

"Ми повинні дискредитувати тих, хто вважає, що вік демократії минув", - сказав Байден.

Нового президента США запевняють у теплій зустрічі. Зрештою, він не його попередник, який зневажав союзників, наприклад, як канцлерку Німеччини Ангелу Меркель, віддав перевагу компанії автократів перед союзниками та насправді не вірив у Захід.

Але президентство Трампа та жахливий відхід колишнього президента від влади травмували багатьох друзів Америки за кордоном.

Це викликало певні сумніви в тому, що демократія може вижити в США. В приватному порядку дипломати країн-союзників визнають, що вони не до кінця впевнені, що Байден поклав край популістському націоналізму "Америка насамперед".

Деякі побоюються, що Трамп або новий президент за його образом можуть повернутися в січні 2025 року.

Частина обґрунтування поїздки Байдена полягає в тому, щоб заспокоїти нерви, які виникають із занепокоєнням щодо збереження влади США.

Європейським державам не потрібно домовлятися зі США щодо кожного питання політики. Але після зривів епохи Трампа, які перетворили Америку із сили глобальної стабільності на силу зриву, вони прагнуть стратегічної впевненості з боку Вашингтона.

"Що Президент Байден повинен зробити, це показати послідовність, довіру до обіцянок США і справді розглянути це як стабілізацію нашої мережі альянсів як в Європі, так і в Індо-Тихоокеанському регіоні", - сказала Хізер Конлі, старший віцепрезидент з питань Європи, Євразії та Арктики в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень на брифінгу.

"Наші союзники не повірять, що це відбудеться, поки протягом кількох виборчих циклів не побачать, що незалежно від адміністрації політика США дійсно бачить користь від союзів", - сказав Конлі.

за матеріалами СNN


10.06.2021 922
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

558
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1738 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6867 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11321 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

235
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

668
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

631
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4405
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

253
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734