Америка бавовни та блюзу

 

«Ви фотографуєте Музей дельта-блюзу. Так, хлопці, це земля, де зародився блюз, – каже чоловік, що проходить повз двох туристів, які знімають невеликий дерев’яний будинок у містечку Кларксдейл, штат Міссісіпі. – Там є на що подивитися: гітари, костюми і записи справжньої музики, але залиште трохи часу на те, щоб пройтися містом». Забалакати з незнайомцями на вулиці не проблема, подарувати сувенір, а між цим розповісти історію свого життя – таким тут нікого не здивуєш. Відкритість людей спочатку насторожує, але за кілька днів подорожі півднем Сполучених Штатів так до цього звикаєш, що складно уявити, як може бути інакше.

 

Південними вважають загалом 14 штатів, проте тільки п’ять називають Старим Півднем, або – англійською – Deep South (Глибокий Південь). Алабама, Джорджія, Луїзіана, Міссісіпі та Південна Кароліна – це саме ті штати, що раніше були найбагатшими завдяки плантаціям бавовни. У минулі століття, до того як їй знайшли замінники – поліестр та інші штучні матеріали, бавовна була чи не єдиним товаром, який південці експортували на північ Америки і за океан. Тоді цю рослину тут називали «королева-бавовна».


«Котонові» Містечка

У декого ті часи викликають і негативні асоціації. Для збору бавовни сюди з Африки завозили тисячі чорношкірих рабів. Навіть тепер, якщо назвати регіон Старий Південь, то чорношкірі американці можуть образитися, адже в них давні часи асоціюються не з достатком краю, а з визискуванням пращурів.

 

Є тільки один спосіб зрозуміти Глибокий Південь: вскочити в автомобіль і, обминаючи автостради та великі міста, просуватися за течією річки Міссісіпі. Тут важливо не нехтувати можливістю зупинятися в маленьких населених пунктах, розмовляти з мешканцями і запитувати їхньої поради, куди краще їхати далі, що і де подивитися. Витрати на бензин залежать від маршруту, наприклад, нам за 10 днів подорожі довелося викласти $250.


На під’їзді до міста Натчез одразу впадають в око неозорі білі поля. Завдяки теплому, субтропічному клімату і влітку, і взимку тут можна збирати урожай бавовни. Окрім плантацій біля Нат-чеза є й музей цієї рослини, де покажуть, як жили їхні власники, а як чорношкірі раби, розкажуть, як у тому регіоні робили бізнес. Усе це обійдеться в $15–20 залежно від повноти екскурсії.


У самому місті можна пройтися садибами, де жили господарі найбільших плантацій, а заплативши близько $20, – зупинитися в якійсь із них на вечерю. Проте не варто забувати й про інший бік життя «котонової» торгівлі. «Купи рабів, збери більше бавовни, продай бавовну, купи більше рабів» – таких оголошень у музеї представлено багато, вони були популярні в ті часи. Через постійну важку працю й погані умови життя єдину віддушину колишні мешканці африканського континенту знаходили в музиці, елементи якої привезли з дому.


Дорога блюзу

«Блюз – це духовна музика, робітничі пісні, балади про життя. Сама назва означає сум та меланхолію», – розповідає Джон, власник Музею блюзу в містечку Гелена, штат Арканзас (що по інший бік річки Міссісіпі від штату з тим самим іменем).

 

Вартість вхідного квитка – $5, фотографування безплатне, до того ж при вході написано: «Фотографувати потрібно, і показати своїм не забудь!».

 

Гелена відома й тим, що тут з’явилася перша радіопрограма, яка транслювала мелодії блюзу в сусідні штати. Також у різний час тут співали відомі блюзові виконавці, світлини та особисті речі яких представлені в музеї.
Місто було культурним та комерційним центром регіону, і так тривало до середини ХХ століття. Тоді нічне життя, азартні ігри, музика приваблювали місцевих робітників із полів та лісопилень, а також матросів, судна яких зупинялися в порту. Попри те що сьогодні воно живе у спокійнішому ритмі, варто пройтися невеликими вуличками до гавані. Дорогою на кожному другому будинку можна помітити портрети виконавців блюзу та сцени з життя. Ці графіті – предмет гордості міста.

 

Стрит-артом відоме й інше місто біля Міссісіпі – Віксбург. Стіна вздовж річки, яка складається з 32 панелей, стала своєрідною книгою з картинок. На одній панелі намальований бунт працівників, на іншій – відомий у регіоні блюзовий виконавець, а всі разом розповідають про історичне значення міста і показують, яким мешканці бачать комерційне та культурне майбутнє свого регіону. Біля стіни немає охорони, тож підійти, доторкнутися до малюнків може будь-хто.

 

Для справжніх любителів блюзу створена так звана Дорога блюзу, своєрідна карта містечок штатів Міссісіпі, Луїзіана, Теннессі з найважливішими історичними місцями, що стосуються історії цього музичного жанру. Серед них Тупело, де народився Елвіс Преслі, та Берклер – батьківщина блюз-виконавця BB King. Загалом у списку близько 55 містечок.

 

Запитайте будь-кого з місцевих, де найкраще закінчувати подорож Півднем. Відповідь завжди одна: Новий Орлеан, штат Луїзіана. Попри те що багатьом місто відоме страшними наслідками урагану Катріна, найчастіше сюди приїздять саме по дух свободи, смачну їжу та хороший блюз. Центральна вулиця Бурбон-стрит знана своїми барами. На відміну від інших міст США, де пити алкогольні напої на вулиці заборонено, таке правило не стосується центральної вулиці Нового Орлеану. Якщо ж комусь удень якось не дуже затишно в барі, то цю проблему тут вирішили просто: замурували вікна так, щоб до залу не потрапляло світло, а музиканти готові грати блюз у будь-який час доби. 

 

Тиждень.ua


09.12.2012 1575 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

668
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1933 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6903 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11395 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1082

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1110
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

61
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4442
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

61
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664