Чи потрібна українцям зброя?

 

Українці почувають себе беззахисними. Соціологія показує, що громадяни не довіряють власній державі: політичним інституціям, органам влади, правоохоронцям… Суспільство і влада перетворилися практично на антагоністів. Тому українці воліють покладатися лише на себе. І в питаннях безпеки – також. Принаймні на форумах, в Мережі, під час численних круглих столів тема вільного володіння вогнепальною зброєю стає дедалі популярнішою.

 

Свого часу спроби узаконити зброю невійськового призначення в Україні не увінчалися успіхом. Сьогодні законодавство забороняє придбання, зберігання і носіння вогнепальної зброї. Влада та правоохоронці стверджують, що українці ще не готові до цього. А може, це влада не готова довіряти своїм громадянам?

 

Соціологи стверджують, що незахищеними у власній державі себе почувають 76% українців. 13% українців підтримують вільне володіння вогнепальною зброєю. Це багато чи мало? В кожному разі число прихильників зростає. З’явилися навіть організації, які активно пропагують цю ідею. Пункт про вільне володіння зброєю з’явився в політичних програмах окремих партій.

 

Прихильники узаконення зброї нагадують, що у країнах, де вона дозволена, знижується рівень злочинності. До прикладу, у Сполучених Штатах Америки права населення в питанні володіння зброєю обмежені незначно. Із 50 американських штатів в 31 дозволено приховане носіння зброї. У тих штатах, де носити зброю заборонено законом, здійснюється вдвічі більше злочинів.

 

У Німеччині в легальному обігу перебуває близько 10 мільйонів одиниць вогнепальної зброї, причому за період 1971-1994 років кількість злочинів із застосуванням зброї там знизилася більше, ніж на половину.

 

Уряд Молдови дозволив населенню купувати стрілецьку зброю, що сприяло зниженню рівня злочинності вдвічі. При цьому придбана легально вогнепальна зброя майже не використовувалася в кримінальних цілях.

 

У Швейцарії всі, хто йде в запас з армії, мають право зберігати за собою зброю. Під час військового призову кожен майбутній солдат отримує гвинтівку М-57, яку потім можна зберігати вдома, і більше двох десятків комплектів боєприпасів до неї. Після настання пенсійного віку чоловіки гвинтівки здають, але натомість отримують помпові рушниці.

 

В Естонії дозвіл на придбання короткоствольної вогнепальної зброї було узаконено в 1992 році. Як результат, за сім наступних років рівень злочинності знизився на 80%.

 

У Польщі громадяни також отримали можливість вільно купувати, носити й зберігати зброю, що призвело до зниження рівня злочинності на 34%. У Словенії цей показник знизився на 50%.

 

В Україні серед всіх політичних сил відкрито наважилася говорити про вільний обіг зброї тільки «Свобода». «Дозволити усім психічно здоровим та несудимим громадянам України вільно набувати і володіти вогнепальною і холодною зброєю», - йдеться у партійній програмі «Свободи». Втім, не всі члени партії погоджуються з цим пунктом програми.

 

Противники вільного володіння зброєю застерігають: у неблагополучному суспільстві це дуже небезпечна річ. Злочинів стане більше, злочинці – небезпечнішими. А пістолет все одно не захистить від нападника, грабіжника чи хулігана, більше того, його ще можуть використати проти власника.

 

Хто ж має рацію? Які переваги і ризики законодавчого впровадження вільного володіння зброєю в Україні? З цим питанням «ГК» звернувся до експертів.

 

 

Георгій Учайкін, голова наглядової ради ВГО «Українська асоціація власників зброї»:

- Українцям треба обов’язково надати право на користування короткоствольною нарізною зброєю з метою самозахисту.

Ми говоримо про право на самозахист, бо, згідно з нашою Конституцією, життя людини є найдорожчою цінністю. А відповідно до сучасних умов, до вимог нашого технологічного світу, засоби захисту мають бути адекватними, тобто вони мають бути сучасними. Весь світ користується саме такими засобами самооборони, тому цивілізовані країни, які довіряють своїм громадянам, повинні вирішувати питання самооборони тільки таким чином.

Противники закону «Про зброю» - це державні установи. Тому що держава – це є сукупність чиновників, які намагаються надати власним інтересам статус державного. Вони ж собі не забороняють – себе вони охороняють за допомогою спецпідрозділів, Міністерства внутрішніх справ, СБУ, охоронних організацій. А в той самий час народ позбавлений права на самооборону.

Я думаю, найближчим часом, принаймні за каденції нового парламенту, це питання не буде вирішуватися. Тому що у владі представлене величезне антизброярське лобі, перш за все, Міністерство внутрішніх справ, яке має вплив абсолютно на всіх депутатів Верховної Ради. Міністерству простіше задовольняти потреби цієї спільноти, надаючи їм зброю чи певні пільги, аби вони тільки не позбавили МВС монополії на охоронно-збройну діяльність. Нам не треба скільки міліціянтів, якщо ми можемо захистити себе самостійно. Я думаю, що питання буде вирішене, але в такий спосіб: з часом усі політичні сили звернуть увагу на те, що саме власники зброї, які по своїй суті є консерваторами, є фундаментом цивілізованого законослухняного суспільства.

 

 

Руслан Коцаба, мисливствознавець, мисливець, журналіст:

- Зброю треба дозволити. Суспільство, яке забороняє зброю, є або недозріле до демократії, або вже перезріле. Озброєна людина і є справжнім громадянином.

Ще з часів античної Греції громадянином вважалася людина, яка могла вільно носити зброю. Всі інші смерди-селяни ховали зброю по чоботах, вони не мали на неї права. Тобто твоя спроможність використати зброю визначала, чи ти можеш приймати рішення, чи відрізняєшся ти від раба.

Сьогодні в Україні правоохоронних органів фактично немає. Вони займаються зараз бізнесом, кришуванням, політичними замовленнями – чим завгодно, але найменше забезпеченням спокою і безпеки громадян. А тому громадянин, який може мати зброю, викликав би повагу, міг би адекватно відповісти злочинцям, захистити себе.

Як батько двох доньок, як чоловік, я повинен могти у разі потреби захистити їхнє життя і честь, інакше я не батько і не чоловік. Як психічно здорова людина, я сам можу вирішувати, застосовувати зброю чи ні, а не продажні суди чи міліція.

У всіх країнах, де дозволили нарізну короткоствольну зброю, впала злочинність. А в нас зброю законно мають п’яні менти, мають бандити з фальшивими «корочками» журналістів. Зброю не мають можливості придбати тільки чесні, повноправні, психічно здорові громадяни. Це не демократія, а профанація. Зброя не для того дається, щоби ти стріляв на вулиці й убивав людей. Зброя для того, щоби ти захистив свою честь і життя, щоби купка обкурених хуліганів не принизила і не пошматувала тебе ножами на вулиці.

Я розумію, що в когось можуть бути нервові зриви з приводу так званого «синдрому Брейвіка». Але ж більшість вбивств чиняться незареєстрованою зброєю, убивають навіть законними кухонними ножами.

Заборонити зброю – це маячня лицемірних «ісусиків», які з дитинства боялися ножа і боялися взяти в руки заряджений пістолет. Людина, яка спілкується зі зброєю на «ти», тобто вміє її доглядати, вміє її застосовувати і вміє з неї стріляти, ніколи просто так навіть не розстібне кобуру. Але сама присутність у мене нарізної зброї дозволить мені спокійно гуляти вулицями нашого бандитського Франківська, в якому частіше бандитів прикривають і кришують, ніж воюють з ними.

 

 

Андрій Микитин, голова БХФ «Солідарність»:

- В Україні слід обов’язково запровадити вільне володіння зброєю, але потрібно, щоб люди пройшли навчання. У нас довго панував комуністичний режим, і людям зброю не продавали, тому вони не вміють нею користуватися.

Якщо бандит увірветься у квартиру до людини, у якої є зброя, то, скоріше за все, ця людина бандита зупинить. Тому для володіння зброєю не потрібна просто довідка з психлікарні, як у нас вимагають. Для користування зброєю необхідно пройти навчальний курс так, як це роблять на водіння автомобілів, але особливо ретельно вивчити вимоги закону, коли можна стріляти, аби себе захистити.

Чому комуністичний режим і новий режим, який є в Україні, забороняє зброю? Тому що вони фактично сатаністи. А раз вони сатаністи, то перша річ, яку потрібно у людини забрати, – це зброя як інструмент опору. У людей відібрали зброю у часи Сталіна. Він відібрав зброю і організував голод. Якби в українців була зброя на руках, вони б постріляли своїх кривдників.

Якщо не маєш зброї, до тебе можуть просто прийти і забрати майно, заощадження, життя. Не важливо, хто – бандити чи влада. А тому наявність зброї у людей не може збільшувати кількість злочинності, як нам це нав’язують. Якщо людині видати презерватив, то це не означає, що ми спонукаємо її до сексу. Видати людині пістолет – це не означає, що ми спонукаємо її до злочинів. Але коли злочинець захоче залізти до мене в хату, він буде знати, що у мене може виявитися пістолет, і, швидше за все, передумає. Так само влада. Якщо влада завтра вирішить запровадити диктатуру, наплювати на наші права і свободи, вона знатиме, що проти неї можуть повстати озброєні вільні громадяни.

 

 

Сергій Адамович, доктор історичних наук, депутат Івано-Франківської обласної ради від ВО «Свобода:

- До легалізації вогнепальної зброї наша Україна не готова. У тих країнах, де зброя є в більш-менш вільному обігу, існують давні історичні традиції користування нею. Зокрема, в англосаксонських державах носити зброю ще з періоду середньовіччя могли вільні люди. І незважаючи на давні традиції, ми періодично чуємо про криваві розправи з використанням зброї в США чи деінде.

У нас же лібералізація отримання дозволів на вогнепальну зброю може призвести до перетворення вулиць на місця бойових дій. Та й питання: а чи можна українців сьогодні назвати вільними людьми?

 

 

Іван Харченко, доцент кафедри кримінального права Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника:

- Як людина, яка має досвід роботи у правоохоронній системі МВС, я за те, щоб поки що питання про вільне володіння зброєю відкласти років на десять. Тому що наше суспільство не повністю готове до користування зброєю. Світова практика показує, що трапляється у США і вже навіть у Скандинавських країнах, які найбільш спокійні. Бачу, що там у школах застосовується зброя, причому вона реєстрована.

Ви скажете, людина має захистити себе. Я підтримую права людини, знаю Кримінальний кодекс, за принцип верховенства права. Але українці не готові, щоби в кожного була зброя, хто її забажає.

А за 10 років наше суспільство зміниться, поміняється покоління, матеріальне забезпечення буде дещо інше. Людина буде більш спокійна, виваженіша, вихованіша, сподіваюся.

Я мисливець із 1969 року. Маю нарізний карабін і мисливську рушницю, і сам не в захваті від того, що кожних три роки треба перереєструвати зброю. Але я ніколи не хотів би носити з собою той чи інший вид зброї начебто для самооборони.

 

 

Ігор Янків, старший викладач кафедри стрільби Львівського державного університету фізичної культури, народний депутат України від ВО «Свобода»:

- У партійній програмі ВО «Свобода» записано, що кожен здоровий повнолітній громадянин повинен мати можливість отримати зброю. Але знаючи ризики, які пов’язані зі зберіганням та носінням зброї, зараз приймати рішення, що ми всім дозволяємо зброю, вважаю, не зовсім доцільно. Має з’явитися певна культура поводження зі зброєю, бо вона, бачте, може стріляти, а тому потребує серйозної відповідальності від того, хто її зберігає чи нею користується.

Аби зберігати зброю, мають бути обладнані сейфи, в ідеалі - сигналізація, щоб не мав доступу ніхто інший, крім власника. Українці багато десятиліть не мали вільного доступу до зброї, тому користуватися нею, зберігати її не вміють. Всьому цьому ще треба вчитися. Щоб втілити навіть нашу програмну засаду, потрібна поступова підготовка.

Коли ми формували нашу політичну програму, ми брали за основу досвід таких країн, як, до прикладу, Швейцарія. Там кожен громадянин є своєрідним резервістом. Він проходить навчання і в разі якихось військових конфліктів може бути мобілізований вже зі своєю зброєю для захисту своєї честі. Але Україна – ще не Швейцарія.

 

Підготувала Марія ГАВРИЛЮК,

Галицький кореспондент

 

 


30.11.2012 Марія ГАВРИЛЮК 1832 25
Коментарі (25)

магелан 2012.12.01, 18:49
Істина як завжди - посередині. Дозволити потрібно володіння зброєю травматичної дії,а законодавство адаптувати :право кожного громадянина захищати життя та приватну власність від злочинних посягань в будь який спосіб, в т. ч. і зі зброєю в руках (нехай хоча б травматичної дії).
Alex 2012.12.01, 20:37
Травматична зброя - фігня. Використання її із сертифікованим набоєм малоефективне, а з несертифікованим - кримінал. Проблема в тому, що ті, хто на закон чхав - сьогодні вже мають вогнепальну зброю. Законослухняні громадяни відповісти на посягання не мають чим. Цікавий факт. Під час не таких давніх подій в Молдові, коли народні маси вийшли на площу перед пароаметом. Тривале протистояння було підкіплено камінням, пляшками з коктейлем Молотова й кулаками, але жоден із легально придбаних стволів не вистрілив. Чому? Та тому, що придбаний легально, а значить усі його дані, стріляні з нього гільзи й кулі зберігаються у правоохоронців і вони у будь-який момент можуть встановити власника зброї. Але є й друга сторона медалі - зброя правоохоронців також мовчала... Чому? Та тому, що держава також розуміла, що на спробу застосувати зброю проти власних громадян можна отримати реальний збройний спротив. Ось зброя і мовчала. То невже молдавани розумніші за українців?
нло 2012.12.02, 10:41
Наше суспільство п*яне, тому однозначно зростуть побутові злочини. Почнеться все з "ти мене поважаєш" і останнім аргументом буде куля.
Василь 2012.12.02, 19:11
Я за вільне володіння зброєю. Хто став найбільшим "миротворцем" на американському дикому Заході - як не дивно, револьвер Кольта. Сьогодні в Ураїні олігархам не потрібні вільні, здатні за себе постояти озброєні громадяни - їм так безпечніше панувати. Чи попробували би "браві" хлопці з "Беркуту" та інших курятників штурмувати виборчу комісію в Первомайську, знаючи, що на силу є сила, і відповідь буде адекватною? Тому діюча влада добровільно на такий закон не піде.
Ти 2012.12.04, 09:53
ДОЗВОЛИТИ!!! Або заборонити тоді усім - і суддям, і колишнім міліціонерам, СБ, депутатам - нехай і вони будуть простими беззахисними, а не сподіваються на зброю, як один суддя у кафе на Київщині...
Dj 2012.12.04, 12:13
Зауважте, що всі мєнти завжди категорично проти зброї - бо у них вона є ))) Міліція наразі ще гірша за бандитів, бо прислуговується при всіх рейдерських захопленнях і переслідує опозицію. Ганьба ! Простих українців міліція вже давно не в стані захистити ! Навпаки, нас треба від неї захищати ! Я за вільне володіння короткоствольною вогнепальною зброєю ! А тих перешиванців-депутатів від "Свободи", що проти - геть з партії, не подобається програма партії - чого тоді вступав в неї ???!!!
гідно 2012.12.05, 18:51
в Свободі є гідні люди.які працюють і правильно розуміють,чому вони свободівці,але особисто знаю одного,який дуже розказує,що він свободівець.але працює-то на ПР,бо має посаду...,так що люстрацію обовязково робити,але спочатку із Свободи і люди це правильно сприймуть,а комуняки,тим більше.Тому зброю треба дозволяти здоровим людям,а ПСИХІЧно-ХВОРІ давним давно її мають і палять де хочуть.Тому Харченко,Адамович,Янків хай не розказують байки.вони дуже добре знають,що придурки і без дозволів її мають,і медичнрі довідки купляють і мєнтів купляють,а ви страшені мудрігелики ,знову починаєте гнати свою фільозофію.щоб хоч десь себе засвітити.Хто схоче завалити,то йому і дозволу не треба.....................
бук 2012.12.05, 18:54
тТак як Харченко колишній мєнт,то йому зброю не давати.....і всьо!!!!!!!!!!!!!!
Тетяна 2012.12.06, 13:25
Що за ідіотство, бідні люди не будуть мати грошей купити зброю, а "золота молодь " буде спокійно відстрілювати таких як "гідно"
нло 2012.12.06, 23:56
Аргумент пані Тетяни найпереконливіший. Так як наше суспільство не тільки п*яне, а й бідне (прошу нікого не ображатися, бо так воно і є), то нічого доброго з цього не вийде.
Dj до нло 2012.12.07, 10:10
Не суди всіх по собі ! Запам"ятай - рабів до раю не пускають !
Crocus 2012.12.07, 12:35
Як казав колись один із батьків-засновників, демократія - це домовленість між вільними, озброєними чоловіками. Якщо демократія - це влада народу, народ потрібно озброїти інакше це не орган влади, а її маріонетка. А ті, що із владних крісел кричать про "неготовність" все це розуміють. Правда, це не народ не готовий, а влада "неготова". Не готова вести діалог із озброєними людьми. Натомість звичайні громадяни, що виступають проти доступу до зброї лише виказують цим свою пасивну позицію до творення громаданського суспільства. Їм легше підкорятися і "стогнати", аніж самому будувати власну державу.
Тетяна 2012.12.07, 14:35
В Європі майже ніде немає в вільному обігу зброї, і від того її мешканцям не стає гірше, а Dj якщо його тулить хай йде сніг поприбирає, або сніжками пограє
Dj до Тетяни 2012.12.07, 17:25
Дурепо не показуй свою тупість ! Мий тарілки на кухні і не лізб у політику..........."майже ніде немає" - Європа, то не Клузів ! Ось тобі список країн Європи, де зброя дозволена : Швейцарія, Чехія, Німеччина, Румунія, Молдова, Данія, Фінляндія, Болгарія, Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Літва, Естонія. І представляєш, там всі одне одного ще не перестріляли........а при згвалтуванні для самозахисту ти, напевно, замість пістолета вибереш презерватив ))))
нло 2012.12.07, 17:34
Той що dj іди спочатку навчися грамотно писати, почитай пару книжок, розтули трохи межі свого світогляду, а ти вже за пістоль хочеш хапатися. Бидло ти з комплексом неповноцінності. Бо тільки бидло та раб може в тихаря образити незнайому людину, тим більше жінку. Пістоль тобі треба для самоствердження. Мабуть чмирять тебе сильно, бідолашний dj.
Dj 2012.12.07, 18:03
От і ще один знавець околиць Франківська, ой Європи, з"явився ))) По темі ні слова, бо тупенький, зато гавкнути в сторону завжди готовий ))) Вбийся головою об стіну нещастя. Я тобі вже написав, що рабам зброю не можна. І не суди всіх по собі )))
Сергій 2012.12.07, 20:36
DJ та ти хам. Чого жінок ображаєш, через таких як ти і не можна дозволяти зброю. Певно ти з Донецька, бо тільки там так відносяться до жінок
гуцул 2012.12.07, 21:26
зброя має бути у кожного психічноздорового громадянина
гуцул 2012.12.07, 21:29
пацани руку на серце-кожен з нас має дома ствол
гуцул 2012.12.07, 21:31
не розумію-обговорюємо зброю чи Свободу
до таньки ...... 2012.12.08, 14:12
і чого то таньчинє лізе там,де поняття немає,воно точно живе навіть не в Клузеві,а там глибоко в .......,та ще і хоче казати як зброя в Європі,бабо йди вари пироги(якщо вмієш,а від згвалтування,є найкращий спосіб,дай так,шоб вмер.....Зброоя мусить бути,бо бидлан і мажорики заграли,а як будуть знати,що маже мати і ще хтось,то подумає.....................правда?
Dj до Магелан 2012.12.08, 14:28
Друже, так то воно так, але повір мені на слово, що травматична зброя дуже незрозуміла штука, вона ще гірше за вогнепальнуі тому її варто взагалі заборонити, або збільшити потужність боєприпасу та збільшити калібр, щоб був гарний зупиняючий ефект. Справа от у чому : звичайним сертифікованим набоєм ти абсолютно людину не зашкодиш, навіть гірше розізлиш (якщо не віриш - даю тобі свій Форт, всю обойму у мене можеш висадити, звичайна зимова куртка діє, як бронежилет). Але при попаданні в голову - 99% труп. Несертифіковані набої, відповідно сильніші, але заборонені. Тобто травматичною зброєю дуже важко дозувати силу дії, якщо можна так висловитись, тобто або людині нічого не зробиш, або зробиш труп. Вогнепальною достатньо поцілити в ногу і кров та біль миттєво зупинить нападника, або налякає його.
байрак 2012.12.08, 21:17
GROGUS-молодець підтримую людину із здоровим,тверезим глуздом.Наш народ завжди живе в угоду тому,хто над ним,і тому завжди застрашений,бо наженуть з роботи,хоч ці начальники свої ж люди:з Галича,Рогатина,Коломиї,Калуша і навіть Бурштина,але чому тоді цих людей не цікавить доля своїх земляків,бо начальником не вічний...ото ж то.Починаймо із себе,а ми шукаємо ворогів за сотні кілометрів,а виходить,що вони поряд,рядом.Тому зброя повинна бути у кожного свідомого громадянина і тоді кожен буде знати,що всім треба поводитися порядно і не думати,що хтось цар,а хтось млинар.Зброя дисциплінує людину і додає гідності,щоб не згинатися і не горбитися перед кожним засранцем в якого тато або злодій,або хрєновий і не чесний забудівник(прізвища не називаю,бо щем не купив файну зброю.
САМОЗАХИСТ 2012.12.14, 22:06
Я б хотів мати АКМ з підствольним гранатометом, 2 УЗІ, декілька гранат, ....всяке буває, а раптом прийдуть донЄцкі...треба буде відстрілюватись, попартизанити!!!
Галичанин 2013.01.03, 00:33
Зброя - ознака вільної людини. Ми хочем бути вільними?
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

532
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11037 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1843
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1743
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2745
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4601

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

342

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1044

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1455

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1328
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1706
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1515
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1230
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

599
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

675
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1870
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2099 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20369
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

347
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

698 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

732
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1079