З Галицького мосту

 

Якщо комусь здається, що Митний союз далеко і якось перебудемо-пересидимо, раджу прочитати білборди, що з’явилися на Прикарпатті. На одному з них, розташованому в найвигіднішому рекламному місці — на Галицькому мосту в Івано-Франківську — промовистий заклик: «Митний союз— разом до успіху та добробуту». Ось так. Ні більше ні менше. А без такого союзу — про успіх, добробут, майбутнє не може бути й мови... Нинішні «інтегратори» в особі комуністів та «регіоналів» недалеко відбігли від ленінської теорії, щоправда, Владімір Ульянов казав глобальніше і конкретніше: «Про вільну Україну не може бути й мови».

 

Здавалося б, «союзу» вже і наїлися, і наковталися. Мільйони українців той «союз» згноїв голодоморами, війнами, тюрмами, рабською працею, зробив жебраками, роздвоїв, поділив, принизив. Обіцяного совітами «успіху і добробуту» не дочекалися. З проголошенням незалежності перед Україною відкрилася європейська дорога. Непроста, але в безальтернативності такого шляху переконалася більшість наших співвітчизників. Що казати, коли на підтримку парламентської ухвали щодо вступу України в ЄС 315 депутатів висловилися «за». «Проти» — комуністи та ті «регіонали», яких, очевидно, Москва тримає на особливо короткому повідку. Смішною була спроба під час саміту в Брюсселі пікетувати будинок, де відбувалися переговори між українським та європейським вищим керівництвом. На акцію прийшли троє пікетників, яких російська журналістка вчила, що робити і що говорити, аби  ввечері канали Росії могли повідомити: український народ проти асоціації з ЄС. Аж надто пече Росії європейський напрям України. і не треба бути провидцем, аби побачити: саме цього Росія ніяк не хоче допустити, і саме з цієї причини так буйно засіялося в Україні усіляких промосковських організацій та адептів новітнього «совка».Особливо старається путінський кум Медведчук. Це його «Украінскій вибор» агітує за Митний союз у найкращих імперських традиціях, нав’язуючи українцям думку, що іншої дороги нема. А для цього — референдум, за підготовку якого вже взялися комуністи. Можна бути певним: учні  Ківалова подбають про «вільне» волевиявлення та про якнайточніший підрахунок голосів. За нинішньої системи правосуддя все  буде «в рамках закону».

 


Митний союз для Росії не менш потрібний, як свого часу Переяславська угода, спекатися якої вже понад 350 років не можемо. Без України Росія не здатна реставрувати імперію, а без імперії не уявляє свого існування.

 


З попереднім скликанням Верховної Ради «п’ята колона» не рахувалася, розводила «як котят», диктуючи свої вимоги. Так з’явився і виборчий закон, і закон Ківалова—Колєсніченка. До речі, за нього Ківалов і Колєсніченко удостоїлися медалі Пушкіна від самого Путіна «за большой вклад в сохранєніє і популярізацію русского язика і культури за рубєжом». Ще б пак! Адже цей закон відкрив необмежені можливості для русифікації інформаційного простору, сфери послуг, адміністративних установ. Колєсніченко вже двічі до Генпрокуратури скаржився, що відповідно до його закону необхідно привести понад півтори тисячі різних норм.

 


Не знаю жодного депутата держдуми, щоби так дбав про популяризацію української мови в Росії. Не стерлася в пам’яті і розправа з українською бібіліотекою, культурними і громадськими організаціями в Москві.
Тотальна русифікація охопила наші міністерства і відомства. Представники Єврокомісії, які зустрічалися в лютому з членами українського Кабміну, були подивовані мовами перекладу, якими виступали англійська і... російська. «Чи не помилилися ми країною?» — спитав кореспондента газети «Комерсант-Україна» один із високих гостей.

 


А ось як уряд Азарова хоче змінити правила книговидання, запровадивши зміни до Закону України «Про видавничу справу», за якими термін «національне» змінюється на книговидання «вітчизняне». Відверто ігноруючи ст. 10 Конституції України, так звані поправки спрямовані на дотримання колєсніченківських інструкцій. До чого призведуть новації неважко передбачити. Асоціація українських видавців б’є на сполох, бо щороку кількість примірників вітчизняної літератури зменшується на 10 відсотків. Сьогодні на одну людину на рік в Україні припадає одна книжка. Це найменше у Європі. Ганебну ситуацію планують «покращити», враховуючи... імпорт. Чий і якою мовою? Пояснювати не доводиться...

 


Йдучи на вибори, опозиційні партії обіцяли скасувати закон «К-К». Але який гвалт зчинився, коли Володимир Яворівський, Марія Матіос та Ірина Фаріон зареєстрували законопроект «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні»! Дуже не хочеться «п’ятій колоні», аби було запроваджено посаду уповноваженого із захисту державної мови та Службу мовних інспекторів. Дарма що інші нації давно і вдало захищають свої мови! Та ж Росія на законодавчому рівні за величезних фінансових вливань безапеляційно забезпечує функціонування  державної мови в усіх сферах. Ані двірником, ані продавцем не працюватимеш, якщо не знаєш російської. Але іспит з української для претендентів на державні посади — це вже фашизм і ксенофобія! і Колєсніченко готовий перед європарламентом свідчити, що знання державної мови суперечить міжнародним зобов’язанням України.

 


Однак у новому скликанні опозиція в парламенті дедалі менше схожа на тих, ким можна маніпулювати або розводити «по-котячому». Вимога особистого голосування та участі в пленарних засіданнях — вже не дитяча забаганка, і «регіонали» це зрозуміли. Хлопців з мускулатурою в Раді істотно побільшало, а тих, хто хотів би помірятися з ними силою, небагато. Тому й закони на зразок «ківалово-колєсніченкового» мають щораз менше шансів. «П’ята колона» змушена рахуватися зі зміною ситуації, а тому не випадковою здається відмова від депутатського мандата Дмітрія Табачніка, якого знову призначено міністром освіти. А як же інакше! Очевидно, тверда квота Кремля не може бути порушена, а вовк іще не до кінця розправився з кошарою ягнят.

 


Ну не може допустити Москва, щоб українські діти знали свою правдиву історію! Ну не вписуються російсько-українські війни і національно-визвольний рух в «общій учебнік». У підручнику з історії для п’ятого класу і згадки нема про незалежність, самовизначеність, державність української нації. Мовляв, навіщо такими складними питаннями завантажувати дитячі голівки. Знатимуть правду, то не згодяться бути бидлом! З тестів незалежного оцінювання «прибрано» імена не лише Бандери, Шухевича, Донцова, Вітовського, Левицького, Тютюнника, а й Дзюби, Сверстюка, Світличного, Горської... Такою вівісекцією безкарно Дмітрій Табачнік займається вже не перший рік, і все сходить йому з рук. Батьків ніхто не слухає. Вчителі бояться втратити роботу, бо оптимізація — не проста погроза. «Оптимізували» ж відділ реставрації стародруків у науковій бібліотеці Львівського національного університету, пише народний депутат Микола Княжицький. Навіщо українцям зберігати стародруки? «Нє положено!». Тепер цей міністр взявся за Києво-Могилянську академію, яка подала позов до суду на намагання Міносвіти скасувати «перехресний вступ» на магістерські програми, повідомляє «Українська правда». Судовий процес, як і слід було чекати, «Могилянка» програла. А хіба міг не виграти його Табачнік, який ішов і йде кремлівською дорогою пліч-о-пліч з Медведчуком?

 


В Україні одна  українська газета — на десять російськомовних. Літературні журнали, навіть такі, як «Київ», «Вітчизна», не виходять («Вітчизна» — четвертий рік!). Нерентабельні. Не приносять зиску. і дарма, що літературні журнали ніде не є комерційними, ніде не є товаром, що дає додаткову вартість у грошовому еквіваленті, що всі країни підтримують своє письменництво, бо воно — одна з ознак нації, її оберіг. У нас тільки й чуєш: редактора зняли, часопис  не виходить, у творчих колективах — чвари, недовіра. Докладають своїх рук заздрісники і нездари. Мабуть, небезплатно... Падають тиражі, передплата не по кишені ні студентові, ні пенсіонерові. Хоча, не можу не зауважити, споживацька мораль теж свого варта: краще три пляшки пива, ніж книжку за 20 гривень. Але палиця має два кінці: чим менше книжок, тим більше пива, горілки, наркотиків, злочинів. Саме цього і домагаються  українофоби.

 


Фальсифікація історії, нищення мови, руйнація свідомості, національне упослідження, антиєвропейські заклики — все це те, що не дає нам, українцям, підвестися з колін, рухатися до демократії, врешті-решт, жити, як люди. Бо мільярди доларів, яких вимагає Росія, до «пакращення» не ведуть, як не привели ані Московські, ані Харківські угоди... Парадоксально, але винною у боргах за неспожитий газ Україну визнали два ук-ра-їн-ські (!) суди. Закономірне запитання: чиїм газом суди ті гріються?

 


«Даш Москві палець — відкусить руку» — цим перевіреним століттями прислів’ям нехтувати не варто. Особливо коли Медведчук уже з Галицького мосту нав’язує Митний союз, який ще ми самі маємо, за його задумом, обрати. Добровільно, зрозуміло. Сказав же Владімір Путін на розширеному засіданні ФСБ, що інтеграцію на пострадянському просторі не зупинити... Схоже, після саміту в Брюсселі та перед перспективою підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС в листопаді у Вільнюсі тиск тільки посилиться. Комусь кинуть кістку, когось залякають, комусь втовкмачуватимуть, що це не його справа...

 


А може, таки стрепенемося? Може, таки станемо європейцями? Бо за хутором Михайлівським не світить нічого. Ані тим, хто з дня на день перебивається з хліба на воду, ані олігархам, чиї жирні шматки у сусідському горлі не застрягнуть.
Що чекало б нас після можливого вступу в Митний союз? Член партії «Єдіная Росія» Антон Бредихін, секретар Ростовського регіонального відділення «Російський соціально-консервативний союз», пишуть ЗМі, на круглому столі «Євразійський союз: утопія чи реальність?» презентував проект «Єрмак 2.0». «Буду стислим, — заявив Бредихін — базова суть питання полягає у створенні сприятливої основи для міграції (на початку — трудової) на територію Північного Сибіру 7 (семи!) мільйонів українців, переважно із західної частини країни» Бо лише так... ми можемо створити перший демографічний кордон проти китайського напливу».

 


Разом «до успіху і процвітання»?


Коментарі — зайві.

 

Ольга БАБІЙ,

Галичина

 


08.03.2013 Ольга БАБІЙ 842 12
Коментарі (12)

Василь І. 2013.03.08, 21:28
Підтримую Олю. Така собі громадська організація "Український вибір". Не наш це вибір. І той хто фінансує це "творіння" - не наші. Раритети історії. Не більше.
макітра 2013.03.08, 22:55
все дуже добре!Юлька дуже добре контактує з представником українського вибору,маєте результати,але ніхто не хотів думати і не хочуть,тож дякуємо юльці тимошенко-вона дуже добре розкрутила країну,щоб був шабаш.вана його і отримала.А ви бідаки плачте і ходіть під качанівку і носіть квіти,вона ще ліпшу вам Україну постоїть,,,,,,,,,,,,,,а,,я,,я
mik 2013.03.09, 11:56
Цікаво, а що пані О.Бабій зробила зі своім квитком члена оспіваної колись нею ж кпсс, викинула, спалила, чи лишила до "кращих часів"?
svoboda 2013.03.09, 14:17
Мені Радянський союз дав щасливе дитинство не треба себе обманювати адже це правда і той жах що дав режим дві великі різниці.
Сергій Чирва 2013.03.09, 20:59
Дебіли можуть не читати... не треба лайки на сайті. А питання приєднання чи то на схід, чи то на захід скорще треба розглядати в контексті Третьої Світової Війни, яка вже розгоряється повним ходом, і Україні у всіх розкладах прийдеться бути буфером, иісцем боїв.. Оце жахливо... А може я помиляюсь!!!
дебіли 2013.03.09, 20:44
дебіли працюють на цюму сайті.....сексоти...колабраціоністи. Хлопці!!!!! Коли приберуть баньдюків , то думаю ,Є що і вас...застранців найдуть...Нащо викидаєте коменти???? Чим ви ліпші від бандюків ну чим???? Включіть мозги, до вас бандюки всеодно прийдуть..... А бог ми вас дістанемо ---СЕКСОТИ!!!! _________________________________________________ ФІРТКА. До "дебілів":) Ми видаляємо: 1. Відверте хамство. 2. Нецензурну лайку. 3. Заклики до насильства. 4. Заклики до національної та релігійної ворожнечі. Шануймося!
Іван Харук 2013.03.10, 10:00
Пані Оля , а ви так гарно виглядаєте на цьому фото. А вчора дивився філіжаночку кави, це моя улюблена передача, то на екрані ви трішечки інша. Чому так?
Марія 2013.03.10, 16:52
Пані Олю. А вам і за совєцьких часів було не погано і ту партію, ви теж хвалили. Ви собі вигадали пяту колону і з нею крокуєте все життя, переконуючи, що це ваш ворог і завішуючи на неї різноколірні стяги. Насправді ж, та пята колона, прикриває ваше лукавсвто, дволикість та любов до грошей. І більш нічого...Краще б ви робили професійне телебачення, а може ні, дали б це зробити іншим.
про "дебіли" 2013.03.10, 21:23
трохи погарячкував вчора....За деякі слова приношу свої вибачення, але... Але не вмію писати якоїсь похвальби, особливо, коли у вас , та чи інде появляється- і знову вибачте - .............. "всєх часов і народов"... Ну дуже вже та , якби мовити - жіночка - є .............Просто ... мене від неї. Думаю, хто її знає той зрозуміє. ______________________________ Censored ФІРТКА. Знову "погарячували"? :)
Рус 2013.03.11, 12:22
Пані Олю, все Ви кажете файно, практично всі галичани з вами згідні (не розумію - для чого лишній раз нас у чомусь переконувати). От тільки ОТБ "Галичина" від цього ліпшим не стає. То може краще щось робити конкретне, а не займатись нікому не потрібним словоблудством та власним піаром? А то Ваша філіжанка - це вже навіть не минуле, а позаминуле століття...
Галич 2013.03.11, 15:56
не розумію,чому мої коментарі,які йдуть під ніком galich не приймаються у форум фіртки.Можете пояснити?Не ображаю, не закликаю,не вживаю брудної лексики.
Галич 2013.03.11, 16:56
чао,ПРфіртка.Шкода, що моє місто так швидко перекинулось,або модератору більше подобаються малограмотні і злобні нападки на певні політичні групи,які ображають його партію.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

986
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

797
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1917
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3269
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2566
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2557

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

259

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

746

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

701

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1629
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

374
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

712
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

631
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

364
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

395
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27055
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

855
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19691
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

444
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

408
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

743
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1376 4