Чи можливе існування привидів? Біблійний погляд

Моторошні історії  про середньовічний замок з привидами, блукаючими душами заманюють туристів  і всіх любителів жахастиків. 

Легенди про привидів, згадки про  контакт з душами померлих родичів, все незрозуміле і невідоме захоплює і цікавить. 

Давні легенди та моторошні історії почали оживати завдяки масовій культурі. Привиди стали  головними героями книжок та фільмів.

Очевидно, що  питання про існування привидів  неодноразово з’являлося.

В широкому розумінні привидом вважають людську душу, яка через певні обставини залишилась на землі й час від часу з’являється людям.

У давньогрецькій міфології померлі, які перебувають в Аїді уявлялися як напівпрозорі тіні. Це уявлення проходить  майже по всіх культурах і має відображення у фольклорі різних народів. 

Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

Якщо розглядати існування привида, як людську душу після смерті, саме такі уявлення зустрічаємо найчастіше, то  у Святому Писанні є відповіді на ці питання. Тут важливо  зрозуміти, яке походження має людська душа.

Згадаймо  створення людини  - Господь Бог люди́ну з пороху зе́много.

«І дихання життя вдихнув у ніздрі її, — і стала люди́на живою душею (Бут 1:12).

Отож, бачимо людська душа має божественне походження, і людина це поєднання духовного (душа) і земного (тіло).

Згадка про можливе існування привидів надзвичайно давня.

Знаходимо її навіть у Євангелії від Марка:

«А вони, як побачили, що йде Він по морю, подумали, що то примара, та й стали кричати, бо Його всі побачили та налякались. А Він зараз до них обізвався й сказав їм: Будьте смілі, це Я, не лякайтесь!» (Мк. 6:49-50). 

Слово «примара» є синонімом  слова «привид». Отож, апостоли думали, що побачили привида, який йде по воді. Це був плід їхньої уяви, насправді ніякого привида не було.

Відповідь на питання - що ж відбувається з людською душею після смерті, і чи може вона залишатись на землі та з’являтись своїм родичам, чи іншим людям  знаходимо в  Євангелії від Матвія в притчі про багача і Лазаря.

Коли багач після смерті терпів муки за своє неблагочестиве життя. Він просився з’явитись своїм друзям і родичам, щоб попередити їх, але отримав  категоричну відмову:

«А крім того всього, поміж нами та вами велика безодня поставлена, так що ті, що хочуть, переходити не можуть ізвідси до вас, ані не переходять ізвідти до нас.» (Лк. 16:26-28).

За християнським вченням людська душа повинна повернутись до Господа на небеса (рай):

«Та ось сталось, що вбогий умер, і на Авраамове лоно віднесли його Анголи» (Лк. 16:22).

«Лоно Авраамове» в Біблії це рай.

Отож, людська душа перебуває в небесних оселях очікуючи Страшного суду і вічного життя:

«Призначено людям один раз померти, а потім суд»  «Бо мусимо всі ми з'явитися перед судовим престолом Христовим, щоб кожен прийняв згідно з тим, що в тілі робив він, чи добре, чи лихе.» (2 Кор. 5:10).

Отож, бачимо, що неможливо залишатися на землі у формі привида.

Але звідки беруться згадки про них?

Пам’ятаємо, що  Бог створив духовний світ – ангелів  безтілесних добрих духів, які виконують Його волю, але частина ангелів  виступили проти Бога, і стали злими демонами.

Православна і католицька церкви вчать, що злі духи можуть являтися людям у певній сутності.

Вони іноді прикидаються слугами правди. Їм притаманна здатність дуже швидко або й миттєво переміщуватися в просторі, ігноруючи будь-які матеріальні перепони.

Разом з тим, вони мають здатність впливати на матеріальний світ.

Якщо те, що ми називаємо привидом не є душею людини, а якась інша духовна сутність то можна вважати це проявом демонічних сил:

«І не дивно, бо сам сатана прикидається ангелом світла!» (2 Кор. 11:14-15).

Історія церков багата на згадки про те, що демони видавали себе за добрих ангелів, щоб спокусити  великих подвижників благочестя.

Тому,  видавати себе за душу померлої людини є цілком можливим для залякування людини, аби посіяти в людській душі страх, паніку та сумніви. 

З християнського погляду, привидів, як душ померлих на землі бути не може, а будь-яка інша сутність, схожа на привидів, це прояв злих духів.

Тому сеанси спіритизму та медіуми, якщо вони не шарлатани не можуть спілкуватися із душами померлих, а скоріш це загравання з нечистими духами, яке до нічого хорошого не приводить.


21.10.2024 Роман Тадра 63
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

309
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2133 8
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2266
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6377 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2674
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2360

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

63

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

988

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2125

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2892
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

446
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

743
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

760
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

525
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

1841
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34304
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

1147
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27144 1
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

300
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

1982
14.10.2024

Серед мешканців заходу довіра до президента України Володимира Зеленського залишається на рівні 58%.

992
11.10.2024

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про збільшення податків.  

956