Бюджет без перспективи

 

Упродовж двох днів у напруженому режимі працювала постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій. Депутати з участю голови обласної ради О. Сича та його заступників В. Гладія і О. Дзеси розглянули низку питань, серед них і два найважливіші — з розподілу між містами і районами області додаткової дотації для виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери та підготовки проекту бюджету області на 2012 рік, який планується винести на розгляд сесії вже завтра, 30 грудня.

 

Щоб виважено розподілити дотацію на виплату зарплати, керівництво обласної ради і члени бюджетної комісії запросили голів районних і міських рад та начальників фінансових управлінь.


— Потреба заслухати вас виникла тому, що є різнобій у цифрах. Одні дані про незабезпеченість коштами для виплати зарплат людям зазначаються в офіційних поданнях міст і районів і на їх підставі йде орієнтація, скільки грошей не вистачає, а водночас надходять листи або ж нас повідомляють чи то голови рад, чи заступники голів райдержадміністрацій про дещо інші потреби у фінансових ресурсах, — зазначив голова обласної ради Олександр Сич. — Цифри, які називають, дещо інші, а деколи — радикально інші. Для того, щоби зберегти принципи справедливості і паритетності, ми сьогодні вкотре запросили вас, щоб вислухати саме ваші розрахунки.


Заслуховуючи керівників міст і районів, члени постійної комісії обласної ради водночас спиралися на висновки та рекомендації начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Галини Карп. Варто зазначити, що фахівці головного управління, бачачи, що містам і районам краю забракне власних коштів, рекомендували їх керівникам ще 1 грудня 90 відсотків усіх надходжень спрямовувати саме на виплату зарплати бюджетникам та впродовж наступних десяти днів моніторили її дотримання. Після детального аналізу, обговорення і консультацій депутати прийняли варіант, запропонований Г. Карп, — повністю «закрити» нестачу коштів на зарплату Богородчанському, Верховинському, Рогатинському, Снятинському і Тлумацькому районам та містам Болехову, Коломиї і Яремчу й частково — промислово розвинутим Долинському і Коломийському районам, Івано-Франківську і Калушу. Водночас члени комісії підтримали пропозицію Олександра Левицького дещо збільшити суму фінансової допомоги для бюджетників Коломийщини.


Майже три з половиною години члени постійної комісії облради обговорювали проект бюджету Івано-Франківщини на 2012 рік. Депутати насамперед уважно розглянули всі пропозиції й рекомендації до проекту головного кошторису краю, що були напрацьовані їхніми колегами з, так би мовити, профільних комісій. Зокрема, підтримали три пропозиції членів постійної комісії обласної ради з питань розвитку села, аграрної політики, використання земель та регулювання земельних відносин, у тому числі і рекомендацію сесії збільшити зі 100 тис. до понад 2,4 млн. грн. суму асигнувань на виконання у наступному році робіт з інвентаризації та розмежування земель комунальної і державної власності, а також більше коштів виділити на вирішення побутових умов для відомих тренерів і спортсменів Прикарпаття, на «Просвіту» та ряд інших. Бюджетна комісія також рекомендувала сесії ухвалити безпрецедентне рішення про спрямування, починаючи вже з наступного року, 50 відсотків коштів, вторгованих від продажу об’єктів комунальної власності, на капітальні ремонти та підтримання майна громад краю — обласного музично-драматичного театру ім. І. Франка, художнього музею, ратуші й інших, що потребують невідкладного ремонту.
Дискусію на засіданні депутатської комісії викликала пропозиція облдержадміністрації перекинути вісім мільйонів гривень з коштів, які за розрахунками Мінфіну України мали б бути закладені у загальному фонді обласного бюджету на 2012 рік на освіту, у фонд розвитку.

— Ми перерозподіляємо ці кошти для збалансування інших програм, які затверджені рішеннями обласної ради і де також є частина освітянських закладів, — наголосила, обррунтовуючи цю пропозицію, Галина Карп. — Це і бюджет розвитку, бо будуть будуватися дитячі заклади, й інші програми, де також задіяні дошкільні установи.


Але депутат Тарас Парфан вніс пропозицію поки що не забирати з освіти ці вісім мільйонів, а вже згодом, за пооб’єктного розподілу бюджету розвитку, визначити розпорядників коштів. «Цим самим обласна рада зафіксує, що не чіпає бюджет освіти. і це буде краще і для обласної ради, і для облдержадміністрації», — підкреслив він. іншу позицію з цього приводу висловив Олександр Левицький. «Це є забирання коштів, — переконаний депутат. — Щоб показати, що є бюджет розвитку області і є чим його наповнити».


Свою точку зору з цього приводу висловила і депутат, член бюджетної комісії облради Зінаїда Болюк, запропонувавши п’ять мільйонів скерувати на капітальні видатки на інтернатні установи, де вже розпочато роботи, а ще 5,5 мільйона вкласти у програму «Дошкілля».


Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій вважає, що у перекиданні коштів нічого катастрофічного немає:


— Хочу підтримати Зінаїду Андріївну, бо коли будемо здійснювати пооб’єктний розподіл бюджету розвитку, ми зможемо це робити, якщо у нас буде сам бюджет розвитку. Ми також прекрасно усвідомлюємо, що освіта фінансується не лише за рахунок коштів, виділених їй безпосередньо, а  й через інші видатки обласного бюджету, в тому числі і з бюджету розвитку. і якщо ми говоримо, що пріоритетом наступного року є дошкільне навчання, то зрозуміло, що левова частка коштів з бюджету розвитку буде спрямована якраз на освіту. До того ж ми розуміємо, що коли виходити з тих реальних цифр, то це певний компроміс. Коли і освіта матиме кошти на свої потреби, і бюджет розвитку, де в тому числі є дошкільні заклади. Також  є й інші видатки, що спрямовуватимуться на освіту. Наведу лише один приклад. Проекти, які стали переможцями другого обласного конкурсу, а їх 60, і половина з них — це освіта, в тому числі дитсадки. Це також обласний бюджет. Конкурс хоч і не йде через освіту, але що це, як не видатки на її розвиток?


За підсумками дискусії більшість членів комісії підтримала пропозицію З. Болюк.
Серед інших рішень, які ухвалила постійна комісія обласної ради, варто ще згадати рекомендацію сесії водночас з ухваленням регіональної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини виділити не мільйон, як пропонували після доопрацювання програми головні фінансове управління та управління охорони здоров’я ОДА, а два мільйони гривень. Пропозицію подвоїти цю суму вніс
О. Левицький.


Коментар голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Володимира ШКВАРИЛЮКА:


— Сьогодні наша комісія розглянула низку питань, зокрема про розподіл додаткових дотацій для виплати заробітної плати працівникам бюджетних закладів. Загалом ми забезпечили коштами майже всі райони і міста. Хоча є, звичайно, окремі міста і райони, яким дотаційних коштів і не вистачило. Вони або ж все-таки вишукають у себе власні резерви з тих доходів, які за ці кілька днів ще мають надійти, або ж у крайньому разі їм не вистачить незначної частини в розмірі 0,1-0,2 відсотка фонду оплати праці. Тобто це не великі суми.
Основне питання, яке розглядали депутати, — проект бюджету Івано-Франківщини на 2012 рік. Питання дуже складне в принципі. Як на мене, воно було дискусійним. До проекту того жалюгідного бюджету, який сьогодні запропоновано, було дуже багато поправок і рекомендацій, зокрема головному фінансовому управлінню ОДА. В розрізі окремих галузей наразі нічого говорити не буду. Ще не час, бо питання їх фінансування все ще опрацьовуються і лише після того можна буде давати виважені коментарі. Єдине, що можу сказати від себе: він формувався на показниках Міністерства фінансів. Але свою роботу наша комісія почала з аналізу виконання цьогорічного бюджету. На жаль, на сьогодні він не виконується. Тому робити якісь прогнози на 2012 рік, говорити, що бюджетне фінансування буде більшим на 15 чи 20 відсотків, я б наразі не став. Коли озвучують, що він буде кращим, то я би хотів сказати, що насправді він нічим не кращий. Хоча і з таким бюджетом області доведеться жити, бо нікуди ми не дінемося.


— Володимире Васильовичу, ви зауважили, що проект бюджету на 2012 рік не відповідає потребам громад Івано-Франківщини. З чого виходите, оцінюючи його так песимістично?


— Перш ніж показувати прогнозоване у 2012 році зростання, все ж потрібно проаналізувати підсумки нинішнього року. Що ми маємо? Ми не виконуємо бюджет. Вчора, розподіляючи дотацію між районами, всі чули про те, що не вистачає грошей на енергоносії, на зарплату людям. З цих причин уже відключають від електропостачання школи. Можемо пройтися і по інших галузях. Бракує грошей на оплату харчування дітей. І це при тому, що на це закладаються мізерні, вочевидь недостатні для повноцінного харчування малечі кошти. Бракує грошей і на медикаменти. А як лікувати людей, коли необхідні фінансові ресурси не передбачено в бюджеті? На початку 2011 року облдержадміністрація, якщо пам’ятаєте, дала нам такі, я б сказав, запевнення, що цьогорічний бюджет буде перевиконано на 40 млн. грн. і, звичайно, обласна рада проголосувала за відповідні видатки, розраховуючи на цю суму. Але за підсумками 11 місяців недовиконання становило 15 млн. грн. Порівняно з цьогорічним бюджетом у проекті головного кошторису області на наступний рік справді закладено певне зростання. Але воно не таке, яке мало б бути. Тому стверджувати про якісь особливі перспективи 2012 року, вважаю, буде нечесно перед нашою громадою.

 

Галичина, Микола ПЕТРИЧУК


29.12.2011 Микола Петричук 1070 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

633
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1833 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1052

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1093
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

262
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

831
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2928
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

753