Туалетний тупик імпотентної влади

 

 

 

Критикуючи київську та обласну бюрократію, ми іноді забуваємо про найнижчий і, можливо, «найнепрохідніший» рівень української чиновницької вертикалі. Той рівень, який прості люди змушені проходити найчастіше.

 

Ця історія, на превеликий жаль, є типовою для нашої держави історією безнадійного намагання звичайної української жінки-пенсіонерки змусити чиновників того найнижчого рівня робити те, що вони робити забов’язані. Ця історія не така таємнича як повісті Кафки. Все від  початку нібито ясне і зрозуміле. Але в тому то й жах, що при всій своїй ясності ця історія досі безвихідна. Більше як півроку триває рух заяв і документів по колу, а початково очевидно просте для вирішення питання стає невирішуваним. Можна скільки завгодно клясти радянщину, проте нинішні практики чиновницького абсурду перевищили все, що виробляли з людьми бюрократи часів УРСР…

 

До редакції газети звернувся Дмитро Небор, який проживає в Канаді, а в будинку в Більшівцях Галицького району, який він унаслідував від батька, що помер три роки тому, проживає його старенька мати. Дмитро Небор вже відвик від «українських реалій». Забув про те, що на його Батьківщині чиновник не менеджер, а земний намісник грізних і непрогнозованих небожителів, гнів яких касує лише хрустка «повага» до себе.

 

Дмитро Небор думав, що питання, з яким він звертається до селищного голови Більшівців є простим і очевидним – є криниця, з якої його мати брала воду, проте сусідка в очевидне порушення всіх санітарних норм, зливає стоки в самовільно влаштований септик (назвемо так цю пахучу «малу архітектурну форму») поряд з криницею.

 

Здавалось би все просто – треба прийти владі і показати керівним і спрямовуючим пальцем – септик ближче за встановлену нормативними документами відстань облаштовувати не можна… І якби влада, - сільський голова чи на його запрошення ті інституції які на це мають повноваження (санстанція, архітектура…), - ще на початковому етапі влаштування септика оперативно спрацювали, то ніхто б їх зараз не турбував «чотирма заявами на місяць», про які поскаржився журналістам Більшівцівський селищний голова Василь Саноцький. Крім того «наївний» мешканець Канади стверджує, що сільський голова не тільки не реагує на його заяви, але й в грубе порушення законодавства України про звернення громадян, не дає на ці заяви жодних відповідей.

 

На звернення Дмитра Небора у вересні минулого року адміністративна комісія при виконавчому комітеті Більшівцької селищної ради виїхала на місце і встановила, що каналізаційний колодязь справді знаходиться на відстані 7,5 м (а не мінімум 25-ти, як встановлено діючими санітарними нормами) від шахтної криниці, а власниця пахучої малої архітектурної форми Віра Калинович провела каналізацію всупереч санітарним нормам та без відповідних дозволів.

 

Як розповіла Ганна Небор журналістам, сім’ї Неборів та Калиновичів близько 50 років жили душа в душу та разом користувалися криницею. Навіть паркан, який розділяє обійстя сусідів, сходиться з боків колодязя.

 

Втім, вже понад півроку сусіди воду для пиття з криниці не беруть. «Сусідка викопала собі свердловину і звідти бере воду. Ця свердловина мене не цікавить, але вона біля криниці, з якої я раніше брала питну воду, на відстані 7,5 метрів зробила каналізацію», - скаржиться Ганна Небор.

 

За словами Ганни Небора, будівництво септика на подвір’ї її сусідів, розпочалося ще у липні минулого року. Пані Ганна відразу звернулася до голови сільської ради. «Я ходила аж до голови додому і просила зупинити будівництво, а він каже: помиріться між собою», - нарікає жінка. Після спорудження септика вона неодноразово зверталася до влади села та санепідемстанції. Втім у сільраді розводять руками, а пані Ганна змушена носити питну воду із свердловини, яка знаходиться за кілометр від її дому.

 

Адміністративна комісія селищної ради, яка склала акт про порушення, вирішила заборонити використання колодязя до погодження з Галицькою СЕС.

 

Втім, замість того, щоб перенести злощасний септик, пані Калинович, у кращих традиціях вітчизняної бюрократичної тяганини, почала писати «зустрічні» скарги. Зокрема звернулася до санепідемстанції, нібито її сусідка збудувала гараж з порушенням санітарних норм.

 

«Та ж нема ніякого гаража!», - виправдовується пані Ганна і показує маленький піднавіс, який зазначений у технічному паспорті, як сарай, який не заважав нікому десять років. Та санстанція (також у кращих традиціях чиновницької турботи про «маленьких українців») розбиратися не стала. Щоб задовольнити скарги обох сусідок, СЕС видала припис за принципом: «Всі винні, всім боятися!» Ним велемудра інстанція зобов’язала вже пані Ганну «погодити місце розташування гаража та свого септика в районному відділі архітектури та провести облаштування згідно санітарних норм», а пані Калинович так само привести до санітарних норм та погодити в архітектурі місце розташування свого септика.

 

Голові сільради санепідемстанція по-філософськи рекомендувала проконтролювати виконання припису та повідомити в райСЕС до 1 лютого 2013 року. «Після 1 лютого знову приходила комісія, але сусідка її на подвір’я не пустила. Люди вже не хочуть до неї ходити, бо вона з порога всіх кляне… І септиком користуватися не припинила і комісію у двір не пустила», - розповідає пані Ганна.

 

А селищний голова Більшівців Василь Саноцький стверджує, що проблем з водою немає, а «є побутовий конфлікт між двома 80-річними бабусями, з якими важко дати раду». Чиновник каже: «Віра Калинович написала заяву, що на даний момент септиком не користується і перенесе його до 1 червня, - каже голова. – Комісію на своє подвір’я жінка не пустила. А я не можу силоміць зайти на приватну територію».

 

Саноцький пояснює, що у жінки хворе серце, тому не хоче залучати міліцію. Натомість нарікає, що від жительки села Небор отримує «по чотири заяви на місяць і не встигає на них відповідати». І він не відповідає! Тобто тижня на одну відповідь йому критично мало. І тут можна вже й повернутися до початку проблеми в сценарії відомої української приказки про причини бідності через дурість і навпаки.

 

Ми не будемо тут іронізувати над швидкістю провадження документації в окремо взятому селищі Більшівці. Не смішно. Страшно. Адже мова йде не про побутовий конфлікт двох жінок поважного віку, а про хронічну неадекватність влади як центральної, так і місцевої, в нездатності (небажанні?) виконувати свої функції, вирішувати будь-які проблеми тих, кого вони називають «маленькими українцями».

 

На прикладі здавалось би дрібної проблеми можна побачити всю недолугість системи, яка ніколи не була взірцем розпорядності, а тепер на очах деградує. Замість того, щоб на початковій стадії вирішити насправді дріб’язковий конфлікт, який має причиною очевидне порушення санітарних норм, через бездіяльність влади, вона сама ж собі створює проблеми – отримує додаткові скарги і заяви, отримує додаткову роботу не тільки для себе, а для санстанції, відділу архітектури. Щоби всі були «при справі». Як ті білки в колесах з відомого рекламного кліпу.

 

Наразі Дмитро Небор вже не вірить в результативність своїх звернень до «влади» Більшівців та районної санстанції, готує звернення до Івано-Франківськиих обласних санстанції та прокуратури. Тобто «робота» влади і далі триватиме…

 

Марія ГАВРИЛЮК,

Галицький кореспондент

 Фото: Політрук


21.02.2013 Марія ГАВРИЛЮК 1590 5
Коментарі (5)

66 2013.02.21, 15:46
нічого дивного, звичайна історія. ім'я їм - легіон.
Василь 2013.02.21, 16:33
Це все емоції. Давайте подумаємо, хто і що мав робити за законом. Голова мав викликати СЕС, СЕС склала припис про неправомірність встановлення септика. На основі припису голова скликає адмінкомісію виконкому і накладає штраф на винуватця з вказанням терміну, до якого той зобовязаний усунути порушення. У випадку не усунення порушення виконком, а також сусідка подають на порушницю до суду. Суд безумовно дасть позитивний присуд. А далі рішення суду йде виконавчій службі, яка зобовязана ліквідувати порушення, тобто септик. А тут пішла казочка про бабу Параску з бабою Палажкою...
МММ 2013.02.21, 16:43
Ага... емоції. Пів року гімно під керницю зливають 80-літній бабусі, а ми їй - "сценарій" річних тяжб і походів в суди і виконачі служби замість чистої води. Ідіотизм цієї влади безмежний. правильно написано - прийшов би сільський голова коли яму копали, і якщо в нього хоч якийсь авторитет є, то, справді, - показав би пальцем де копати - ібули би по всьому. країна вар'ятів, слів немає.
Орест 2013.02.21, 17:06
Слухай ти, Васильку, а якби ТВОЇЙ мамі під криницю гімно зливали, ти би їй також пояснював як їй роками "не емоційно" судитися з дебілами? І сам би ти споійнесенько, без емоцій чекав поки голова соїзволить на тебе увагу звернути? Грамотєй ти наш.
Василина 2013.02.21, 21:33
Василька - до віходку. Униз головою!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1927
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1842
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1841
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5433 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2135 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1494

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

715

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

777

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

975

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1750
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3659
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10234
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26120
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10166 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7695
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

876
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

153
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

237
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

364
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1260
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

859