Вчена рада – не концерт, а внутрішня розбірка?

 

 

Коли в листопаді 2004 року колона з тисячі студентів у помаранчевих шарфах і пов'язках наближалася до адмінкорпусу Прикарпатського університету, погрожуючи винести з кабінету «вічного ректора» й «динозавра кучмівської епохи» Віталія Кононенка, здавалося, що в альма-матер входить сама надія - на зміни, на відкритість, на студентське самоврядування, на якісну освіту без самодурства і хабарів. Революційна хвиля винесла на високу ректорську посаду Богдана Остафійчука, професора-фізика з довгим помаранчевим шарфом, але, як згодом виявилося, з короткою пам'яттю. Та хвиля, на жаль, багато всякого винесла...

 

Пересвідчитися, що зміна керівництва університету сім років тому означала зовсім не прихід нової епохи, а звичну вітчизняну ротацію шила на мило, можна було минулого четверга. Того дня вчена рада ПНУ зібралася для «роботи над помилками»: в університеті щойно закінчилася десятиденна комплексна перевірка. За дорученням Міносвіти, десант з півтора десятка науковців з інших вишів і функціонерів міністерства вивчали й аналізували роботу інститутів, факультетів і кафедр ПНУ. Результатом перевірки став акт з переліком виявлених порушень, з яким ректорат начебто й збирався ознайомити вчену раду. «Ну є акт, тепер цей акт треба розглянути», - пояснив, як міг, Богдан Остафійчук причину зібрання. А тут така халепа - на раду прийшли журналісти. Здавалося б, ректору тільки б порадіти: обіцяні ним на початку каденції принципи відкритості й прозорості роботи просто тут і тепер втілюються в життя...

 

«Це засідання не є концерт..., а є розбірка наша, наших питань внутрішніх, і тому я вважаю, що не треба це робити, щоб не крутили по телебаченнях всюди, розумієте, показували в своєму світлі», - звернувся ректор до поважної ради, помітивши камеру власкора каналу "ЗІК" Руслана Коцаби. І рада його зрозуміла. В єдиному пориві сивочолі професори й догідливі доценти зривалися на рівні з палкими закликами - прогнати, "видалити", не виносити сміття з хати, не чіпати нашої великої університетської родини... Спроби журналіста нагадати високоосвіченому панству, що їхні родини - у них вдома, а університет - це державний заклад, що утримується держбюджетом та ще грошима тисяч студентів-платників, успіху не мала. Ректор оголосив перерву - допоки журналіст не вийде. Зрештою, фарс затягувався, і Руслан Коцаба таки пішов. Журналістку «Галицького кореспондента» Марію Гаврилюк збуджені боротьбою з впертим телевізійником вчені засікли не одразу. Так-от.

 

У вступній промові Остафійчука - якщо так можна назвати на диво незв'язний, як на члена-кореспондента НАНУ, потік мовлення - можна було виокремити дві основні тези.

 

Перша: перевірка - невипадкова, це диверсія ворожих сил проти нього та їхньої великої родини з метою «очорнити університет». «Я не вмішувався і навіть ніколи не заходив там, до цієї комісії. Кажу, працюйте, а вони всі отримали команду «фас!» і боялися чаю випити, а про каву навіть нема мови!» - нагнітав ректор, не помічаючи комічності своїх претензій.

 

Теза друга: «але все пройшло», «не найшли і не могли найти», бо «в такого сильного колективу не можна нічо найти», а в самого ректора, як не зовсім скромно нагадав Остафійчук, днями он сам Михайло Васильович (Вишиванюк, голова ОДА - «ГК») на нараді вчитися працювати наказав - «привселюдно»!...

 

Втім, акт перевірки засвідчив радше протилежне. Це ще й при тому, що проректор Володимир Чобанюк, ймовірно, зачитав не увесь текст. Список порушень - різної ваги - довгий: від неакредитованих спеціальностей, плутанини й неточностей в навчальних планах до «відхилень у логічній схемі викладання дисциплін». Від порушень при оцінюванні знань студентів до зловживань у кадровій політиці.

 

Так, комісія виявила майже 200 випадків прийому на роботу без передбаченого законом конкурсу, на посади потрапляли люди без наукових звань - достатньо благословення ректора? - десятки працівників не підвищували кваліфікацію за останніх 5 років. Впала кількість науково-дослідних робіт... «Викладене свідчить про суттєві прорахунки у роботі з підбору і розстановки кадрового розкладу», - узагальнюється в акті. Якщо це не суспільно значуща інформація, то що? Невже це не варто знати батькам, які сплачують шалені гроші за навчання своїх дітей? Абітурієнтам, які ще визначаються, куди вступати? Усій громаді, зрештою, яка могла б тверезіше оцінити рівень управління закладом, що претендує на звання храму науки і культури, й повернути його керівництво до тями?

 

...І раптом на другій годині засідання монолог Чобанюка перервали істеричні вигуки - «Ще один! Ще один журналіст!» Якісь пильні жіночки з безперечними науковими доробками нарешті вирахували чужого на родинній розбірці. Нашу журналістку вивів із залу особисто директор Інституту туризму Володимир Великочий. Він, до речі, вважається, просунутим і перспективним. Куди просунутим?

 

«Світ складний, не простий», - глибокодумно зітхнув Остафійчук у своїй промові. А то! Кому ж, як не без п'яти хвилин академіку це знати. Тільки ж навіщо так вперто і наполегливо цей складний світ ще більше ускладнювати безглуздими вчинками? Така впертість у парі зі священною впевненістю у власній правоті давно має свою назву. Слово не зовсім для друку, але ввічливих синонімів не має - мудак. Не бути мудаком - одне з простих і надійних правил нормального співжиття гомо сапієнсів у соціальних групах. Це не так і складно - досить визнати свої помилки і припинити їх повторювати. Оприлюднити звіт, наприклад. Не ховатися від людей, за кошт яких живеш. Тож сподіваємося, що з наступної вченої ради нікого не виганятимуть. І тисячі, десятки тисяч прикарпатців зможуть щиро порадіти за успіхи університету, якому довірили дітей, чи перейнятися його клопотами. А там, гляди, може, й надія, майже втрачена, повернеться.

 

Андрій СОВА,

Галицький кореспондент

 

Попередні матеріали по темі:                  

Ректоріада-2 або Присмерки невдалого царювання

Фактом ЦЕНЗУРИ в Прикарпатському унверситеті зацікавився телеканал ТВі

ЦЕНЗУРА по-університетськи у Франківську (додано відео)

Ректоріада

 

 

 

 

 

 


18.12.2011 Андрій СОВА 1621 9
Коментарі (9)

Акк 2011.12.18, 20:55
Отака у нас і вся наука, поробили собі звання і "мудрують". Типу велика інтелігенція, а от, коли приходить час години ділити, то вся ця псевдоінтелігенція зводиться нанівці... горло перегризуть один одному за копійку.
Влад 2011.12.18, 21:01
Видно, що автор статті має віддалене уявлення про життя універа і про суть проблем
студент 2011.12.18, 21:28
треба молодого ректора.
Українець 2011.12.19, 10:58
Треба батькам думати куди дітей віддавати. Якщо випускники називають Прикарпатський бурсою, то до цього треба прислухатись. А найстрашніше що різні оСТАФІЙЧУКИ кидають тінь на цілком хороших викладачів.
Вітер 2011.12.19, 11:44
У ВНЗ України склалася нездорова ситуація. Ректори поробилися маленьким князами, незалежними не від кого (хіба-що від міністра). Оточують себе підлабузниками, всілякі ради наповнюють своїми людьми, які голосують за них на різних конференціях.Наукові ступені і звання отримують свої люди. Подивіться, скільки у вишах працює родичів,які попали в аспірантуру і захистили дисертації завдяки своїм родинним звязкам.Рівень технічного і наукового оснащення прямує до нуля. Тому цінність більшості технічних наукових робіт (за рідким винятком)рівний нулю.Інтернет заповнений пропозиціями щодо виконання кандилатських і докторських дисертацій. Якщо добре копнути, то виявиться багато науковців типу Слюсарчука(див. "Експрес"). Процвітає хабарництво, значна частина студентів отримує дипломи за ніщо. І т.д і т.п.
Журналіст 2011.12.19, 14:47
До адвокатів Остафійчука. Університет - це державний заклад, який фінансується народом України через державний бюджет, і входить в підпорядкування Міністерства освіти України. І будь-який орган, що фінансується бюджетом вже за визначенням має бути відкритим (як це і обіцяв остафійчук на початку своєї ректорської кар'єри). І не треба порівнювати його з нарадою в міліції чи СБУ, куди адвокати остафійчука направляють журналстів. Бо ці наради якраз законом закриті - там йде мова про таємницю слідства і про державні таємниці. А Вчена рада - що там закривати від оточуючого світу, крім власної недолугості і зловживань? Це бюджетна установа, які Я, як платник податкв, фінансую. І Я маю право знати, що там відбувається за МОЇ роші. Ферштейн, адвокати остафійчука? А ще для тих, хто вбачає конспіролоічний (замовний) підтекст в тому, що журналісти пішли на Вчену раду, а не на якийсь інший захід пояснюю як це відбувається в ЗМІ. Руслан Коцаба повідомляє свою львівську редакцію, що "в такий то день в Івано-Франківську буде (умовно) 15 подій потеційно цікавих для ЗМІ: майстер-клас з орігамі, презентація молодіжного журналу, колегія ОДА, Вчена раду ПНУ і 5-10 інших подій". І Коцаба коротко резюмує ці події. Щодо вченої ради це буде щось таке: в лютому наступного року в ПНУ обиратиметься новий ректор, щойно пройшла міністерська комісія, яка накопала масу зловживань... І редактор тоді вибирає найважливіше і націкаваіше - і ставить журналісту редакційне завдання: відвідати Вчену раду, Колегію ОДІ і ще щось, решту - 10 подій ігнорувати як недостатньо соціально важливі. І Коцаба приходить в БЮДЖЕТНУ УСТАНОВУ на ВІДКРИТУ Вчену раду. А далі "прозорий" сім років тому, але за сім років помутнілий ректор-алконавт каже "нє!" І в цій всій історії дивно якраз те, які ми українці дурні (а відповідно - бідні), бо такої кількості адвокатів університетського маразму, а значить маразму загалом..................((((((((((( Яка там Європа?????????????
да уж 2011.12.19, 20:03
хтось скаже, що я знову плачу, але на жаль так всюди.... і янукович зі своїми регіонами їм нічого не можуть зробити .... а ви кажете Є В Р О П А.....сумно, дуже сумно.....
Гаплик 2011.12.21, 12:36
Остафічук дохазяйнувався вже до ручки. Вчора за борги в універі відключили світло. Це при стомільйонному бюджеті університету!!!!!!!!!! Капєц, дійсноя як десь писали - присмерки невдалого царювання ректоря Остафійчука.
свята простота 2011.12.21, 20:59
я в цьому універі вже 12-й рік (включно зі студентськими 5 роками)і знаю те, що відомо будь-якому студентові й рядовому викладачеві - все якесь недолуге. недороблене, недоосвічене, з чисто западенською манорією викаблучуватися перед іншими, а в загрозливій для себе ситуації поливати всіх навколо ...чим там...ну... ви зрозуміли...з єдиною метою: переконати себе, що всі навколо - у 300 разів гірші, і саме з цієї причини ти сам заслуговуєш звання "високоповажного" тощо. Прикро, що й дітей так виховуємо, і моїх сил і сил інших здорових викладачів виявляється замало, щоб не дати студентським розумам заразитися цією гидотою... от на днях мої колишні студенти мені ж намагалися розказати, скільки давали моїм же "високоповажним" "колегам". так що навряд чи вся ця заворушка принципово щось змінить - треба міняти всю систему, в глобальних масштабах. Або ж дбати про те, щоб самому залишатися людиною за будь-яких обставин, а в моєму випадку - ще й гідним прикладом для студентів.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

622
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1808 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

645
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

747