Застава партії у Івано-Франківську облраду буде майже 2 000 000 гривень

Грошова застава для кандидатів на міського голову Івано-Франківська, згідно зі змінами у Виборчому кодексі, становить трохи більше ніж 340 тисяч гривень.

В порівнянні з останніми минулими виборами 2015-го року сума застави зросла майже у 40 разів.  У стільки ж разів зросла і сума застави для партій, які мають намір балотуватися в Івано-Франківську міську чи обласну раду, пише Чесно.

Згідно зі змінами у Виборчому кодексі грошова застава для партії, яка має намір балотуватися в Івано-Франківську міську раду становитиме 340 056 грн. В Івано-Франківську обласну раду - 1 964 768 грн.

У 2015 році партія, коли реєструвала список кандидатів в Івано-Франківську міську раду, мала заплатити 8 706 грн, в Івано-Франківську обласну раду - 51 704 грн. 

Про це свідчить постанова ЦВК. Таким чином зростання застави у 40 разів може суттєво ускладнити доступ до політики. 

Якщо для президентських і парламентських виборів законотворці розраховували розмір застави спираючись виключно на кількість мінімальних зарплат, то у випадку місцевих виборів розмір застави залежить від кількості зареєстрованих виборців. Таким чином у виборчому кодексі застосований різний підхід для формування розміру застави, що суперечить духу Виборчого кодексу.

Один зі співавторів цієї правки, депутат попереднього скликання Олександр Черненко (колишній голова “Комітету виборців України”) пояснює, чому законотворці пішли на цей крок:

Те, що підписано було — це були правки робочої групи. Ці правки, які виникли в ході дискусії на робочих групах, фактично, —  це позиція робочої групи, яка працювала над кодексом... Якщо ви маєте шанс вийти і перемогти, то ці гроші, ви їх не викидаєте, а повернете. Це було, щоб убезпечитися від технічних кандидатів. Два мільйони для мера Харкова — це цілком реалістична і придатна сума. Для кандидатів в раду — це ж не для одного, а для списку вона теж нормальна. Ми дійшли такої формули”.

ЧЕСНО поцікавився в очільника Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який найімовірніше матиме намір переобратися на цю посаду на місцевих виборах у цьому році, що він думає про збільшення застави у 40 разів. Проте у прес-службі мера відповіли, що їхні юристи наразі вивчають зміни до Виборчого кодексу і зможуть коментувати їх після опрацювання. 

ЧЕСНО також поцікавився в керівників осередків політичних партій, що представлені в міській і обласній радах Франківщини, що вони думають про такі зміни і де їхні партії братимуть кошти на вибори. 

Очільник Івано-Франківської обласної організації партії “Свобода”, депутат Івано-Франківської обласної ради Михайло Королик вважає такі зміни у Виборчому кодексі - створенням монополії у політиці. 

Мені ще легко говорити по нашій партії, живучи на Франківщині, де “Свобода” має чималий рейтинг і найімовірніше знову буде представлена у радах. Проте вважаю, що збільшення суми застави відсіє тих активних людей, які матимуть благі наміри балотуватися, але не зможуть заплатити”, - пояснив Королик. 

Політик додав, що нараді в їхньому обласному осередку партії будуть думати, де дістати кошти на застави в ради й це буде непростий процес, адже суми чималі. 

З позитиву у змінах до кодексу Королик називає те, що збільшення суми застави на список партії ймовірно відсіє технічні політсили, які на попередніх виборах балотувалися, щоб отримати представництво в комісіях. 

Керівник Івано-Франківської обласної організації партії “Європейська солідарність”, депутат Івано-Франківської обласної ради Остап Дзеса каже, що особисто зміни до Виборчого кодексу сприймає негативно, але закон не скасувати, тому в організації вони будуть думати, як у законний спосіб розшукати кошти. 

Ми відчуваємо, що рейтинг партії позитивний на Франківщині, тому маємо намір приймати участь у виборах на всіх рівнях. Якщо підрахувати суму застав, то виходить серйозна цифра для будь-якої партії”, - пояснив Дзеса. 

Нелегко доведеться і новим політсилам, які не були представлені в радах Франківщини. 

Керівник Івано-Франківської обласної організації політичної партії “Голос”, народний депутат Ярослав Юрчишин зміни у Виборчому кодексі відкрито не критикує. Каже, що кошти не матимуть визначального значення. Його матимуть кандидати, які зможуть переконати франківців інвестувати ці гроші в команду, а потім підтримати її на виборах. 

Законотворці ще мають час, щоб внести зміни до Виборчого кодексу, який нещодавно ухвалив парламент і підписав президент Володимир Зеленський наприкінці 2019 року.


Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

574
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1769 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1093 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1034

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1082
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

817
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

690
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2914
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18408
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

266
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

328
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

637
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

739