Біогазовий комплекс на Прикарпатті таки збудують

 

Цінне біоенергетичне обладнання, необхідне для впровадження в Україні міжнародного проекту з енергозбереження, вже протягом двох років не може потрапити через законодавчі колізії на територію нашої держави.

 

Про це йшлося на нараді у начальника головного управління промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Вадима Козленка.

 

Йдеться, зокрема, про пілотний проект з будівництва біогазових комплексів, який реалізується сьогодні на території України та Східної Європи і має на меті послабити залежність нашої держави від традиційних енергоносіїв і насамперед російського газу.

 

«Але ми вже протягом двох років не можемо його розпочати, - розповідає Тарас Виноградник, керівник компанії «Агроенерго-технології», яка стала ініціатором реалізації проекту і його виконавцем, - Чому? Тому що ми не можемо ввезти обладнання сюди».

 

Варто зазначити, що вказане устаткування, відповідного до українського законодавства, є таким, що передбачає впровадження енергозберігаючих технології, а відтак його ввезення на митну територію України повинно відбуватись на умовах пільгового оподаткування.

 

«Митниця відповідно каже, що це не таке обладнання, - продовжує підприємець, - відповідно ми подали до суду. Суд ми виграли. Митниця подала апеляцію. Зараз чекаємо рішення. А облдержадміністрація хотіла знати, який стан справ. Чому? Тому що всі розуміють, що це пілотний проект. А ці пілотні проекти – ніби питаючі: як воно далі буде розвиватись. Тому нарада була за участю митниці, управління промисловості обладміністрації і представника компанії. Ми обговорили, який стан справ є на сьогодні і чим вони можуть нам допомогти».

 

Зі слів пана Виноградника, як обласна влада, так і населення краю сьогодні неабияк зацікавленні в тому, щоб усі проблемні питання навколо впровадження проекту було вирішено позитивно. Адже, по-перше, це дозволить забезпечити суттєве зростання валового внутрішнього продукту як області загалом, так і Тисменицького району, де буде збудовано біогазів комплекс, зокрема. По-друге, буде створено нові робочі місця. Крім того, в області, де немає власної енергогенерації, з’явиться альтернативне джерело енергетики. Зрештою, це дасть можливість Прикарпаттю гордо заявити про себе як про регіон, де активно впроваджуються провідні енергозберігаючі європейські технології, що у свою чергу сприятиме приверненню до регіону додаткової уваги інвесторів.

 

«Область реально в цьому зацікавлена, - стверджує Тарас Теофілович, - але оця-от система різних протидіючих законів не дає можливість це зробити. Тому ми це обговорювали. Вони кажуть: «чим ми можемо допомогти? Ми можемо звернутись в Кабінет Міністрів, в Державну митну службу?», пише Коломия ВЕБ Портал.

 

Головну ж надію на вихід із ситуації що склалася, керівник ТОВ «Агроенерго-технології» покладає на вступ у силу нещодавно проголосованих у Верховній Раді законопроектів №№ 11026, 11027 та 11027, які підтримують інвестиційну діяльність на території України, зокрема тим, що вводять нульову ставку податку на прибуток терміном на 5 років для тих підприємців, які починають інвестиційну діяльність, за умови створення ними нових робочих місць, а також вносять зміни до перехідних положень Митного кодексу України,  скасовуючи мито на ввезення в Україну обладнання, яке використовуватиметься в інвестиційних проектах.

 

Саме ці зміни до законодавства, на думку пана Виноградника – і з ним в цьому питанні погодився представник митниці – мають вирішити ситуацію самі по собі тільки-но проголосовані Закони вступлять у силу.

 

 

Читайте також:

В Івано-Франківську побудують геотермальну установку?


11.09.2012 2036 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

702
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11224 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1903
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1803
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2800
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4655

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

428

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1097

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1508

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1369
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1750
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1570
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1278
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

651
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

730
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1921
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2266 11
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20416
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

397
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

742 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

784
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1130