Впісялись? (ФОТО)

 

2 гривні вимагала кругленька жіночка за можливість відвідати єдиний центральний громадський туалет в Івано-Франківську. Власником найпопулярнішої громадської вбиралні біля Вічевого майдану є франківське підприємство «За здоровий побут». 4 листопада центральний туалет закрила міська санітарно-епідеміологічна станція. «За здоровий побут» не такий вже й здровий?

 

Підприємство «За здоровий побут» орендує міську центральну вбиральню ще з початку 90-х. Кілька разів договір оренди переукладався. Останній раз переукладання договору відбулося на початку 2011 року. Згідно підписаного останнього договору оренди, підприємець зобов’язаний здійснити поліпшення умов – відремонтувати центральну вбиральню. Для цього «За здоровий побут» повинен підготувати всю необхідну документацію, затвердити кошторис майбутніх робіт і пройти розгляд на міськвиконкомі. Останній дає «добро» на ремонт. Проте досі відповідні документи для проведення ремонту не були зібрані та не погоджені міськвиконкомом. А вбиральня продовжувала працювати в антисанітарних умовах аж до 4 листопада.

 

«Я підписав постанову про закриття з четвертого листопада цього року так званої центральної вбиральні, яка розташовані в центрі місця поряд з Вічевим Майданом, – говорить головний державний санітарний лікар Івано-Франківська Микола Недоступ. - Поясню чому: цей туалет є комунальною власністю міста, але він зараз перебуває в оренді у приватної структуру, так от, ще чотири роки назад ми вже раз його закривали, та вони щось там підремонтували, підмалювали, і ми знову дозволили їх роботу. Пройшло чотири роки і нічого далі не зроблено, тому наші працівники оглянули приміщення і склали відповідний акт. Або цей орендатор приводить його в порядок, і ми дозволяємо відновити роботу, або його забирає фонд комунального майна. Якщо ми хочемо європейське місто, то у ньому все повинно відповідати цим стандартам».

 

Виявляється, міський туалет мав бути відремонтованим ще до 1 липня 2011 року – така умова договору оренди. «Коли продовжували договір оренди їх зобов’язали завершити ремонт орендованих приміщень. Вони мали би його завершити, тому що дійсно там умови жахливі» - пояснює керівник відділу оренди Фонду комунальної власності Ігор Гриненько.

 

Проте підготовлених документів досі немає, а тому немає і ремонту. «Документом спотикання» став дефектний акт. Його повинен погодити балансоутримувач. Балансоутримувачем приміщення, в якому розміщений центральний туалет, є комунальне підприємство «ДРЕУ». Керівник «ДРЕУ» Володимир Юсипів із впевненістю заявив, що жодних дефектних актів від підприємства «За здоровий побут» не отримував. «Дефектних актів в нас не було. Я його не бачив по-крайній мірі» - запевняє Юсипів. Проте у Фонді комунальної власності говорять що дефектний акт є, а «ДРЕУ» його не хоче погоджувати.

 

У Фонді комунальної власності Івано-Франківська розповіли ще про такі деякі пункти договру оренди, укладений між підприємством «За здоровий побут» та міською владою, про які більшість іванофранківців і не здогадуються. Виявляється, центральна міська вбиральня зобов’язана безкоштовно обслуговувати іванофранківців на державні свята: День незалежності, День Конституції, День міста та в найбільші релігійні свята. А в будні дні не мусять платити громадяни пільгових категорій.

 

«Якщо би до нас поступили якісь заявки, що хтось когось неналежним чином обслуговує, то певні дії щодо розірвання договору будуть здійсненні. Оренду вони платять справно, заборгованості в них немає. Але ремонт вони повинні виконати. Раз вони нічого не роблять – будемо розривати» - говорить керівник відділу оренди Фонду комунальної власності Ігор Гриненько.

 

Орендодавець приміщення центральною міської вбиральні – Івано-Франківський міськвиконком. В разі невиконання умов договору він і вирішуватиме питання про дострокове розірвання договору оренди. Проте припинення договору можливе або із згоди обох сторін (МВК і «За здоровий побут»), або через суд. Кінцевий термін оренди – кінець 2012 року.

 

Колись влада Івано-Франківська роздала всі комуналні вбиральні в оренду приватним структурам, які надалі ними опікувалися. «Свого часу всі громадські туалети були здані в оренду, такий йшов процес. В парку воїнів-інтернаціоналістів фонд комунального майна також передав в оренду туалети» - пояснює заступник міського голови Івано-Франківська з питань житлово-комунального господарства Микола Саєвич.

 

Проте чиновники запевняють, що працюють над цим питанням. «Підходить до завершення відновлення туалету, який колись був на вулиці Галицькій - це біля магазину «1000 дрібниць». Зараз там вирі новий комплекс. Там в підвалі власник який взяв і тримав його в оренді, повинен ті підвальні приміщення передати до кінця року на баланс міста. Там буде громадська вбиральня. Скоріше всього, буде вона належати департаменту житлово-комунального господарства, - говорить Миколи Саєвич. - Знаємо, що є проблема з туалетами, вирішуємо, вивчаємо це питання. Але сьогодні побудувати його в місті нема можливості. Є якісь мобільні, на кшталт біо-туалетів, але тут також є питання. Ми виставляємо їх постійно на святкування –  їх ламають, постійно треба обслуговувати. Це надто дорого».

 

«По туалетах питання зняли таким чином, – продовжує Саєвич. - Десь зняди ліміти на воду тому, що для кожного закладу громадського харчування вони були встановлені. Ліміти із цих закладів зняли для того, щоб кожен громадян зміг безплатно користуватися туалетами. Десь була така домовленість, прийняте рішення про користуванн туалетами в закладах громадського харчування. Таким чином спочатку вирішили вирішити цю проблему».

 

Тож чи потрібні Івано-Франківську чисті європейські громадські вбиральні, а не тільки «європейські дороги», покаже час. А поки що – терпимо. «Дзюр-дзюр під станіславівський мур» - говорить народна мудрість.

 

 

 

Володимир Кушніренко


Коментарі (7)

Я 2011.11.09, 10:42
Німець, починаючи будову, першим ділом ставить туалет. По цьому й видно нашу готовність до приєднання до Європи. А тут хтось роками збирав необліковані кошти, а ремонт тепер перекладуть на міський бюджет! А потім знов здадуть в аренду тим самим хитрим людям і новоствореній фірмі. Вивіски з назвою підприємства, телефоном, правилами оплати і пільг немає. За невиконання договору має бути не просто відмова продовжити договір аренди, а штрафні грошові санкції.
:) 2011.11.09, 12:01
Краще: "Всралися?"
містянин 2011.11.09, 13:08
там ще й розливуху умудрялися продавати
Да уж... 2011.11.09, 17:19
Ще й Європа називається...
Гість 2011.11.10, 11:54
Бачив туалети у Львові. Чисто, прибирають постійно, це й автомати стоїть з товром особисто гігієни. Теж платний. От тільки у нас за цей срач платили 2 гривні, а у Львові 1.50. Якщо туалет розміщений у магазині, до прикладу у Магнусі, то взагалі 1 грн. хто не вірить, перевірте. То про яке європейське місто можна говорити коли за х...ві послуги ще й деруть в три шкури.
вуйко 2011.11.10, 15:47
цей віходок як барометер нашої європейскості.
gazda 2011.11.14, 10:23
. а для людей з інвалідністю туалета пристосованого в м. Івано- Франківську - НЕМАЄ, то ж не питайте, а де ж інваліди - дома сидять.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1927 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11394 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1081

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

60
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1082
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

753
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4441
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

58
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

322
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663