Я боротимусь за родинність, мову і Духовність – основи нашого народу

 

 

Людина, приймаючи рішення, повинна на щось спиратись, мати духовну опору. Коли я вирішив іти до Верховної Ради, я твердо знав: таку опору маю. Українець спирається на свою родину, він сильний родовими коренями, що пов’язують його з рідною землею.

 

Мої діди  з родин Мельників і Яцур захищали наш край зі зброєю в руках. Дідо Василь по татовій лінії був у повстанцях, як і старший його брат Петро Мельник , який також був в ОУН-УПА. Діда вивезли на Сибір, де він 13 років карався у Воркуті на шахтах — приїхав у Тисменицю зі сталінських таборів у 58 році… Батько від дитячих років років тяжко працював у колгоспі фірманом. А моя мама Михайлина на власні очі бачила, як її батько Михайло Яцура, на псевдо «Дуб», підірвався гранатою в бункері разом із молодим упівцем на псевдо «Ісусик». Щоб не здатись в полон, коли облавники обступили наше подвір’я і не було як рятуватися.

 

Моя сім’я завжди відчувала «опіку» КГБ .Постійно приходив секретар сільради з «невідомим» чоловіком, який ніколи не представлявся, проводили з батьками «роз’яснюючі бесіди», розпитували. Словом, завжди нагадували, щоб не забували, хто ми є.

 

Тому перше, що захищатиму, якщо люди довірять мені владу, це родинність. Родинну традицію українців. Українці мають дане Богом право жити на власній землі так, як вони хочуть. Співати українських пісень, вчити дітей вкраїнських звичаїв, читати, писати і говорити українською мовою. За це я буду боротися в першу чергу.

 

А ще стану на захист духовності. Без неї не буде ані порядку на нашій землі, ані добробуту. Всі починання, які без Бога робляться, закінчаться нічим. Багато задумів наших політиків зійшли на пси завдяки тому, що не спирались на духовність, на Бога. Ми на Поділлі та Опіллі маємо знані святині, чудотворні образи Богородиці, яка є Берегинею нашого краю, нашої землі. Маємо спиратися на цей духовний потенціал, на побожність наших людей, які не занедбали церкви, не забули Божої Правди. Тут потрібна не лише благодійність. Потрібна велика робота з відродження духовних основ. Христос не закликав нас відпочивати у Церкві Божій. Христос закликав нас трудитися щоденно на примноження Божої слави, на вкорінення в душах людей Божої Правди. Нею завжди були сильні українські люди. Нею ми перемагали удесятеро сильніших за нас ворогів.

 

В наші часи, коли з телевізора та інтернету розбещують наших дітей, ми маємо твердо опертися на завіти святих Українських подвижників, на духовну міць Української молитви. Завдання політиків – діями і законами допомогти Церкві у боротьбі з новітніми проявами зла.

 

Ми повинні захистити українських дітей. Громади, на моє переконання, мають отримати право контролювати, що кажуть у школах нашим дітям, чого їх там вчать. Я виступаю за те, щоби шкільні програми складалися з урахуванням традицій нашого краю. Духовна традиція має бути захищена законом. Не чиновники у Києві, а ми самі повинні визначати, що потрібно нашим дітям, а що їм шкодить.

 

Українську мову вважаю священним надбанням нашого народу. Бо без мови не буде в нас ані Держави, ані майбутнього.

 

Я буду:

- боротись за те, щоби галичани повернулися з заробітків на свою землю, працювали на Україну, були біля своїх дітей;

- боротись за звільнення селян від податків, за те, щоби хлібороби були захищені законом від тиску держави і олігархів;

- боротись за те, щоби ніхто не посягав на нашу духовність.

- сприяти прийняттю «Закону про Український духовний спадок», що захистить наші святині і нашу мову;

-  боротись за те, щоби у школах вчили історію рідної землі, історію Галичини, Поділля, Опілля. Щоби знали історію свого села, своїх героїв і зрадників. Щоби на найвищий рівень була піднесена Українська Родина, щоби було прийнято закони для захисту сімей та українського трибу життя.

 

Ще одне питання – сільське господарство.

 

Є моменти, які потребують нагального вирішення вже давно. Перше: до того часу, поки в нашомусільськомугосподарстві не буде дотацій, як в усьомусвіті — ніхто й нічого нового не придумає. У Верховній Раді обстоюватиму дотації для села. Друге: необхідно звільнити від податків сільськогосподарських товаровиробників. І останнє: потрібно робити акцент на сортах вітчизняної продукції. А наразі єдиний шлях виживання для дрібних господарств, фермерів малої й середньої руки — кооперація.

 

Щодо землі наших дідів-прадідів, — нашої матері-годувальниці, — то ми на ній тимчасові подорожні, і маємо моральний обов’язок перед минулими поколіннями передати її у спадок майбутнім поколінням. Тому  до того часу, доки не буде виписаний реальний юридичний механізм, який би захищав інтереси простих селян і фермерів, а не тільки великих землевласників, і який би був зрозумілий усім — я категорично проти продажу землі. Більше того: коли ситуацію не змінити кардинально і швидко, то станеться так, що ті селяни-господарі, які віддали в оренду свою землю на 10—50 років, через доволі короткий час з подивом побачать, що вони давно вже не є власниками своєї землі.

 

Але зміни у господарці ніколи не відбудуться, якщо не зміниться обличчя влади. У політику повинні прийти нові люди, які не заховаються за безликим партійним списком, а триматимуть постійний звіт перед тими, хто довірив їм почесне право бути народним обранцем . Політика повинна перестати бути закритим клубом «для своїх».

 

А ми, народ, повинні пам’ятати, що ми не тільки обираємо, але й контролюємо владу, головне покликання якої – опіка найвищою цінністю в державі – її громадянами.

 

Василь Мельник

 


26.09.2012 Василь Мельник 972 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1166
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2497
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2095
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2149
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6489 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2434 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

319

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1127

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1162

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1376
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

256
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

572
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2045
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26492
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

537
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10442 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7991
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

519
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

380
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

530
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

604
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1556