Вперше за 1200 років: в Японії зафіксували раннє цвітіння сакури. Кліматична криза поглиблюється

Люди з'їжджаються в міські парки Токіо, щоб подивитися на квітучі вишні 21 березня.

Подумайте про Японію навесні, і образом, який першим спаде на думку, швидше за все, буде всім відомий у країні вишневий цвіт, "сакура" - білі та рожеві квіти, що розлітаються по містах і горах, пелюстки якого вкривають землю.

Квіти, які переживають «пікове цвітіння», яке триває лише кілька днів, шануються в Японії більше тисячі років.

Натовпи святкують переходячи з вечірки на вечірку, які організовують у найпопулярніших місцях, щоб сфотографуватися та влаштувати пікніки під гілками.

Але цього року сезон вишневих квітів прийшов і минув миттю, в одне із найдавніших розквітів - і вчені попереджають, що це симптом більшої кліматичної кризи, що загрожує екосистемам скрізь.

Ясуюкі Аоно, дослідник Університету префектури Осака, зібрав записи з Кіото до 812 р. н. е. з історичних документів та щоденників. У центральній частині міста Кіото розквіт вишні припав на 26 березня, найраніший за понад 1200 років, сказав Аоно.

А в столиці Токіо цвітіння вишні досягло повного розквіту 22 березня, що є другою за ранньою датою.

"Оскільки глобальні температури підвищуються, останні весняні заморозки настають раніше, та цвітіння настає раніше", - сказав д-р Льюїс Зіска з Колумбійських наук про охорону здоров'я.

Дати піку цвітіння змінюються щороку, залежно від численних факторів, включаючи погоду та кількість опадів, демонструючи загальну тенденцію переміщення раніше і раніше. За даними Аоно, в Кіото пікова дата коливалася століттями приблизно в середині квітня, але почала рухатися на початку квітня у 1800-х роках. Ця дата перемістилася на кінець березня лише кілька разів в історії.

"Цвітіння сакури дуже чутливе до температури", - сказала Аоно. "Цвітіння і повне цвітіння можуть бути раніше або пізніше, залежно від температури", - сказав він. "Температура була низькою у 1820-х роках, але донині вона зросла приблизно на 3,5 градуса Цельсія (6,3 градуса за Фаренгейтом)".


Вишні у Кіото, Японія, цвітуть приблизно на 10 днів раніше, ніж 100 років тому, згідно з дослідженнями у Міжнародному журналі біометеорології. Раннє цвітіння збігається з підвищенням температури, що свідчить про те, що зміна клімату впливає на тривалість вегетаційних сезонів. Сірі точки відображають дату пікового цвітіння з 900 по 2015 рік. Червона лінія показує 10-річну ковзну середню.


Сезон цього року, зокрема, вплинув на дати цвітіння, додав він. Зима була дуже холодною, але весна прийшла швидко і незвично тепло, тому "бруньки повністю прокинулись після достатнього відпочинку".

Однак їхній ранній розквіт - це лише вершина айсберга світового явища, яке може дестабілізувати природні системи та економіку країн, сказав Амос Тай, доцент кафедри наук про Землю в Китайському університеті Гонконгу.

Є два джерела підвищеного тепла, що є головним фактором, що змушує квіти цвісти раніше: урбанізація та зміна клімату. З посиленням урбанізації міста, як правило, стають теплішими, ніж сусідні сільські райони, що називається ефектом теплового острова.

Але більшою причиною є зміна клімату, яка спричинила підвищення температури в регіоні та світі. І ці попередні дати є не лише питанням туристів, які намагаються встигнути на пік розквіту до того, як пелюстки повністю спадуть - це може мати тривалий вплив на цілі екосистеми та загрожувати виживанню багатьох видів.

Цвітіння вишні в парку Кітаномару в Токіо, Японія, 23 березня.

На кожну дію є своя реакція
Рослини та комахи значною мірою покладаються один на одного, і обидва види використовують екологічні підказки, щоб "регулювати терміни різних стадій свого життєвого циклу", сказав Тай.
Наприклад, рослини відчувають температуру навколо них, і якщо протягом постійного періоду досить тепло, вони починають цвісти, листя починає з’являтися.
Подібним чином, комахи та інші тварини залежать від температури протягом своїх життєвих циклів, а це означає, що підвищена температура може спричинити швидший ріст.
"Відносини між рослинами та комахами та іншими організмами складалися протягом багатьох років - від тисяч до мільйонів років", - сказав Тай. "Але в останньому столітті кліматичні зміни насправді руйнують все і порушують усі ці відносини".
Різні рослини та комахи можуть реагувати на підвищення тепла різними темпами, відкидаючи свої життєві цикли не синхронізовано.
"Хоча колись вони росли одночасно кожної весни, тепер квіти можуть розпуститися до того, як комахи будуть готові, і навпаки - це означає, що "комахи можуть не знайти достатньої кількості їжі з рослин, а рослини не мають достатньої кількості запилювачів (щоб дати плоди) ", - сказав вчений.
Птах біля цвіту вишні в парку в Токіо, Японія, 23 березня.

Протягом останнього десятиліття деякі популяції рослин і тварин вже почали переходити як на "більші висоти", так і на "більші широти", щоб уникнути наслідків зміни клімату, згідно з дослідженням 2009 року, проведеним в "Біологічне збереження".
Але екосистемам стає все важче адаптуватися, а кліматичні зміни роблять погоду все більш і більш непередбачуваною. Хоча тенденція дат цвітіння, як правило, рухається до раніших, несподівана та екстремальна погода означає, що з року в рік все ще існує величезна мінливість.
"Екосистеми не звикли до таких великих коливань, це викликає у них сильний стрес", - сказав Тай. "Продуктивність може бути знижена, а екосистеми можуть навіть зруйнуватися в майбутньому".

Не обмежується вишневим цвітом

Цього року зміна дат цвітіння не обмежується лише Японією; вишні, що прикрашають приливний басейн у Вашингтоні, округ Колумбія, також зацвіли рано. За даними Служби національних парків, дата пікового цвітіння сакури у Вашингтоні змістилася майже на тиждень з 5 квітня по 31 березня.

І наслідки зміни клімату обмежуються не лише цвітінням вишні.

"Цвітіння вишні привертає увагу, люди люблять відвідувати парки, милуючись цим, але багато інших рослин також зазнають змін у своєму життєвому циклі, і можуть мати ще сильніший вплив щодо стабільності їх екосистем ", - сказав Тай.

За його словами, те саме явище вже відбувається з багатьма культурами та економічно цінними рослинами, створюючи великі проблеми для продовольчої безпеки та засобів для існування фермерів.

На запаси їжі в найбільш вразливих регіонах світу безпосередньо впливають посуха, неврожай та рої сарани.

У деяких регіонах фермери можуть бути змушені змінити типи сільськогосподарських культур, які вони вирощують. Деякі кліматичні умови стануть занадто жаркими для того, що вони вирощують зараз, тоді як інші кліматичні зони зазнають більше повеней, більше снігу, більше вологи в повітрі, що також обмежить те, що можна вирощувати.

"Фермерам набагато важче передбачити, коли у них буде хороший рік, коли у них буде поганий рік", - додав Тай. "Сільське господарство зараз більше схоже на азартні ігри, оскільки кліматичні зміни рандомізують те, що відбувається в наших екологічних системах".

за матеріалами CNN


06.04.2021 1287
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1132
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2483
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2089
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2139
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6463 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2422 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

294

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1119

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1144

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1362
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

244
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

564
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2033
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26482
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

529
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10432 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7974
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

510
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

373
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

523
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

597
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1547