Чи можна покарати політиків за неприбрану політичну агітацію?

 

Ну, а поки одні рахують голоси, інші підчищають політичне сміття. Агітацію, яка згідно з законом мала б повністю зникнути ще напередодні голосування, досі можна зустріти на стовпах та парканах – місцях аж ніяк не призначених для портретів та гасел.

 

І хоч здиранням плакатів мали б опікуватись ті, хто їх туди клеїв, нині цим змушені займатися комунальники та електрики.

 

Чому так і чи можна покарати байдужих до чистоти та законів політиків, з’ясовувала Тетяна Кухоцька.

 

По всій Україні стовпи, паркани та будинки за час виборів розквітли кольоровою політичною рекламою. Вибори пройшли проте політичні фарби зникли не скрізь.

 

Віктор Дундяк в Івано-Франківську працює у комунальній службі. Разом з підлеглими закінчує прибирати місто від політичної реклами.

 

Віктор Дундяк, начальник відділу технічного нагляду Єдиного розрахункового центру:

- Якщо вже агітуєте, то треба мати честь після того, як вибори закінчилися, якщо мають гроші на те, щоб заклеїти, то треба відводити якісь там сили та гроші на те, щоб очистити місто від цього.  

Згідно з законом листівки, агітки та плакати мали прибрати самі партійці ще в ніч п’ятниці 26 жовтня. В одному з політичних штабів Херсона пишаються, що самостійно виконали закон.

 

Людмила Ломако, активіст партії:

- Очень много работы было, привлекали кроме официального автобуса мобильной группы, которая действовала от окружного штаба. Были еще в каждом городе сделаны группы из партийного актива. Причем обдиралось, снималось не только то все, что было на улице, но и вывозились все остатки агитационной продукции из общественных приемных.


Проте таких свідомих в Україні здається більше і не було. І очищення міст від політичної реклами залишається клопотом комунальників. Але деякі з них вже почали вмикати уяву. У донецьких прибиральників є навіть власне ноу-хау. Ось воно. Усі стовпи на центральних вулицях обтягнуті сіткою. На неї просто не можна розклеїти агітки. Максим Ровінський каже: вмикають уяву і розклейщики реклами. Саме через їхню винахідливість ще не вдалося місто очистити повністю.

 

Максим Ровінський, начальник Управління у зв’язках з громадськістю Донецької міськради: 

- Если где-то осталась политическая агитация, то это можно отнести к талантам тех политических сил, которые они проявляли.

У Херсоні пішли ще далі. Керівник комунальників після виборів разом з правоохоронцями оформили протоколи на керівників штабів політичних партій, за розклейку агітації в невстановлених місцях. Але це все-одно не допомогло. Мешканцям міста до цих пір про кандидатів нагадують плакати на стовпах та будинках.

 

Калюжний Олександр, начальник управління комунального господарства міста Херсон:

- Силами подрядчиков, силами коммунальных служб была налажена уборка этой агитации. Должен сказать, что агитация была расположена не только в обозначенных местах. Были составлены протоколы за размещение предвыборной агитации в неположенном месте. Были заклеены и столбы и заборы.  

Комунальника ображає, що політичні сили так і не прибрали за собою. Проте найбільше на це жаліються енергопостачальники. Адже згідно з законом опори з ліхтарями належать підприємству, що освітлює вулиці. А стовпи на цих виборах були чи не найпопулярнішим місцем для розклейки.

 

Юрій Волошанський, директор КП "Івано-Франківськ Міськсвітло":

- Не змивається, особливо це дуже погано на металевих опорах. Треба дротяною щіткою відчистити і фарбувати. Це отак, якщо реального говорити, на одну металеву опору двоє чоловік повинні затратити півгодини часу. 

Зараз електрики паралельно з лагодженням дротів займаються і очищенням міст.

 

Юрій Волошанський, директор КП "Івано-Франківськміськсвітло":

- І це все є наші витрати, окремо це нам ніхто не компенсує. Ми паралельно, наприклад, електромонтери їдуть в якийсь двір усувати пошкодження, і ми їм додатково даємо цей об’єм робіт. Звичайно, що вони весь цей план, який ми їм даємо на день, вони не довиконують, тому що  їм ще треба відлучатись на очищення листівок. 

І якщо ще місяць тому одні клеїли політичну рекламу ось так. То тепер комунальники усієї країни, згадуючи вибори не добрими словами, здирають листівки ось так.


"Підсумки Тижня", 4 листопада 2012 р.


08.11.2012 2179 2
Коментарі (2)

Симпатик 2012.11.08, 15:47
За все в Україна винувата невістка - політичні партії. А де ще можна, крім стовпів, клеїти агітацію? Ті,що засівають "гречку"Агітацією не дуже переймаються...
нло 2012.11.08, 22:42
кожен день йдучи на роботу і з роботи по десять разів дивлюся на .... олексюка, купчака, гергелюка, круця... Задовбали вже. Як хотіли до ради, то наймили клеющиків, то хай наймуть тепер чистильщиків
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

787
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

610
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1683
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3011
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2460
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2437

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

588

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

600

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1459

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1531
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

561
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

423
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

797
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

194
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

293
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26928
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

753
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

317
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

316
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

642
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1045 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

841