Жани на вулиці Шевченка

Якби мені 20 років тому сказали що бачили у Фраківську «живого» негра – я б просто не повірила! І це не тому що у нас тут була якась така галицька політика апертеїду, де усі темношкірі садили бульбу, ганяли «жука», обробляли чорними-чорними руками безкінечні гектари бабиних «чорноземів» під розсаду. А ночами, коли бабусі мирно засинали під Дику Розу, тихцем збиралися на майдані (майже Конґо), щоб станцювати свої відверто темні танці. Просто негрів у нас, на Прикарпатті, не було. Лише по телевізору. І то, не часто. Так, як каналів на початку 90-х було спершу ТРИ (один з яких – національний досі існує, досі не показує темношкірих… ну, я ніколи не бачила! Але грішити не буду – дивлюся його лише в час великої депресії щоб зрозуміти, що життя склалося в мене не так і х…во, бо все, «любі друзі», в порівнянні пізнається), то негрів там не показували. Гадаю, не показували не принципово. Або по тодішньому «принципу» - «МАЄМО ТЕ, ЩО МАЄМО». А мали ми не багато…

Перший фільм у якому я побачила справжнього чорношкірого хлопця – «Зефір в шоколаді» по УТ-2. Для мене це було щось! Для баби – шок. Так, як за сюжетом негер, якого не повірю що ненавмисно назвали Вася закохується в білу, як перший незайманий сніг, дівчину і одружується з нею! Ремарочка… Вася, як виплило згодом з кінострічки, родом з Факлендії… От вам і дружба народів…от вам і фільм з прихованими сенсами… Думайте самі, вирішуйте самі. Вася з Факлендії… Баба після того кіна сказала щоб я собі не думала навіть про такого екзотичного кавалєра, бо скорше її вперед ногами винесуть, вона того не допустить. Бабина толерантність. І таких як вона все село. А то й не одне! Через кілька років ми, українці, стали жити краще! З’явилися в телепросторі ще парочка каналів. Але не у всіх. Лиш в тих в кого була антена чи приставка до телевізора. У кого такої розкоші не було, ходили до сусідів. Там вже сім - десять каналів, є з чого вибрати. Заграничні модні серіали («Карусель», « Елен і рєбята»…), мультики не лише радянські, а й Том і Джері, а по місцевому 402 каналі показували вночі навіть «німецькі» фільми про сантехніка (час коли діти, якщо квартира однокімнатна, поверталися до стіни зі словами на добраніч, або йшли в другу кімнату. Кіно дивилися без звуку. Та ясно що ніхто з дітей не спав, бо з-під ковдри, як і через щілинку між дверей, завжди мож щось піддивитися інтересне).

Перші серйозні негри в золоті та зі стволами з’явилися на екранах десь на початку двохтисячних. Моє покоління якраз входило у свій найтяжчий підлітковий період. Коли на заміну розмальовкам приходять постери на стінах.

І навіть тоді, в епоху колонізації темношкірими телерадіопросторів я, не те що моя баба, подумати не могли, що вже якихось років через десять, ввечері у Івано-Франківську (лише вслухайтеся у саму мелодику назви міста!) ви, йдучи додому тихою, центральною вулицею, не десь там на районі, а на Шевченка (вкладаємо ввесь глибокий патріотизм, сенси, сакральність в одну лиш назву, бо, перепрошую, на честь кого назвали!) не зустрічаєте жодної білої людини. За всю дорогу, а це неспішно хвилин 10 мож плисти, дві афроамериканки, троє темношкірих хлопців та кілька молодиків арабської зовнішності. Нічого, думаю я. Толерую і йду собі далі розморена спекотним днем. Аж тут чую співи, як в американських фільмах, де багато темношкірих співають щось типу АлилуяАлилуяАлилуя з притаманними їм ритмами, мелодикою і танцями. Думаю, що оце перегрілася за день! Ну хто, хто опівночі на вулиці Шевченка, у будинку навпроти національного університету ім. Василя Сетефаника (на хвилиночку… член Русько-Української радикальної партії, котра поборювала інтереси УГКЦ) може припустити, що йому не причулося виконання «Алилуї» десь щонайменше 6=ма афроамериканцями?! Таки не перегрілася. Таки не причулося. Зупинилася. Записала. Переслухала дома. Таки так… Співають свої традиційні пісні, як в церкві. Лише посерд ночі у квартирі на другому поверсі старої австрійської кам’яниці.

Коли мені було десь років п'ять чи шість страші друзі, які в гімназію добиралися тролейбусом, розповідали про Жана. Негра, котрий жив десь у місті, і їздив з ними часом в одному тролейбусі на роботу. А ще, якось, він пригостив їх жуйками. Як доказ існування темношкірого Жана мені були принесені фантики та пожовані гумки. Я звичайно, фантики забрала, але в те, що вони були презентовані Жаном не повірила, бо «жуйкі такі продавали на столику поруч магазину для Діабетиків» на Шевченка, навпроти Прикарпатського, а негри бувають тільки по телевізору.

З того часу пройшло багато років. Не знаю чи Жан досі мешкає у Івано-Франківську, чи існував він взагалі, чи пригощав моїх друзів жуйками. Все це в минулому, як і той «діабетичний» магазин під яким колись торгували привезеними з-за кордону солодощами та жувальними гумками. Тепер, я вірю людям! Вірю в «негрів»… чую їх дзвінкі голоси … там, де був магазин для діабетиків на вулиці Шевченка, навпроти Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.


15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5197 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1834 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4042 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3168 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7956 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20290 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

816

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1910

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2389
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

185
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

691
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

473
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18376
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

973
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1212 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6097 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23386 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

290
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

986 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1165 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

494