Блатна Україна і її кінець

 

 

 

 

Перед тим, як виникає дія, з’являється думка. Це аксіома. Тому життя кожного суспільства визначається все ж таки думками, які можливі у цей час у цьому суспільстві. Але, незалежно від цього, у кожен момент часу присутні безліч різних думок і способів організації подуманого. Ментальна історія суспільства нагадує багатожильний кабель, до якого безперервно додаються нові фрагменти. Усі тонесенькі жилки цього кабелю залишаються неперервними, у кожному фрагменті, звичайно, їхня товщина може бути різною, це не впливає на загальний потік струму, однак суттєво змінює його різноманітні параметри. Та найпоказовішою є ізоляція. У що цей кабель життя загорнений, що його утримує як цілість, те і визначає, яким він є у даний момент.


В українському суспільстві, яке є життєздатним через присутність у ньому усіх ґатунків думок і намірів у кожній із суспільних груп, склалося останнім часом так, що формотворчим складовим елементом кабелю стала ментальність блатного світу.


 

Для цього напрямку думок можна шукати багато всіляких означень, пояснень і заперечень. Але, враховуючи навіть заперечення, треба визнати, що так є. Наше суспільство, наша країна – це такий собі інший світ. Для його розуміння потрібно читати Варламова та інших уважних людей, які знають, що таке зона, що таке барак, що таке камера у радянській тюрмі. 


 

Теперішня ієрархія і система цінностей та стосунків в українському суспільстві цілком відповідає саме такій моделі.


 

Нас прийняли на зону. Тепер наше життя залежить від порядків, які існують в цьому бараці.


 

Бажання вижити за час призначеного строку є настільки панівним, що керівною стратегією є пристосування і прийняття наявних розкладів. Незалежно від попереднього досвіду й уявлень про майбутнє, наша життєва мудрість схиляється до того, щоби бути настільки розумним, щоб влитися у цю систему (звичайно, не назавжди, ми ж просто відбуваємо означений термін, а потім знову будуть людські і Божі цінності) з великим надзавданням – не відступити у каліченні і нищенні себе до тієї точки, звідки вже повернутися неможливо. І власне ця думка, що приниження й опущення мають якусь раціональну шкалу, що є у цьому такі речі, які мусимо пройти, хоча б тому, щоби уникнути ще гірших, насправді стирає всю цю химерну шкалу.

 

Приниження не мають еквіваленту у кілограмах і сантиметрах. Вони або є, або їхня глибина не має значення.


 

Те, що українське суспільство живе під блатними, не є нічим дивним – в історії взагалі буває тільки те, що має бути. Важливо це усвідомити і назвати самому собі. І не мати ілюзій, куди ти потрапив.


 

Блатні, які підімнули під себе барак розміром з країну, не уміють нічого іншого, як підминати. Ясно, що у них є свої сентименти, свої радощі і болі, свої просвітлення і навіть свої стосунки з Богом. Але жоден з них – чи розбійник, чи злодій, чи шахрай – не може вийти поза рамки того, що аби жити по-своєму, він мусить підминати, принижувати. Єдиною  вимогою, яку ставить перед ними їхнє життя, є необхідність знецінювати інші життя. Ставши на такий шлях, вони вже не мають права попустити: якщо трішки ослабити обробку, якщо трішки розслабитись, принижені можуть запхати заточку у живіт, тож поки пресуєш – живеш, поки живеш – пресуй.


 

Система бездоганна. Вона забезпечує такий лад, що жодні мирні протести, як і поодинокі виступи буйних сміливців, нічим не загрожують порядкові у бараку. Але ознакою всіх бездоганних систем є те, що вона сама створює непомітну реакцію самознищення. У нашому випадку таким ризиком є співпраця блатних з державою. Проти цього завжди застерігали усі понятійні блатні. Але наші відморозки піднялися настільки, що підімнули державу під себе, самі назвавшись нею.


 

Не забуваймо, однак, що кабель багатожильний. І є в ньому дротики, які випадають з під щоденного контролю. Так само, як завжди існує ментальність блатних, є і ментальність офіцерів, вояків. Офіцери служать і виконують накази, тому здається, що вони приручені. Це тільки тому, що їх також доводиться пресувати. Але у людей з ментальністю вояків невдоволеність утисками фальшивих господарів викликає бажання зробити те, що вони уміють. Скажімо, скрутити і розстріляти блатну диктатуру, побудовану на приниженні. Тому – найправдоподібніше – саме таким буде кінець теперішнього фрагмента кабелю української історії (за моїми оцінками реального стану досить двох добрих батальйонів). І початок нового, не менш цікавого для загальної історії світу. Щось подібне, зрештою, вже було, коли у колимські бараки прийшли старшини і вояки УПА.

 

 

 Тарас ПРОХАСЬКО 

 

Галицький кореспондент,

 

http://gk-press.if.ua/node/7416


 


05.09.2012 Тарас ПРОХАСЬКО 1051 5
Коментарі (5)

так 2012.09.05, 23:17
та ні вони думають шо посідали в джипи і самі зрослися з бараком, ні і ше раз ні, банда і в цих(ті шо там сидять, тобіш в джипах) це забере...Дякую пане Тарасе! Дякую, велике!!!
Volodymurrr 2012.09.06, 09:14
Варлама Шаламова треба читати ....
ой 2012.09.06, 09:43
вже все кидаю і йду... а крім того є ше сотні мільйонів книжок, і як їх всіх перечитати????
Я 2012.09.06, 11:46
Фільозоф, однако. Це також потрібне. Але сидіти, читати мудрі речі і чекати, що все це точно КОЛИСЬ зміниться - невиправдана інфантильність, яка й приводить до рабства, масових репресій, переселень, голодоморів... Люди своєю пасивністю і гризотою поміж собою щодо третьорядних проблем самі породили таке правління. Отже тільки на таке правління і заслужили. 70 років життя в СССРі так і не навчило більшість людей будувати САМИМ СВОЮ ВЛАДУ І ДЕРЖАВУ. Для себе. "Хата скраю" і спокійне життя в ній - найбільша ілюзія нашого недорозвиненого громадянського суспільства. Тому думайте вже тепер - що робити 29 жовтня, адже виборів фактично не буде! Банда жене фальсифікат повним ходом вже давно. Не надійтесь на вибори та й навіть найкращі депутати не забезпечать вам спокійне і сите життя. Організовувати собі життя треба щоденно, активно, різними способами (через депутатів і чиновників також), але САМОМУ і в об'єднанні з однодумцями! А сьогодні, щонайменше, кроки повинні бути наступними: відстояти свободу слова - вийти в підтримку каналу ТВІ і вільної журналістики взагалі; активно поцікавитись виборчими комісіями і їх членами (поговорити-попередити відносно фальсифікацій); так само "поговорити" із знайомими міліціянтами і їх родичами; попрацювати розумово і правильно обрати свого реального кандидата у ВР та "просвітити" своїх знайомих, які можливо недалекі в політиці.... Ці вибори - остання можливість МИРНОГО уникнення побудови диктатури в Україні. Нагадаю один вислів: "-Долго ли ждать перемен к лучшему? - Если ждать, - то долго!"
ОУН 2012.09.06, 17:14
Беззаперечний Герой України і Голова ОУН Степан Бандера вчив що справді українська Україна відбудеться тільки шляхом національної революції.Вибори це добре.Але якщо вони перетворюються на лохотрон тоді читайте і здійснюйте те чого навчав Бандера.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1088
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2456
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2080
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2124
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6430 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2410 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

285

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1109

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1136

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1346
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

230
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

556
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2017
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26461
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

516
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10418 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7957
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

501
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

363
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

514
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

587
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1534