Бровари (фото)

 

 

 

Я давно мріяв почати мандрувати Україною і вирішив розпочати свій шлях мандрівника із найближчих до мого дому околиць. 

    Трохи історії. Перші письмові згадки про Бровари датуються 1630-м роком. Але відомо, що люди на цих землях почали жити ще до нашої ери. До цього часу немає єдиного трактування назви міста. Найпоширеніша версія – назва Бровари походить від професії бровар (пивовар). Слово «броварня» має польсько-німецьку історію. На користь цієї версії свідчить фонетичний варіант назви – Броварі (за аналогією до назв інших професій, вжитих у формі множини. За словами відомої броварчанки Марії Овдієнко, саме так, із закінченням "і" вживалася назва міста аж до 1969 року, хоча й непослідовно. У виданні Шевченкового «Кобзаря» 1947 року, Катерина, героїня однойменної поеми, «В Броварях спочила і синові за гіркого медяника купила». Тож раніше Бровари мали назву «Броварі», але втратили цю назву при картографуванні росіянами  в XVII – XVIII ст. 

   Проте існує ще й інша версія назви «Броварі», але вона не пов`язана із броварством. За цією версією «Броварі» - браві (сміливі) ворі (крадії). Самі природні умови сприяли появі розбійників у цих місцях адже кращого місця . ніж броварський ліс для зайняття грабунком , годі було й шукати. Сіверський переказ про заснування Броварів свідчить, що : «Розбійники накрали дівчат ( це сіверський звичай) , і  поставили декілька хат, жінки варили, а чоловіки ходили на здобич. Звідси й назва. Розбійники займались броварством. От хто й каже Бровари, а хто й Броварі. 

    Існує ще один варіант  походження назви Бровари. Колись на цих землях були поширені винокурні і гуральні, а ще раніше з меду диких бджіл виготовляли напої – меди. Мірою цього напою була «проварь» меду.  На  доказ цієї версії свідчить запис у щоденнику богомольця із Смоленська, який у 1797 р. написав, що купив у «Проварях» оселедця. Перша документальна згадка про Бровари – 2 серпня 1630 року у складі митрополита Рутського на  архімандрита Києво-Печерського Петра Могилу. «Історія міст і сіл УРСР» пише, що  Бровари згадуються у 1628 р.  як володіння князя Яреми Вишневецького, його ж називають засновником Броварів.

    На той час тут нараховувалося 46 селянських і 68 козацьких дворів. Селяни займалися землеробством, а козаки – виноробством і пивоварінням. Бровари зазначені на мапі України французького інженера Гійома де Боплана, який перебував в Україні і Польщі у 1630 – 1647 рр. Це свідчить про те, що вже у той час Бровари були досить відомим населеним пунктом. З початком визвольної війни 1648-1654 рр. князь Вишневецький укріпив Бровари, зосередив тут великий добре озброєний загін. Але під ударами повстанців військо Вишневецького було змушене залишити містечко. У 1648 р. створена Броварська сотня, першим сотником якої був Федір Ведмідь. Козаки збудували у Броварах церкву Св. Петра і Павла, про це свідчить надпис на церковному дзвоні: «Року 1648,місяця октября сей дзвон до церкви святих Петра і Павла подан от казаков Броварських…» Сотня проіснувала не дового. Оскільки Бровари стали належати Києво-Печерській Лаврі, а за універсалом Б.Хмельницького не дозволялося створювати козацькі сотні на церковних землях. У 1668 р. Бровари було зруйновано військами графа Шереметьєва. 1680 р. Бровари разом із усіма угіддями і навколишніми селами (Троєщина, Требухів, Дударків, Красилівка) гетьманом Іваном Самойловичем були передані Києво-Печерській Лаврі.

   За наказом Петра І у 1703 р. встановлено поштову дорогу з Києва до Москви, що проходила  через Бровари.

    У 1723 р. у Броварах налічувалося 32 козацьких двори і 58 монастирських Києво-Печерської Лаври. 1767 роком датується згадка про броварського отамана Назара Тонкого та осавула Григорія Бовтрука. Між броварськими козаками і київськими монастирями точилися постійні суперечки  через землю і майно. Цікавою є скарга Києво-Печерської Лаври 1769 року на броварського отамана  Івана Сидоренка про його самовільне захоплення монастирської комори. І так продовжувалося все 18 ст. 

   Після указу Катерини ІІ  від 10 квітня  1786 року частина монастирських володінь, зокрема і Бровари, перейшла у казенне відомство. Тут , у 1787 р. , знаходився маєток секунд-майора Кабатова. 

   У 1817 році у Броварах була побудована поштово-кінна станція, яка була розташована на місці, де зараз знаходиться РАГС. У 1851 році станція мала 45 коней. У 1836 році розпочато будівництво шосе, що з`єднало Бровари з лівим берегом Дніпра. Воно простяглося на 13 верст, керував будівництвом поручик Яків  Соколиков. А з 1868 по 1870 рр. у Броварах функціонував Київський залізничний вокзал. Таке активне будівництво було викликане тим, що через Бровари пролягала основна торгова дорога з Києва до Москви і Санкт-Петербурга. 

    У ніч із 7 на 8 серпня 1814 року у Броварах  сталася велика пожежа у якій загинуло 16 людей. Серед них козаки Тонкий та Гаврило Гвозданий з сином, які рятували церковне майно. На місці дзвіниці було збудовано капличку, яка простояла до 30-х років ХХ ст. 

    У 1823 році Петропавлівська церква була збудована на новому місці (тепер тут середня школа №1). У 1900-1902 рр. вона була перебудована і у такому  вигляді дійшла до 1937 року, коли її остаточно знищили.

   У Броварах був ще один храм – Вознесенський. Він знаходився біля Казенного болота. Його розібрали у ХVIII ст. , а ікони і книги передали до Свято-Троїцької церкви. 

    У 40-х роках ХІХ ст. Бровари декілька разів відвідував Тарас Григорович Шевченко. Перший раз Шевченко був у Броварах, коли йому було 15 років. Тоді він разом із кріпаками йшов услід за паном Енгельгардтом давнім поштовим шляхом через Бровари (Броварі), Димерку , Богданівку, Рудню, Семиполки, Калиту. Сталося це весною 1829 року. Про це навіть зберігся запис : «От Киева до Броваров, до устройства шоссе, дорога пролегала по болотистым и песчаным местам, так что в сухое время от сыпучих песков, а в сырое от топких болот переезд был сопряжен всегда с большими затруднениями, а иногда и с опасностью». Броварські подорожі Шевченка навіки відобразилися у його творах «Прогулка с удовольствием и не без морали», «Варнак», «Близнецы», «Сотник», «Катерина». Легенди про розбійників-борворів відчуваються у поемі «Варнак» : «Вийшов я з ножем в халяві з Броварського лісу». Звідси родом і перекази. Що надихнули поета на створення творів про Катерину (поема «Катерина») та про іншу Катерину – княжну Катрусю (повість «Княгиня»). На реальних подіях ґрунтується поема «Сотник» : у 1725 році у селі Гоголеві , що за декілька десятків кілометрів від Броварів, сотникував Матвій Соболівський , який мав сина Петра. Дослідники висловлюють гіпотезу , що Шевченко у 40-х роках ХІХ ст. спілкувався з онуком Петра , Павлом Соболівським, який і розповів йому цю історію, а у поемі «Сотник» Шевченко поєднав схожі перекази двох броварських родів – Соболівських і Бориспольців.

   У повісті «Прогулка с удовольствием и не без морали» є такі рядки : «С любов’ю принял лепещущих крошек старый Белогруд и распахнул свою синеполую рызу чуть-чуть не по самые Бровары». 

   У повісті «Близнецы» згадується родовід сотника Сокири, багаті родички якого мешкали в Оглаві. 

    На Броварщині відбувся і арешт Шевченка , коли він повертався до Києва із весілля Костомарова на Чернігівщині. 

   19 травня жителі Броварів віддали останню шану Кобзареві.

   У 1900 році у районі, де зараз знаходиться Київська Птахофабрика, було закладено військовий аеродром, де проходили навчання авіаторів. У серпні 1913 року під час військових маневрів тут знаходилась третя авіаційна рота, якою командував полковник Боресков. У її складі були майбутні Герої Першої Світової війни – поручик М.Е.Крутень ( військовий льотчик, що збив 20 німецьких літаків), а також повітряний ас, поручик П.М.Нестеров (перший у світі виконавець «Мертвої петлі»).

Бровари. Фото-галарея




07.08.2013 3074 0
Коментарі (0)

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10808 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1793
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1691
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2704
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4548
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3189

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

273

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1007

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1409

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1294
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1671
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1472
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1190
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

554
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

630
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1830
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1973 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20329
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

306
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

659 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

698
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1041