Акселератор креативних стартапів: як в Івано-Франківську підтримують розвиток жіночого підприємництва (ФОТО)

У 2019 році в Івано-Франківську відбулось офіційне відкриття майстерні-студії Акселератора креативних жіночих стартапів, який засновано в межах проєкту «Creative Woman Network: посилення спроможності жінок у креативних індустріях Івано-Франківська».

Проєкт реалізовувала впродовж року Туристична Асоціація Івано-Франківщини спільно з ГО «Агентство з розвитку приватної ініціативи». Утілення ініціативи відбулося за підтримки Фонду сприяння розвитку малих і середніх підприємств проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проєкт ПРОМІС).

Акселератор є центром підтримки жіночого підприємництва, де за допомогою спеціалізованих навчальних курсів і програм менторства жінки розвивають свою спроможність успішно вести бізнес. До участі в першій програмі акселерації організатори дібрали 10 жіночих стартапів. Координаторка проекту Лада Маланій розповіла, що до добору учасниць було залучено спеціальну раду, до складу якої ввійшли успішні франківчани, що працюють у креативній галузі, представники влади та інші особи, зацікавлені у становленні й розвитку жіночого підприємництва в місті.

«На старті це був справжній експеримент: дізнатись, чи франківчанки взагалі зацікавлені в участі в такій програмі. Після того, як ми отримали близько 25 заявок, стало очевидним, що запит є. Основними критеріями добору стали мотивація підприємниць та їхня готовність офіційно вести підприємницьку діяльність. Під час утілення програми ми переконались, що дійсно кожна з відібраних учасниць прагнула грамотно розширити та вдосконалити свою справу», — поділилася Лада Маланій.

Упродовж кількох місяців для учасниць програми було проведено різноманітні навчальні тренінги на такі теми: дизайн продукту, основи бухгалтерії, підприємництва та бізнес-планування, цифровий маркетинг, SMM, подолання особистісних бар’єрів перед зростанням бізнесу. Організатори зазначили, що після завершення були вражені, наскільки сильно учасниці змінились: чітко усвідомили потреби своїх бізнесів, поглянули на свої стартапи під новим кутом зору, визначили виразні вектори руху.

Одна з учасниць проєкту — Лариса Конник, власниця Станіславської миловарні, — уже третій рік продає натуральні засоби для догляду за тілом, виготовлені на основі рослинних олій, трав і різних видів борошна. Упродовж 2019 року продажі в миловарні зросли орієнтовно на 60 %, зокрема, завдяки ребрендингу та імплементації знань, отриманих власницею на програмі Акселератора. Підприємниця підкреслила, що добір тренерів і менторів був дуже ретельним, тож була можливість перейняти справді цінний практичний досвід. Лариса поділилася враженнями про дводенний тренінг «Дизайн продукту», який провів співзасновник компанії HochuRayu Віталій Кирилів.

«Віталій не говорив якимись загальними фразами — він детально вивчив діяльність кожної учасниці, прицільно проаналізував наші бізнес-профілі в соцмережах. Можу сказати, що він виступив для нас у ролі психолога. Стосовно моєї миловарні Віталій допоміг розібратися із суттю мого бренда та дав неймовірно влучні поради щодо дизайну. Наприклад, порадив використовувати лише чисті кольори, сповідувати лаконічність і мінімалізм. Він зумів оформити в слова те, що я й сама давно відчувала. Новий дизайн розробила для мене інша учасниця програми — Тетяна Черкашина. Теперішнє дизайн-рішення мені дуже близьке, повністю співзвучне як зі мною, так і з концепцією бізнесу», — переконана Лариса Конник.

Інша учасниця проєкту, Ірина Дарвай, є співзасновницею наукового містечка «Нова Енергія», яке вже три роки успішно функціонує на території Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. «Нова Енергія» — це освітній простір, де інтелектуально та креативно розвивають дітей віком від 4 років, популяризуючи науку в ігровій формі. У містечку працює інтерактивний науковий музей, відбуваються наукові шоу, проводяться навчальні курси та STEM-табори. За час свого існування містечко прийняло понад 50 тисяч осіб. Ірина зазначила, що основна частина відвідувачів з’явилася саме впродовж 2019 року.

«В Акселератор я прийшла зі стартапом школи Academia Nova, яка функціонує при науковому містечку. Ідею її створення підказали наші відвідувачі, які активно цікавились, чи є в нас навчальні курси для дітей. Так у нас з’явилися чотири освітні напрями: IT, природничі науки, 3D-технології, архітектура й дизайн. Крім цього, проводимо тренінги з енергозбереження для дорослих, а в перспективі хочемо розширити цільову аудиторію, залучаючи пенсіонерів. На початку моєї участі у програмі наукове містечко вже досягло певного рівня, ми з командою хотіли розвивати його далі, але водночас відчували нестачу знань. Завдяки Акселератору вдалося здобути безцінну інформацію щодо побудови команди, упорядкування фінансів, бізнес-планування. Віталій Кирилів, розповідаючи про дизайн продукту, уміло задав нам вектор руху, якого справно дотримуємось. Зізнаюсь, що його тренінг був для мене як «сніг на голову», бо чомусь зовсім не очікувала критики. Але він зумів дати важливе усвідомлення того, що треба шукати баланс між соціальною складовою проекту та його ринковою цінністю», — розповіла Ірина Дарвай.

Частиною навчального процесу була програма менторства, яка допомогла учасницям налагодити партнерства з жінками, які вже є лідерками у відповідних сферах. Кожна отримала наставницю, переважно власницю подібного бізнесу, з якою могла: проговорити всі невирішені питання своєї справи, поділитися планами, перейняти досвід, за бажанням пройти стажування. Лада Маланій каже, що програма менторства перевершила всі очікування як організаторів, так і учасниць.

«Моєю менторкою була Альона Калібаба, яка також проводила нам один із тренінгів. Навчала, як представляти себе перед інвестором, грамотно розставляти акценти у презентації, як тримати себе під час переговорів. Від спілкування з нею я отримала безліч інсайтів, які ми з командою активно впроваджуємо. З Альоною домовилися про зустріч у Києві, і впевнена, що наша співпраця лише починається», — додала Ірина Дарвай.

29 листопада 2019 року на території центру Promprylad.Renovation відбувся фінальний захід проєкту — Accelerator Startup Demo Day, де учасниці презентували свої стартапи. За допомогою спеціального обладнання майстерні-студії Акселератора, придбаного завдяки Проекту ПРОМІС, кожна підприємниця змогла підготувати брендований презентаційний набір: горнятка, сумки, футболки, коробки, магніти тощо. Ірина Дарвай поділилася своїм успіхом, адже саме її презентація сподобалася потенційному інвестору.

«Я направду взяла з проекту максимум! На Startup Demo Day моїм стартапом зацікавився інвестор, висловивши готовність інвестувати кошти. Зараз ми з колегами ведемо ґрунтовну підготовку до переговорів, щоб показати повноцінний бізнес-план і продовжити діалог», — поділилася Ірина.

Підсумовуючи ключові здобутки учасниць проєкту, Лада Маланій підкреслила, що дівчата відчутно посилили свої презентаційні навички, буквально за пів року стали більш компетентними та впевненими в собі, навчились кооперуватись і діяти разом. За час акселераційної програми вісім учасниць спільно розробляли нові лінії товарів, використовуючи досвід одна одної, підсилюючи власні бренди. Наприклад, Ірина Дарвай залучила до співпраці ілюстраторку Мілену Вітровську: вона намалювала фізика Ніколу Теслу, якому присвячене одне із шоу в науковому містечку, і з її рисунком випустили блокноти. Також більшість жінок стали клієнтками одна одної. Ірина Дарвай вважає, що одним із найбільш істотних здобутків для неї стало вивчення фінансової грамотності у веденні бізнесу.

«Ми з командою врешті підсумували все, що було зроблено за три роки. Почали більш скрупульозно рахувати собівартість наших послуг, розглянули слабкі сторони. По-друге, почали змінювати підходи до роботи в межах команди, яка зараз налічує близько 30 осіб. Я зрозуміла, що люди — наш цінний капітал, вони хочуть розвиватись і їм треба в цьому сприяти. По-третє, ми почали звертати більше уваги на рекламну продукцію та покращуємо якість комунікації в соцмережах», — вважає Ірина Дарвай. 

Підтримуючи такі ініціативи, Проєкт ПРОМІС активно сприяє участі жінок у місцевому економічному розвитку, підсилює їхні позиції в суспільстві, відкриває нові можливості для реалізації підприємницьких ідей. Участь в Акселераторі дала змогу франківчанкам побудувати міцне жіноче партнерство, спільноту взаємної підтримки та поваги. Кожен такий проєкт у поєднанні з іншими генерує масштабну синергію та в перспективі кількох років породжує колосальні зміни. За сприяння Проєкту ПРОМІС схожі ініціативи, які трансформують роль жінок у різних сферах і покращують економіку держави загалом, утілюють і в інших регіонах України.

Фотогалерея


08.07.2020 1279
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

672
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2275
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2002
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2025
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6076 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2310 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

184

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

997

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

996

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1254
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

41
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

477
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1938
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26367
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

428
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10341 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7886
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

436
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

279
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

443
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

515
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1449