CNN: чи справді між Китаєм та США виникає "холодна війна"?

Державний секретар США Ентоні Блінкен (справа) виїжджає після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном (зліва) в Єлисейському палаці, в Парижі, 25 червня 2021 року


Нове покоління холодної війни США щойно отримало потужне підтвердження.

Коли державний секретар Ентоні Блінкен говорив про Китай в інтерв'ю "Нью-Йорк Таймс" у Парижі, він запропонував одне з найбільш відкритих уявлень про зовнішню політику адміністрації Байдена. Блінкен заявив, що Франція та США "на одній стороні" щодо необхідності захищати вільний світовий порядок у міру набуття Китаєм впливу. Альтернативою, попередив він, не буде глобальний порядок чи світовий порядок, очолюваний Китаєм, який би був "глибоко неліберальним за своєю суттю".

Блінкен, який виступив з жорстким посланням США до Китаю на переговорах на Алясці в березні, роз'яснював нещодавні попередження президента Джо Байдена про те, що демократія знаходиться під загрозою - і не лише від неліберальних тенденцій на Заході.

Концепція нової холодної війни між США та Китаєм перетворюється на загальноприйняту думку у Вашингтоні. Однак одна критика полягає в тому, що оригінальна версія була ідеологічним зіткненням між капіталістами Заходу та комуністами радянського блоку. США та Китай потрапляють у більш класичний поєдинок між силою, що зростає, та силою, що занепадає, хоча Блінкен, безумовно, бачить ідеологічну складову.

Президент Китаю Сі Цзіньпін, який незабаром очолить святкування 100-річчя Комуністичної партії Китаю, зайняв набагато жорсткішу позицію щодо Китаю на світовій арені.

Пекін посилює свою владу в Тихоокеанському регіоні та за його межами, а події в Гонконзі демонструють китайські репресії щодо маршу на його території. Але чи зацікавлений Пекін (чи здатний) вести глобальну битву проти демократії - це вже інше питання.

Використання Сі популістського націоналізму в першу чергу призначене для підтримання автократичної панівної партії, чи це справжнє вираження амбіційної глобальної зовнішньої політики Китаю? У будь-якому випадку, вироблення політики у Вашингтоні та зароджувані політичні кампанії в США - від економіки до інфраструктури та від оборони, що покращує систему соціальної безпеки - все частіше формуються через призму неминучого протистояння з Китаєм. Принаймні звідси стає все важче стверджувати, що аналогія "холодної війни" пропускає суть.

Цими вихідними в містах США відзначали річниці масових заворушень в Стоунволі 1969 р. - з численними коментарями учасників акцій з питань імміграції, жорстокості поліції та навіть іноземних лідерів. Вгорі: Учасники акції, Нью-Йорк, 26 червня


"Єдине, що допомагає в ці часи, це доброта та співпереживання"

Американські катастрофи часто обертаються глобальними трагедіями.

Це природа нації, побудованої на імміграції, що людські хвилі масових подій охоплені усім світом. Наприклад, жертви з 93 країн загинули 11 вересня 2001 року. Це та сама історія у Флориді, після жахливого обвалу кондомініуму, який поховав сплячих жителів під горою завалів, скоротивши й так коротке життя, яке було виплекано по всій земній кулі та сплетене у спільному просторі. Підтверджується, що загинули дев'ять людей, однак понад 150 досі не знайдені, працівники рятувальних служб побоюються, що рівень пожежі стрімко зросте.

Серед зниклих є багато людей з Південної Америки, що відображає латиноамериканську культуру Флориди та її роль як вхід до решти західної півкулі. Серед них члени сім'ї першої леді Парагваю Сільвани Лопес Морейра, яка в трагічному повороті поїхала до США на щеплення Covid-19. Консульство Аргентини в Маямі заявило, що дев'ять її громадян зникли безвісти в результаті обвалу квартири. Колумбія, Уругвай та Венесуела заявили, що досі намагаються розшукати зниклих громадян. Серед зниклих також є родич батька колишнього президента Чилі Мішель Бачеле.

Ізраїль направив делегацію, яка допоможе скласти карту місця катастрофи та допоможе єврейській громаді Флориди виявити жертви та тих, хто вижив. Принаймні 20 людей, пов'язаних з однією місцевою синагогою, вважаються зниклими безвісти, оскільки родичі тримаються надії, що тих, хто вижив, можна врятувати з купи подрібненого будівельного сміття живим навіть через кілька днів після катастрофи. "Єдине, що допомагає в ці часи, це доброта, співпереживання та спільність, тому що ти не можеш змінити реальність", - сказав рабин Шолом Ліпскар у коментарі Вовку Бліцеру CNN.

Тим часом Канада вважає, що принаймні чотири її громадянина зникли безвісти. Багато канадців мають власність у Флориді, і тисячі "снігових птахів" щороку летять на південь, рятуючись від суворої північної зими. Однак виліт цього року був перерваний внаслідок закриття кордону через Covid-19.


Згадуючи Майка Гравела

Майк Гравел, колишній американський сенатор з Аляски, який помер у віці 91 року, мав багату політичну кар'єру. Одним із головних моментів стало його рішення зачитати документи Пентагону - страшну таємну історію війни у ​​В'єтнамі - в протоколі Конгресу після заборони їх видання газетам. Але його найунікальнішим внеском в політичну історію США могли бути одні з найдивніших рекламних кампаній усіх часів.

Випущений в рамках президентської кампанії у 2008 році, після багатьох років у політичному забутті, один ролик показує, як Гравел безглуздо дивився у камеру понад хвилину, потім кидав камінь у ставок і відходив вдалину.

Пізніше на Алясці пояснили, що ця дія була метафорою, і люди мали сприймати брижі у ставку як аналогію зміні, яку може зробити один кандидат. Якими б дивними вони не були, реклама мала працювала, щоб привернути увагу до кандидата; деякий час він був учасником телевізійних комедійних шоу пізно ввечері. Однак, він у підсумку показав 0% на виборах в штаті Айова - поза увагою переможця Барака Обами.

за матеріалами CNN

 


29.06.2021 13220
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6456 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10882 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12155 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5799
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3728
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2959

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

492

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

756

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

745

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1055
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

404
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

455
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

539
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4083
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11621
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6646
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1148
08.03.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

428
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

288
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

402
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

690
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810