Яку зарплату отримує голова Івано-Франківської облради Олександр Сич?

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич на інформаційний запит кореспондента «Фіртки» надав інформацію про свою зарплатню, у тому числі посадовий оклад, надбавки за ранг та вислугу років,  доплату за науковий ступінь, премії і т.п.


Всього «на руки» Голова Івано-Франківської облради Олександр Сич отримує 12 тис. 715 грн.  


З них:


•    Посадовий оклад: 5 312 грн.


•    Надбавка за ранг: 160 грн. (ред. – під час першого засідання сесії обласної ради шостого демократичного скликання, депутати прийняли рішення про надання майбутньому голові облради 1 ранг посадової особи. Ранг був би присвоєний незалежно від того, хто зайняв би дану посаду - Зіновій Митник чи Олександр Сич).


•    Доплата науковий ступінь: 265 грн. 60 коп. (ред. – Олександр Сич є кандидатом історичних наук та доцентом кафедри державного управління).


•    Надбавка за вислугу років: 1641 грн. (ред. – голова облради має стаж роботи понад 20 років)


•    Надбавка у зв’язку із роботою, яка передбачає допуск до відомостей і матеріальних носіїв секретної інформації, що мають ступінь «таємно»: 531,2 грн.



Надбавка за особливий характер роботи та інтесивність праці: 4 924 грн.


•    Премія за фактично відпрацьований час: 3 187 грн.


Всього нараховано: 16 тис. 22 грн.


Податок з доходів фізичних осіб: 2 268 грн. 32 коп.


Внесок до пенсійного фонду: 679 грн.


Внесок на страхування від безробіття: майже 83 грн.


Внесок на страхування від непрацездатності та профспілкові внески: 138 грн.


Слід зазначити, що в історії Івано-франківської обласної ради Сич чи не перший посадовець, який відкрито надав повну інформацію про свою зарплатню.


За інформацією "Фіртки", попередники Олександра Сича – Василь Брус та Ігор Олійник отримували практично таку ж винагороду за свою працю на посаді голови Івано-франківської обласної ради.

 

Натомість Олександр Сич відмовився надавати інформацію про суму виплат, які отримують заступники голови облради та колишня заступник начальника фінансового відділу апарату Івано-Франківської обласної ради Ганна Карась, мотивуючи, що у відповідності до частини 4 статті 23 Закону України «Про інформацію» забороняється збирання відомостей про особу без її попередньої згоди, за винятком випадків, передбачених законом.


Нагадаємо, що «Фіртка» нещодавно подала інформацію, щодо сумнівного прийняття на посаду в фінансове управління облради минулим її керівництвом Ганни Карась, що не має відповідної освіти, яка через два місяці були звільнена на пенсію та отримала при цьому десять посадових окладів.


«Фіртка» припустила, що прийняття на роботу Г.Карась було оборудкою з метою якраз виплатити їй десять посадових окладів в зв’язку з виходом на пенсію.


Цю інформацію підтвердив «Фіртці» тодішній голова Івано-Франківської облради Ігор Олійник з твердженнями, що ці виплати не були порушенням Закону.


Олександр Сич також погодився  прокоментувати ситуацію із виплатами Ганни Карась: «Зрозуміло, що коли людину прийняли на дуже короткий період часу і зразу звільнили, то це було зроблено спеціально, щоб людину вигідно відправити на пенсію. Зважаючи на те, що є відповідне пенсійне законодавство, яке стосується держслужбовців і посадових осіб органів місцевого самоврядування, тут порушення закону не було, можу говорити тільки про моральний аспект справи. Я би так не зробив ні щодо себе, ні щодо тих, кого там треба було "влаштувати". Тому, очевидно, я можу говорити про моральну відповідальність людини, але я знову-таки кажу що це не було зроблено всупереч закону, а це було "використанням можливостей Закону". Адже в нас можна робити речі не всупереч закону, але всупереч моралі. Я як посадова особа не маю права сказати які суми були виплачені Ганні Карась».



Колізії з чинним законодавством України є «цікавими». Отже, громада, яка за рахунок своїх податків утримує українських чиновників, не має можливості отримати інформацію щодо зарплат чиновників, а може тільки сподіватися, що сам чиновник вирішить оприлюднити інформацію про свої доходи. Олександр Сич погодився, що законодавство України в цьому випадку є недосконалим і сумнівним, але він мусить його виконувати.



Для прикладу, в органах місцевого самоврядування європейських країн в приймальнях кожен відвідувач може отримати повну інформацію про бюджет тої місцевості, в якій проживає, зі всіма, «до цента», бюджетними призначеннями та зарплатами чиновників. В Україні все по іншому – зарплата чиновника, яку він отримує за рахунок громади, є «таємницею» для тої ж громади…   


12.01.2011 620 5
Коментарі (5)

гість 2011.01.12, 13:26
А у самої Карась не питали? І про моральні якості зокрема, адже вона і далі працює на державній роботі - проректором ПНУ ім. Стефаника з виховної роботи!!! Виховує послідовників?
Я 2011.01.14, 16:18
Насправді зарплата будь-якого чиновника не є таємницею. Розумний і допитливий журналіст може самостійно вивести її на папері, адже всі державні службовці отримують зарплату і надбавки згідно єдиної тарифікації. виключення можуть становити державні підприємства, які можуть отримувати додатковий дохід від комерційної діяльності, та й то там є заборона на прямі виплати у вигляді зарплати з такого доходу. Просту журналісти у нас - ламери. Такі собі "журналамири" :) В принципі, для розуміння справи посада голови обласної ради - одна з найвищих в країні на щаблях державної служби. З усіма виплатами у Сича 12 тис на руки. У наймолодшого чиновника - десь 980 грн на руки. На рівні начальника відділу - 2500 грн, начальника управління - до 5000. Все просто...
Не Я 2011.01.14, 16:24
ТИ, умнік, тут мова якраз йде про те, що не журналіст повинен "вираховувати", а влада повинна звітуватися за БЮДЖЕТНІ кошти. А щодо Карась, то це взагалі окрема тема.
Вітер 2011.01.18, 13:10
А де ж наші правоохоронні органи?! Бо тут тягне не менше, ніж по справі В.Луценка, бо Г.Карась отримала,напевно, не тільки 10 окладів, а ще й пенсію держслужбовця, яка може значно перевищувати наукову. І скільки ще таких карасів може бути?! Не завадило б перевірити!!!!!
Читач 2011.01.20, 20:00
А усе, виявляється, законно!!? Фіртка уже десь давала коментар екс-голови обласної ради Олійника, який, власне, і підписував накази щодо Карась, і без якого дана афера не відбулася б, і який найперше мав би дбати про моральність і чесність держслужбовців - то усе, виявляється, згідно чинного законодавства!!! Людина мала право йти на пенсію, згідно віку, і оклади і стаж і всяке таке.Ось так, не більше і не менше. А тепер подумаймо собі, що це тільки дещиця з того, про що ми завдяки таким принциповим і професійним виданням як ФІРТКА довідалися. А журналісти справді молодці, працюйте так і надалі.
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

628
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1686
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1695
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1682
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5635
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

8227 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

919

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1616

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2401

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2386
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

573
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2599
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3965
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2218
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

527
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2451
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3459
20.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25994 1
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

847
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

1060 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

772
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

2473 7