Чотири голови ОДА за два роки. Чому на Прикарпатті так часто змінюються очільники області?

За понад два роки президенства Володимира Зеленського в Івано-Франківській області змінились четверо голів облдержадміністрації, в той час, коли за президентства Петра Порошенка очільником області впродовж більш як п'яти років був Олег Гончарук.

Фіртка поцікавилася в експертів, чому посадовці не затримуються у кріслі голови облдержадміністрації.


Між двох вогнів

На думку політолога та громадського діяча Андрія Фармуги, перш за все, це пов’язано з процесами децентралізації. Адже в органах місцевого самоврядування змінилися повноваження, водночас держава певним чином намагається впливати на політику на місцях.

За його словами, зараз роль голови ОДА виходить дуже невдячна. З одного боку, на тебе тисне Київ, з іншого – місцеві громади, які мають своє управління, мають непогані бюджети, які їм дісталися після децентралізації, та хочуть грати власну гру, й не тільки впливати на політику регіону, але й на українську.

«Виходить, що голова ОДА між двох вогнів. Тому, на цю посаду йдуть неохоче, хіба бачать кар’єрне зростання, зокрема, як ми бачили на прикладі Дениса Шмигаля», - каже Фармуга.

Як вважає політолог, така часта зміна голів негативно впливає на співпрацю ОДА, облради та інших органів  місцевого самоврядування, адже коли будь-якою структурою нетривало керують люди, коли постійно змінюється керівництво, це означає, що нема кому брати відповідальність за роботу структури та її планомірність.

«Ми розуміємо, що програми, які є в області, довготривалі, тому звісно добре, якби голова не змінювався та тривалий час вів свою політику, однак українські реалії інші. Люди знають, що вони тут тимчасово, тому не орієнтуються на результат.

Коли вже були досягнуті певні компроміси, домовленості тощо, змінюється людина, якій потрібно знову пройти ці всі процеси. Нова очільниця буде змушена вести перемовини з місцевими елітами, адже вони захочуть виторгувати щось для себе, користуючись ситуацією, це забирає час».

Виходячи з даних умов, продовжує Фармуга, основна риса, якою має володіти голова ОДА, це вміння домовлятись, тому що місцеві еліти прагнуть впливати на процеси в області. Ця людина має модерувати та налагоджувати співпрацю, адже є посередником між Києвом та областю. При цьому, голова ОДА має вести свою політику.

«На мою думку, найбільш конструктивним головою ОДА був Денис Шмигаль. Всі прекрасно розуміли, що він ненадовго, що це його чергова кар’єрна сходинка. При спілкуванні було помітно, що це людина з бізнесу. Питання він розкладав по шматочках та призначав тих, хто може вирішити дані проблеми. Цього він набув після тривалої роботи в бізнесі й цієї специфічної риси бракувало його наступникам.

Шмигаль міг технокритично поставити задачу й чітко налаштувати колектив на розв’зання питання. Попередній голова ОДА, Андрій Бойчук, вибрав непублічну роль. Можливо, він розумів, що його призначили не на тривалий час і відповідно не мав з чим «світитись». Як то кажуть, «свита грає короля», а кожному керівнику потрібна стала, спряцьована команда, а в нього не було ні достатньо часу, ні потенціалу зібрати таких людей і показати результати роботи».


Зараз час тих, хто будує кар’єру

Інформаційний аналітик Ігор Ткач каже, що такі часті зміни можна пояснити наступним чином: якщо у футболі ми програємо з великим рахунком, то не має значення, хто грає на полі. Тому молодих гравців випускають на поле, аби вони пробували себе, відчули смак гри та в майбутньому могли показати результат. Так і з головами ОДА.

«При частих замінах нічого не зміниться, адже ми живемо у втраченому часі. Системна проблема живе зверху – це є монобільшість, президент Зеленський, його уряд і так далі. Ми на це вплинути не можемо, відповідно голова ОДА так само. Люди просто пробують себе, будують кар’єру. Фактично зараз час тих, хто будує кар’єру.

Співпраця ОДА, облради та органів місцевого самоврядування залежить від конфліктів. Якщо вони є – хорошої співпраці не буде. Ми вже бачили, що голова облради знаходив спільну мову з багатьма головами ОДА, від різних політичних сил, тому я не бачу проблеми. Нинішня голова, Світлана Онищук – місцева, працювала в адміністрації, тому не думаю, що проблем у співпраці та в узгодженні політики не виникне».

За його словами, посада голови ОДА в сьогоднішніх умовах це  посада, де людина погоджується виконувати генеральну лінію, яку дають зверху. Крім того, голова ОДА має збалансовувати місцеві еліти, щоб вони не опиралися центральній владі, також тримати області в тонусі.

«У команди зверху, на мою думку, помилкова політика, й інакша вона не може бути, тому що це не досвідчені люди, які орієнтовані на "совок", а не на Україну. Таким чином, голови ОДА змушені виконувати їхні вказівки.

Одні з них були сліпими виконавцями, інші включали якийсь фільтр критичного мислення. А коли вже стає нестерпно, йдуть з посади. Денис Шмигаль – чистий кар’єрист, тому що людина прийшла з бізнесу, з величезної зарплати на зарплату голови ОДА. Тут чітко зрозуміло, що це політична кар’єра.

Віталій Федорів, який був після нього, був непоганим, але не міг щось показати. Може він і мав здібності, однак не мав можливості їх показати. Андрій Бойчук, попередній голова, теж не міг щось показати – це абсолютно нова людина, яка була в тіні й навіть на посаді голови ОДА залишилась в тіні. Це так не працює, відповідно всі показники пішли вниз».


Голови ОДА адміністрації Зеленського. Хто вони?

Першим головою ОДА на початку президенства Володимира Зеленського став Денис Шмигаль. У кріслі очільника області він пробув з 1 серпня 2019 до лютого 2020 року.

Він народився та вчився у Львові. Закінчив Львівську політехніку, став кандидатом економічних наук. Захистив дисертацію з регіональної економіки та розміщення продуктивних сил. Навчався і стажувався за кордоном, зокрема – в Німеччині.

У 2000-х роках займався бізнесом. Від 2009 року працював у Львівській обласній державній адміністрації керівником департаменту економіки, інвестицій, промисловості та торгівлі.

Після 2014 кілька років працював заступником обласного управління Фіскальної служби. Згодом став віцепрезидентом компанії "Львівхолод" – мережі магазинів "Рукавичка".

Директором найбільшого в регіоні виробника електроенергії – Бурштинської ТЕС – Шмигаль став у січні 2018 року.

Будучи головою ОДА, він ввів щотижневі апаратні наради. Таку схему проведення відкритих нарад досі не застосовував жоден з попередніх керманичів області. Денис Шмигаль часто їздив з робочими візитами у різні райони Прикарпаття: бував у лікарнях, інспектував ремонтні роботи тощо.

Загалом, Денис Шмигаль вів активну діяльність, завжди був на «слуху» та охоче йшов на контакти з журналістами.

Денис Шмигаль витратив понад місяць, щоб визначитися зі своїми заступниками. 30 серпня він запустив інтригу, оприлюднивши на своїй сторінці у Фейсбук імена перших чотирьох кандидатів.  За два тижні Денис Шмигаль вже офіційно представив свою команду. Цікаво, що очільник ОДА вирішив і "влити нову кров", і залишити представників "старої гвардії".

У результаті місце першого заступника отримала Марія Савка, Дмитро Романюк курував економіку; Світлана Онищук - реформи децентралізації; Василь Івасик - ЖКГ, архітектуру, дороги; Віталій Федорів - охорону здоров'я, спорт та Роман Маланій - апарат ОДА, взаємодію з РДА. Так, із шести заступників троє працювали в команді попереднього голови ОДА Олега Гончарунка - Савка, Федорів та Маланій.

Вже на початку 2020 року, 17 січня, парламентський комітет з питань регіонального розвитку та будівництва  рекомендував Дениса Шмигаля Верховній Раді призначити на посаду віцепрем'єр-міністра – міністра розвитку громад і територій.

Після його остаточного призначення віцепрем'єр-міністром виконуючим обов’язки, в згодом і головою ОДА, став Віталій Федорів, заступник Дениса Шмигаля.


На посаду Віталія Федоріва президент призначив у квітні 2020 року. У кріслі голови він пробув до 5 листопада 2020 року.

Віталій Федорів народився 1977 року в селі Братківці Тисменицького району Івано-Франківської області.

У 2000-му закінчив Івано-Франківський державний технічний університет нафти і газу за спеціальністю «Економіка підприємства», (інженер-економіст), у 2004 році – Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу за спеціальністю «Державна служба» (магістр державної служби).

З 2001 року працював у структурах Івано-Франківської обласної державної адміністрації, а також заступником начальника Державної фінансової інспекції в Івано-Франківській області.

З листопада 2018 року був заступником голови, а з лютого 2020-го – тимчасово виконував обов’язки голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Віталій Федорів перейняв досвід Шмигаля, та продовжив щотижневі апаратні наради. Його каденція випала на найскладніший період на Прикарпатті - пандемія COVID-19, повінь 2020 року, яка завдала області колосальних збитків, та місцеві вибори. 

П'ятого листопада 2021 року президент звільнив Віталія Федоріва з посади голови Івано-Франківської ОДА. 9 листопада президент призначив тимчасового голову Івано-Франківської ОДА Марію Савку.

Втім 12 листопада Марія Савка підписала розпорядження, у якому на час своєї відсутності у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю покладає обов'язки т.в. о голови ІФ ОДА на заступника голови Василя Івасика.


26 грудня Володимир Зеленський призначив головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрія Бойчука, кандидатуру якого Кабмін погодив 16 грудня. Він пробув на посаді з 26 грудня 2020 до 8 липня 2021 року.

Андрій Бойчук народився у 1976 році в м. Івано-Франківську. У 2000-му закінчив Івано-Франківський державний технічний університет нафти і газу (інженер-механік).

Працював у структурах з обслуговування магістральних газопроводів. З 2010 року обіймав різні посади у компанії «Укртрансгаз».

У 2014-2015 роках був директором Департаменту з питань функціонування та реформування нафтогазового сектору Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Призначення Андрія Бойчука стало несподіванкою для прикарпатців, адже до цього він не працював в адміністрації та був абсолютно новою людиною для регіону. Андрій Бойчук, на відміну від попередників, не вів активної публічної діяльності та залишався для ЗМІ в тіні. 

У січні Андрій Бойчук призначив п’ятьох позаштатних радників, які працювали на різних посадах в інших областях України. Серед них був Андрій Ярмольський, який пізніше став першим заступником голови. 

Частина радників тогочасного очільника Прикарпаття засвітилася у скандалах та корупційних схемах.

Сьомого липня на засіданні уряду Андрія Бойчука звільнили з посади голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації та погодили кандидатуру Світлани Онищук.


Пізніше, 9 липня президент призначив головою Івано-Франківської ОДА Світлану Онищук.

До цього Світлана Онищук працювала заступником голови облдержадміністрації Андрія Бойчука. Зауважимо, що вона отримала вищу економічну освіту та вищу освіту з правознавства. Окрім того, її нагородили почесною грамотою уряду та почесним звання "Заслужений юрист України".

Світлана Онищук народилася 1984 року в селищі Заболотів Івано-Франківської області. У 2002 році закінчила Снятинський сільськогосподарський технікум за напрямом «бухгалтерський облік». У 2005 році – Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника за напрямом «правознавство». Доктор наук з державного управління.

Трудову діяльність Світлана Онищук розпочала 2002 року як юридичний консультант приватної агрофірми. Проходила службу в органах внутрішніх справ у Прикарпатському юридичному інституті Львівського державного університету внутрішніх справ. З 2012 року працювала на різних посадах у Національному агентстві України з питань державної служби та його регіональних підрозділах. З вересня 2019 року – заступник голови Івано-Франківської ОДА.

Нова очільниця Івано-Франківської ОДА вже встигла оглянути наслідки негоди на Надвірнянщині та провести першу нараду. 


Коментарі ()

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

68
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

103
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12167 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

501

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

760

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

428
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

694
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

814