11 місць на планеті, куди вас не пустять (фото)

 

 

 

Велика частина світу зараз відкрита для мандрівників, були б можливості і бажання – і можна потрапити куди завгодно. Але все ж є чимало місць, куди туристів не пускають з різних міркувань, і від цього тільки більше хочеться потрапити саме на закриту територію.

Ми зібрали список відомих і таємничих місць, куди немає доступу людям.

Печера Ласко у Франції

 

 

Печеру Ласко ще називають «Сікстинської капелою первісної живопису». Живописні та гравірування малюнки в ній з'явилися приблизно в 18-15 тисячоліттях до н. е.

Спочатку печера була відкрита для туристів і привертала величезна кількість людей, але надлишок вуглекислого газу, зміна в освітленні і температурі створили загрозу для збереження малюнків. Тому в 1960 році влада вирішила створити точну копію печери (Ласко-II), куди могли б заходити туристи, а оригінал закрили.

Секретні архіви Ватикану

 

 

Це зібрання архівних документів у Ватикані від середньовіччя до наших днів. «Секретним» архів називається тому, що є приватним архівом тата і обмежений для відвідування. Зашифровані листи, рукописи і кодекси займають 85 кілометрів стелажів.

Туристів туди не пускають, але вчені можуть працювати з деякими документами після отримання спеціального дозволу. У 2012 році у Ватикані пройшла виставка, на якій були оприлюднені деякі документи з архівів.

«Зона 51» в США

 

 

Легендарна база ВПС США, що знаходиться в пустелі Невади. Офіційно основна спеціалізація бази – розробка та випробування експериментальних систем озброєння і літаків. Однак навколо неї ходить величезна кількість легенд, згідно з якими в цьому місці зберігаються уламки потерпілих крах НЛО і навіть представники позаземних цивілізацій.

Часто згадується в творах маскультури: у багатьох іграх, фільмах і книгах грає сюжетообразующую роль. Вивіска на плакаті попереджає, що у патруля є право відкривати вогонь на ураження в разі порушення кордонів.

Острів повели в Італії

 

 

Офіційно доступ для туристів сюди закритий, але це не заважає любителям містики відвідувати острів. Вся справа в тому, що у цього місця жахлива історія. У XVI столітті під час епідемії чуми сюди звозили хворих, а тіла спалювали, щоб зупинити епідемію.

У 1922 році на острові розмістилася психіатрична лікарня, про яку ходили страшні легенди: вважається, що головлікар ставив досліди на підопічних, а персонал і пацієнти бачили душі померлих і скаржилися на головний біль. У острова багато прізвиськ: «Ворота пекла», «Притулок загублених душ». У підсумку острів занедбаний, і навіть рибалки обходять це місце стороною.

Каплиця храму Марії Сіонській в Ефіопії

 

 

Храм знаменитий тим, що в його каплиці зберігається головна святиня християн Ефіопії – скринька, званий Ковчегом Завіту. За переказами в скриньці знаходилися золоту посудину з манною небесною, жезл Аарона і дві з десяти скрижалей із заповідями Старого Завіту, отримані Мойсеєм на горі Синай.

Вхід в нову будівлю храму відкритий для всіх бажаючих, і для глядачів є копія скриньки, а ось каплиця, куди перенесли оригінал, закрита для мандрівників.

Єдиною людиною, присвяченим в таємницю, є відлюдник-охоронець реліквії. Він ніколи не розмовляє з сторонніми і відмовляє в інтерв'ю журналістам. Згідно зі звичаєм, зберігач не має права залишати свій пост і не повинен виходити за межі храму аж до кінця своїх днів. Доторкнутися до ковчега він може тільки в одному випадку: якщо настане Страшний суд.

Освітній музей національної безпеки Цзянсу

 

 

Там зберігаються секретні документи про історію китайського шпигунства. Є колекції крихітних пістолетів, зброї, замаскованого під губну помаду, мініатюрні камери, приховані підслуховуючі пристрої та інший шпигунський інвентар.

Якщо ви не є громадянином Китаю, то шлях вам туди закритий: китайці не хочуть, щоб інформація про шпигунство була доступна іноземцям. А ось фотографувати в музеї заборонено всім, навіть громадянам КНР.

Острів Ніїхау на Гаваях

 

 

Ніїхау – сьомий за величиною серед населених Гавайських островів. Тут немає доріг, електрики, водопроводу, ресторанів і магазинів. Зате є єдина в країні школа, яка використовує сонячну енергію для отримання електрики.

У 1864 році острів отримала родина Робінсон.

У 1915-му його закрили для відвідувачів, щоб зберегти місцеву культуру і природу. Навіть родичі жителів могли відвідувати Ніїхау тільки за спеціальним дозволом.

Сьогодні вхід на острів заборонений усім, крім родичів власників острови, місцевих жителів, ВМФ США, державних чиновників і званих гостей. Ніїхау отримав прізвисько «Заборонений Острів».

Великий храм Ісе в Японії

 

 

Основна синтоїстська святиня Японії. У Ісе дзінгу зберігаються національні скарби, зокрема Святе Дзеркало, яке є імператорської регалією. Головний храм закритий високим дерев'яним парканом, доступ в головне святилище обмежений – вхід дозволений тільки священнослужителям вищого рангу і членам імператорського прізвища.

Основна кумирня обгороджена чотирма парканами, і відвідувачі можуть побачити тільки фрагменти даху. Весь комплекс обслуговують близько ста священнослужителів. В основну кумирню мають право входити тільки імператор і імператриця.

Район навколо святилища – національний парк Ісе-Сіма, в якому знаходиться чимало історичних об'єктів.

Американська база «Pine Gap» в Австралії

 

 

Єдина область Австралії, закрита для відвідування. Розташована в 18 км на північний захід від міста Аліс-Спрінгс. Веде спостереження і керування супутникової захистом, на якій працює понад 1000 співробітників АНБ, ЦРУ і НРО.

Об'єкт Pine Gap відомий як одна з найкрупніших зарубіжних станцій радіоелектронної розвідки США. Звідси контролюються розвідувальні супутники Америки. Звичайно, туристам тут не місце.

Центр ядерних досліджень в пустелі Негев

 

 

Ядерний науково-дослідний центр в 13 км на південний схід від міста Дімона, Ізраїль. Його будівництво почалося в 1958 році французами, і за легендою це був текстильний завод.

У 1986 році Мордехай Вануну, колишній технічний фахівець, втік до Великобританії і показав ЗМІ докази ядерної програми Ізраїлю.

Звичайно, повітряний простір закрито для всіх літаків, територія охороняється, а інформація про об'єкт засекречена.

Метро-2 в Москві

 

 

Передбачувана секретна підземна система метро в Росії. Нібито була побудована за часів Сталіна і носила кодову назву «Д-6 КДБ».

Довжина Метро-2, за чутками, перевищує довжину громадського метро. У нього нібито є 4 лінії, які з'єднують Кремль з головним офісом ФСБ, урядовим аеропортом «Внуково-2», районом Раменкі та іншими місцями національної важливості.

У 1994 році лідер міської групи дигерів стверджував, що знайшов вхід в цю підземну систему.

Вся доступна інформація сумнівна, не підтверджена ні відеозаписами, ні фотографіями та перемежовується легендами і чутками. Туристів туди точно не пустять.

 

Корупція.Інфо


14.11.2015 2423 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

657
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1904 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1127 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

550
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6901 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11389 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

331

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1068

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1111

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1104
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

274
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1077
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

845
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

744
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2946
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4438
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18437
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

314
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

349
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

660
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

766