Брехнею вибори не пройдеш або Версія про підпал у Пукові — «пукнула»

 

Минулого тижня чи не всі місцеві ЗМІ Калущини розповсюдили інформацію із спеціально скликаної прес-конференції кандидата у народні депутати Ольги Сікори. І що ж почули журналісти, а потім — відтворили для своїх читачів та глядачів? Чергову порцію «чорноти», якою так славиться ця кандидатка. «Одна проти всіх», замість того, щоб популяризувати свою передвиборчу програму, реальні кроки, які готова зробити, ставши народним обранцем, вкотре полила словесним брудом чи не всіх кандидатів по одномандатному виборчому округу №85, і вдалася до відвертої брехні — без фактів, без документів. Вочевидь, найцинічніша брехня, відверте оббріхування кандидатів обрана кандидаткою як передвиборча технологія. Та чи доводиться дивуватися, якщо її партійні боси — лідери об’єднаної опозиції на Прикарпатті Дмитро Шлемко та Володимир Шкварилюк — дають приклад. Перший затято воює із колегою-народним депутатом, кандидатом по Коломийському округу Олесем Донієм. І це при тому, що останній входить до депутатської групи «Народна самооборона», очолює Всеукраїнський комітет захисту української мови. А Шкварилюк пропонує будувати спеціальні цвинтарі для тих, хто не проголосує за опозицію. Є у кого повчитися кандидатці, воістину…

 

То що ж змусило кандидатку вперше з початку виборчої кампанії скликати прес-конференцію? Пожежа на подвір’ї її довіреної особи у селі Пуків Рогатинського району Романа Николюка. Відразу зауважу: пожежа трапилася 16 вересня, а прес-конференція відбулася аж 20 вересня. Кандидатка безапеляційно заявила: «Я однозначно пов′язую пожежу із одним-єдиним кандидатом із Рогатинщини — з Валерієм Келестином». Крім того, Ольга Сікора не виключила, що «майнові репресії можуть перерости у фізичну розправу». Обвинувачення, як мінімум, — серйозне. Тому не реагувати на нього, як на попередні інформаційні провокації кандидатки, — неможливо. І кандидатка, і її довірена особа в один голос заявили: пожежа — результат підпалу.

 

На відміну від Ольги Сікори, яка оперує своєю багатою фантазією та політично-базарним популізмом, буду оперувати виключно фактами.  

 

1.  Згідно з Технічним висновком управління Державної інспекції техногенної безпеки України в Івано-Франківській області (№114/19-1-2012 від 18 вересня 2012 року:

— приміщення не обладнані автоматичною пожежною сигналізацією, первинні засоби пожежогасіння відсутні;

— максимальний вплив полум’я спостерігається в місці виявлених залишків освітлювальної та силової електромережі, прокладеної від житлового будинку до плафону освітлення та електророзетки через коробку з автоматами захисту по дерев’яних балках покриття;

— розвиток пожежі від електромережі підтверджує також стан пожежного навантаження, яке було розташоване у безпосередній близькості від орієнтованого осередку (дерев’яні елементи покрівлі як гаражного приміщення, так і господарської будівлі в цілому;

осередок пожежі розміщувався в місці прокладання електромережі живлення із проявами аварійних режимів роботи на обриві в трубі (мідна мережа живлення від коробки) у гаражному приміщенні зліва від входу;

— на місці пожежі не виявлено засобів підпалу або характерних слідів проведення даної дії;

— версію «Занесення стороннього джерела запалення з ознаками спеціальної підготовки події» можна відкинути, спираючись на наступні факти: відсутні ознаки пошкодження автомобіля «Волга», який було розташовано у гаражному приміщенні — в осередку; відсутні сліди проникнення, злому та умисних пошкоджень, а також не виявлено засобів підпалу як візуально, так і органолептично;

— найбільш ймовірною причиною виникнення пожежі, яка мала місце 16.09.2012 року в господарській будівлі в с. Пуків Рогатинського району Івано-Франківської області, стали теплові прояви електричної енергії в результаті короткого замикання електромережі живлення (мідь-алюміній) господарської будівлі, підпал не виключається до завершення слідчих дій МВС.  

 

2.  Із пояснення Романа Николюка (16 вересня 2012 року):

— Чи відомо вам, від чого міг виникнути вогонь в вашому господарстві?

— Ні, мені цього невідомо.

— Чи бачили Ви когось із посторонніх неподалік свого господарства, коли помітили, що горить Ваше господарське приміщення?

— Ні, я нікого не бачив.

— На Вашу думку, від чого могла виникнути пожежа?

— Я не можу дати відповідь на це запитання.

— Чи погрожував Вам хтось напередодні підпалом чи фізичною розправою?

— Ні, ніколи мені ніхто не погрожував.  

 

3. Правоохоронці завершили з’ясування обставин. Кримінальної справи за ознаками підпалу у господарстві Романа Николюка не порушено.

 

Жоден факт, який викрила Ольга Сікора на прес-конференції, не підтвердився. Але це — звична історія. Так, досі кандидатка не вибачилася за блюзнірство і образу релігійних почуттів, приниження священничого сану перед релігійними громадами Калуських деканатів УГКЦ та УПЦ КП. Досі чекають на спростування інформації 63 депутатів Рогатинської районної ради, які не приймали рішення про підтримку кандидатки на виборах. Що вже казати про кандидатів у народні депутати, які щотижня отримують від опозиціонерки порцію інформаційного бруду. І от на черзі — чергові фантазії і вигадки із Пукова.

 

І як тут не згадати слова Френсіса Бекона: неправда викриває слабку душу, безпомічний розум і порочний характер.

 

Вочевидь, нової прес-конференції, щоб спростувати поширену брехню, Ольга Сікора не скличе. Проте, повний текст Технічного висновку я цього тижня на її адресу все ж надіслав. Раптом прочитає правду? А, може, врешті, кандидатка розповість виборцям, що вона конкретно буде робити у стінах Верховної Ради, крім того, щоб «зупиняти їх» (так і хочеться доповнити — «якщо доженете»), «рятувати Україну» і прикриватися партійними логотипами та популістською риторикою?

 

За словами кандидатки, «ці вибори стануть важким, але переломним періодом для нас усіх. Тому пропоную: давайте змінювати разом, давайте рухатися в одному напрямку, давайте разом перемагати, разом змінювати наше з вами майбутнє». Але з ким будете рухатися, пані кандидатко, якщо навколо зачаїлися одні «вороги» і «зрадники»? А от змінювати наше майбутнє справді треба разом. Народним обранцям і виборцям. А головне — обирати розумом і робити вибір за конкретними справами кандидатів.

 

 

Ростислав ЛОТОЦЬКИЙ,

довірена особа кандидата по одномандатному виборчому округу №85 Валерія Келестина


Коментарі (1)

Я 2012.10.02, 12:51
Люди, позбудьтесь ілюзій! При такій "підготовці", виборів фактично не буде! Ця банда владу без крові не віддасть! Їх не можна було в принципі пускати до влади. Думайте, що робити 29 жовтня.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1255
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2550
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2126
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2182
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6579 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2467 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

358

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1169

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1298

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1424
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

294
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

143
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

597
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

57
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26526
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

563
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10477 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

49
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

55
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

418
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

557
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

633