Аналітична група «Фіртка-Магус». Вишиванки під піджаками: Галицький варіант політичного кітчу

 

 

Кожна країна і кожний регіон мають свій різновид політичного кітчу. Тобто таку іміджеві подачу політики, яка – навмисно (або ж ненавмисно), – створена для представників нижчих прошарків населення – яких дехто ще називає «маленькими» (українцями).

 

Україна відома у світі політичного кітчу в першу чергу завдяки політтехнологам Юлії Тимошенко та дівчатам з FEMEN. Коровайні зачіски, плаття з буфами та поєднання віночків з голими жіночими торсами вже невіддільні від міжнародного тренду тої дивної історичної субстанції, яку називають «українською політикою».

 

На цьому тлі галицька політика виглядає не настільки яскраво та екзотично. Галицький політичний кітч архаїчний, з відчутними присмаками літературщини та містечкової фальшивої клерикальності (бо ж в неділо з церкви – «на сто грам»!). Його  своєрідним символом є поєднання української етнічної сорочки – вишиванки з піджаком лапсердачного типу. Несміливі нагадування модельєрів про те, що етнічний одяг принципово не поєднується з чиновницьким, на Галичині ніколи до уваги не бралися. Ані в кінці ХІХ століття, коли тодішні галицькі політики почали носити вишиванки в комлекті під гімназійними сюртуками, ані кінці ХХ-го, коли вишиванку вже одягали в комплекті з циганськими джинсами та двобортними «блюзками» покрою доби «пізніх шестидесятих», ані у ХХІ, коли політики теперішні носять їх навіть під «плащовками» та під костюмами шитими за кредитними лекалами «від кутюр».

 

Власне, у цьому поєднанні можна знайти певну рацію. Адже галицькі політики завжди намагалися поєднати щиру етніку з чиновницькою «солідністю». Типу: я хоч і влада, але «свій хлоп».

 

Прагнення здаватися «своїм», «народним», «місцевим» є нормальним прагненням для кожного політика. Мотиви вулично-кухонної естетики зустрічаються в політичних трендах від Венесуели до Індонезії. Для того, щоби сподобатися «політичній вулиці» претенденти на любов електорату намагаються не носити окуляри (щоби не виглядати надто «вумним»), розмовляють «по простому», одягають дешеві «лахи» та вставляють до свого іміджу якусь родзинку згідно з місцевими особливостями.

 

За наївної доби дев’яностих місцевому політику достатньо було значка з тризубом та кепки в «упівському» або ж «стрілецькому» стилі, щоби забезпечити впізнаваність за народно-вуличною дихотомією «свій-чужий». Тепер вимогливість електорату зросла. Народні маси прагнуть чогось цікавішого. Не виходять з моди «фото з ксьондзами», на яких поряд з галицьким політиком локалізована сакраментально-поважна постать в рясі (Це щось із серії фото з подорожей – «Я і мавпа з тайського зоопарку»). Також пристойним тлом для політика вважаються діти і монументи («Я і піраміда Хеопса», «Я і Ейфелева вежа»).

 

Радикалізація політичного поля додає свої корективи. Колись знакова синьо-жовта символіка поступилась місцем червоно-чорній, вишнево-чорній та різноманітній партійній. Пишні зачіски, розраховані на шляхетну сивину, та «козацькі» вуса відійшли у минуле. Тепер, в «кризовий час»,  політик має носити коротку мілітарну зачіску, що підкреслює важку потилицю та добре гармонує з вузьким чолом та розвинутими надбрівними валиками. Просторі піджаки натякають на готовність взяти участь у бійці та можливу наявність зброї. Навіть улюблені довгоносі черевики втратили в тренді і замінюються моделями зручнішими для копання політичних супротивників.

 

Стиль виступів і промов, натомість, залишається незмінним. Стандартна кітчева промова починається з нагадування про «окупацію» та чергові витівки «окупаційного режиму» і «п’ятої колони», продовжується апеляціями до Бога і померлих героїв, а закінчується або присягою боротися до перемоги, або ж резолютивними тезами, спрямованими до «вирію» (предків, Бога, народного віче, прогресивного людства, послів демократичних держав… тощо). Найбільш вправні оратори-кітчовики вставляють до своїх промов щось сльозогінне: про страждання політичних в’язнів, живих і ненароджених дітей та про подорожчання ліків в аптеках і овочів на базарі.

 

Добігає до кінця (й все ніяк не добіжить) хвиля перейменувань вулиць та громадських об’єктів. Неприбраним брудно-сірим «бомбленим» вулицям присвоюються імена римських понтифіків та померлих поетів. Це також політичний кітч на догоду тим, хто за звичкою готовий сприймати назви окремо від названих об’єктів.

 

Головною проблемою місцевого політичного кітчу залишається його набридлива ОДНОМАНІТНІСТЬ, використання одних й тих самих передбачуваних символів та прийомів. Від цього символи та прийоми девальвуються. «Заюзаний» політиками Тарас Шевченко поступово перетворюється на «загальне місце», щоденні розмови про «народне повстання» викликають лише позіхальну реакцію…

 

В Галичині політика завжди була рясно наповнена «ужитковим культурництвом» найпримітивнішого штибу. Це зіграло злий жарт і з культурою, і з політикою. Першу звикли сприймати лише як гарнір до вічної «боротьби з окупантами», а друга стала чимось на кшталт безупинної святочної академії.

 

Освічена молодь, відлякана таким політично-культурницьким гібридом («Просвіта» вже може лише злякати і відштовхнути), тікає до віртуальних світів. Її місце в політиці займають кар’єристи та представники люмпену, для яких кітч і фальш є звичними форматами сприйняття та споживання дійсності. Люмпенізація політики є не лише джерелом, але й наслідком політичного кітчу. На жаль, Галичина є одним з лідерів цього процесу в Україні.

 

 

 

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Національна ідея України - Духовно-мілітарна мобілізація

 


22.04.2013 1031 11
Коментарі (11)

Сергій Чирва 2013.04.22, 16:23
А мені чомусь нагадалась публікація Олександра Кривенка "МАРГІНАЛЬНА МОЯ УКРАЇНА" . Ну вже його ніхто в один ряд з Олесем Бузиною не поставить, також і до донецьких не приєднає... Треба мати самокритику, як у накс кажуть - ЗДОРОВИЙ ГЛУЗД. А відсутність самокритики це вже синдром ..... тривожний...
україн 2013.04.22, 20:20
шо правда то не гріх. вишиванки, писанки, сапа, рискаль... - це наше. не мислимо ми модерно, літати на марси не мріємо. і тому ми в дупі. це хфакт. але коли в світі все впаде, - їх індустріалізація і інхформатизація, - то в нас на горді якраз достигне бульба.... слабкість є сила....
ник 2013.04.22, 18:59
А НАЩО НАМ САМОКРИТИКА І САМОЇДСТВО. МИ ЙДЕМ, А ПСИ ТІПА БЕЗІМЕННОЇ АНАЛІТИКИ І чирви ГАВКАЮТ. А МИ ШО ШЕ МАЄМ ВАМ ДЄКУВАТИ?
До НИКА 2013.04.22, 20:43
"МИ ЙДЕМ". "ПСИ ГАВКАЮТЬ". Серед карт Таро є одна. Називається "Блазень". Там такий собі фацет звіздує до прірви,веселий, нічого не поміча. А поряд гавка пес - хоче того блазня попередити про прірву. А тому - пофіг. Він йде.
Таня 2013.04.22, 21:35
бульба це даааа -- сииила... а передостанній дятько чорно-білий це хто, Брежнєв?
ник 2013.04.23, 08:32
НУ ТИ ЗНАЄШ - СТРАШНА ПРІРВА - НЕ ТАК ВБИРАЄМСІ ЯК БИ КОМУСЬ ХТІЛОСІ, А МАЄМ ПРО РАКЕТИ ДУМАТИ. ЯК МОЯ ТЕЩА - ШНУРКИ НА МЕШТАХ НЕ ТАК ЗАВЇЗАВ, І ВЖЕ Я ПОГАНИЙ. НІКОЛИ ЇЇ НЕ ВГОДИШ. АЖ КОЛИ Я ПІШОВ ВІД НИХ, ТОГДИ ВСПОКОЯЛАСІ. ТАК І ВИ, ЧУЖАКИ ТУТ, СО ВСЄМІ ВИТЄКАЮЩІМІ.
+1 2013.04.23, 18:23
Нехай пси гавкають, і мекають (як НИК), Фіртка правду написала. У нас прийнято добиватись великих цілей дешевими та примітивними засобами, таке враженя, що в місті розумних людей меншає з кожним роком. Ми перетворюємся на колгосп з дірявими дорогами та загаженими тротуарами, населений нашвидкоруч зробленими мавпами. Шкода, колись було інакше
До +1 2013.04.23, 18:28
Підтримую 100% ! За радянських часів з півшостої ранку поливальні машини і двірники шурували як у німців. Місто було чистісіньке. А тепер порохи такі, що сто метрів пройдеш а мешти як у юзя з пациківа. забичили франківськ
Lv 2013.04.23, 18:29
Не розумію, чим вам ся не сподобала вишиванка. Кічовість ідеологій, політичних програм -- оце так. Але вишиванка тут ніц не завинила.
хе-хе 2013.04.23, 18:31
НІКУ, а шо теща в тебе міська була? І видала доньку за колгоспного утопіста? Ото з тобов намучилисі люди))))))))))
До Lv 2013.04.23, 18:34
Читай уважніше. Мова не про вишиванку, а про те, що її не можна поєднювати з лапсердаком. Це все йдно, що до бальної сукні одягнути кросовки "пума" й так вихилятися на балі
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

528
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11024 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1843
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1742
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2745
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4601

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

340

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1043

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1455

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1328
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1706
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1515
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1230
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

599
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

674
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1870
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2095 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20369
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

347
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

698 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

732
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1079