Андрій Микитин: Колись я також був українським націоналістом

 

 

Пропонуємо до уваги читачів інтерв’ю з головою благодійного християнського Фонду «Солідарність» Андрієм Микитиним.


 
Пане Андрію, насамперед дозвольте привітати вас з Днем народження та побажати вам плідної праці у Фонді, який ви вже очолюєте чотирнадцять років. Це фактично третина вашого життя, що віддана служінню людям. Що спонукало вас вибрати саме таку професію?
 
Дякую за привітання. І скажу вам чесно, що я ніколи ніколи не мріяв працювати в благодійності, більше того, навіть як би хтось мені сказав був під час навчання, що я буду займатися з соціально незахищеними людьми, представниками вразливих спільнот - я б навіть і не повірив. Батьки хотіли бачите мене лікарем, і все робили для того, щоб я вчився і вибудовував свою лікарську кар’єру. Однак після революційних подій голодування у Києві  на граніті, я різко змінив свою направленість і зайнявся громадською діяльністю.


 
Маєте на увазі студентське голодування 1990 року?
 
Так. Саме тоді я, як і тисячі студентів, був вражений неймовірним  романтизмом. Я тоді наївно вірив, що нам достаньмо буде роздати  буклети і газети, де напишуть правду, і люди прозріють і Україна стане процвітаючою демократичною країною. На жаль донести правду до людей дуже тяжко і шлях до демократії  складний і тривалий. А в нашій країні – щей не прередбачуваний. Коли переміг Кучма на пост президента України - я три дні перебував у депресії, відтак подався на навчання в Америку, де й збирався залишитися на завжди. Але доля так розпорядилася, що я повернувся, залишився в Україні і присвятив себе роботі по створенню благодійного християнського Фонду «Солідарність». Свій шлях я порівнює з біблійним пророком Йоною: Йона не хотів іти проповідувати в Ніневію, але втікав на кораблі в інший край, та ось  велетенська риба проковтнула його і викинула в чудесний спосіб на берег Ніневії. Так і я: перипетії життя викинули мене назад в Україну, в рідне місто Івано-Франківське, де Бог захотів, щоб я працював для потребуючих громадян.


 
Ви також маєте і чималий політичний досвід в якості депутат Івано-Франківської міськради…
 
Так, я був депутатом в Івано-Франківській міській раді два скликання з 1998 по 2006 роки.
Запам’ятався мешканцям міста мабуть тим, що через гостру і безкомпромісну депутатську діяльність піддався переслідуванням. Більше того, мене тодішня влада пробувала відкликати з депутатства,  причому вперше в Україні (досі навіть немає такого прецеденту, щоб відкликували депутата-мажоритарника). Влада вдалася до такого блюзнірства, навіть не беручи до уваги те, що я був активним депутатом, ніколи не пропускав засідання, кожного разу виступав на сесіях, приймав роботу в депутатських комісіях. При тому, що були десятки депутатів, які ніколи не підходили до мікрофону на сесії, не відвідували комісії,  і взагалі нічого не робили. Один з депутатів подався був на помідори в Португалію і там залишився. Так от його так і ніколи не відкликували, але мене переслідували і причому грубим фальсифікованим чином. Потім відмовилися, бо вже явно було, що все шито, як то кажуть, білими нитками.


 
 
Відомо також що через вашу принципову позицію у відстоюванні прав потребуючих страждав не раз і Фонд «Солідарність».
 
Так це правда. На жаль в Україні немає апеляційних механізмів, куди б можна було звернутися за захистом. Жаль, бо страждають невинні люди, працівники. Але як тоді жити, якщо не замовчувати брехню, не служити злочинцям, не критикувати, не боротися за права соціально-незахищених – що ж тоді це буде за благодійність, що це за громадська робота? Тому довелося пережити нам тут у Фонді чимало переслідувань та гонінь, і навіть рейдерську атаку на Фонд.
 
Та Божа рука захистила «Солідарність». Я не тримаю зла на нікого, бо знаю що якщо диявол використовує злочинців для своїх цілей, то Бог захищає своїх вибраних таким чином, що навіть дії сатаністів, як не дивно, йдуть на користь віруючих. Бог ожисточив серце фараона, що не відпускав вибраний народ за часів Мойсея, а відтак покарав фараона. Так що вибрані у Христі Ісусі ніколи не постраждають, хоч і будуть терпіти, але слуги люцифера не тільки програють у підсумку, але й будуть покарані.


 
В минулому році ви спробували балотуватися по мажоритарному округу міської ради…
 
Так і пішов знову на вибори бо не міг відмовитися використати таку ситуацію, щоб стрічатися з людьми, відвідувати їх у домах та квартирах. Цілий місяць я присвятив людям: взяв відпуску , помагав пенсіонерам, роздав їм 500 окулярів для читання, допомагав облаштовувати комунальні потреби мешканців міста, зрештою познайомився з дуже гарними порядними людьми. Кампанія не була даремною, хоч і була програною. Люди голосували тоді не за кандидата в депутати, але за політичну партію. Оскільки я йшов від молодої партійної організації «Народна Влада», то відповідно мої шанси були низькі. Однак я запропонував як програму…10 Божих заповідей. До речі, журналісти визнали її… найсмішнішою. А мене назвали найкумеднішим кандидатом. За тей титул я конкурував з Р.Коцабою і виграв…


 
Та невже?
 
Так і це я не перестаю розповідати. Кандидати з програмами «Бандити сидітимуть в тюрмах!!!» чи «Почую кожного!!!» сформували ради усіх рівнів. Тим часом одвічне «Не кради, не обманюй, не пожадай!!!» оголосили у нас… КОМЕДІЄЮ. Це свідчить про те, що наше суспільство духовно хворе.
 
До речі, того року до місцевих рад у нашу владу посунула ціла зграя запекликих жуликів та шахраїв. Тому я десь радий від того, що перемогу здобули молоді люди від «Свободи».  Вони юні романтики, і хоч нічого доброго я не очікую, та…


 
Тобто менше зло…
 
Може й так. Хоча мушу признатися вам, що я також свого часу був націоналістом у молодості. Дозволю собі перефразувати слова  відомого британського політика і сказати: хто не був українським націоналістом до 30 років - у того щось не в порядку із серцем, а хто не народився у Христі для служіння людям після 30-ти – у того щось не в порядку з головою.

 


 
А хіба не можна поєднати одне й друге?
 
На жаль ні. Мій власний досвід свідчить про те, що ні. По-перше, збудувати українську державу бандерівського зразка від Сяну й до Дону ніколи не вдасться – це утопія, та найгірше те, що всі націоналістичні політичні та релігійні вожді як регіонального так і національного рівня виявляються негідниками, скупердями, нікчемами, що тільки дбають про власну кишеню і не соромляться обібрати до ручки свого брата українця, при цьому дбаючи тільки про свій сімейний клан. Ця ганебна риса передається від націоналістичного лідера до місцевих вождиків і всі вони чомусь поголовно гидкі й мерзенні. Служити цим виродкам, які прикриваються святими ідеями Великої України - протирічить служінню Господові, що вимагає служити ближньому і віддати Йому сповна.


 
Може це тільки ваш особистий негативний досвід?
 
Це досвід не тільки мій, але й всіх, хто піде цим шляхом. Рано чи пізно він стикнеться з мерзотником, зрештою наш народ, який готовий був віддати своє життя на Майдані в 2004, стикнувся з ганебним типом людини, таким собі підпанком Ющенком. Люди кричали до хрипоти «Ю-щен-ко!!!!», а тепер хіба що тільки матюкаються при згадці цього прізвища.
 
Більше того, на міжнародному рівні наш націоналізм виглядає диким та печерним. Свого часу в 1990 році я, як український націоналіст, коли ще хіба фаріони та тягнибоки бігали на комсомольські дискотівки, поїхав в Австрію на європейську християнську конференцію. І там ми, українці націоналісти з Галичини, виглядали найбільшими дикунами. Особисто я «пописався» тим, що з трибуни конференції закликав заборонити викладати твори російських класиків у школах. Один німець тут же встав у залі і запитав мене, чи я читав Достоєвського. Я ж як «свідомий» кажу, що москалів принципово не читаю. Тоді німець голосно каже: «А я читаю Достоєвського і вам раджу почитати спершу аніж щось забороняти».
 
  Це так мене вразило, що я досі з жахом та соромом згадую той момент. З того часу я перечитав уже чи не всю російську класику: усього Чехова, Гоголя, Льва Толстого, Булгакова, Тургенєва і навіть Достоєвського, хоч останній таки тяжко дається.


 
Ви читаєте з комплексу вини…
 
Та ні, насправді читання це моє хобі. Я одночасно читаю понад 40 книг. Маю велику бібліотеку, а також електрону книгу.


 
До слова, хто ваші улюблені письменники?
 
  З християнський авторів – це сучасний автор Філіп Янсі. Його книги перечитую, вони змінили моє життя. А ще дуже люблю читати всі твори Бернарда Вебера, сучасного французького письменника. 


 
А з українських авторів?
 
З українських, нажаль, немає що читати. Хіба що Віктора Суворова (Різуна) - я вважаю його великим українцем. Поза тим, що він відомий як письменник-ревізіоніст, він написав кілька чудових художніх романів. А взагалі, сучасна українська література та кіно дуже слабкі. Навіть російськомовні українські автори майже нічого доброго не пишуть і не знімають. Я наприклад, дуже люблю документальне кіно і маю велику відеотеку вдома кращої документалки. Так от немає жодного українського фільму, який би хотілося ще раз подивитися. І це дуже трагічно...


 
Розкажіть про програми вашого Фонду «Солідарність».
 
Фонд займається непоказною благодійністю. Багато наших проектів та програм не можуть бути продемонстровані журналістам. З багатьох, насамперед, етичних причин і в інтересах потребуючих. Наприклад, у нас щодень займається група осіб, які покінчили вживати наркотики і створили реабілітаційний центр в одному з сіл області. Але показати цих людей публічно ми не можемо. Бо це може спричинити їм шкоду Сьогодні більшість з цих людей займаються бізнесом, відкрили свої крамниці, взяли кредити і так далі, одружилися, народили дітей, і інформація про їх колишнє життя їм тільки зашкодить.
 
У фонді є багато груп самодопомоги. Одна з них найбільш закрита -  це група для осіб, які заразилися ВІЛ статевим шляхом. В ступити в цю групу можна тільки після кількох консультацій з психологом та за дозволом всіх (!) учасників групи. Зрозуміло, що ніхто з журналістів сюди не може бути запрошений. Принаймні в якості журналіста.


 
А для публічної діяльності потрібен піар…
 
Так. Тому багато організацій піарять на  так званій показній благодійності. Ми ж наприклад, допомогли ромським (циганським) дітям і натикнулися на не розуміння певних людей. Так само робота з дітьми з сімей алкоголіків чи наркоманів, з дітьми засуджених до ув'язнення в колоніях, а також ВІЛ-інфікованими дітьми (під опікою нашого фонду є 34 такі дитини) не може бути публічною.
 
Щоправда ми пішли на зустріч журналістам і допустили на групу з виготовлення ляльки- мотанки. Але в таких випадках знову таки акцентували увагу більше на ляльці, щоб не вражати дітей. Ми постійно вдосконалюємо етичну роботу нашого Фонду: сьогодні ви вже не зустрінете у нас в приміщенні жодного плакату про СНІД, жодної такої символіки. Це зроблено з метою усунути стигматизацію людей які відвідують Фонд, а особливо дітей.


 
Які програми є ще у Фонді?
 
Насправді програм багато. Про всі розповідати в одному інтерв’ю не хочеться, бо розраховую що ще хтось щось напише. Тому запрошую всіх зацікавлених до спілкування. Ми працюємо щодень – навіть у суботу та неділю. Тому, ласкаво просимо, в гості.
 
 

 

Розмову вела Ірина Петрів,

Острів Галичина


20.12.2011 1240 11
Коментарі (11)

Ромка 2011.12.20, 20:35
Схоже, що ця людина говорить правду. Вже одне те, що кожного ранку я бачу його як він пішки з авоською йде на роботу, а не їздить як колишній депутат на дорогих авто, у мене особисто викликає повагу. Та й навряд чи вони є у нього - дорогі авто. А про фонд знаю, бувала там. Там справді людяна й "сердешна" атмосфера.
Сашко 2011.12.20, 21:10
Жах який. Фіртка, самим не смішно?
ФІРТКА 2011.12.20, 21:11
Не смішно.
Сашко 2011.12.20, 21:20
Молодці. Це вже ознака професійності. - А правда, пане Іване, ви безкомпромісний борець за ластя народне? - Я вам чесно зізнаюся - це правда! Тримайтеся)))
ФІРТКА 2011.12.20, 21:56
Питання дійсно кумедні:)), напевно авторка тільки вчиться, але в інтерв'ю інколи:)) важливі і відповіді. Є цікаві. Заголовок сподобався, тому процитували:)) Та й Ромка правду написала в коменті...
Брама 2011.12.20, 22:43
Звучить переконливо:...був колись украінським націоналістом!!!!!!!!!!!!!,а що зараз?.Тепер вже не націоналіст.Правильно!Тому ніхто тепер і не вірить.Всі великі націоналісти прийшли до влади накрали поробили собі посади і на...с..ли.Сьогодні е фронт змін,знову можна капусту гребти.А що потім?,а потім буде ще одна партія,ще один фонд і так далі шановні фальшиві і брехливі уууууууууууууууукккрррррррррррррррраааааааааааааааааааааааіінці!СУМНО!!!Бандера в гробі перевертаеться. ________________________________________________________________________________ ФІРТКА. Гидота з комента видалена. № 188.130.192.110 - вам попередження! При рецидиві - бан на місяць.
НИК 2011.12.21, 19:16
СИН БОЖИЙ ПРОСТО ПО РОДУ НЕ МОЖЕ ШКОДИТИ. ТОМУ ТИХ НАЦ-В ЩО СЛУЖАТ БОГОВИ І УКР КОЛИШНИХ НЕ БУВАЄ. ЯК І ЇХ ВОРОГІВ. З МИКИТИНОМ У 1989-92 НЕ ПЕРЕТИНАВСЯ. АЛЕ ДУМАЮ ЩО ЗА КОРДОНОМ ВІН ДАРМА НЕ БУВ. І ВЕРНУВСІ ЗРАЗУ ПРИТЕРСІ ДО "КАРІТАСУ". ЗВІДТИ І ГРОШІ НА БФ"СОЛІД.". ПРО СЕ ЗНАЮТ ВЛ. СІМКАЙЛО І ОР.ІВАНОЧКО. І ГАВКАВ НА МЕРІВ ВІН ЛИШЕ НА БОРОВИЧА І ШКУТЯКА. А НА АНЧ.... -МОВЧОК. ВІН ТОЇ САМОЇ МАСТИ ШО Й ФІРТКА. ІГО БРИГАДА МІСЦЕВИХ МУЛЯРІВ ГОТУВАЛИ НА МЕРА. АЛЕ ПОТІМ ЇМ СТАЛО ВСТИДНО................... ТОМУ В 2005р ПОЯВИВСІ ПРОДАВЕЦ ФАРБІВ АН..... А ПАТРІЙОТ ВІН ТАКИЙ ЯК І САША ВОЛКОВ. ЛИШ ВІД ЗАХОДУ. І НА МАШИНУ ВІН ГРОШІ МАЄ, МАЮЧИ ДОСТУП ДО РЕАБІЛІТАЦІЇ НАРКОМАНІВ. ПРОСТО ЇГО КЛІЄНТИ І-НЕТ НЕ ЧИТАЮТ.
Ознака 2011.12.21, 19:37
О! ВИДАВ НА СОФІЇВКУ ІНТЕРНЕТ ПРОВЕЛИ!
Йо майо! 2011.12.21, 19:50
2 НИК. Ну з мулярами пойнятно всьо, а щось ще про зоговір інопланетян проти народу Галичини розкажіть! Будемо вдячні.
Брама 2011.12.21, 22:26
Фіртка те,що ви працюете на ан-уса і всім притертим до нього в тому числі і ви.Я маю право на свою думку і не ви будете вказувати демокроти.А Микитина всі добре знають....500 окулярів роздав пенсіонерам не за своі гроші.В попередньому коменті людьми було сказано колишніх націоналістів Украінських не бувае.Для цього щоб люди могли спілкуватися не потрібно ваших поправок.ЦЕ Я МОЖУ ВАС ПОПРАВЛЯТИ.А микитин мае право називати Ющенка підпанком..це хто микитин ,як це він ще себе провидцем не назвав.Ось таких ми маемо укравінців,що роздають окуляри.....фу...
нефіртка 2012.01.27, 02:01
де Бог захотів, щоб я працював для потребуючих громадян.-Микитин-месія?Як таке можна говорити? Втеча з одніє партії в іншу називається політичною проституцією.Читайте класиків!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1938 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11397 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

337

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

68
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2950
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4445
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

72
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

324
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

665