Андрей Шептицький: історія життя бізнесмена та лідера думок Європи

Як монах  став підприємцем, бізнес-тренером та одним з найуспішніших  інвесторів  України та  Європи?

Ми знаємо  про  іноземних  інвесторів Маска, Безоса та бізнес-тренерів Кіосакі, Карнегі.

А що ми знаємо про Андрея Шептицького, крім того, що він очолював Українську Греко-Католицьку Церкву в ХІХ ст.?

Мало хто знає, що він, будучи монахом і священником, був  успішним  і відомим в Європі інвестором, мав нафтовий бізнес. А ще мав бізнес у сфері харчування, нерухомості, галузі сільського господарства. У його власності перебували заводи, фабрики, земельні площі, нерухомість в кількох країнах Європи  та  декілька рахунків  в австрійських банках.

А ще він був успішним бізнес-тренером: популярні зараз принципи ведення бізнесу  Шептицький використовував ще в далекому ХІХ ст. Він був авторитетною особистістю в бізнес-колах, серед політичної еліти, духовенства та місцевих жителів.

Це публікація про  монаха, священника, успішного українського інвестора, трендсеттера та бізнес-тренера життєвий шлях якого варто знати. 

Наприкінці  XVIII ст. Західна Україна входила до складу Австро-Угорської імперії.  Це була відстала аграрна провінція,  найчисельніша і найбідніша частина імперії.

Більшість великих  підприємств та сфери впливу були зосереджені в руках іноземців, а місцеве населення переважно займалося сільським господарством, причому володів землею лише кожен третій. В той час спостерігалася шалена еміграція українців за кордон до США та Канади. 

У той час на Львівщині жила добре відома заможна  родина графів  Шептицьких.  Право на земельні володіння цій родині у 1284 році надав галицько-волинський князь Лев Данилович. 

Один з членів цієї родини  юрист за освітою Андрей Шептицький (29 липня 1865 — 1 листопада 1944) відмовився від багатих статків, став монахом і священником підпільної на той час Української Греко-Католицької Церкви. Пізніше він став Головою УГКЦ та щедрим благодійником: допомагав бідним та дітям-сиротам, переховував євреїв, розбудовував  монастирі та церкви, видавав духовну літературу.

Будучи монахом, він розбудовував економіку Галичини та став одним з найуспішніших інвесторів та підприємців Європи.


Банківська сфера

У той час всі кошти виводилися у Відень і важливо було, щоб банки та фінансові структури базувалися в Україні. Спочатку Шептицький створив страхове товариство «Дністер», яке надавало послуги релігійним об'єднанням. Коли сформувався певний капітал, він перетворив компанію у банк «Дністер».  За шість років капітал банківської установи збільшився у 22 рази!

Шептицький був акціонером "Земельного банку гіпотечного" (ЗБГ), який згодом став єдиним українським банком, що здобув визнання у світі та цінні папери якого оплачувалися у всіх банках Європи. ЗБГ кредитував житлове будівництво під заставу земельних ділянок та нерухомості. Часто банк надавав кредити під особисту поруку Шептицького не зважаючи на платоспроможність позичальника.

У  1910 році Шептицький мав на своїх банківських рахунках такі суми: Земельний банк гіпотечний — 4 441 667 корон, Банк Овчарський — 8 583 182 корон, Крайовий союз кредитовий — 27 203 616 корон, Народна торгівля — 112 760 корон, з акцій і валют — 611 465 736 корон. 


Нафтовий бізнес

Західна Україна мала інвестиційний потенціал завдяки нафтовим родовищам. В той час працювало 332 нафтові підприємства більшість з яких належала іноземцям. 

Шептицький уклав  договір на 25-30 років  з нафтовим об’єднанням «Галіція» про видобуток вуглеводів  у Львівській області (Дрогобицько-Бориславський нафтовий  басейн). За умовами цього контракту Галіція заплатила Шептицькому одразу 1 млн корон.

«Шептицький був сильно віруючою людиною, з бізнес-хваткою і сильним патріотом України. Він розбудовував нафтовий бізнес з важливою умовою - працювати  там повинні українці, тільки місцеві жителі», - розповідав Михайло Мільчаковський, священник УГКЦ.


Бізнес у галузі  нерухомості в Європі

Шептицький через іноземних маклерів та юристів купував у німецьких містах  (Лейпцигу, Гамбурзі) та в містах в Голландії земельні ділянки та споруджував на них будинки на продаж. Будівництво здійснювала компанія Heinr Bomhoff Architekt B.D.A., а прибутки від реалізації нерухомості надходили до вже відомого банку ЗБГ. Шептицький мав сильну інтуїцію - перед війною у 1939 році він вчасно продав усю нерухомість у  Європі. 


Інвестиції, фабрики та виробництво

«Андрей Шептицький випереджав час і був далекоглядним інвестором. Я б порівняв його з теперішнім Ілоном Маском. Наприклад, кооперативній спілці «Маслосоюз» священник придбав 20 автомобілів. Він уже тоді усвідомлював важливість швидкої логістики для молока та молокопродуктів. Своєю чергою «Маслосоюз» видав купони на молоко, які митрополичий секретаріат розділив між бідними жителями Львова.», - згадував Мільчаковський.

Пізніше кооперативи «Маслосоюз» і «Центросоюз» стали найуспішнішими селянськими кооперативами в історії Галичини: підприємства контролювали до 50% всього експорту молочної продукції Польщі.

Також Шептицький був співвласником першої української фабрики солодощів «Фортуна» (м.Львів). У 1935 році фабрика експортувала свої солодощі до європейських держав та навіть до США. Пізніше він відмовився  від майнових прав на фабрику на користь іншої співвласниці.

Ще один бізнес напрям - фабрика з виготовлення скляних виробів, яка мала  найсучасніше на той час  устаткування вартістю 0,5 млн доларів.

Загалом, у Львові та околицях багато фабрик, промислових проєктів, церков і шкіл будувалися завдяки інвестиціям Андрея Шептицького. Він виділив 7 000 000 корон інвестицій на чотири цукрових заводи, сірникову фабрику, а також фабрику з перероблення нафталіну.

Під його керівництвом  кошти вкладались у прибуткові підприємства, акції яких котирувались на європейських біржах. Прибутки від цієї діяльності спрямовувались  на благодійність. 


Бізнес-тренер

«Нам не дають дозволу відкрити університет у Львові, то ми відкриємо університет в кожному селі», - казав свого часу сам Шептицький.

У Західній Україні створили 246 експериментальних центрів садівництва й городництва, до яких запросили відомих професорів з Віденського аграрного університету. Вони повинні були змінити консервативні підходи у сільському господарстві, які вже були неконкурентними з європейськими.

Освіта була досить мобільною: два дні тренінгів і чотири дні закріплення навичок на практиці.


Транспорт, інфраструктура та логістика

У 20-х роках Шептицький на своїх землях, зокрема й лісових угіддях, проклав 106 кілометрів залізничного покриття (вузькоколійки).


Лісове господарство та мисливство

Продаж деревини та нафтовидобуток становив  65%  усіх фінансових надходжень Галичини. Право на вирубку лісу митрополит передав фірмі «Глесінгер» з двома обов’язковими вимогами: дотримуватися належних умов праці робітників і забезпечити дровами всі церковні установи в окрузі.

Шептицький першим утворив у своїх лісових угіддях екологічний осередок «Охорона природи». 


Бізнес в галузі сільського господарства

Мав у власності кілька тисяч гектарів земельних угідь, на яких переважно селяни-орендарі вирощували сільськогосподарську продукцію, яку потім експортували до Європи.


Бізнес-партнерство

Шептицький був доволі відомою особою в ділових колах не лише Австро-Угорщини, а й Англії, Німеччини, Італії, Швейцарії, Нідерландів. Він був партнером багатьох європейських банків, будівельних і брокерських контор.

Австрійські видавництва друкували для митрополита книги, італійські та грецькі підприємства постачали вино і солодощі, німецькі - пропонували нерухомість.


Як йому вдалося поєднати бізнес та християнство?

«Шептицький  відмовився від родинних статків і вів бізнес в найбіднішій частині Австро-угорської  імперії, де фінансові ризики  були шалені. За час його діяльності змінилася не одна окупаційна влада. В таких умовах він розбудовував економіку Галичини та мав дуже етичний підхід у веденні бізнесу»,- відзначає Роксолана Вороновська, LVBS (Львівська бізнес-школа).

Андрей Шептицький ще у далекому ХІХ ст. висловив принципи щодо ведення справ, які досі залишаються актуальним у підприємницьких сферах.

«Його вчення у бізнесі безцінне - щоб клієнт до вас прийшов, ви маєте йому послужити: найкращим товаром, найвищою якістю, справедливою ціною. У бізнесі, як і в церкві, працює принцип служіння. Так ви отримуєте вірного клієнта, партнера, друга. І навіть, якщо завтра хтось буде демпінгувати ціни, ваш клієнт все одно прийде до вас, бо він вам довіряє, бо ви граєте в довгу, а не задля одномоментної вигоди.», - пояснює підприємець Ярослав Рушин.


Зараз в Україні  на честь Андрея Шептицького називають вулиці та сквери,  встановлюють пам’ятники.  Його ім’ям названо чимало навчальних закладів та  лікарень. На його честь видали ювілейну банківську монету, а також поштові марки. Пам'ять Шептицького вшановують за кордоном. 


Бізнес-принципи Андрея Шептицького

1. Станьте власником! Прагніть стати власником підприємства, землі, нерухомості.

2. Win win - дотримуйтеся цього правила!

3. Не продавайте товар з дефектами.

4. Встановлюйте чесну ціну.

5. Чесна і своєчасна платня працівникам.

6. Основа економічного розвитку - навчання та освіта.

7. Важливо  інвестувати в освіту, бо це допомагає ставати конкурентоспроможнішим.

8. Диверсифікуйте свої активи.

9. Етика це не тягар, а двигун!

10. Будьте майстром мислення, а ще краще – майстром дії.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Світ гине від браку любові: вислови митрополита Андрея Шептицького, що стали крилатими фразами

У Франківську вшанували пам'ять Митрополита Андрея Шептицького (ФОТО)                                

У Калуші встановлять горельєф митрополиту Андрею Шептицькому (ФОТО/ВІДЕО)


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1926
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5430 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1493

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

714

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

966

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10231
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26116
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10164 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

149
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

236
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858