Бандитські розбірки в рекламному бізнесі Івано-Франківська?

 

В Івано-Франківську придумали спосіб вигнати зовнішню рекламу з насиджених місць і при цьому ще й заробити.



Івано-франківські чиновники в кінці березня закрили для агентств вхід в центральну зону міста та обіцяють сприяти тим, хто готовий освоювати околиці.  

 

Подібна лояльність принесе до бюджету майже 1 млн грн. додаткових коштів. Втім, експерти підозрюють, що все закінчитися банальним переділом ринку.


П
риклад міст, які виганяють зовнішню рекламу великих форматів з центральних вулиць (Львів, Одеса, частково Харків і Київ), виявився заразним.

 

В кінці березня виконком міської ради Івано-Франківська заборонив установку конструкцій, площа яких перевищує 3 кв. м в межах історико-архітектурної зони (вул. Січових Стрільців, П. Орлика, Новгородська, Василіянок, Гаркуші, І. Франко).

Як пояснив начальник відділу реклами архітектурно-планового бюро управління архітектури і містобудування мерії Володимир Немашкало, необхідність обмежень назріла давно, оскільки центр Івано-Франківська досить невеликий і вільних місць для всіх бажаючих встановити тут білборди явно не вистачає. На його думку, заповідні території вже сьогодні перенасичені носіями.  

 

Втім, як запевняє пан Немашкало, заборона торкнеться лише нових щитів. Агентства, які мають договори оренди місць під білборди в центрі міста, зможуть там залишитися, щонайменше, до закінчення термінів угод.  

 

Чиновник зазначив, що влада має намір провести з рекламістами «бесіду» і переконати їх почати процес заміни занадто великих або морально і технічно застарілих носіїв більш сучасними.



Хоча бажання влади звільнити центр від громіздкої реклами, на перший погляд, цілком логічно, галузь вже розбурхують чутки про можливість нового переділу на ринку.  

 

Торік Івано-Франківськ захлеснув скандал, пов'язаний з нібито несправедливим розподілом рекламних місць. Представники мережевих компаній, що бажають розширити свою присутність в місті, заявляли, що чиновники навмисно не дозволяють їм розвиватися, відкривши при цьому зелену вулицю місцевій фірмі «Атар», близької до управління містобудування та архітектури.  

 

Зараз цю компанію знову розглядають в якості головної обвинуваченої, хоча її представники стверджують, що вони працюють на загальних підставах.

 

Глава Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко не виключає, що чиновники справді затіяли чистку центру, щоб з часом звільнити найбільш привабливі місця і віддати їх «своїм» компаніям. Схожа схема витіснення з центру неугодних свого часу була апробована в Харкові. «Якщо це відбудеться, розстановка сил на місцевому рекламному ринку може істотно змінитися. У першу чергу мова йде про ослаблення позицій мережевих операторів, які активно намагаються розширити свою присутність в Івано-Франківську («Октагон», «Біг Борд», «Наша справа», «Стар» тощо), і збільшенні частки дрібних місцевих фірм », - говорить г-н Біденко.



З ним згоден і директор дослідницької компанії Doors Consulting Сергій Смоляр.

 

«Як показує практика, всі заборони в кінцевому підсумку виливаються в посилений ріст кількості носіїв якогось одного власника», - резюмує він. Самі рекламісти ситуацію не коментують, побоюючись репресій з боку чиновників. На умовах анонімності вони відзначають, що працювати в місті стає складніше.
Практично всі питання тут вирішуються на рівні особистих контактів.



Правила розміщення зовнішньої реклами були прийняті ще в 2001 р. і на сьогоднішній день явно застаріли. Численні спроби затвердити новий звід так нічим і не закінчилися.



Втім, Володимир Немашкало у відповідь на подібні звинувачення дивується: «Навіщо приймати нові правила, якщо і колишні відмінно працюють?». Доходи зовнішню рекламу падають Обмежувати операторів в інших районах Івано-Франківська місцеві функціонери не планують.



Навпаки, як заявляє пан Немашкало, дозвільна документація зараз видається в максимально стислі терміни. Причина несподіваної любові до рекламістам проста - в нинішньому році влада має намір суттєво збільшити бюджетні надходження від зовнішньої реклами. Якщо в 2007 р. місто отримало 1,6 млн грн., То в цьому розраховує зібрати 2,7 млн ​​грн.



Можливість же нарощувати доходи від реклами за рахунок підвищення тарифів у чиновників вкрай обмежена. Івано-Франківськ є, мабуть, єдиним містом в країні, де орендна ставка нараховується не з розрахунку площі проекції щита на землю, як це прийнято в інших населених пунктах, а виходячи з площі самої конструкції. Тобто за двосторонній щит доводиться платити практично в два рази більше, ніж за односторонній.



Крім того, ставки прив'язані до розміру мінімальної зарплати і, відповідно, коригуються в міру її підвищення, що останнім часом відбувається досить часто - по кілька разів на рік.


Як наслідок, вартість івано-франківського щита на сьогоднішній день є досить високою і стартує від 550 грн. на місяць. Судячи з темпів інфляції в країні, це далеко не межа. Самі рекламісти продають площині по $ 170 в місяць. Протягом останнього року ця цифра не змінювалася, отже, маржа операторів постійно скорочується.



Володимир Немашкало, погоджуючись з тим, що щити дійсно обходяться рекламістам дорогувато, все ж не бачить причин для зміни схеми нарахувань.

 

«Якщо агентства подають заявки на нові конструкції, значить, цей бізнес залишається для них вигідним", - пояснює він. За даними чиновника, на сьогоднішній день в місті налічується близько 600 носіїв, причому практично всі вони заполнени.Сергей Смоляр стверджує, що середня завантаженість щитів в Івано-Франківську становить близько 90%, що вимагає розширення мережі, оскільки оптимальний показник не повинен перевищувати 85% .

 

Але чи захочуть рекламісти освоювати не дуже популярні серед рекламодавців околиці, тим більше що за конструкції на периферії доведеться платити за тими ж тарифами, що і в центрі, - велике питання.

 

Людмила Ксьонз

Бизнес, Остров


30.04.2012 Людмила Ксьонз 1057 6
Коментарі (6)

11 2012.04.30, 23:14
"Атар" належить Олегу Гаркоту - начальнику управління архітектури. Здогадайтеся, хто отримає право встановлювати нові конструкції. Хоча, заради справедливості відзначу, що у так званих "мережевих компаній" ціни на борди значно вищі. Для клієнта немає значення, хто буде господарювати на ринку. Весь цей писк через те, що одна ворона у іншої забрала кусень сиру.
до 11 2012.05.01, 05:30
в Вас інформація застаріла Атар вже років пять не належить Гаркоту...
В.Немашкало 2012.05.01, 23:42
Ця інформація початку 2008 року. Чого тільки не сталося за цей час. На сьогодні практично все в ній не відповідає дійсності
Як 2012.05.02, 00:23
завжди. Однi корупцiонери (новi) потiснили iнших корупцiонерiв (старих). Корупцiя починае пожирати уже сама себе. I старим корупцiОнерам це не подобаеться, бо тепер вони в ролi тих, що програли.
КОСМОС 2012.05.02, 12:31
Після їхнього "панування" в Івано- Франківську ніхто голосувати за цю силу більше не буде. Це такі самі гниди як ПР, Наша Україна, Рух і т.д. Пропонуємо перейменувати Свободу на: даю декілька варіантів - В.О.Сваволя, В.О.Сволота, В.О.Босота. А Івано-Франківську міську організацію Свобода перейменувати Івано- Франківське міське відділення ТЯГНИБАКСІВ. Ганьба Свободі!!! А відгатайте чому тепер Яникова прокуратура їх не чіпає ні за "ремонт" доріг, а ні за ЄРЦ, всі вони обєдналися "заради майбутнього". Свободу не спинити!!!
Cанітар 2012.05.02, 12:58
Ти вже сюди втік, шизику? Там ти водій, тут КОСМОС, а верещиш те саме. Сиди тихо, поки не довезуть тебе до дурки. Шприци готові і кашки дадуть.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1085
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2453
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2079
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2123
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6429 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2409 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

284

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1106

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1135

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1345
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

225
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

555
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2016
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26460
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

515
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10417 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7956
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

500
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

362
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

513
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

586
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1533