Чому у другій хвилі Covid-19 менша летальність

Європа тоне у другій хвилі епідемії коронавірусу. Рівень зараження стрімко зростає по всьому континенту. Уряди вводять суворі блокування. Економіка знову зупиняється. Але є проблиск надії: вірус, хоча і все ще смертельний, в середньому вбиває менше людей.

Недавні дані про летальні випадки від Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ECDC) показують, що, хоча зареєстровані випадки захворювання на Covid-19 зростають у Великобританії, Франції, Іспанії, Німеччині та інших європейських країнах, смертність зростає не такими ж темпами.

"Рівень летальних наслідків знизився, у Великобританії ми можемо спостерігати його зниження приблизно з червня до найнижчого рівня в серпні", - сказав Джейсон Оке, старший статист Департаменту наук про здоров'я первинної медичної допомоги в Наффілді. "Наші нинішні висновки свідчать про те, що рівень смертності від інфекції підвищується не так стрімко."

Оке відстежував рівень смертності від Covid-19 разом зі своїм колегою Карлом Хенеганом з Центру доказової медицини та економістом охорони здоров'я Даніелем Хаудоном. Їхні дослідження показують, що наприкінці червня рівень смертності у Великобританії був трохи нижче 3%. До серпня він впав приблизно до 0,5%. Зараз він становить приблизно 0,75%.

"Ми вважаємо, що це, мабуть, багато в чому залежить від віку, а також інших факторів, таких як лікування", - сказав Оке.

Нижчий рівень смертності властивий не лише Європі.

З початку 2020 року, згідно з дослідженням групи вчених з Медичної школи Гросмена Нью-Йоркського університету, яке опубліковане у Journal of Hospital Medicine, у Нью-Йорку рівень смертності госпіталізованих із Covid-19, також знизився.


Заражаються молоді та здорові люди 

Найбільш очевидною причиною зниження кількості смертей є вік.

Перша хвиля пандемії особливо сильно вразила людей похилого віку в Європі, поширившись у лікарнях та будинках опіки, але це змінилося протягом літа, коли вірус поширився серед молодих людей, які відвідували ресторани, бари та інші громадські місця.

За даними ECDC, середній вік заражених по всій Європі зменшився з 54 за період з січня по травень до 39 у червні та липні.

Люди похилого віку стикаються з набагато вищим ризиком серйозно захворіти. Тобто, якщо Covid-19 спалахне у будинку для догляду за літніми людьми, швидше за все, буде набагато більше смертей, ніж, якби це сталося у студентському містечку.

Насправді дані, зібрані дослідниками Лондонської школи економіки щодо довготривалого спостереження за групою Covid-19, показують, що в середньому 46% всіх смертей від Covid-19 у 21 країні відбулися в будинках догляду за літніми людьми.

Дослідники виявили, що в кількох країнах, включаючи Бельгію, Ірландію, Іспанію, Великобританію та США, частка мешканців будинків для догляду, смертність яких пов’язана з коронавірусом, у деяких випадках перевищувала 4%. Це означає, що більше ніж один з 25 мешканців будинків, що померли з початку пандемії, зробили це через Covid-19.

Люди похилого віку стикаються з набагато вищим ризиком серйозно захворіти. Тобто, якщо Covid-19 спалахне у будинку для догляду за літніми людьми, швидше за все, буде набагато більше смертей, ніж, якби це сталося у студентському містечку.

Насправді дані, зібрані дослідниками Лондонської школи економіки щодо довготривалого спостереження за групою Covid-19, показують, що в середньому 46% всіх смертей від Covid-19 у 21 країні відбулися в будинках догляду за літніми людьми.

Дослідники виявили, що в кількох країнах, включаючи Бельгію, Ірландію, Іспанію, Великобританію та США, частка мешканців будинків для догляду, смертність яких пов’язана з коронавірусом, у деяких випадках перевищувала 4%. Це означає, що більше ніж один з 25 мешканців будинків, що померли з початку пандемії, зробили це через Covid-19.

Зі збільшенням кількості молодих людей, які заражаються, загальний рівень смертності впав, але це не означає, що сам вірус став менш смертоносним. Якщо він знову почне поширюватися серед людей похилого віку, цей показник може знову зрости. Це вже відбувається в деяких країнах, включаючи Великобританію, де Оке та його колеги спостерігали незначне зростання рівня смертності.

"Вірус Covid-19 дуже стабільний, він зовсім не мутує", - сказав д-р Джуліан Танг, клінічний вірусолог та почесний доцент університету Лестера. "Різниця в тяжкості хвороби Covid-19 насправді обумовлена ​​індивідуальними імунними реакціями людини, що захворіла, її віком, статтю, етнічною приналежністю та супутніми захворюваннями", - додав він.


Лікування стає кращим

Демографічний зсув, можливо, сприяв зменшенню кількості загиблих, але експерти підозрюють, що зараз медичні працівники мають більше досвіду у роботі з пацієнтами Covid-19 - це ще один фактор.

"Хоча Covid-19 залишається страшною хворобою, наші зусилля щодо вдосконалення лікування, мабуть, працюють", - сказала головний автор дослідження Нью-Йоркського університету доктор Леора Горвіц, доцент кафедри охорони здоров'я населення Нью-Йоркського університету "Langone Health".

Горвіц та її команда виявили, що, з урахуванням демографічних та клінічних факторів, смертність серед госпіталізованих до системи Нью-Йоркського університету впала з 25,6% у березні до 7,6% у серпні.

Змінився і спосіб лікування хворих на коронавірус. Апарати ШВЛ, які широко використовувались на початку пандемії, зараз використовуються менше, оскільки лікарі дізналися більше про те, як вони можуть травмувати легені пацієнтів із Covid-19. Своєю чергою, укладання пацієнтів обличчям вниз на живіт стає все більш поширеним явищем, оскільки було показано, що це сприяє збільшенню кількості кисню, що потрапляє в легені деяких пацієнтів.

Статистика показує, що люди, які потрапляють у лікарню у Великобританії, стикаються з кращими результатами.

Національний ревізійно-дослідний центр інтенсивної терапії виявив, що пацієнти Covid-19, які проходили лікування у відділеннях інтенсивної терапії в Англії, Уельсі та Північній Ірландії після 1 вересня, мали набагато більші шанси на виживання, ніж ті, яких приймали раніше: 12% пацієнтів померли з самого початку вересня, у порівнянні з 39% тих, хто був прийнятий між початком пандемії та кінцем серпня.

"Це говорить про те, що або лікування є кращим, і медичні працівники тепер знають, що робити, або, можливо, люди мають легкі симптоми", - сказав Оке.

І хоча ще не існує ліків проти коронавірусу, є деякі варіанти лікування, які, здається, допомагають деяким пацієнтам.

Антивірусний ремдезивір був схвалений Управлінням з контролю за продуктами та ліками США для лікування коронавірусної інфекції.

Раніше цього місяця, під впливом Всесвітньої організації охорони здоров’я, встановили, що ремдезивір не допомагає пацієнтам виживати або навіть швидше одужувати, але американське дослідження виявило, що препарат скоротив час одужання для деяких пацієнтів приблизно на третину.

Дексаметазон, стероїд, застосовували для деяких важкохворих пацієнтів, яким потрібна вентиляція Вчені також розглядають терапію моноклональними антитілами — тип лікування, який отримував президент США Дональд Трамп, на додаток до ремдезивіру та дексаметазону.


Проблеми з даними та тестуванням

Хоча нижчий рівень смертності виглядає обнадійливим, є багато застережень, які слід враховувати. Смертність Covid-19 обчислюється як кількість смертей із загальної кількості інфекцій, що означає, що вона є точною, лише якщо основні цифри відображають реальність.

І цього майже напевно не було на початку пандемії, коли тестування не було широко доступним, і тестувались лише ті, хто був серйозно хворим.

"Якщо ви протестуєте лише симптоматичні випадки, ви можете масово занизити кількість інфікованих, якщо частка безсимптомних інфікованих велика", - сказав Танг, додавши, що деякі дослідження свідчать про те, що до 60% - 70% випадків захворювання на Covid-19 можуть бути безсимптомними.

"Отже, зареєстрований рівень смертності від випадків може бути непропорційно високим на початку пандемії, але потім знижується в міру поширення пандемії, оскільки ми тестуємо більше безсимптомних випадків, щоб "зменшити" цей очевидний рівень смертності", - додав Танг.

Основна небезпека, за словами Танга, полягає в тому, що більш широкомасштабне тестування менш вразливого молодого населення може замаскувати рівень смертності серед людей старшого віку чи основних захворювань. "Існує ризик самозаспокоєння", - сказав він. Люди похилого віку все ще помиратимуть від ускладнень, пов'язаних з Covid-19 ... але це можна не помітити, якщо всі вікові групи з COVID-19 обстежувати разом.

Рівень смертності також різний в різних країнах. Згідно з підрахунками Університету Джона Хопкінса, смертність серед 20 найбільш постраждалих країн зараз коливається від 10% у Мексиці до 0,8% у Чехії. Це частково пов’язано з різними підходами до підрахунку їхніх справ Covid-19. Хоча деякі враховують лише лабораторно підтверджені інфекції, інші включають неперевірені випадки підозри.

Існує також проблема затримки часу. "Різниця в часі між тим, коли ми вважаємо, що люди заражаються, і коли вони можуть померти, в середньому становить близько трьох тижнів, але ми спостерігаємо те, що рівень смертності від зараження залишається нижчим, навіть коли попередні інфекції зростали ", - сказав Оке.

за матеріалами CNN


29.10.2020 2186
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

735
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2301
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2024
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2041
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6157 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2327 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

199

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1020

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1010

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1270
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

117
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

497
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1957
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26384
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

444
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10359 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7900
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

452
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

300
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

455
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

529
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1462