Чернівецька ГО видурює гроші у франківців

 

/data/blog/41909/318a4e46f1a856c2193a1fa0ef42f3e7.jpg

 

Коли у кожній крамниці чи кав’ярні, кожному парку та на кожній вулиці Чернівців бачимо скриньки для пожертв на допомогу хворим і знедоленим та молодих людей, які то дратівливо-нав’язливо, то жалісливо закликають не бути байдужими і допомогти, мимоволі виникає таки співчуття до ближнього. І вкинувши до скриньки своїх п’ять гривень, з почуттям виконаного обов’язку та неймовірної гордості за себе йдемо далі.
 
Цього разу нашу увагу (видання Від і До ) привернула організація – «Молодь Буковини». Не помітити її активістів, втім, було дуже складно, адже вони буквально вистрибували на перехожих, перегороджуючи шлях і тицяючи просто в очі повітряними кульками. Така агресивна манера просити милостиню, однак, мала бажаний ефект, адже простіше було віддати їм ті кілька гривень, аби лиш відчепилися.
 
Та цікавість нашу викликало зовсім не це, а звіт організації, себто інформація про те, кому, на що та скільки назбирали та віддали. Так, згідно із документом, за три місяці своєї діяльності (з 1 червня по 31 серпня), діти з кульками назбирали з чернівчан 69600 гривень. На допомогу тим, хто її потребував, знову ж таки наголосимо, якщо вірити звіту, із цієї немалої суми пішло трохи більше 25 тисяч гривень – 23 тисячі буцімто дали Оршівському інтернату, 2250 (по 500-600 гривень кожному) – на допомогу хворим. Для прикладу, Наталії Крицько на лікування від епілепсії дали 650 гривень, багатодітній матері Ользі Вехталь на харчування – 600 гривень, Анатолію Остафійчуку на ліки для його паралізованої дружини – 500 гривень.
 
Решту грошей благодійники витратили теж з користю: на проведення дискотеки під відкритим небом викинули 27250 гривень, утримання офісу, який, до слова, розташовано у звичайнісінькій квартирі на вулиці Коломийській, 9 б – 1500 тисячі, прикупили меблів для цього офісу на 3,5 тисячі гривень, повітряні кульки, стенди та пропаганда – ще 9,5 тисячі гривень, а далі на дрібниці – на публічні зібрання, відрядження та компенсацію – 4 тисячі гривень. Зазначимо, організація налічує 40 членів, і декларують вони, що працюють за ідею. Із зібраних грошей нічого собі – все людям.
 
Звісно, на слово доброчинцям ми не повірили, вирішили перевірити. Нагадаємо, 23 тисячі гривень активісти «Молоді Буковини» назбирали для дітей Оршівської школи-інтернат. Однак, як з’ясувалося, цих грошей там в очі не бачили.
 
Директор Оршівської школи-інтернат Ольга Танасійчук розповіла, співпраця з громадською організацією розпочалася ще у липні. Тоді домовилися, що школі закуплять нові ліжка. Угода була така: ми шукаємо, де їх купити, домовляємося, а вони нам їх оплачують. Свою частину домовленості ми виконали, та коли привезли ліжка, організація за них не заплатила. Натомість замовили каркаси ліжок у якогось підприємця з Новодністровська, які були зовсім непридатні для використання і небезпечні. Відтак ми їх повернули. Обіцяли нові спершу до першого вересня, потім до першого жовтня, однак ми і досі чекаємо. Єдина допомога, якщо це можна так назвати, яку ми отримали – це одяг та іграшки для дітей на загальну суму 6,5 тисяч гривень. У них потреби, однак, не було ніякої, бо ж цього є вдосталь. Коли ж активісти громадської організації запропонували зробити вихованців нашого інтернату обличчям їхніх рекламних біл-бордів, стало зрозуміло, що на нас просто піаряться. Тому ми звернулися до очільників припинити збирати кошти нібито на наш заклад.
 
Засновник громадської організації «Молодь Буковини» Денис Унгурян прокоментував, ліжка, як і домовлялися, вони інтернату привезли, а вони їм не підійшли, через що організація втратила чималу суму грошей. І зараз буцімто замовили для школи нові.
 
Всі інші витрати, а саме 27,2 тисячі гривень витрачені на вечірку, благодійники теж пояснили. Голова організації Володимир Мунтяну взагалі сказав, що не в курсі фінансових справ, бо на час звітності його не було в місті. На запитання, можливо доцільніше було би більше дати грошей тим, для кого їх, власне, збирали, погодився, що 500 гривень для хворої дитини – це не гроші і, можливо, краще було і справді дати більше. Проте пояснив, вони зробили добру справу – влаштували чернівчанам свято на день молоді, бо ж міська рада не виділила на це жодної копійки.
 
На ті ж запитання засновник організації Денис Унгурян відповів взагалі геніально, цитуємо дослівно: «Ми не є благодійною організацією, яка працює лише на збір коштів для хворих, для цього у місті є інші».
 
До слова, ці благодійники не тільки незрозуміло на що витратили пожертви чернівчан, вони ще й не спромоглися правильно порахувати гроші. Бо ж відзвітували, що витратили на 1400 гривень більше (загалом 71000 гривень), ніж зібрали (69600 у звіті).
 

Про все це, шановні читачі, ми розповідаємо не тому, що проти доброчинності. Сподіваємося, що порядні мешканці міста, які звикли давати гроші на допомогу іншим, а тим паче хворим дітям, наступного разу подумають двічі, ніж кинути гроші у скриньку. Адже зовсім не факт, що вони дійдуть до того, кому призначалися, а не будуть витрачені на нові стільці для офісу чи на повітряні кульки. Можливо, для надійності, краще попросити у цих благодійників контакти і віддати гроші тим, хто їх дуже потребує, особисто.



Ситуація в Івано-Франківську ще "цікавіша". адже після місячних жнив на Прикарпатті, "Молодь Буковини" раптово зникла і за останньою інформацією, зараз триває чи то вже завершилась перереєстрація нової організації проте із старим керівником - Молодь України, пише "Типовий Франківськ".


13.10.2013 427 6
Коментарі (6)

Ірина 2013.10.13, 16:27
Будьте добрі, виправіть назву видання, на яке Ви посилаєтесь! Не "Від а до я", а Від і До. http://vidido.ua/
Сергій Чирва 2013.10.13, 21:35
Ще місяць тому накликав на голови пройдисвітів з Чернівців і податкову, і міліцію, і громадськість... Державники розводили руками: нема на отих жуликів від благодійності закону... Громада почала досліджувати їх діяльність і от результат... гроші з краян зібрані, великі гроші... Гроші пішли на Буковину, на дерибан... Жодного документу про благодійність на наших теренах мені так і не було показано, хоча очільник щось говорив про садибу святого Миколая... Друзі, не ведиться на усміхнених дівчаток та хлопчаків у волонтерських накидках... Цю галузь вже щільно окупуваоли напівкримінальні контори, які просто заробляють гроші, необліковані ніким... Крще допоможіть конкретній людині з Вашого оточення: сусідові, односельцю, колезі... Не збагачуйте аферистів
букурешти 2013.10.13, 23:19
а де були мєнти.міськрада, наші молодіжні організації-та просто допомогли зробити відкритий рекет........звичайно із прибутком ........кому????????????та здогадайтеся з першого разу.щоб будулаї ходили ціле літо по сотці із ящиками і збирали гроші і ніхто не знав .Знали всі,знали.що то рекет.але грали "КІНА"-бо бабульки гріли кишеньку(біля серця).
Марія 2013.10.14, 09:55
Хотілось би спитати нашу "правдолюбну, чесну і порядну" свободівську депутатію: а чому ви шановні на це ніяк не реагуєте? Ви ж депутати цього міста і одне із Ваших завдань слідкувати за порядком!? Чи може Ви маєте з цього долю?
гість 2013.10.14, 11:49
як бабка на тротуарі продає урожай зі свого городу.то менти зразу ж тут як тут,а як ці пройдисвіти стоять у центрі день у день ,то ніхто з влади не бачить!!!---от що дивно..
хвала........... 2013.10.14, 18:40
хвала і слава молдаванам-революціонерам,що допомогли збіднілому люду Станіславова позбутися непотрібних грошей,(які їм просто заважєли)ОХ і дурноватий наш люд!!!!!!!А молдавани з Чернівців МАЛАДЦА!!!в нас дуже мудрі місцеві молодіжні організації,вони дбають про книгу Гінеса(щоб яйця в снігу погріти,або запхати голову в газову трубу,в нас наша молодь дуже ПРОДвінута...........)
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

759
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2325
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2035
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2052
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6215 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2339 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

215

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1035

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1020

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1286
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

136
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

506
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1968
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26393
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

456
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10373 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7910
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

462
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

312
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

462
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

540
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1478