2+5

Знову Різдво на щастя. Знову, на менше щастя,  розмови і балачки про правильну дату. Я, зізнатися, вже менший поборник святкування Різдва за Григорінським календарем станом на день ось-тут-теперішній.

Все більш схильний думати, що Церква (УГКЦ, КП, АУЦ) права, що не гонить у хвіст і гриву коника змін. Причина в цьому банальна і резонна. Наше недохристиянізоване, недораціоналізоване, піддатливе на різного роду маніпулювання собою  суспільство наразі (мова, звісно, не про всіх, і може навіть не про велику більшість) прилипло до всього старого, як воша до нестриженої корови.

Власне, не мною одним давно помічено, проблема корениться в селі, коректніше, в селянському і містечковому менталітеті, що важко піддається реформам. В цьому базова проблема, чому у нас так туго з реформами – в державі, не кажучи вже про революції, - що еліта, що нижча верства наскрізь однаково провінціальні.  І це єднає, це актуалізує і уможливлює незмінність режиму, попри динаміку масок вряди-годи.

А  до села і селян, як таких, претензій обмаль, прекрасні люди, всі ми, хто більше, хто менше, родом із села, якщо вже й хтось не з Іванівки чи Гринівки якоїсь, в якомусь поколінні, або соромиться це визнати, той точно гордо визнає, що він  із  Трипілля…  

Якщо його відірвати директивно  від усталених традицій, сільгоспсоціум, то можуть справдитися побоювання Церкви – язичники стануть язичниками. Утвориться (нема мови - не без спонукань хитрого московського ярма) якась ще «Істинна Православна Церква 7 січня». І такий Іпєц може накрити грубими кусками золотої бляхи не один розколений купол і дзвін залізом.

Не так давно став мимоволі свідком «диво-євангельської» розмови одних людців, скажімо так, питомо селянсько-містечкової закваски. Вони з громадою вирішили спочатку написати маляву до ( непонятно якого ) єпископа і патріарха, щоби вони притримали якогось доброго щирого гарного священика, не переводили, чи взагалі звільняли,  його на інше місце, в противному разі погрожують змінити церкву, а то й навіть якусь свою релігійну організацію заснувати. Бо, виявляється,  священик, хоч і подеколи зловживав спиртним і ненормативною лексикою не публічно, був загалом правильним в селі духівником. Пацаном.

Він скрізь пальці дивився на вікопомну традицію «християн» ходити до місцевої ворожки і робити людям то на добро, то на збитки, кому як «Бог дав», лиш би в церкву гроші несли; він ніби був у ладах з головою сільради (чи міськради, не пойняв..), котрому помагав якийсь депутат гречкою годувати село/селище/місто до виборів; він і файно-коротко сповідав, і багато не вичитував моралі; і що не маловажно, він яро виступав  проти святкування Різдва 25 грудня, бо то не наше.

А той, новий, що прислали, він і якихось Каппадокійців постійно цитує у проповідях, і єзуїтів возвеличує, як можна було зрозуміти; і спокуту на відпущення гріхів дає тяжку, і сварить за взятки, і з місцевими гречкосіями не дуже дружить, включно з головою, і про практичні проблеми села більше говорить, ніж про масонів і жидів,  і найголовніше суворо забороняє ходити по ворожках, робити на збитки і на прибутки.

Як ставиться до 7 січня ? Брехати не буду – мені не стало відомо з почутого наспіх одним вухом, проте почуто добре  суть.

Воістину, шкода, що на  наших землях не палала колись інквізиція, може, би тепер мізки менше плавились в когось з чортами в казанках.  


27.12.2017 Назар Яв 3811 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

561
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1744 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11323 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1030

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

238
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1045
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

677
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

257
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735